Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-29-13, 02:39 PM   #801
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006

舊 03-29-13, 06:49 PM   #802
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
都係果D句,於80%人以上而言只要人人有工開有飯娛樂正常,理得你日日凌遲D反對派政治犯。
民主覺醒…?咪玩啦,就恢復帝制都冇問題。
依家有咁多社會都唔搞,過多二千年都唔會變。

舊 03-29-13, 07:31 PM   #803
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: KARO 查看文章
我好現實....佢肯搞好民生,經濟,房屋等問題, 人人安居樂業.有飯開
咩民主,咩平反六四,呢D垃圾我可以一慨不理
但佢連最基本既野而家都搞唔好
又係到左解毒時間:
引用:
http://twitter.com/#!/chenglap

作者: chenglap

當一個人的政策有問題時, 我們不該責備那個人為何做一些這樣愚蠢的政策, 我們該問的問的是是甚麼東西令那個人富有和當權, 而不是掃街或者洗廁所.

精神病人會發出白痴政策是正常的. 不正常的是一個社會為何會讓一個精神病人當上權力者. 出錯的並不是那個人, 或者任何一個人, 而是所有人同意那個會讓精神病人當權的制度.

制度是人定的, 一定有漏洞的東西, 而隨著時間過去, 大家都會忘了制度本身是有漏洞的. 以為已經有的東西就是正確的.
所以,如何將政治平俗化,令政治貼近大眾,令佢地知道關心政治=生活
呢個係一個命題

舊 03-29-13, 07:34 PM   #804
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
都係果D句,於80%人以上而言只要人人有工開有飯娛樂正常,理得你日日凌遲D反對派政治犯。
民主覺醒…?咪玩啦,就恢復帝制都冇問題。
依家有咁多社會都唔搞,過多二千年都唔會變。
你跌左落思想陷阱入面
唔係名人明星,無錢都可以參與政治

而家既討論何嘗唔係咁?

舊 03-29-13, 07:39 PM   #805
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Viper II 查看文章
陳雲D野睇過啦

冇解過我既問題
陳雲唔係車公
我地要既唔係陳雲
係佢思想背後既野: 本土政治

呢樣思維先連繫到香港每個階層既人既共同利益

你講個套=司徒華個套大中華民主理論

同本土利益衝突,大部份香港人唔會受落

注定行唔通

PS:
陳雲只係坐左無人想坐個位矣矣,因為實成為眾矢之的
雖然佢套理論存有好多唔完善既地方
但起碼比到好多OUT OF THE BOX既野比大家去諗

此篇文章於 03-29-13 07:48 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-13, 07:43 PM   #806
某F
我的歌聲裡

將續推國教科 黃之鋒:港府出爾反爾

號外:

引用:
http://hongkongmacao.dwnews.com/big5.../59154173.html

【多維新聞】港府最近提交聯合國的第三份人權報告,當中重申會進一步加強國教內容,學民思潮召集人黃之鋒質疑政府出爾反爾,稱“已說了在2013至14年度不推國教科,為何又說會推?希望他們快些修改文件,以免鬧出國際笑話”。

據香港媒體3月11日報道,政府代表團與多個民間團體近日出發前往瑞士日內瓦,出席12日聯合國人權事務委員會審議會。政府10日公佈最近提交聯合國的第三份人權報告,當中重申教育局會進一步加強國教內容,“以發展獨立的‘德育及國民教育科’,進一步加強國民教育內容,預計可於2013/14學年推行”,但隻字未有提及整場反國教運動,及運動令政府於2012年9月宣佈擱置國教科的3年開展期。學民思潮召集人黃之鋒對政府工作態度感失望,促政府儘快在開會前修改該報告,以免鬧出國際笑話。

政府代表團由政制及內地事務局常任秘書長張瓊瑤率領,該局副局長劉江華、律政司及保安局代表隨團,於10日晚啟程前往日內瓦,提交政府參照《公民權利和政治權利國際公約》提交的第三份人權報告書,並進行答辯。

雖然國民教育家長關注組及學民思潮等團體於2012年暑假透過種種抗爭,成功迫使政府讓步,擱置推行獨立成科的國教科,但政府在報告內“公民與國民教育”一節中,卻稱教育局會邀請課程發展議會檢視中小學的課程架構,預計在2013年度推行獨立的國教科,完全未有提及整場國教風波。

