Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-13-05, 02:48 AM   #401
Robot-12412
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Ginkan
第2集有d乜唔出得街
係條河學聖印位那段
蘇絲亞露點
不過就算成段cut,應該都睇唔出

成人式那段就棘手d
因為羅倫同蘇絲亞露股
羅倫前面仲要剩係得條金魚遮住
Robot-12412 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-05, 10:17 AM   #402
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Robot-12412
係條河學聖印位那段
蘇絲亞露點
不過就算成段cut,應該都睇唔出

成人式那段就棘手d
因為羅倫同蘇絲亞露股
羅倫前面仲要剩係得條金魚遮住
睇 地球光 兩個都加左條褲,
播 地球光 同 月光蝶 就冇問題

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-05, 07:54 PM   #403
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 真!DC
睇 地球光 兩個都加左條褲,
播 地球光 同 月光蝶 就冇問題

但金魚庶住周圍走好D~

TV版姬艾爾同蘇絲亞有兩段露股沖涼片段~ ,電影版唔知有冇.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-05, 03:00 AM   #404
Led Mirage
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
真係失敗....鐘意o左首月繭咁耐
先發現係出自菅野子......唔怪得咁好聽

人を変えるのは、心。
心を変えるのは、たった一言の言葉で足りる。』
スマガ -STAR MINE GIRL-
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=609322&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=348911&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=310854&fpage=1
Led Mirage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 12:12 PM   #405
jerrychf
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
近排狂睇turn a gundam...感覺...

岩岩尋晚睇晒!唔好意思我諗真係太耐先去睇 XD

雖然我睇得唔多 gundam,只係由細睇到大,都係 0079, 08ms, z, zz, nv....同埋而加既 turn a

不過!turn a 所表演既係我覺得咁多套高達最好睇!有好好既意義,人設極佳。機設就 ok 啦,不過聽聞好多機設大師都讚個位美國機設,因為盡量合乎實際又可以一反以前高達既樣

當初我都係一樣對 turn a 既樣好有反感,感覺就係「做乜部高達整到咁既樣...」

富野呢次真係一反所有佢造動畫既原則,睇左頭五六集而無睇總監都以為係出自其他人之手而唔係富野,但後來睇番竟然係高達創作者既富野都好驚訝

缺點係....有時會連唔到戲 ~_~...不過只係發生過幾次,雖然有 d 可惜,但還可以。同埋另一個唔知係唔係缺點既缺點,就係要對以前高達系列有 dd 認識先知咩係「黑歷史

對我泥講最大既優點係人設超好

我最鐘意既人設係迪亞娜 (迪愛娜?) 女王,好活生生既一個角色而且表現卓越。全套 turn a 透過迪亞娜表達左好多野。在下都唔多講,不過要選最喜愛角色我會二話不說就選迪亞娜,如果世界上真係佢既話我都唔洗講 d 咩就追隨佢。呢點都解譯左點解月球好多人都支持佢既原因。

而姬艾爾同女王個樣一樣就一睇就知作者故事,因為劇情需要掛。不過唔係問題,最大問題反而係係兩個一模一樣既人點去玩「乞丐與王子」,但我覺得完美既係,作者令到兩者就算成日交換身份都會可以清楚睇得出,其他角色既問話、佢地兩者既動作都可以睇得出係女王定係大家姐。呢件事係好難做得到

哈利呢個角色係初頭比人既感覺真係有 d 反派角色既,但到中期女王同大家姐交換左之後處處表現得好好,佢實行到佢所講既野。哈利:「要為兩個女人赴湯渡火」姬艾爾就問「咁你覺得開唔開心?」哈利反而冷靜去答「好開心」。

男主角羅倫就係富野大突破。做盡以前男主角做唔到既野!男扮女裝!仲要比美真既女人。性格乖巧!睇到唔應該睇既野都唔會生起邪念。忠心誠實!多次咁比格威利用都唔知仲要為佢講好說話 XXD (唔知呢樣係唔係優點...?)。等等等等!某程度上我對呢類男主角幾有好感,因為係得呢類人去控制最勁既武器先會有好結果,其他既....有好結果機會好微。

其他角色都好正,好似凱姆家二小姐就係比觀眾睇住咁成長一樣,到最後哭成淚人都o岩既...卡巴又唔係度,實為一個幾悲慘既人物。著住婚莎企係 turn a 手上對住核爆既方向大喊個幕好令我印象深刻,又令人感受到戰爭可怕。

故事既對話好多好令人深刻。

例如1:

係札克特雷卡雙方都係最緊張既時刻上,迪亞娜同姬艾爾幾乎同時有同一樣既想法,就係以迪亞娜女王既身份命令雙方軍隊唔可以發生戰鬥。迪亞娜同姬艾爾幾乎同時間囉起 rocky talky。係一方聽到對方既發言個時,自己都用幾乎一樣既發言,而最後雙方都同一時間講係以下既對話:

「迪亞娜.梳尼爾告訴迪亞娜.梳尼爾 」
「姬艾爾.凱姆告訴姬艾爾.凱姆」

例如2:

係飛吧!成層圈個集入面,因為哈利趕唔切追上捉走迪亞娜既宇宙船而係自己 MS 入面極熱血咁爆出以下一句!

