Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 03-16-18, 09:33 PM   #501
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
黃色Viu app
竟然有魔神Z啊

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 12:16 PM   #502
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: pet3 查看文章
黃色Viu app
竟然有魔神Z啊
仲有小松先生、龍珠超、異世界食堂、Slam Dunk~~~~
痴線,人生苦短呀!

舊 03-20-18, 01:26 PM   #503
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
我近黎睇 Darling in the Franxx
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-18, 01:48 PM   #504
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
近排趁住台慶2週年又推左堆新title出黎......

做乜要搵Chef Le' Mon過黎搞番輯真正港版燶味出黎......

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-18, 03:17 PM   #505
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
睇維基應該只係買返來,佢同火火拍O個段野應該只係for廣告/宣傳

舊 03-30-18, 10:16 PM   #506
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

引用:
作者: Rance 查看文章
睇維基應該只係買返來,佢同火火拍O個段野應該只係for廣告/宣傳
生果開左估......
Viu 響每集完後追加十五分鐘自家製後話w/火火......

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
舊 06-13-18, 11:48 AM   #507
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
竟然冇人講 走佬去台灣, 好睇喎, 要睇網上版無刪粗口先正

舊 06-13-18, 12:24 PM   #508
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: sgouki 查看文章
即係要睇重溫果個?我平時睇開直播就算

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 12:41 PM   #509
肉羊哩咖
griffin611

查過,無其他問題~

此篇文章於 06-13-18 02:03 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 11:19 PM   #510
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

引用:
作者: sgouki 查看文章
係正到唔記得入黎開po......
本童子甚至有時睇過電視版之後第二日都係要開app睇番足本......

不過順便一問......
iOS版ViuTV app響殖民星係會連唔到server......
結果淨係得部Android 電話可以睇......
其實係咪一出香港以外就係咁?......

0岩0岩up左最新版好似又得番......

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 06-13-18 11:42 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 08-03-18, 05:21 AM   #511
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
最近又係長開99台, 都係睇入住2同Plan B

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-18, 01:53 AM   #512
肉羊哩咖
griffin611

web page 同 app 香港以外地區扑鬼晒噃~

舊 05-08-21, 03:48 AM   #513
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

見到連ACG版個EVA po都講實在不得不撈番呢個po上黎......
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

我聽咗啲乜?

庵野仲唔快啲出信告X ERROR佢哋?
終於有個節目響過激度方面追得上真·PK......

死神Lv.3能力覺醒
舊 05-09-21, 12:01 PM   #514
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 昏迷童子Sleepy 查看文章
見到連ACG版個EVA po都講實在不得不撈番呢個po上黎......
終於有個節目響過激度方面追得上真·PK......
呢個真係正丫mike導有料

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-21, 08:16 PM   #515
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
ERROR自肥企劃最後一集又係學EVA咁玩爆筆直玩獨白

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-21, 12:01 PM   #516
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
ERROR自肥企劃最後一集又係學EVA咁玩爆筆直玩獨白
仲以為最後會成班人對住阿Dee大嗌”我真係恭喜你呀”......

下禮拜......
2230估你唔到拉到杜如風過黎......
2300唔係疫情的話估計呢套應該會係金剛旅神團2......

死神Lv.3能力覺醒
舊 12-23-21, 12:31 PM   #517
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

造星4 — Sleepy流解說 (編輯中)

