Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後
影音館>耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (02)
HAKAIDER 11:16 AM 03-18-08
煩請版主置頂~~~THX

上文提要.................

作者: A HoManTin Work:
作者: HAKAIDER:
v700dj 有幾誇啊..............MDR-SA1000 我都見過有人戴上街,我自己有時都戴Denon HP-1000上街(320g重)
v700dj 聽過...........底音有少少鬆散
ex700...................同上面果個比音質取向完全不同
真係太誇…幾巨型架真係,但個款真係好堅下…
我想問下,底音有少少鬆散?姐係點呢?
v700dj 我只在Sony style 玩過一次.............感覺唔値HK$850

價錢相約的ATH-ES7 無論外形/人聲/底音可以瞬殺了它

ES7 可是以女聲和底音而聞名的,不過ES7 電鍍鏡面泡光真係好易花+難打理下

當然..........如果本着要巨型+誇張的話..........ATH-A700 可能更識合
s3b21 05:36 PM 03-19-08
我想問下
690mV/32ohms
18mW/32ohms
0.5W/32ohms
e3個邊個輸出大 小弟完全唔識
HAKAIDER 08:29 AM 03-21-08
作者: s3b21:
我想問下
690mV/32ohms
18mW/32ohms
0.5W/32ohms
e3個邊個輸出大 小弟完全唔識
690mV@32ohm............魅族M6 SL?

690mV > 18mW

至於0.5W............W是背Watt?
s3b21 02:39 PM 03-21-08
690mV@32ohm............魅族M6 SL?

690mV > 18mW

至於0.5W............W是背Watt?
yes it is 魅族M6 SL ,[W是背Watt]i don know what u say
and i want to ask 690mV=?mW?
HAKAIDER 02:59 PM 03-21-08
作者: s3b21:
yes it is 魅族M6 SL ,[W是背Watt]i don know what u say
and i want to ask 690mV=?mW?
有熟識電子的用家計過

http://forum.hkepc.com/viewthread.ph...age%3D1&page=3

打錯字" W是Watt?"

另.............不要盲目信官方資料................

各廠方測試輸出的計算標準也不同...............由其韓國機的輸出好多時也計大左的

不過魅族M6以少形機黎講的確係好好力的
s3b21 05:02 PM 03-21-08
有熟識電子的用家計過

http://forum.hkepc.com/viewthread.ph...age%3D1&page=3

打錯字" W是Watt?"

另.............不要盲目信官方資料................

各廠方測試輸出的計算標準也不同...............由其韓國機的輸出好多時也計大左的

不過魅族M6以少形機黎講的確係好好力的
yes i think it is 指 Watt because i found it in a big cdplayer,but http://www.andaudio.com/phpbb2/viewt...366&highlight=
vicalam 09:28 PM 03-21-08
我對EX700都冇晒信心.......煲左250HRS都係唔掂.......

D齒音解決唔到(個情況係有D歌係唔聽得), 高音煲極都係極矇同暗.......
野孩子 09:28 PM 03-23-08
作者: vicalam:
我對EX700都冇晒信心.......煲左250HRS都係唔掂.......

D齒音解決唔到(個情況係有D歌係唔聽得), 高音煲極都係極矇同暗.......
人地根本吾係主打高音, 煲極都吾會出味架啦
你有無聽過有人要用tf10 pro煲出嘭嘭聲既低音?a
光熱斗 10:22 AM 03-24-08
想買個耳機,
嗯..掛耳入耳也沒關係...
不要是頭帶的就可以了(嗯..太大了)
大約美金100左右,
插ipod nano3rd.
大家有沒有甚麼好推介??
謝謝喔!! : )

btw
shure耳機好嗎??
就nano3來說,
e2c和e4c會有大分別嗎?
(應該說..發揮得了e4c嗎??)
雪舟等楊 05:12 PM 03-24-08
shp9000邊度有開心價
btboy 12:08 AM 03-25-08
作者: 雪舟等楊:
我都好想知 , 希望rayben大大告知
メソウサ 12:14 AM 03-25-08
e2c同e4c睇參數到設計點睇都係兩個世界
HAKAIDER 09:08 AM 03-25-08
作者: 光熱斗:
想買個耳機,
嗯..掛耳入耳也沒關係...
不要是頭帶的就可以了(嗯..太大了)
大約美金100左右,
插ipod nano3rd.
大家有沒有甚麼好推介??
謝謝喔!! : )

btw
shure耳機好嗎??
就nano3來說,
與期説"發揮得了e4c嗎?".............不如先問一下自己"有必要上e4c嗎?"

就算係一部中價MP3........配e2c/e4c都會有一定分別(無力推另計)

用shure 最好有爆線的覺吾,不過包二年非人為損壞更換全新耳機保証
光熱斗 04:37 PM 03-25-08
與期説"發揮得了e4c嗎?".............不如先問一下自己"有必要上e4c嗎?"

