Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 12-11-10, 08:51 AM   #1
斯羅
God of Gamer
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
講野悶

我想問...講野個tone好flat真係會令人好悶??
就算識搞笑同好多野講的話?

我一路都吾知自己係咁既人,
尋日俾人話完之後....
問10個, 10個都認同...

好hurt
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-10, 09:24 AM   #2
-N3DS-
索柏最高~XD

註冊日期: Aug 2003
如果有10個人認同我諗你真係要改一改~=﹏="
有時學下其他人D口音~好似大膽女主持~Vienna Lin佢咁~
都可以好搞笑~XD

舊 12-11-10, 09:42 AM   #3
斯羅
aloha~

有d話我講野個tone咁平...俾人感覺上講野好倔
咁我把聲變到咁低音我都吾想

吾通講野都要浮誇下先得..?
舊 12-11-10, 10:16 AM   #4
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
聲線唔吸引ja ,
但你d 朋友有無話你個人本身都係悶丫?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-10, 11:30 AM   #5
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: Middle 查看文章
聲線唔吸引ja ,
但你d 朋友有無話你個人本身都係悶丫?
係囉,話題、聲調、表情動作都有關喎。
係唔係只係聲調問題?

舊 12-11-10, 12:24 PM   #6
斯羅
aloha~

佢地各有睇法囉,
因為我係同熟人先會講得放d
但原來我女朋友都有咁認為我..
話我講野悶同沈, 好似講故咁....最hurt就話我係一個好吾風趣幽默既人

咁吾通要我做到好似小丑咁, 無時無刻都要hehehaha...講野吾正經咩
舊 12-11-10, 02:01 PM   #7
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
哈哈! 你千祈唔好變到你個PROFILE PIC 果隻ANNOYING ORANGE 咁就得

(笑)

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-10, 02:02 PM   #8
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
有女米得囉
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-10, 02:35 PM   #9
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
咪係呈 有女咪得囉

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-10, 03:08 PM   #10
Middle
Moderator
K歌之王

我諗唔係一定要講野好誇張、好浮誇先至得,
試下講野時加少少「抑揚頓挫」,
有D 節奏唔好講得太快,睇下效果點;
你亦可以叫你女朋友幫你練習下嘛,
甚至可以當係日常拍拖增進兩人感情o既活動之一,
唔好咁快先心灰

舊 12-11-10, 03:51 PM   #11
斯羅
aloha~

引用:
我諗唔係一定要講野好誇張、好浮誇先至得,
試下講野時加少少「抑揚頓挫」,
有D 節奏唔好講得太快,睇下效果點;
你亦可以叫你女朋友幫你練習下嘛,
甚至可以當係日常拍拖增進兩人感情o既活動之一,
唔好咁快先心灰
我都試過抑揚頓挫,
但個個都話我個tone無變過

其實我最怕悶親女朋友
因為佢個人都算悶同埋又係怕悶既人
我已經好努力去做任何野令佢開心

雖然佢口講話吾嫌我悶..
但女人口講同心諗係二回事黎

我再係咁悶落去吾知可以挨到幾時

不過middle大你所講既都可以試下既, 當係我同佢2個人練習下講野, 增添點情趣
舊 12-11-10, 04:35 PM   #12
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
well....講野悶都有女勒

係咪見臨近聖誕, 就放下閃光彈咁呢
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-10, 04:53 PM   #13
碧克

引用:
作者: 斯羅 查看文章
我都試過抑揚頓挫,
但個個都話我個tone無變過

其實我最怕悶親女朋友
因為佢個人都算悶同埋又係怕悶既人
我已經好努力去做任何野令佢開心

雖然佢口講話吾嫌我悶..
但女人口講同心諗係二回事黎

我再係咁悶落去吾知可以挨到幾時

不過middle大你所講既都可以試下既, 當係我同佢2個人練習下講野, 增添點情趣
認真,講野的tone可能有影響,但對方喜歡的再悶也會喜歡,不喜歡的再好聽也不會喜歡
我以前學校已經玩開電台練過聲,有時朋友喜歡聽但女朋友不見得經常喜歡聽

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-10, 05:25 PM   #14
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
特登去改變都未必係好事
女友唔怕你悶就唔好刻意去改了

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-10, 11:20 PM   #15
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
引用:
作者: LonelyBlue 查看文章
well....講野悶都有女勒

係咪見臨近聖誕, 就放下閃光彈咁呢
我都覺
都唔知樓主灰咩
由手機版發出
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-10, 12:49 AM   #16
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
學下提高少少把聲會有幫助
當然唔係叫你扮女人咁高啦
叫女友幫手吧

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-10, 12:58 AM   #17
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: 安已不 查看文章
我都覺
都唔知樓主灰咩
由手機版發出
你地......
唔好話人放閃光彈喇,
唔同o既感情路上有唔同o既煩惱嘛
而且好多時你睇我好,我又睇你好ja

舊 12-12-10, 01:02 AM   #18
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 基路亞 查看文章
哈哈! 你千祈唔好變到你個PROFILE PIC 果隻ANNOYING ORANGE 咁就得

(笑)
有乜唔好#

舊 12-12-10, 01:24 AM   #19
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
有女友不是一切吧 囧

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-10, 12:49 PM   #20
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
你地......
唔好話人放閃光彈喇,
唔同o既感情路上有唔同o既煩惱嘛
而且好多時你睇我好,我又睇你好ja
絕對認同

樓主,你可以試下錄一段自己講嘅嘢,之後再係當中找出原因吧

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-10, 01:25 PM   #21
斯羅
aloha~

我試過錄音, 自己講個時係覺得無問題
但playback返...又真係覺得把聲好平...

只係有大細聲既分別
舊 12-12-10, 01:33 PM   #22
碧克

引用:
作者: 斯羅 查看文章
我試過錄音, 自己講個時係覺得無問題
但playback返...又真係覺得把聲好平...

只係有大細聲既分別
超過20歲的話聲線大抵會定形,幫到你的大概就是要練歌般開聲了
把自己的音域開闊,多運用丹田氣,講野會響亮堅實得多.
錄音其實幫到自己很多,以前聽返自己的電台節目可以執到很多平日自己不會注意的細節.
例如無謂的口頭禪,節奏過快過慢,懶音,咬字等等,聽返自己把聲基本上都表露無遺.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-10, 02:07 PM   #23
斯羅
aloha~

引用:
作者: 碧克 查看文章
超過20歲的話聲線大抵會定形,幫到你的大概就是要練歌般開聲了
把自己的音域開闊,多運用丹田氣,講野會響亮堅實得多.
錄音其實幫到自己很多,以前聽返自己的電台節目可以執到很多平日自己不會注意的細節.
例如無謂的口頭禪,節奏過快過慢,懶音,咬字等等,聽返自己把聲基本上都表露無遺.
我諗起個時發育期變聲後都好吾慣, 把聲變得勁沉
上音樂堂唱歌成日都俾先生笑我讀緊書咁
你估我想既咩...自此之後我都無唱歌既習慣

加上平時都係同仔傾計多, 吾會刻意去理自己咩tone
但一路都吾知原來把聲咁平仲會令人覺得悶

而家叫我改真係難過登天啦
吾通要日日晨早起身練聲
舊 12-12-10, 03:25 PM   #24
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
講野悶巧過講野煩...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-10, 04:26 PM   #25
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
有女就唔比煩, 咩道理

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