『米多加爾德!米蘭!若你們敢做出傷害迪亞娜大人的事,我就算死幾百萬次都會轉生回來向你們執仇!』

仲有好多好多既精彩對話好有意義,例如蘇西亞係月球上面想開火比羅倫阻止,雖然蘇西亞一句話「這裏是敵人的城市!」羅倫就即刻答「這也是我的故鄉!」等等等等

睇晒之後都同意有一 D 人對 turn a 既講法.......

就好似一個高達既童話

不過...係 41 集打後因為轉左 ED2 片尾,以應該係迪亞娜既身影去慢慢轉為一隻彩色蝴蝶 (月光蝶?) 發出既光芒照住月球同地球,加上月之繭呢首名曲令到全套戲既 feel 變得好神話化,感覺又係超正~
jerrychf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 12:17 PM   #406
Q頭
Banned

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDgrave_terry
XBox Live Gamertagwrygrave
i see to 2x chapter ...feel borng...
Q頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 12:24 PM   #407
Gashapon™

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: Q頭 查看文章
i see to 2x chapter ...feel borng...
三十幾先開始好睇
Gashapon™ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 12:33 PM   #408
cloud

PSN  IDsteve_ho110
我都係今個暑假先睇曬~~

真係好正

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 12:35 PM   #409
Oaf
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: Q頭 查看文章
我覺得
冇咩悶場
Oaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 12:42 PM   #410
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
想睇,但係無渠道接觸到Turn A

打機先見過下Turn A~!

舊 12-10-06, 12:49 PM   #411
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

就如好酒一樣,時間會令佢越來越經典的

2000一出o個時,有幾多批評幾多反對,過左咁多年之後,又仲有幾多真心話佢係垃圾

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 01:36 PM   #412
jerrychf

唔知係我自己個觀念改變定係咩

細個個時都認為做一套 gundam 都要有大型戰鬥,打到七零八落先叫高達先叫好睇

不過而加就唔係,可能比雷霆救兵同雷霆傘兵系列改變左,而且之前又研究世界既黑暗點等等等令到觀念改變

如果唔係而加都可能會認為 turn a 超難睇 XD

就如上面某中一位所講,turn a 真係 50 集無一集係悶場,而且有幾集都係槍都無開過就完場但都有野講,實為係 tv 動畫入面好少有既一套嘛

另外雖然呢套野 1999 年出 2000 年完結,但係 2007 年既 4 月先有珍藏版 DVD 出售...但據 bandai 既介招好似有 d 呃錢 feel = =....倒不如係鴨寮街搵一下香港版 DVD 算 (據美國一個影評話係香港某店搵到唔夠 50 USD 就全套 50 集 turn a gundam! 咩事....)
舊 12-10-06, 01:39 PM   #413
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
至少集集都有野講
唔似得某套講左5x集仲係得個吉仲要靠總篇集黎補獲...

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 01:54 PM   #414
真!DC
Banned User
奉行我道

定期番生topic
(可見turn a 真係正)

又多一位識貨之人

我都係未睇之前覺得「做乜部高達整到咁既樣...」
但而+就覺得好型
點解bandai唔肯出MG

舊 12-10-06, 02:02 PM   #415
XMew
Banned User 2012-2015
_(┐「 ):)_

註冊日期: May 2003
引用:
作者: 真!DC 查看文章
但而+就覺得好型
點解banbai唔肯出MG
似乎第一眼會覺得「哦,原來高達頭都可以咁搞」既人就只有我一個,
睇黎我果然係異類

倒A既MG…我諗可能性同MG G-Saviour差唔多卦
雖然故事係唔錯但商業面不足,對於只著眼於「在商言商」既笨大黎講倒A等同於「倒米」…

| Facebook | Plurk | Blog | Pixiv | dART |
XMew 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 02:02 PM   #416
jerrychf

引用:
定期番生topic

又多一位識貨之人

但而+就覺得好型
其實幾慘既,我地覺得正既野外面好多人認為衰,就顯得我地好似有 d 問題咁 ~_~

而加我都睇 turn a 都幾覺順眼下,因為原來設計既原意係要實用性上都要符合,而且唔可以誇張過頭,頂多就一個月光蝶系統,其他就一般高達既兵器

模型我就一般啦,不過 turn a 既畫集同 poster 就超想要,尤其好幾幕既劇照 scan 大 bandai 自己出既 poster 超正!movie 版既地球光同月光蝶 poster 用油畫風格,又係勁有美感,月光蝶既 poster 就有著神話式風格,以油畫式姬艾爾同迪亞娜既身型去配合中間既 turn x 同背後月光蝶又係超正

不過我最想要既係 turn a gundam 既畫集 vol2 封面個張先係最珍貴,即係迪亞娜笑住咁拉住姬艾爾手,而姬艾爾唔知係度睇緊咩野而向後望,好有和平兩個人去玩令人睇左感覺開心既一幕
舊 12-10-06, 02:05 PM   #417
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
定期番生topic

又多一位識貨之人

但而+就覺得好型
因為倒a設定係空芯的...

