Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 04-09-15, 02:50 PM   #26
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
新《X檔案》有望2015夏天開拍 - 會所有

個TOPIC係咪咁至啱
施主你睇通了。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-15, 08:24 PM   #27
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
新劇Trailer

來年1月上映

個個都老咗咁多。

大致上冇乜挑剔,但煙鏟明明第9季結局死咗就冇必要再拎佢出嚟鞭屍啦。除非佢出場嘅係回憶場面另計

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-15, 12:39 AM   #28
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
skinner 除左D鬚無咩變

舊 09-30-15, 01:07 AM   #29
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
煙剷仲未死?
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-15, 08:39 AM   #30
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
其實呢套90年代的美劇,當年唔係集集睇晒,隔咗咁耐都唔記得晒D主線內容了…

個人比較希望佢成套劇reboot多過搵舊人繼續拍電視劇版,(6集真係夠時間講?)
或者搵舊人拍套3部曲的電影版集中講返原本套劇的主線,
電視劇版另外搵新人繼續會更好玩~!

THE X-FILES | Official Trailer | FOX BROADCASTING

In 2016 FOX presents the next mind-bending chapter of, THE X-FILES, with a six-episode event series from creator/executive producer Chris Carter. David Duchovny and Gillian Anderson return as Mulder and Scully in, THE X-FILES!

https://www.youtube.com/watch?v=_1SmJUBT5q0

此篇文章於 09-30-15 08:44 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-15, 09:01 AM   #31
david
The One

睇完TRAILER,雷味超濃...

---
舊 10-14-15, 09:12 PM   #32
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
我真係完全唔記得仲有咩主線迷未解?
一開頭的主線: 搵細妹 > 已經搵倒
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-15, 05:20 AM   #33
someday
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2007
基本上主線謎題已經算全解.
當年結局 The Truth 就係表明左 2012 年 12 月就係外星人自古以來決定全面殖民地球嘅日子, 而一眾主角亦無力阻止呢件事. 不過總算挖掘拼湊交代左啲前因後果, 算係勉強結到局啦... 隔左咁多年, 如果仲要寫落去嘅話, 我寧願佢寫 Post colonization 後嘅故事.

By the way, X-files 細細個睇開, 近年重睇返, 仍然覺得係呢類科幻片入面最好睇果套 (頭六季). 佢條主線每一季都 reveal 少少, 少少咁, e.g. 實行左幾十年嘅預防疫苗其實係為左大規模測試人類對外星基因嘅耐受性, 同預備製造Alien-human hybrid作為將來嘅奴隸種族; 黑油對地球生物演化嘅影響; 外星人先至係地球原本嘅主人; 影子政府同外星人之間表面合作但背後各懷鬼胎嘅角力, etc. 當中又嘗試穿插好多歷史事件落去, 例如日本仔當年731部隊嘅人體實驗; 美蘇之間冷戰時期嘅角力 之類. 如果有耐心睇晒啲主軸嘅集數, 再慢慢自己拼湊返出黎都幾有趣味.

同埋頭幾季都有暗示, 雖然外星人科技上比當時五六十年代嘅人類先進, 但數量遠遠唔夠人類多, 而且政府亦威脅過如果真係要鬥武力嘅話, 就用核武器污染地球, 一拍兩散,所以雙方先變成呢種妥協合作關係. 人類政府一方面幫外星人做殖民入侵嘅預備, 一方面又暗地繼續嘗試製造對抗黑油嘅疫苗. 感覺上仲有啲希望, 唔會完全一面倒俾外星勢力玩晒. 無奈自第六季影子政府被滅後開始有啲唔知寫緊乜. 同埋無左啲政府嘅陰謀論/歷史事件穿插, 感覺變左一般外星人入侵地球劇, 完全走晒味.

希望今次續集唔好好似上次套電影咁爛...

此篇文章於 10-31-15 05:47 AM 被 someday 編輯。
someday 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-15, 04:49 PM   #34
gingq7

剛剛重睇完第一季, 應該係第3次睇, 對上一次應該十幾年前, 而第一次睇係明珠台, 應該有20年(?)

而家睇番, 依然係好睇, 唯一缺點(?)係每一集都一早就用上帝視角話俾觀眾知所有超自然現像都係"真"的, 無左個查案到發現係真既感覺
舊 11-11-15, 11:29 AM   #35
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
其實有無人同我一樣 X file 中意個別單元遠多於外星人主線?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-15, 02:10 PM   #36
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
MEE TOO, 鐘意講狼人吸血彊屍等等, 外星人劇情去到後期好頹, 剩係記得本体係黑油, 被入侵對眼變黑色
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-15, 06:57 AM   #37
david
The One

引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
MEE TOO, 鐘意講狼人吸血彊屍等等, 外星人劇情去到後期好頹, 剩係記得本体係黑油, 被入侵對眼變黑色
這是電影版O既開場...