就算係一部中價MP3........配e2c/e4c都會有一定分別(無力推另計)

用shure 最好有爆線的覺吾,不過包二年非人為損壞更換全新耳機保証
因為耳機買了可以用不短時間吧?..
所以在想好不好買一個比較好的來用..
(因為...要是都給了這個價錢..不如多一點買個好些吧?)
Whirlwind 07:20 PM 03-25-08
想買個耳機,
btw
shure耳機好嗎??
就nano3來說,
講真Shure唔係唔好,不過爆線真係好麻煩
E2C個價位諗下sf3pro或者UM1
E4c可以諗下sf5pro或者um2或者er4,視乎個人喜好啦

仲有我記得e4c個抗阻好似成30,都唔係咁好推
光熱斗 03:11 AM 03-26-08
作者: Whirlwind:
講真Shure唔係唔好,不過爆線真係好麻煩
E2C個價位諗下sf3pro或者UM1
E4c可以諗下sf5pro或者um2或者er4,視乎個人喜好啦

仲有我記得e4c個抗阻好似成30,都唔係咁好推
um2賣299usd.....
(e4c 169usd)
er4..
之前也有想過..價錢差不多,
但是很多人也說e4c比較好.
(而且...er4...不也好看戴起來也好像不太舒服....)
有想過都買回來...看看那個好就留,不好就退了他lol.
順便想問問香港的價位, 謝謝; )
HAKAIDER 09:32 AM 03-26-08
um2賣299usd.....
(e4c 169usd)
er4..
之前也有想過..價錢差不多,
但是很多人也說e4c比較好.
(而且...er4...不也好看戴起來也好像不太舒服....)
有想過都買回來...看看那個好就留,不好就退了他lol.
順便想問問香港的價位, 謝謝; )
shure 係美國係可以郵寄搞保養..........應該不會太嘛煩

但問題係你有無用耳道式先?

耳道式不是個個人也合戴的(我L/R耳道大小不一就是例子)

建議先買e2c...........日後才考慮升級
rayben 06:05 PM 03-28-08
作者: 雪舟等楊:
作者: btboy:
我都好想知 , 希望rayben大大告知
灣仔地鐵站行到未過大有商場前的電器店$638(便利店附近)
HAKAIDER 08:14 AM 03-29-08
作者: rayben:
灣仔地鐵站行到未過大有商場前的電器店$638(便利店附近)
有Sharp MJ55 MD機賣果間 a
光熱斗 03:12 PM 03-29-08
哈哈...
ER4P入手(169 USD)
(本來是應該下星期一到的,但早了...)
第一感覺當然開心了xDD"
第二感覺.....痛...........
哈哈...第一次戴入耳...
因為痛....和未BURN IN的關係吧..
好像和我之前的H260差不多...
(但沒想像中好推...NANO3用盡全力....PSP也是....)
嗯...看看2星期內會不會有好轉
Whirlwind 08:53 PM 03-29-08
哈哈...
(但沒想像中好推...NANO3用盡全力....PSP也是....)
ER4P抗阻都有27ohms架
隻H260先得17
PSP,唔好推喇,我隻C351仔得16阻抗都推唔得郁
煲下佢啦
HAKAIDER 09:23 AM 03-30-08
哈哈...
PSP..........推力嚴重不足

不過play wave 分析度極高,配一個耳擴可以一玩的

也見過有人用UE 10配PSP(無加耳擴)説効果不錯

我也在MTR 見過iphone 配ER4P
光熱斗 12:18 PM 03-30-08
想知道..
朋友說音量=/=推力,對吧?
但是如果推力愈大音量愈大...??...
(會不會是中音推到,但是高/低音沒力的情況??)
耳擴的話...會推薦哪隻??
(耳擴比較難找資料...COLORS的狗骨骨好嗎??)
謝謝.
HAKAIDER 12:57 PM 03-30-08
想知道..
朋友說音量=/=推力,對吧?
但是如果推力愈大音量愈大...??...
(會不會是中音推到,但是高/低音沒力的情況??)
耳擴的話...會推薦哪隻??
(耳擴比較難找資料...COLORS的狗骨骨好嗎??)
謝謝.
没錯

推力不等同Vol 大小

而係指一幅耳機/耳筒要用幾多電流輸出才可發揮正常音質

當然推力大的機Vol 得確係會大聲d的..............

再不然..........你將耳機/耳筒插上AV amp 的phone out

調校返想約的音量聽一次,就會知道有咩分別

狗骨在AA見評價不錯,只是欠Vol 調校

但返正nano3 沒有link out mode............没所為了吧
光熱斗 02:06 PM 03-30-08
今天繼續聽...
ER4P係清好多..
但係低音好似H260比較強...?
是NANO3推不動..還是未煲開所以??..
並可以感覺到底燥H260高很多..

耳擴狗骨..USA呢邊好難揾-_-||...
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後

返回主題版面