倒a係咁多gundam之中故事最正
z同v,x我都睇到訓著左

舊 12-10-06, 02:14 PM   #418
真!DC
Banned User
奉行我道

>月光蝶既 poster 就有著神話式風格,以油畫式姬艾爾同迪亞娜既身型去配合中間既 turn x 同背後月光蝶又係超正
哩張?
(有露唔知貼唔貼得所以cut左一半)
幾靚但係有d恐怖(?)

舊 12-10-06, 03:56 PM   #419
jerrychf

引用:
>月光蝶既 poster 就有著神話式風格,以油畫式姬艾爾同迪亞娜既身型去配合中間既 turn x 同背後月光蝶又係超正
哩張?
(有露唔知貼唔貼得所以cut左一半)
幾靚但係有d恐怖(?)
係呢張

應該無露既,不過有露都好應該用藝術既角度去睇掛 @_@....不過我反而覺得好神話化好有感覺
舊 12-10-06, 04:18 PM   #420
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
Turn A 本來就係正貨係有D人冇睇過又話差.

人設係完全突顯到角色個性同時代差別.

機設明確地說明並非當代產物.還有市民軍和迪亞娜回歸軍實力差距.

TURN A 開頭睇落真係唔係幾順眼之後覺得越來越正.

不過<>最正既機體係哈里果部金色機.肌肉感一流!!!
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 04:22 PM   #421
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
Turn A 本來就係正貨係有D人冇睇過又話差.

人設係完全突顯到角色個性同時代差別.

機設明確地說明並非當代產物.還有市民軍和迪亞娜回歸軍實力差距.

TURN A 開頭睇落真係唔係幾順眼之後覺得越來越正.

不過<>最正既機體係哈里果部金色機.肌肉感一流!!!
唔好話d雙葉機
就算拎架fa-22同diana counter d機打都只有死路一條

舊 12-10-06, 04:50 PM   #422
jerrychf

引用:
作者: 忍者 查看文章
唔好話d雙葉機
就算拎架fa-22同diana counter d機打都只有死路一條
打初代既 MS 即係 MS-05 / MS-06 都還可以

不過羅倫唔係試過用戰機打爆一隻卒仔 (好似係全戲唯一一個比羅倫殺左既人....)

但係,最爆笑係....個個叫寶既女人竟然亂用米加粒子砲 = = 其實搞到後泥爆發戰爭都可以話係佢既一時衝動而搞到咁.....又無擊傷佢但又開火 OTZ
舊 12-10-06, 04:52 PM   #423
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
好開心終於有志同遁合的人喇~~~
我一早睇晒turnA, 但次次向人推薦,
個個都睇都未睇過就話唔鐘意睇, 因為TurnA樣衰......
根本富野整呢套TurnA就係唔想人人只為睇MS而睇Gundam,
應該以故事內容為主.......

全個Gundam TV版系列, 我最鐘意TurnA,
順帶一提, 非TV版我最鐘意0080.......

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-06, 05:09 PM   #424
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
死!大家講到咁正,但我又未睇過~!

其實個故事講乜o架?

雖然無睇過,但我買個呢隻的模型(類似渣古的)

舊 12-10-06, 05:35 PM   #425
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 機場美少年 查看文章
死!大家講到咁正,但我又未睇過~!

其實個故事講乜o架?

雖然無睇過,但我買個呢隻的模型(類似渣古的)
哩隻勁過渣古好多ga

故事開頭大約係:
移居月球ge人想番去地球住
但地球ge人認為佢地係侵略者,
於是雙方發生衝突

主角係月球之前派去地球視察ge人,
地球同月球ge人發生戰鬥之際偶然發現石頭入面爆出尼ge turn a
之後為雙方和平共處而戰(身在地球果邊)

順帶一提
地球科技水平係好似18, 19(前半)世紀倒
用d ms 都係地底掘出尼

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「魔神英雄伝ワタル」BD-BOX 好評発売中 石光 日本動漫畫討論版 248 03-29-24 08:41 PM
[動畫] 「電脳コイル」 BD-BOX化決定 Designer 日本動漫畫討論版 29 05-06-15 04:16 PM
[動畫] 劇場版 機動戦士ガンダム00 -A wakening of the Trailblazer- BD/DVD 発売中 Vol.20 money 日本動漫畫討論版 415 08-19-13 02:53 PM
[動畫] 「CANAAN」 BD BOX 7月18日発売決定 supermanlady 日本動漫畫討論版 284 06-25-12 11:08 PM
[動畫] 学園戦記ムリョウ BD-BOX化決定 money 日本動漫畫討論版 0 11-09-11 11:09 PM

現在的時間是 11:20 AM

手機版 | APP版