電視版到後期拖劇情況係十分嚴重...

---
舊 01-05-16, 02:18 PM   #38
肉羊哩咖
griffin611

眨吓眼就上喇~廿四號!

補:莫探員個妹死咗喇,煙鏟(CSM)原本都掛咗,不過呢度又好似返嚟(回憶出現?)

----

在下以為S4開始已經跳咗鯊,創意不再,而DVD都係儲到S3為止

此篇文章於 01-05-16 05:03 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-16, 03:19 PM   #39
IDGAF
The One

唔係好記得了,以前56K上網連線時好似真係有果D奇怪的音效~!

Mulder, Scully and Jimmy Kimmel in The X-Files

“The X-Files” is one of Jimmy’s all-time favorite shows. He was excited when he heard it was coming back and even more excited when creator Chris Carter invited him to be a part of it with original cast members David Duchovny and Gillian Anderson.

https://www.youtube.com/watch?v=L6pLxYXpW8I&list=WL

舊 01-21-16, 08:20 AM   #40
肉羊哩咖
griffin611

有網媒睇咗頭三集,個故仔重設咗(啫係領咗檔嘅又在生),而形式去返頭四季嘅水平,話值得期待喎

舊 01-26-16, 01:08 PM   #41
traveller
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
啱啱睇完第一集, 睇番個opening, 再次聽到Mulder, Scully個名喺佢兩個口講出黎, 真係有點打冷震

兩個真係老了很多, Scully個樣整到差D認唔倒...

個故事就...

舊 01-26-16, 06:17 PM   #42
Game Master

唔計2008年嗰套完全獨立故仔嘅劇場版,已經係等咗成14年再一次可以聽到X檔案主題曲響起,感觸萬分

呢種激情有如睇波慶祝入球一樣咁激動。

歲月不留人,莫探員同郭探員都老咗咁多,就連冼局長都生晒成面白鬚。

煙鏟又重出江湖。一係呢個新煙鏟係複製人,一係14年前大結局被直升機飛彈炸死嗰個先係冒牌貨。

舊 01-26-16, 10:55 PM   #43
gingq7

好似接唔番前9季?
煙鏟再出場總有方法合理化, 唔一定係reset,
但mulder應該一早知其實係人類用外星人科技捉人做實驗,而唔係外星人捉人,點解又會話一直被人誤導多年?

咁樣reset一半但又唔reset晒,又唔講明reset左乜,睇到我好迷惘

----

難得佢竟然仲用番廿幾年前個opening

此篇文章於 01-26-16 10:58 PM 被 gingq7 編輯。
舊 01-27-16, 05:31 PM   #44
IDGAF
The One

睇咗THE X-FILES 2016首兩集(其實算係第幾季?定係當外傳呢?)

減咗肥的Scully唔係個樣老,係把聲太阿嬸,感覺好老…

第一集My Struggle,
主題係 - 你有無見過堅.外星人?我見過,真係見過…
四眼Old Man向Agent Mulder表示:你已經好接近真相了…
作為觀眾我只想講,可唔可以唔好浪費時間直接講你知果個版本的真相嚟聽下先啦,
等咗咁多年先拍返THE X-FILES,呢季仲要只得6集完都要賣關子~!

結果第一集就只係急口令式,講咗一大堆陰謀論…
但又好似無包含太空強國崛起呢個元素,
以為個故事會講強國都有高仿外星人科技之類的軍事競爭,搞到有各種靈異奇幻事件發生,
先請得郁全班人馬再出山調查添…

第二集Founder's Mutation,
真係無乜特別,D高頻聲…嗶嗶嗶…嗶嗶嗶
同埋太多發夢時間/平行時空,兩位主角老了就想有囝送終…?

THE X-FILES | Opening Scene from "My Struggle"

https://www.youtube.com/watch?v=DcYHFH77q5E

THE X-FILES | ARV

https://www.youtube.com/watch?v=k6WyCbr1SJI

THE X-FILES | Case Files: "Founder’s Mutation"

https://www.youtube.com/watch?v=yhZdXyT8TSY

THE X-FILES | William

https://www.youtube.com/watch?v=kPIXyp-2np0

此篇文章於 01-27-16 05:44 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-16, 07:18 PM   #45
gingq7

其實我睇唔明第一集件事有咩咁重要令到skinner 14年後先重開X-Files

而第二集又係老套路政府陰謀,
講政府陰謀無問題,但又係永遠都講唔入肉

獨立一集睇係ok既,畢竟以前d案一向都係咁完,
但當知道得番最後(?)六集,都仲要拖就...
舊 01-27-16, 09:21 PM   #46
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
Lightbulb

