Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-12-16, 01:04 PM   #326
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
話時話,今次隻 Remaster 秒五既容量大約 19GB,有無人知道原裝日版 Blu Ray 大約幾大 volume ?

舊 11-12-16, 01:06 PM   #327
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
關於留意日子的問題
就算他們有留意日期都沒用,只能説「記憶修正」這個設定太過屈機了!連手機內的date也可以全部洗走。
腦補他們就算有把時差的問題記下來,第二日也會自動消失和忘記哂。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 01:08 PM   #328
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: Head Shooter 查看文章
個人意見

4)其實天橋出音樂果下好驚再黎多次秒5
我都係
睇到結局時會想又唻多次遺憾?

現在想結局可以玩多次oppai笑點: e.g.瀧在樓梯頂回身時唔小心踏錯級撲向三葉, 三枼接住瀧但被碰觸個胸, 三枼即時鬧「噁心、變態」, 瀧抱歉又記起手上的觸感, 雙方然後一起問你的名字
我覺得咁收尾都幾好

此篇文章於 11-12-16 01:10 PM 被 freemanl 編輯。
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 01:35 PM   #329
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: Kewellma 查看文章
請重溫w
師兄,果段みつは係係17歲(2013年)去東京搵2013年仲係14歲既瀧,所以當時既瀧就緊係識你老鼠w
可以留意兩人高度差就明,另外瀧條護身繩亦係果時由みつは手上接過來的
到黃昏之時瀧都話,你係我識你之前搵我我點認得你?
瀧會有意識去救みつは係因為到2016年瀧先發生交換靈魂,呢個先係契機
約會完覺得奇怪咩流星呀?又打唔通電話先的起心肝去搵みつは,再串連到到發現原來系守町已消失...etc
我反而唔覺得三葉認為瀧唔認得而因為身高先發覺係去左3年後的世界www

去救當然係因為瀧睇到流星的事覺得奇怪而去,但要能夠「救得到」的物品,三葉的髮帶同口爵酒,以及宮水家的神體位置先係關鍵
其實一葉婆婆講有關編繩、連接、時間等,就會知點解係關鍵
三葉比髮帶的行為需然係無意識的,但如果當時無比的話,瀧可能想救都救唔到了
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 02:14 PM   #330
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
解BUG
大家作為上帝視點先會捉D BUG, 講有無發現三年後etc

但大家都漏左個好重要既角度
就係瀧同三葉自身
一直以黎除左換身體外係無直接通訊過

雖然換左幾次之後,從身邊人反應+日記作為線索,兩人都開始相信交換身體係真有其事
但每次記憶都會逐漸模糊
佢地一直都排除唔到其實係自己妄想緊既可能性
而且記憶修正/短訊自滅令件事更虛幻

所以三葉先會想去東京直接見一次瀧
而瀧唔認得佢果下,
三葉係覺得原來自己一直以黎都係妄想,一直以黎既互換根本唔係現實
在意(?)既男仔原來現實係唔存在

而瀧都一樣, 直至見到親手放底既口嚼酒先確信到互換既事實
所以前面互換就算幾有bug都好
佢地都只係當發緊夢 / 撞鬼

正常都唔會諗原來係穿越左時空xd

此篇文章於 11-12-16 02:31 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 02:14 PM   #331
freemanl

1. 三葉為乜剪掉長頭髮?
2. 言葉女主角有冇對白?
舊 11-12-16, 02:17 PM   #332
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: freemanl 查看文章
1. 三葉為乜剪掉長頭髮?
2. 言葉女主角有冇句白?
1.如上一樓我所說, 三葉以為自己一直在意既男仔只係妄想,受到比失戀更大衝擊,所以剪短頭髮作為尋求解脫既一種形式
2.有, 上堂講解日文「黃昏」既典故

此篇文章於 11-12-16 02:31 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 02:47 PM   #333
freemanl

引用:
作者: HakiK 查看文章
1.如上一樓我所說, 三葉以為自己一直在意既男仔只係妄想,受到比失戀更大衝擊,所以剪短頭髮作為尋求解脫既一種形式
再問
1. 謝, 明白晒
2. 原聲優演出?

3. 查了一下「黃昏」典故
A) 晚上變得暗淡, 很難以人的臉區分出來, 因此有人意指「他是誰」
B) 日本古代把黃昏稱為「逢魔時刻」一說, 人在此時因疲倦容易看到幻覺和招引惡魔

此篇文章於 11-12-16 09:30 PM 被 freemanl 編輯。
舊 11-12-16, 03:11 PM   #334
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:
再問
1. 謝, 明白晒
2. 原聲優演出?

2.YES

雖然套戲是GIRL MEETS BOY嘅故事
但我都想睇下三葉同佢爸爸有無和好
有無人知小說有無提?