本來諗住響新聞po度寫…不過搞下搞下而家都唔算新聞…所以都係寫響呢度算……

其實今次造星4搞到而家好似都唔少負皮……
不過諗深一層…其實真係製作組錯哂?……

1) 花姐你諗多左喇……
打從一開始造星4已經定左位係要組女團…
但係首次記招(?)果陣花姐無端端整句“係時候幫公司搵番d人”出黎……
本童子開頭諗住都係指響堆落選遺才入面揀多幾個啫……
點知佢真係將戲劇元素大量帶入個比賽入面……
程度係去到你會懷疑咁0既結構仲算唔算係女團……
結果唔記得花姐定阿祖爆左個史上最黐線的名詞—“戲劇系女團”……
(正確名稱唔記得咁清楚…但係大概係咁上下意思……)
聽完個名…本童子想問佢係咪指以前cctvb搞果d什麼五虎六星之類的推銷……
黎到呢度已經唔識係咩野邏輯…
只可以懷疑花姐係咪仲諗住舊年造星3果套帶番落黎……
但係佢似乎忘記左…造星3成個目標定位根本同之前兩季唔同……
今次4明明係要去番1果時的選秀mode結果你仲諗番3果種資源重用mode……
難怪觀眾對今次d準則睇到一頭霧水然後媽媽叉叉……

2) Wing姐功用係乜?……
唔係玩野…係真心問……
由一開始宣布搵Wing姐做女團經理人……
本來諗住佢就算唔係同花姐平起平坐都應該有咁上下話語權……
結果…睇左咁耐佢似個跟班仲多d……
到後期先叫多幾句實質野講下……
查實開頭又話一個負責派砂糖一個負責派屎……
點解節目出街就淨係見到花姐丙班參賽者……
Wing姐有冇關懷過佢地就提都冇提下……
咁樣好難怪大家都覺得你呃飯食架喎……

3) 阿祖是被設計出來的惡役?……
成個造星4入面…參賽者之外俾人鬧得最金果個唔係花姐或者邊個評判…而係佢—梁祖堯……
萬年保方懶藝術淨識演戲胡亂foul人罪狀多到數唔哂……
但係由始至終再睇番你或者會覺得成件事話唔定……
首先…造星4係一開始就講明組團……
唔同造星1係響好後期甚至事後先決定組團所以大家都諗住為自己而戰……
亦唔係造星2新舊人夾埋可以帶多d對抗意識……
由於要組團所以必須要對外展示出全部96人有幾團結幾齊心……
所以一眾花生友期待0既八婆宮鬥片場面全部欠奉…就算有都肯定會冚到實(早幾日阿佛響730都暗示左)……
但係咁又驚會冇乜火花俾人吹水……
所以安排個專做埋d seven野亂搞亂黎的犯眾憎出黎受下靶增加話題唔係冇可能……
至於點解揀阿祖…
可能係睇中佢戲劇底出身對唱歌認識唔多……
佢個friend list入面又唔太覺得有幾多個唱得之人……
二汶又事先聲明唔玩……
佢做呢個角色點都有說服力過都係選秀節目出身的阿佛啦……

4) 出事全因拍定哂?……
今次由一開始就出現好多賽果同觀眾意見相反結果搞到每round都大炎上收場……
不過除左round1可以入哂賽制問題數之外……
後面幾round全部都係導師自己有份揀邊個出局……
結果都依然繼續揀人揀到炒哂車(特別係B組)……
間接亦都連累到果兩個二年級生變左人肉箭靶(雖然其中一個算係自作孽)……
搞成咁或多或少都同太早趕錄哂全部節目有關……
由之前幾次記招同採訪都知道響round1開始播果陣其實節目已經拍到30強階段左右……
即係就算播出後知道出事…其實都已經冇辦法補救……
因為接住果兩round都已經定哂局……
於是接著集數都只有照去片硬接觀眾媽叉……
最終為左平息民怨只有響最後一round做野……
但係由於都做得幾出面下(作為歌唱擔當的Jer居然玩到仲藝術過阿祖+選出局人選時特登話淨計星級導師意見)……
結果大家又覺得件事好假……
係本童子都知每集拍落好多片剪接後製要搞好耐……
亦都知以資源同經驗值好難做到咁多場直播……
但係可唔可以唔好每round拍攝時間同播放時間隔咁耐……
搞到出左事之後連補漏0既機會都冇……

