Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-27-18, 12:19 PM   #576
Vanux
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
玩左17個鍾啱啱集齊隊友, 但我仲未覺得好玩..故事亦唔太新奇, 戰鬥又悶, 地圖又細....... 可能回合制rpg在電視玩已經唔啱我 (手機得閒玩吓還可), 睇黎佢同Persona 5一樣, 係我無法玩完的大作..
Vanux 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 12:26 PM   #577
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: Vanux 查看文章
玩左17個鍾啱啱集齊隊友, 但我仲未覺得好玩..故事亦唔太新奇, 戰鬥又悶, 地圖又細....... 可能回合制rpg在電視玩已經唔啱我 (手機得閒玩吓還可), 睇黎佢同Persona 5一樣, 係我無法玩完的大作..
係咩....我覺得好正喎...特別係persona 5....
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 02:27 PM   #578
Vanux

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
係咩....我覺得好正喎...特別係persona 5....
每次戰鬥時都會不停打呵欠....
舊 04-27-18, 02:46 PM   #579
1pi

註冊日期: Aug 2013
引用:
作者: Eddie Lau 查看文章
不過難得SE社願意收集華人地區玩家的意見,大家有意見的話不妨珍惜機會填問卷,或者對其更多精采的中文版作品有幫助。

另外,我也剛剛完成 DQ 11 了,系統簡單容易上手,玩家大部分時間可以專注欣賞秀麗的湖光山色及出色的童話故事 (尤其中文化後,我更能自行從遊戲中理解故事),後段開始需要一點點策略,不過為了盡快知道結局如何,也不介意多花心思。
你引用錯咗留言。我是支持填問卷的。
你應該引用 公開咗條code嗰個留言,或姐唔引用 直接留言叫人填問卷。
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 02:48 PM   #580
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
其實遊戲前1/3的戰鬥, 隊友較全自動好了, 因只是比你熱身用的~
到後期的戰鬥先比較有趣~
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 04:35 PM   #581
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
除咗boss戰之外全都用自動戰闘..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-18, 01:28 AM   #582
Eddie Lau
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2010
引用:
今集開頭我也同意是一般正邪大戰之類。故事精采之處,是要待過了第一部分才見到----第二部及第三部如何扣上第一部的鋪陳,以及第二部世界及第三部世界的種種關聯。

戰鬥的確大部分時間都沒什麼難度,(我除了中後盤部分戰鬥外,都是交AI自己去打),不過正好適合那些較想集中看故事,不太想卡在戰鬥的玩家。

M+ 故事: 電玩中的多樣香港

此篇文章於 04-30-18 01:39 AM 被 Eddie Lau 編輯。
Eddie Lau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-18, 01:33 AM   #583
Eddie Lau

引用:
作者: 1pi 查看文章
你引用錯咗留言。我是支持填問卷的。
你應該引用 公開咗條code嗰個留言,或姐唔引用 直接留言叫人填問卷。
我當日回應,其實沒有特別留意誰支持填,誰不支持填。 :-)
多謝支持填問卷!

舊 04-30-18, 09:45 PM   #584
1pi

註冊日期: Aug 2013
引用:
作者: Eddie Lau 查看文章
我當日回應,其實沒有特別留意誰支持填,誰不支持填。 :-)
多謝支持填問卷!
睇完上文下理,才會 引用回覆是常識吧。
不看上文,又想回覆嘅,最起碼不要用 引用來回覆。 這樣是比較負責任的做法,而且不會錯誤歪曲了別人上文的意思。
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-18, 02:12 PM   #585
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
玩完1週,去返之前,見到有D裝備同伴有既會重複,甘想問下,其實係咪應該之前將種子放係同伴身上,甘咪會x2?
角色lv回流,甘既設定好少見,初期幾討厭下,d技無左一堆,要換人
感覺2週既目的真係ff下好,為左救同伴而拎全世界既命運賭多次,萬一輸左點算

此篇文章於 05-02-18 02:16 PM 被 Lamsze 編輯。
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-18, 02:45 PM   #586
aquarius
Game Master