政府亦在報告中指出,“中國歷史源遠流長,史事繁多”,故課程文件不可能羅列所有歷史事件,未知與“六四事件”教授有否關聯,但報告強調教育局鼓勵學生就具爭議的歷史事件探究求真,“不會強硬指定某種說法作政治灌輸,亦不會對教科書作政治審查”。

黃之鋒質疑政府是否忘記修改報告,“你已說了在2013至14年度不推(國教科),為何又說會推?希望他們快些修改文件,以免鬧出國際笑話”。他又批評,政府在報告說不會在國教科羅列所有歷史事件,或作任何政治灌輸,卻在小學常識科課程逼學生認做“中國人”,做法本末倒置。

另外,已赴日內瓦的民主黨劉慧卿,11日將在聯合國人權委員會會議上發言,批評若中央為特首選舉設立篩選機制,將是推行假普選,另亦會就有香港記者在北京采訪被毆打,以及社運人士楊匡被內地無理拘留等事宜表達不滿。
勸某部份人士真係唔好咁天真
而家唔係搞梗嘉連華,係打梗仗
唔係你死就係我亡

舊 03-29-13, 08:17 PM   #807
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 某F 查看文章
你跌左落思想陷阱入面
唔係名人明星,無錢都可以參與政治

而家既討論何嘗唔係咁?
一個污兩個穢,個個都係大話精狡辯王。
你以為一般人會好鍾意深入了解?
人民從來只有一個想法,「皇帝搞好天下,唔好搞我」就係咁簡單。

舊 03-29-13, 08:22 PM   #808
某F
我的歌聲裡

引用:
一個污兩個穢,個個都係大話精狡辯王。
你以為一般人會好鍾意深入了解?
人民從來只有一個想法,「皇帝搞好天下,唔好搞我」就係咁簡單。
所以叫你睇返我樓上篇解毒

舊 03-29-13, 08:57 PM   #809
某F
我的歌聲裡

http://www.facebook.com/wan.chin.75/...04315029596859

Bobocat Wong

到你地班老男人爭到普選果日,全香港已經一個全部傳媒音樂電視電影講普通話、用殘體字,恒生指數成份股全部係中資、大學全部係中國人做教授、企業老闆全部係中國人、公務員都係中國人傀儡,香港男人盡做低下階層工作、香港女人要為左錢服侍中國人的社會。到時有普選,咁又點呢請問?

佔領中環,只是89民運的延續,廣場革命的COPYCAT,傳媒忙著製造光環,捧紅下一個戴耀廷、黃之鋒(冇輕視之意,佢地兩個都係值得尊敬嘅人),咁對香港有咩好處呢?

本土運動,先係全體香港人可以參與的運動,遍地開花:由語言、經濟、到文化、教育、環保;你可以在網上發功,又可以上街行動;微小個人堅持正體字粵語,堅持向子女灌輸香港意識,大至組織政治團體大張旗鼓;既需要理論派完善論述,又需要行動派爭取戰果;由中環到上水、廣東道彌敦道到香港任何一個地方。祂是一個壓不熄的火苗,也不是中國殖民政府可以封一個人咪,或拉一兩個意見領袖就可以摧毀的運動。

當本土運動成熟,人心覺醒,你都毋需再搞咩佔領中環、或佔領耳環、或佔領大口環來爭取「普選」,因為我們在做的,是「光復香港」。

舊 03-29-13, 09:01 PM   #810
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
1. 唔該唔好用陳雲個套, 唔支持你就大中華, 高級中產, 呢D labelling冇意思

2. 再講N咁多次, 政治意識低係一向既問題, 而去解釋呢D野應該不停做。不過要等到你地講既全民覺醒先做野(有人咁攪社運!?), 即係幾時?