此篇文章於 11-12-16 03:13 PM 被 LTKS 編輯。
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 04:47 PM   #335
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
引用:
作者: HakiK 查看文章
解BUG
大家作為上帝視點先會捉D BUG, 講有無發現三年後etc

但大家都漏左個好重要既角度
就係瀧同三葉自身
一直以黎除左換身體外係無直接通訊過

雖然換左幾次之後,從身邊人反應+日記作為線索,兩人都開始相信交換身體係真有其事
但每次記憶都會逐漸模糊
佢地一直都排除唔到其實係自己妄想緊既可能性
而且記憶修正/短訊自滅令件事更虛幻

所以三葉先會想去東京直接見一次瀧
而瀧唔認得佢果下,
三葉係覺得原來自己一直以黎都係妄想,一直以黎既互換根本唔係現實
在意(?)既男仔原來現實係唔存在

而瀧都一樣, 直至見到親手放底既口嚼酒先確信到互換既事實
所以前面互換就算幾有bug都好
佢地都只係當發緊夢 / 撞鬼

正常都唔會諗原來係穿越左時空xd

個人見解

我反而覺得係見到自己鐘意既男仔耍大牌,覺得瀧「依家有前輩啦唔洗理我啦」而扮唔識三葉
純粹係失戀

而且佢地兩個係山頂之前係現實無見過對方,意識唔到身高有差別好正常
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 05:20 PM   #336
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
說起來……
明明兩人都有對方電話居然一路無想過打俾對方(除左最後搵對方時)

日期
真係要睇多次先知,因為印象中三葉起身話今日係約會日跟手出去,而瀧日記就寫約會完個時間可以睇到流星

此篇文章於 11-12-16 05:23 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 05:38 PM   #337
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
引用:
作者: 尼路 查看文章
說起來……
明明兩人都有對方電話居然一路無想過打俾對方(除左最後搵對方時)

日期
真係要睇多次先知,因為印象中三葉起身話今日係約會日跟手出去,而瀧日記就寫約會完個時間可以睇到流星
劇透

時間序係:
三葉寫日記(十月二號)-> 去東京搵瀧(十月三號)-> 早上唔返學,晚上去秋祭(十月四號)

觀眾視點係:
瀧(交換身體中)去御神体(十月三號前)-> 去約會(十月三號),傍晚時分睇緊既日記就係三葉係十月二號寫果篇

Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 06:28 PM   #338
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
我都係
睇到結局時會想又唻多次遺憾?

現在想結局可以玩多次oppai笑點: e.g.瀧在樓梯頂回身時唔小心踏錯級撲向三葉, 三枼接住瀧但被碰觸個胸, 三枼即時鬧「噁心、變態」, 瀧抱歉又記起手上的觸感, 雙方然後一起問你的名字
我覺得咁收尾都幾好

咁既結局 ...

如果真係咁既結局,到底新海誠除左足控,姐控外會增加屬性 ...

舊 11-12-16, 07:29 PM   #339
freemanl

引用:
作者: LTKS 查看文章
有無人知小說有無提?
小說
巴哈有人講小說無電影後續,兩部小說台灣版今年尾出

此篇文章於 11-12-16 07:35 PM 被 freemanl 編輯。
舊 11-12-16, 07:45 PM   #340
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
引用:
作者: LTKS 查看文章
有無人知小說有無提?
AnotherSide
外傳果本算係有交代返(少少)
基本上外傳就係交代返電影播歌帶過果d地方

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 08:05 PM   #341
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: sunhikari 查看文章
我反而唔覺得三葉認為瀧唔認得而因為身高先發覺係去左3年後的世界www

去救當然係因為瀧睇到流星的事覺得奇怪而去,但要能夠「救得到」的物品,三葉的髮帶同口爵酒,以及宮水家的神體位置先係關鍵
其實一葉婆婆講有關編繩、連接、時間等,就會知點解係關鍵
三葉比髮帶的行為需然係無意識的,但如果當時無比的話,瀧可能想救都救唔到了
嘛,我話觀眾可以從兩人身高差發現呢個係14歲版瀧w,三葉本人當然唔知,
佢去東京之前都係車度自己諗咁突然去搵人地會唔會太冒失,去到電話又打唔通好徬徨,
正累著等車回家才發現意中人在車上,心猿意馬地撞上車搵到瀧但佢又唔認得自己,
唔知點算好失落地落車走,對方忽然問自己咩名怱怱交低條繩
的確條繩有提醒作用,兩人之間既信物,亦可以理解為紅線,結び番兩人之間既時差

題外話,我第一次睇係睇海賊版,花澤一出聲果下實在太出,後尾發現原來係言葉個先生,cast個名透晒XD
結果花澤果段講解亦成為全套戲最高潮個位,黃昏之時兩人相遇既鋪排,老fans福利XD

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-16, 12:42 AM   #342
kawai

註冊日期: Jan 2003
[感想] 劇透,建議想睇的人真係唔好睇任何影評、討論
除咗聽咗4首主題曲外, 一直專登唔睇套戲的任何消息。其實真係唔洗擔心新海誠動畫的故事係點, 因為作畫一流已經有基本分、值回票價, 無得輸! 完全唔知故事講咩咁入戲院睇反而容易比佢的劇情帶住走、更加投入, 個人十分滿意

個人認為依套係《星之聲》同《秒速五厘米》之後寫「距離」+「時間流逝」的第3部曲,但唔係重覆舊作的主題, 反而加入新的主題「時間的多向性(時空穿梭)」,睇完先明白4首主題曲真係同套戲完全match。終於明白歌詞入面「就算被第5次元作弄」、「我們是time flyer 攀登時空的climber」的意思。 第3部曲當然係good ending, 唔通次次都一定要bad ending?