5) 女團…點砌好?……
決賽尋晚都賽完喇…結果又出事……
唔係話不滿三甲人選…佢地個表現絕對值0既……
問題係後面果堆評分……
班評判係咪平日J YouTube多得滯……
以為Bambino Laysha果d都叫女團所以唔使識唱歌……
評判俾分最低果幾個幾乎全部響今次都係以唱作為主要演出……
同埋成班評判本來諗住應該起碼要有個組過團知道女團係乜0既響度……
搵唔到Stephy都起碼搵下Aka或者見暈嫂都好丫……
結果你走去整個女人出黎……
====================我是分隔線====================
唉算喇再鬧就完全OT哂兼要寫多篇文咁滯仲會包含大量粗口字……
去番正題……
組團問題上大家一直都淨係諗要邊個唔要邊個同要幾多人……
但係好似一路都冇人諗過…隊女團想行邊種風格?……
淨係日系同韓系已經係兩條唔同0既路……
都仲未計韓系又要揀甜美定型格日系又要諗王道定個性派……
稍有唔同取向…應該選邊個已經可以差好遠……
其實夠資源的話組兩團唔同風格的本來就最好……
有MIRROR同ERROR做先例應該有得諗……
至於人選…基於不幸地見到日月神報出左d清高到飄出平流層外0既見解……
咁本童子唯有以一個好~庸俗0既直男視點去俾下意見啦……
由於最後所有初期設定都已經推倒哂……
乜野名次定入團順序決賽公布團名組成全部都已經掟哂落垃圾桶……
所以以下分析係會考慮哂96人但係以後段人馬優先考慮……
首先…以而家三甲人選黎睇……
搵多個歌唱擔當入黎係有需要0既……
特別係對家cctvb成日都標榜自己果幾個唱歌好有實力……
因此絕對唔應該留低個缺口俾敵人係咁入……
所以除左20強入面揀番人之外……
就算招番咖喱甚至Ash入黎都唔出奇……
跟住…除非呢隊女團諗住完全放棄男性樂迷市場……
否則的話總不可能唔搵顏值擔當……
至於邊個好d…
以決賽表現黎講YoYo唱得比較差選佢可能要大修一下……
不過亞佛又話佢係帶病上陣…唔知係咪真喇……
Ivy So整體唔算失準但係未知跳舞果方面如何……
所以如果以即開即用的角度黎講Candy反而係完成度較高果個……
當然唔排除會搵番早就出局但係網上不斷收到大量咆哮要推番入團的阿妹……
跟住如果要綜藝擔當的話……
響節目開始之前本童子有諗過3妹得唔得……
始終可以同193有連動會係少少優勢……
但係由於太早就出局所以暫時真係唔知佢係咩料……
話唔定直接擺佢入ERROR做第五人可能仲0岩(大誤)……
到而家唔駛講啦……
如果個團想要綜藝擔當或者打算留dd日系元素響度的話……
你根本冇可能唔搵Sica……
夜露死苦都出埋你點可以唔服先……

總之…而家地獄之門就已經為Wing姐打開左喇……
之後上至到佢下至全團咁多個就真係謝老四教仔咁…執生喇……

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 12-28-21 12:19 AM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 05-17-22, 01:13 AM   #518
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

有時都唔係咁明Viu/MakerVille/Wing姐諗乜……
COLLAR出道果日衝到個朵響哂……
之後突然冚哂水個幾兩個月先有第二隻歌派台……
雖然話唔知係咪想跟番Chill Club個周期等4月先開始谷上位……
但係成團咁耐要到尋晚先終於有得上Chill Club……
頒獎禮全程做左人肉佈景板……
呢d真係一隊力捧中女團0既待遇黎?!……

另一邊…經過MakerVille開張大典同今晚集有酒今晚吹……
本童子幾乎可以肯定最初Viu同Wing姐一定有準備組隊B團傍住COLLAR……
而且組成仲唔止YOLICA…而係加多個成為YOLICASH!……
咁個諧音”U need cash”又呼應到最初傳過0既隊名DOLLAR……
不過之後大家都知啦…Ash俾果單野搞到形象大破……
而家都仲係緩慢修復中……

死神Lv.3能力覺醒
舊 01-30-23, 07:28 PM   #519
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

係時候做番(approx.)半年表現報告......