ドラゴンクエスト XI 過ぎ去りし時を求めて (Dragon Quest 11) | 3DS版專屬主題已開 | 發售中

引用:
作者: Lamsze 查看文章
玩完1週,去返之前,見到有D裝備同伴有既會重複,甘想問下,其實係咪應該之前將種子放係同伴身上,甘咪會x2?
角色lv回流,甘既設定好少見,初期幾討厭下,d技無左一堆,要換人
感覺2週既目的真係ff下好,為左救同伴而拎全世界既命運賭多次,萬一輸左點算

反而我咁睇
雖然二週目好多人都話係真ending
不過我覺得一週目先係
DQ系列以來好少ending 會有少少遺憾同哀愁(6唔知算唔算)
算是一個新嘗試

二週目就大團圓加集體回憶
感覺上係為咗重新擴大玩家圈子令DQ人氣持續

Sent from my iPhone using Gaforum

此篇文章於 05-02-18 02:48 PM 被 aquarius 編輯。
舊 05-02-18, 02:56 PM   #587
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
但爆機後再玩玩完先知真相同先明白副題意思
魔王、預言者身份,上代勇者團下場等等
我都覺得係ture end

同埋唔止救同伴
異變果下死左好多平民
由手機版發出

此篇文章於 05-02-18 03:01 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-18, 09:27 PM   #588
Eddie Lau

引用:
作者: 1pi 查看文章
睇完上文下理,才會 引用回覆是常識吧。
不看上文,又想回覆嘅,最起碼不要用 引用來回覆。 這樣是比較負責任的做法,而且不會錯誤歪曲了別人上文的意思。
我對因而引起的誤會不快,感到抱歉。下次會留意的了。

舊 05-02-18, 09:32 PM   #589
Eddie Lau

引用:
作者: aquarius 查看文章
反而我咁睇
不過我覺得一週目先係
DQ系列以來好少ending 會有少少遺憾同哀愁(6唔知算唔算)
算是一個新嘗試

Sent from my iPhone using Gaforum
所以我玩完二週目後,會把 DQ 11 歸類為童話故事。

舊 05-03-18, 09:46 AM   #590
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: aquarius 查看文章
反而我咁睇
不過我覺得一週目先係
算是一個新嘗試

唔可以咁計
就係因為之後會大團圓一週佢先有餘裕寫到半悲劇
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-18, 11:19 AM   #591
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
其實前代勇者的悲劇係3既故事?定係無出現過係某一作?我只玩過NDS既4

我個人覺得為左一個同伴而返去救佢,甘討伐魔王既大義去左邊,第8人加入果段既經歷、小偷妹妹既親情、爺爺去冥界既決心,咩都抹殺哂
另外我覺得妹妹拎左姐姐既能力,全能會好用好多,可以咩都W魔法
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-18, 12:50 PM   #592
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: Lamsze 查看文章
其實前代勇者的悲劇係3既故事?定係無出現過係某一作?我只玩過NDS既4

我個人覺得為左一個同伴而返去救佢,甘討伐魔王既大義去左邊,第8人加入果段既經歷、小偷妹妹既親情、爺爺去冥界既決心,咩都抹殺哂
另外我覺得妹妹拎左姐姐既能力,全能會好用好多,可以咩都W魔法
True End最尾阿媽叫個仔起身就係3既開頭
媽:阿仔夠鐘起身打魔王啦
對你黎講應該唔知果段片代表咩

即係
11的另一時間線>3
前代等於3前傳
由手機版發出

此篇文章於 05-04-18 12:52 PM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-18, 08:08 PM   #593
aquarius
Game Master

我一直都俳佪喺
ロト呢個稱號係打敗ゾーマ然後由拉特達姆城國王受封才有的
原來ロト呢個名一直喺三都存在着

"ルイーダの酒場の登録所で仲間に名づけようとすると、「ろと!?ロトでございますかっ!?これはおそれおおい!」と言われてしまう。
登録所の人の話によれば、「ロトとは神に近き者という意味の言葉」らしい。"

11等於喺ロト系列嘅創世記吧..

另見有討論話:
將11嘅地圖90度anti-clockrise就係3嘅地圖形狀
勇者條村(イシの村)將"イシ"轉做漢字"石"再折做片假名就係"ロト"等..

不得不佩服DQ迷的聯想力..