3. 我之前咁多疑問, 有解過?
攪清自己反對既佔中既係因為乜野

因為佢地唔係爭取真正普選, so 佔中 fail
本土政治must success <----點 prove
so 冇本土政治佔中must fail<----完全唔知點有個咁既conclusion

4. 再講N咁多次
時機唔會等你
要冇運動去傳一個意識
傳得黎你都過左2016,2017

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-13, 09:12 PM   #811
某F
我的歌聲裡

引用:
1. 唔該唔好用陳雲個套, 唔支持你就大中華, 高級中產, 呢D labelling冇意思

2. 再講N咁多次, 政治意識低係一向既問題, 而去解釋呢D野應該不停做。不過要等到你地講既全民覺醒先做野(有人咁攪社運!?), 即係幾時?

3. 我之前咁多疑問, 有解過?
攪清自己反對既佔中既係因為乜野

因為佢地唔係爭取真正普選, so 佔中 fail
so 冇本土政治佔中must fail<----完全唔知點有個咁既conclusion

4. 再講N咁多次
時機唔會等你
要冇運動去傳一個意識
傳得黎你都過左2016,2017
而家大眾既意識仲停留係歐洲幾百年前個陣
你UP個D野,其實有幾多人會明,為者明得幾多
對佢地黎講,你諗既野太超前

先從身邊既事做起更加實際,無益力多,檸茶,奶粉,殘體,蝗禍,國教,輿論赤化全部同本土政治有所關連
好多好多野可以做

此篇文章於 03-29-13 09:20 PM 被 某F 編輯。
舊 03-29-13, 09:22 PM   #812
神人ではない!新人だ

引用:
所以叫你睇返我樓上篇解毒
選舉唔係萬能,選出黎係萬民期待,亦唔代表佢知人善用。結果可能都係一隊垃圾,特別係目前既香港。
當然,在下會覺得自己選個低能出黎比較甘心既。

人民只有一個時間會自動覺醒就係D火燒到自己果時,不過同時只要救熄就唔會再理。
你可能以為叫人睇文有用,不過於在下而言就真係唔入流,本身就冇興趣既人,又點會睇社論文章。

舊 03-29-13, 09:40 PM   #813
Viper II
↘みもりんっ

XBox Live GamertagViper II DNA
引用:
而家大眾既意識仲停留係歐洲幾百年前個陣
你UP個D野,其實有幾多人會明,為者明得幾多
對佢地黎講,你諗既野太超前

先從身邊既事做起更加實際,無益力多,檸茶,奶粉,殘體,蝗禍,國教,輿論赤化全部同本土政治有所關連
好多好多野可以做
咁你地可以繼續做

不過以"本土政治未成熟佔中must fail", sorry, 唔係sound argument

舊 03-29-13, 10:09 PM   #814
某F
我的歌聲裡

引用:
選舉唔係萬能,選出黎係萬民期待,亦唔代表佢知人善用。結果可能都係一隊垃圾,特別係目前既香港。
當然,在下會覺得自己選個低能出黎比較甘心既。

人民只有一個時間會自動覺醒就係D火燒到自己果時,不過同時只要救熄就唔會再理。
你可能以為叫人睇文有用,不過於在下而言就真係唔入流,本身就冇興趣既人,又點會睇社論文章。
覺醒既人十個有一個,已經羸左
GAF就係例子

睇睇頭一頁既TOPIC就知

唔好睇少傳媒興論既威力

此篇文章於 03-29-13 10:22 PM 被 某F 編輯。
舊 03-29-13, 10:18 PM   #815
某F
我的歌聲裡

引用:
咁你地可以繼續做

不過以"本土政治未成熟佔中must fail", sorry, 唔係sound argument
NO,做左,情況只會更壊
呢個係必然結果

黃之鋒又要反國教喇,呢次仲做唔做到上次個勢

舊 03-29-13, 10:34 PM   #816
Viper II
↘みもりんっ

引用:
NO,做左,情況只會更壊
呢個係必然結果

黃之鋒又要反國教喇,呢次仲做唔做到上次個勢
1. 你地個做法, 如果失敗, 係咪一樣情況會更壊

2. 又用"一定", "必然" 呢D字, 算啦, 你地"必然"成功?

3. 咁唔代表上次唔應該反國教集會, 係反散水only, 你只係argue左機會係要把握兼用盡
而且反國教同佔中條件不相同, 真係可以完美類比?