一場意外...業績上最受牽連0既唔係MIRROR而係COLLAR......
當然講各成員情緒方面影響就肯定係MIRROR最大......
不過休養兩個月後總算可以出山再繼續......
(係爭在姜濤黑到一出場打波就疑似傷十字靭帶長唞......)
反而COLLAR因為仲係新人年各成員都仲未有力出solo作品......
結果響團隊發展層面上等同停工半年......
當中顏值三寶(Candy+Ivy+Day)都仲可以靠個人能力搵d代言幫補下......
芯駖同Winka綜藝感比較好d都仲有d節目上下......
阿Gao話哂都係隊長有乜事都會出黎講幾句(雖然後黎好似交埋俾Winka做發言人)......
結果呢半年最受影響果個其實係Marf......
劇拍好左一套但係未知幾時上(應該係上半年內)......
綜藝節目又好少見佢出現......
暫時真係未見到佢跳唱以外其他方面能力值係點......
如果呢d輔助能力值都係未長成0既話咁缺live機會真係會好傷......

至於三大天團以外人員......
MakerVille成立時唔係所有人都自動轉約...所以失左Yoshi等部份舊人......
換入0既新血就以口罩小姐搵到浩南同米媽以及造星4出左YOLICASH+WinWin為主......
加上同水管上各大主流頻道(主要係小薯茄)維持友好合作......
人手上都算不至於短缺......
之但係雖然經過造星4之後女藝員似乎都OK夠人......
不過男藝員就可能要諗計補番d......
近排好幾個綜藝節目已經開始變左套套都係Brian......

------------------------
下半年自家製劇集簡評(已開過po就只列條link)

I SWIM
野人老師
季前賽
繩角

百萬同居計劃:
打住大叔原班人馬0既朵...點知開拍先夾唔到Edan要搵煨Sir頂上......
結果出黎成品偏左向溫情小品feel多d...唔知係唔係導演原本初稿0既取向......
最大驚喜係竟然會同上套劇"繩角"有crossover......

心靈師:
最大問題係搵左件個心壞左0既黎做男一...未播已經大炎上......
浪費左阿Dee一個演八個......
成套劇好想打造成精神科版流氓醫生...但係眼高手低左d lor......
明禎個角色根本係ララァ黎......
搞到原本想講男一能醫不自醫......
結果稍為睇過下ガンダム都會話"係佢接受唔到自己係NT啫"......

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 02-01-23 01:55 AM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 10-14-23, 02:27 AM   #520
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

《ViuTV 2024》節目發布會|預告推出七部原創劇 Mirror首度表演五周年團歌《Catch a Vibe》
Yahoo 娛樂圈
更新日期: 2023年10月13日週五 下午7:16

ViuTV今日(13日)舉行《ViuTV 2024》節目發布會 ,介紹未來一年製作的節目及劇集。出席藝人包括MIRROR、ERROR、COLLAR、P1X3L、周國賢、鄧麗欣、張達倫、陳湛文等。一眾《造星V》的造星囝囝亦有出席。

昨日ViuTV在社交平台預告除「生Bear」及「生菜」之外,將會有新吉祥物登場,由於圖片中新吉場物背影如刺蝟,不少網民已猜測新吉祥物名為「生刺」或「刺生」。ViuTV亦在節目發布會中揭曉,新吉祥物名為「生氣」,出場時指是「密切留意ViuTV的嬲嬲觀眾,關於ViuTV嘅所有事都睇唔過眼」,又會在社交平台「派嬲」,「生氣加入」則寓意「代表全港觀眾鞭策ViuTV,將壓力變成動力」。