此篇文章於 05-05-18 11:14 AM 被 aquarius 編輯。
舊 05-07-18, 02:25 PM   #594
Vanux

玩咗57個鐘,真係頂唔順,決定棄game... 好佩服現世代仲有咁多人可以花成百粒鐘玩呢啲舊式rpg,聽講仲要二週目先真結局,真係想死。 雖然幾十年前玩DQ1/3 玩得好開心,但已經返唔到轉頭⋯。返而FFXV 仲可以玩得爆,仲幾享受。

一怒之下見Nier 減價download 黎玩,一玩就停不了,簡直係神操作系統,比Horizon更神,對比之前DQ11果57個鐘簡直係虛度光陰。
舊 05-07-18, 02:31 PM   #595
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
玩咗57個鐘,真係頂唔順,決定棄game... 好佩服現世代仲有咁多人可以花成百粒鐘玩呢啲舊式rpg,聽講仲要二週目先真結局,真係想死。 雖然幾十年前玩DQ1/3 玩得好開心,但已經返唔到轉頭⋯。返而FFXV 仲可以玩得爆,仲幾享受。

一怒之下見Nier 減價download 黎玩,一玩就停不了,簡直係神操作系統,比Horizon更神,對比之前DQ11果57個鐘簡直係虛度光陰。
其實唔關事...如果你投入不到個故事, 自然覺得難頂....
Nier, Horizon, DQ11都不同玩法, 邊有得咁比...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 03:10 PM   #596
Vanux

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
其實唔關事...如果你投入不到個故事, 自然覺得難頂....
Nier, Horizon, DQ11都不同玩法, 邊有得咁比...
故事好唔好就見仁見智,但隻game 嘅表現方式就好長好沉好婆媽,就算齊睇故事唔洗打都悶到老抽,neir頭果30分鐘嘅故事表達已經超幾十班,DQ仲當所有玩家係小孩⋯
舊 05-07-18, 03:16 PM   #597
GP03D
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDgpak03
XBox Live Gamertaggpak03
引用:

咁講真係唔係幾好,個個人鐘意既野唔同姐,你覺得turn base rpg唔岩你玩做咩要迫自己玩跟住話哂時間,大把人打爆哂1-11啦,幾千個鐘都係咁,隻隻賣過百萬隻添...

你打機都係虛度光陰架啦你又打

GP03D 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 03:36 PM   #598
Vanux

引用:
作者: GP03D 查看文章
咁講真係唔係幾好,個個人鐘意既野唔同姐,你覺得turn base rpg唔岩你玩做咩要迫自己玩跟住話哂時間,大把人打爆哂1-11啦,幾千個鐘都係咁,隻隻賣過百萬隻添...

你打機都係虛度光陰架啦你又打
所以我咪話好佩服果大把人囉⋯
如果我用嘅時間係覺得enjoy, 就算齊坐都值得,返之就係虛度, 所以我覺得我返工係虛度光陰⋯但冇錢冇計
舊 05-07-18, 03:41 PM   #599
Eking

註冊日期: Feb 2006
你對GAME心態同人唔同....依家一樣大把呢類GAME, 明明唔適合自己, 唔明點解你要玩~

舊 05-07-18, 03:48 PM   #600
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔同人有唔同喜好唔洗勉強既
之前冇玩過dq其實我都係抱住唔信邪心態玩點知玩玩下就迷上了
跟住覺得ff而家真的好糞
我都覺得故事冇乜特別
但唔知點解佢令我好投入佢個世界

另外補充一下
True end唔係二周目
Load爆機save即刻開始玩後日談故事直接繼續落的
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Dragon Quest XI, ドラゴンクエスト XI

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[日本] ドラゴンクエスト ユア・ストーリー (AUG 2) | Dragon Quest: Your Story | 前売券発売中 david 電影版 16 08-05-19 11:02 AM
[多機種] ドラゴンクエスト ビルダーズ2 (Dragon Quest Builders 2) | PS4/NS | enishi 電視遊戲討論版 23 12-28-18 01:04 PM
[3DS] Dragon Quest XI 過ぎ去りし時を求めて | 已售 Exellen 手提遊戲機討論版 49 09-01-17 04:02 PM
[多機種] Dragon Quest Builders『ドラゴンクエスト ビルダーズ』 money 電視遊戲討論版 67 06-05-16 07:52 PM
[NDS] Dragon Quest V 天空の花嫁 [美版已售] neo 手提遊戲機討論版 144 02-21-09 07:20 PM

現在的時間是 06:40 PM

手機版 | APP版