4. 因為佢地唔係爭取真正普選, so 佔中 fail

你講幾多野都永遠得唔到"本土政治未成熟佔中must fail"呢個conclusion

舊 03-29-13, 10:41 PM   #817
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
其實我有樣野想問, (真心的, 唔係想challenge任何人)
對於陳雲, 我真係好有信心。
但你地覺得, 如果土共扔二千萬俾皇上, 你覺得佢會唔會選擇變節?

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-13, 10:56 PM   #818
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: keijoey 查看文章
其實我有樣野想問, (真心的, 唔係想challenge任何人)
但你地覺得, 如果土共扔二千萬俾皇上, 你覺得佢會唔會選擇變節?
維穩費都7千億啦,2千萬出手太少

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-13, 10:58 PM   #819
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
1. 你地個做法, 如果失敗, 係咪一樣情況會更壊

2. 又用"一定", "必然" 呢D字, 算啦, 你地"必然"成功?

3. 咁唔代表上次唔應該反國教集會, 係反散水only, 你只係argue左機會係要把握兼用盡
而且反國教同佔中條件不相同, 真係可以完美類比?

4. 因為佢地唔係爭取真正普選, so 佔中 fail

你講幾多野都永遠得唔到"本土政治未成熟佔中must fail"呢個conclusion
兩邊人我都睇到"你信我得永生,唔信我就落地獄"既宗教味道.....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-13, 11:28 PM   #820
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
認真唔明白點解新帝登基對外對內對港都玩高壓,

其實中共既控制力早已經深入香港各層面,
就算俾香港真普選,
港人都惡唔出樣,

台灣完全政權獨立都一樣要俾中共食住
香港可以做d乜???

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-13, 11:36 PM   #821
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
認真唔明白點解新帝登基對外對內對港都玩高壓,

其實中共既控制力早已經深入香港各層面,
就算俾香港真普選,
港人都惡唔出樣,

台灣完全政權獨立都一樣要俾中共食住
香港可以做d乜???

即係等如有人同你講,
反正人遲早都死架, 你可以做d乜, 不如就選今日啦

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

舊 03-29-13, 11:47 PM   #822
神人ではない!新人だ

引用:
在下認為會,不過土共唔會咁用錢…
第一唔知佢幾時又反過,畢竟對方唔係傻仔,變節都一定準備下台階。
第二咁只會更多假反對派,挖埋都夠維穩。
其實D錢用得其所,反對派一早唔駛玩,真係一班奴才堆起黎就一定有低能決定,定係本身班人就係低能既。

舊 03-30-13, 12:05 AM   #823
keijoey
桐乃 x MIX

因為我記得之前有爆過土共俾錢教主,叫佢收口,但教主唔肯收。

變節又唔一定做到出樣,好似白鴿咁,關建時刻攪下屎棍就夠
學皇上所講,只要出賣多幾次,香港人唔再相信任何反抗勢力,咁就已經好夠。

事實上,聽左皇上咁耐,
當佢支持者愈多,佢既表現令我對佢愈來愈冇信心

舊 03-30-13, 12:14 AM   #824
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
即係等如有人同你講,
反正人遲早都死架, 你可以做d乜, 不如就選今日啦

你唔明我既意思,

我既意思係中共絕對有能力以溫水煮蛙既方法令香港慢性死亡,
港人好現實,
有奶便是娘,
根本冇可能出咩大問題
而且成個解放軍基地放起香港,
已經係一個絕對既保險,

依家中共新政係將呢份收埋起水底既恐懼擺返上水面,
只會更進一步加深中港既裂痕,
真係可以更有效咁控制香港?

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛

此篇文章於 03-30-13 12:16 AM 被 大山椒魚 編輯。
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-13, 12:24 AM   #825
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
你唔明我既意思,

我既意思係中共絕對有能力以溫水煮蛙既方法令香港慢性死亡,
港人好現實,
有奶便是娘,
根本冇可能出咩大問題
而且成個解放軍基地放起香港,
已經係一個絕對既保險,

依家中共新政係將呢份收埋起水底既恐懼擺返上水面,
只會更進一步加深中港既裂痕,
真係可以更有效咁控制香港?
冇計,溫水煮蛙太慢
呢個政權已經等唔到

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:24 PM

手機版 | APP版