來年ViuTV繼續製作自家劇集,更會推出七部原創電視劇。曾與ViuTV合編《身後事務所》、《婚內情》等電視劇、電影《燈火闌珊》導演曾憲寧,將炮製新一輯瑪嘉烈與大衛系列《瑪嘉烈與大衛 絲絲》,並由陳湛文、廖子妤及衛詩雅出演,陳湛文將撇甩搞笑形象,拍攝愛情電視劇。

電視劇《940920》及《二月廿九》推出時均獲不少好評,當中《二月廿九》更被一眾網民稱為「神劇」。導演羅嘉駿(刀導)將主理新電視劇《十七年命運週期》,劇集圍繞2003年及2020年兩次疫情為背景,由Mirror成員楊樂文(Lokman)及廖子妤主演,主要角色亦有李敏及陳健朗演出,另一位Mirror成員姜濤亦會客串演出。此劇早前亦公開招募視覺年齡為17歲的演員試鏡。

由Mirror成員主演或參與演出,包括由Mirror成員呂爵安(Edan)和盧瀚霆(Anson Lo)擔正的《社內相親》,延續當年《大叔的愛》的大熱姿態於2024年登場。另一Mirror成員Stanley亦夥拍Stephy(鄧麗欣)、Sica(何洛瑤)及毛曄穎,遠赴台灣拍攝電視劇《島嶼協奏曲》。

被譽為「全能強尼」的強尼將在兩部電視劇擔大旗,出演《出租大叔》中的其中一名大叔,及《弊傢伙 我要去祓魔》中捉回從冥界釋放到人間的108隻惡鬼。

在綜藝節目方面,ViuTV來年計劃推出十套綜藝,當中P1X3L三子再次夥拍「5G」五名女生拍攝《P1X3L 5G 八星賀歲》,而《食得怪先好嗌》亦再度添食推出第二輯,主持陳安立及「一姐」陳俞希一同到南美「覓食」,試食「青蛙汁」及極辣漢堡得搞怪美食。

至於綜藝節目的另一焦點,就是《公司無逼我跑馬拉松》,保錡、阿神(曾贊學)、米露迪等人,利用大約一年時間拍攝訓練跑全馬的過程,挑戰自我。

Mirror五周年團歌「Catch a Vibe」今日派台,並在節目發布會中首次演唱。歌曲講述五周年鏡仔邀請大家「來抽空見面」、「You know we Catch a Vibe!」12子落力跳唱,令全場氣氛高漲!Anson Kong亦透露12子為此歌排舞多時,「喺澳洲都有排」,大家亦笑言「打麻將輸咗就負責mark舞!」

13名《造星V》的造星囝囝包括三甲香胤宅、黃家灝(KC)、陳鎮亨,以及王鋒、何居倬(Adams)、王希晉、卓金樂(Kim)、田曜誠(Tsoul)、林昆樂(Stick)等人現身節目發布會表演 。當中Tsoul亦有在《同AI開片》節目預告中現身。

連人地班打手都加埋落去...係咪就黎夠人開套動畫......

仲以為ViuTV+MakerVille已經忘記左呢個系列仲有篇未拍......

芯駖幾時撈埋Simpson果份架...一講即中......

究竟係咪揀錯封面照...影到朱茵好似化左老粧咁......

死神Lv.3能力覺醒

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[問題] 想問下係16:9的LCD TV玩TV GAME的問題 IDGAF 電視遊戲討論版 30 09-26-07 12:48 AM
TV CARD 同 TV BOX 問題 一小英口 手機資訊/電腦軟硬討論 7 06-02-07 09:50 AM
[MD]Mega Drive Play TV 2 & TV 3, 4,179円4月2日發售 neo2046 電視遊戲討論版 38 02-21-05 02:31 AM
tv card /tv box 京一 手機資訊/電腦軟硬討論 18 05-23-04 07:56 PM
TV box and TV 卡可以連接I cable 解碼器ma? majicman 手機資訊/電腦軟硬討論 8 04-11-03 01:08 PM

現在的時間是 05:14 AM

手機版 | APP版