第一集接去第二集真係好兒嬉,
咁輕易Skinner可以重開X-Files,
空降兩條友返黎開工。

最大既陰謀應該係,
呢個局長亂開職位益自己友,
專去查d冇結果既野浪費納稅人錢。

舊 02-03-16, 12:37 AM   #47
Game Master

第3集怪物回。都幾無厘頭吓,不過又有返以前X檔案怪物回所有嘅惡搞精髓。

S10-03

莫探員雖然都仲係照用鉛筆篤自己張 I WANT TO BELIEVE海報,但多年黎既放逐令佢開始對自己嘅信念有所動搖。

查案開頭時,仲要係由莫探員自己諗返D科學D嘅解釋,反而係郭探員鼓勵佢唔好放開任何可能性。

到最後發覺本集嘅主角怪物原來連兇手都唔係。

佢只不過係一隻沉睡每一萬年先甦醒嘅蜥蜴人,咁啱喺佢甦醒嘅時候,比個真正連環咬人兇手咬到後,唔知係咪染上咗個兇手嘅人類DNA,而變成一個操澳洲口音,渴望去手機舖打工嘅普通人類。

同蜥蜴人對話後,莫探員先重燃佢對超自然現象嘅信念。

PS 蜥蜴人嘅妄想回憶自己同郭探員 Gillian Anderson居然仲係被要求演呢D戲,真係難為佢了。

PPS 莫探員手機鈴聲為X檔案主題曲。XD

舊 02-03-16, 11:15 PM   #48
gingq7

第3集好過第1,2集好多 (其實第2集都ok,係典型的"正經"X-File; 第1集就真係怪怪的)

今次第3集係以前少數幾集會出現果隻"無厘頭惡搞"X-Files,
但今集好似仲好笑個以前果d,今集真係一路睇一路笑,
而且仲好似有大量neta,例如Scully隻狗
今集睇得好開心,估唔到得6集都用番1集拍番呢類型
果然X-files最好睇都係非主線劇情

我估下集應該有機會拍多一集正常x-files, 跟住最後兩集smoking man結尾

另外,睇黎呢一季收視好得,唔知有無機會有下一季
舊 02-22-16, 01:05 PM   #49
traveller
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
明珠台賣緊廣告, 3/11 !!

舊 02-24-16, 01:23 AM   #50
Game Master

6集觀後感:Chris Carter死性不改

2-4集 「怪物回」

除咗第1同第6集為「陰謀回」外,其餘4集都係傳統嘅「怪物回」。

第2集稍為有少少政府陰謀論,但基本上算係政府黑實驗創作出嚟嘅怪物。

第3集擺明惡搞,亦係最好睇最歡樂嘅一集。

第4集去返陰森嘅傳統怪物,尚算不俗。

第5集大玩宗教象徵。開頭仲以為X檔案轉型做《24》反恐。同埋介紹兩個新年青探員去對照返莫探員同郭探員所經歷過嘅成長。

1,6集「陰謀論回」

喺第9季大結局生還咗嘅煙剷開始佢嘅「人類補完計劃」,企圖用一早潛伏喺每個人嘅體內嘅天花疫苗入面嘅外星病毒嚟進行滅絕大清洗,只有少數被選中嘅人會生還塑做並領導新世界。行動喺2012年「末日預言之日」開始,病毒潛伏3年多開始發瘟。

郭探員同8,9季做過主角嘅雷探員(Reyes)已經被選中為「生還者」,前者喺第2季被擄走時就已經被注入有外星人DNA嘅疫苗。後者喺煙剷要脅下被逼同佢合作。

喺越來越多人感染外星病毒嘅情況下,郭探員同新女探員Einstein嘗試及時就郭探員體內嘅外星人DNA度複製可以抗衡外星人病毒嘅疫苗,防止疫症惡化。

另一方面,煙剷原本想邀請莫探員成為「生還者」,但莫探員拒絕,並慢慢開始病倒。

去到高潮,郭探員喺充滿恐慌人眾嘅街道尋找病入膏盲嘅莫探員。(心諗:嘩,X檔案總算有返個似樣D嘅大結局。)

郭探員發覺要搵返佢哋嘅仔仔去捐幹細胞比莫探員先可以救返佢。喺呢個時候,夜空出現一艘UFO,然後就.........完咗。

ふざけるな!!! (ノಥ益ಥ)ノ ┻━┻

等咗14年比你可以好好完結你又嚟爛尾??

之前不斷話唔會再拍唔通又係吊人胃口,不過兩位主角肯唔肯再同你Chris Carter癲都成問題,你都仲夠膽死走去爛尾。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:49 AM

手機版 | APP版