其實套戲入面有好多同《星際啟示錄》類似的地方:
《星際啟示錄》 <--> 《你的名字》
父女的愛 <--> 男女的愛
手表 <--> 結繩
五維空間生物 <--> 神明
黑洞 <--> 隱世(御神體)
進入五維空間取得量子力學數據 <--> 喝下口嚼酒與三葉的半身產生連結
改變過去時空的重力將量子力學數據傳遞給女兒 <--> 知道未來災難的瀧進入三葉的身體去拯救三葉同小鎮

《星際啟示錄》係2年前上畫,所以新海誠有參考/借鏡都唔出奇。最重要唔係抄, 寫穿梭時空的故事都避免唔到上面的題材, 但用日本傳統習俗/神話好自然咁套入依d題材反而更容易令人接受同明白。

劇情的節奏同轉折編排都係一流

此篇文章於 11-13-16 12:45 AM 被 kawai 編輯。
kawai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-16, 12:52 AM   #343
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
睇完小感想
完場起字幕時一度眼濕,劇情相當棒
本來睇之前我有d怕個故事會太情情塌塌,幸好唔係果回事,相比戀愛元素,男女主角兩人之間既羈絆先係全片重點
本來穿越loop,交換身體呢d老梗,但套片重新整理包裝後故事一點也不無聊,雖然劇情係有小bug,但基本唔影響整體觀感
總的來說套片有笑有淚有感動,節奏流暢,歌同bgm亦全程牽動我既情緒,個人覺得相當精彩

最後相遇果幕好感動..前後等左八年既邂逅
最後二人同聲講句"君の名は.."
感覺唔係問對方個名,而係想叫出對方個名

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-16, 08:31 PM   #344
yaminooji

註冊日期: Jul 2002
誠哥一定很喜歡玩科幻小說遊戲了,在向REMEMBER 11致敬嗎???
yaminooji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 12:21 PM   #345
Chitose1987
好孩子不要問

註冊日期: Apr 2010
呢套真係至少要睇兩次

第一次睇劇情大綱同享受精緻入微既畫面

第二次細味音樂同細看各種暗示

劇透
開場兩人起床,三葉自白"有時一覺醒來發現自己會流淚",一開始唔明點解女主角明明係住城市公寓,鏡頭一轉就變左鄉下 JK,睇完整個故事先會發現原來個開場已經講左結局比你知...
Chitose1987 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 02:13 PM   #346
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
新海誠專訪:《你的名字》期望真人化

引用:
導演新海誠來港宣傳,接受東網專訪時表示:「完全未預計過《你的名字》能得到如此規模的成功,有機會獲得奧斯卡最佳動畫提名,更是既開心亦難以相信,可能有人覺得應該順理成章拍續集,但我卻覺得《你的名字》已有一個很完滿的結局,如有同人誌漫畫自己創作續編,我會很有興趣睇,但卻沒有這個打算自己拍攝續集;但如有人有興趣拍攝《你的名字》的真人化電影,我卻很歡迎,很有興趣看一下真人版的瀧及三葉會是怎樣。至於真人選角方面,我覺得由配音的神木隆之介及上白石萌音演回就最適合不過。」新海誠導演不排除《你的名字》真人化的可能性,對粉絲來說無疑是好消息。
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle...00982_001.html
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 02:35 PM   #347
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
真的後續交給同人就夠了,硬來續篇可不是好事呢

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 03:39 PM   #348
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004

『君の名は。』LINEスタンプ第二弾、鋭意制作中であります。
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 10:28 PM   #349
~Sau~
Game Master
WA2深度中毒者

註冊日期: Feb 2008
PSN  IDSauWong2015
我都覺得唔需要再出續作, 如果純粹高人氣而出續作 隨時弄巧反拙
但如果可以, 都想佢用漫畫/小說方式出個後日談/After (唔多鐘意靠同人 / 腦補, 直接官方再出個後日談/After 就完美 )
~Sau~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 11:40 PM   #350
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
新海誠電影場景神還原
四日尋找《你的名字。》

http://hk.apple.nextmedia.com/entert...61115/19833569
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
你的名字, 新海誠

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 新海誠「星を追う子ども」美術画集 2012年6月15日発売決定! money 日本動漫畫討論版 149 06-13-12 11:58 PM

現在的時間是 05:24 PM

手機版 | APP版