Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-02-15, 12:57 PM   #601
GateHacker
God of Gamer
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
唔知ATV今年仲會唔會搞台興?
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 01:01 PM   #602
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
有冇電視台搞過台喪㗎
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 01:03 PM   #603
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
引用:
作者: GateHacker 查看文章
引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
有冇電視台搞過台喪㗎
攪到但播唔到仲慘 死都冇人知
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 01:04 PM   #604
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
https://hk.news.yahoo.com/%E4%BA%9E%...121800102.html

亞視員工感到前路茫茫仍會盡責繼續上班
亞洲電視發表聲明,對不獲行政會議續牌,表示意外和憤慨,將繼續抗爭,並不排除採取法律手段。亞視有約七百名員工,有人說已有心理準備,但亦有製作部員工表示,透過電視才知道消息,感到前路茫茫,指過去一日出現很多不同消息,形容心情有如坐過山車。另一名製作部員工,關注公司能否出糧,他指亞視至今仍未發放三月份的薪金,但他仍會繼續盡責上班,又對公司無向員工交代進展感到不滿。

唔出糧都做證明係低能

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 01:05 PM   #605
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
有冇電視台搞過台喪㗎
到時仲有幾多淨低呢...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 01:06 PM   #606
david
The One

引用:
作者: 柚原このみ 查看文章
https://hk.news.yahoo.com/%E4%BA%9E%...121800102.html

亞洲電視發表聲明,對不獲行政會議續牌,表示意外和憤慨,將繼續抗爭,並不排除採取法律手段。亞視有約七百名員工,有人說已有心理準備,但亦有製作部員工表示,透過電視才知道消息,感到前路茫茫,指過去一日出現很多不同消息,形容心情有如坐過山車。另一名製作部員工,關注公司能否出糧,他指亞視至今仍未發放三月份的薪金,但他仍會繼續盡責上班,又對公司無向員工交代進展感到不滿。

唔出糧都做證明係低能
拖足咁多個月糧都仲未俾人告到褲甩...

---
舊 04-02-15, 01:07 PM   #607
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
攪到但播唔到仲慘 死都冇人知
賣比CCTVB 播

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 01:09 PM   #608
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
離題都想補多句
NOW基本上就係TVB令人最厭惡的拍劇文化果班人(梅小青&ETC)過去做
比NOW開台只係比多條CCTVB二號機你地
到時好大可能都係比一堆古裝皇帝劇、辦公室處境劇同專業人士拍拖劇你地,然後人氣永遠靠明星緋聞炒作

至於一開始文化就完全唔同既I-CABLE(雖然我覺得佢做得唔多好)
同埋手上有無記啲人但刻意營運出另一種風格既HKTV
一係仲要慢慢等,一係就方丈小氣耍盡小手段唔比佢播。

香港人想睇好電視,睇怕呢幾年都係冇乜行。

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 01:27 PM   #609
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
我一直覺得仲番緊atv 既人, 有3個可能
1/就退休,自己走冇退休金
2/冇料到,搵唔到工
3/斯德哥爾摩症候群

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 01:28 PM   #610
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
有冇電視台搞過台喪㗎
忘了佢56週年logo嗎?

由手機版發出

此篇文章於 04-02-15 01:31 PM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 01:33 PM   #611
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: GateHacker 查看文章
佢自己唔搞網民都會幫佢搞
不過係興佢死姐

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 01:34 PM   #612
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: J+1 查看文章
有冇得賭幾多日?
由手機版發出
馬季未完又有六合彩
點都捱得過4月掛

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 01:40 PM   #613
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: Tano 查看文章
馬季未完又有六合彩
點都捱得過4月掛
之前有消息馬會同香港足總一早已有後備plan,好似同cctvb講好晒

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 02:31 PM   #614
安安

終於用得着
引用:
https://www.youtube.com/watch?v=xBxooxHLlws
__電視喪禮, 江__出席悼別
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 02:47 PM   #615
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 柚原このみ 查看文章

唔出糧都做證明係低能
這個時候只要笑就可以

此篇文章於 04-02-15 02:49 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 02:55 PM   #616
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
標題可以改 2015 亞視 終 \
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 03:02 PM   #617
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
標題可以改 2015 亞視 終 \
你唔比佢捱到2016年3月31日先終咩

當連新聞都唔值得睇時,亞視仲有乜野好睇
24小時魚樂無窮?
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 03:03 PM   #618
クラウド
死相が見えるぞ

到底亞視員工有幾愛亞視

舊 04-02-15, 03:09 PM   #619
小嘉
The One

D人係咪諗住執左政府會代出糧
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 03:27 PM   #620
david
The One

引用:
作者: 小嘉 查看文章
D人係咪諗住執左政府會代出糧
簽佐欠單,而家都係債仔之一,連利息還清筆數俾債主先好出聲啦。

---
舊 04-02-15, 04:18 PM   #621
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
其實有冇法例公司無糧出可以即刻走架
以我所知得10a可以係公司拖足一個月後以公司解雇為由走人

始終份工要一個月通知,你依家唔返工真係連糧都冇埋
仲比人話你抗工連征追究嘅能力都冇添

大大你地係呢個情況可以點做?
真係拍下屁屁走佬咁有氣勢?

至於呢個台執唔執嘅問題
暫時思考緊,我覺得老細唔傷,最傷嘅始終係員工
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 04:31 PM   #622
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
其實有冇法例公司無糧出可以即刻走架
以我所知得10a可以係公司拖足一個月後以公司解雇為由走人

始終份工要一個月通知,你依家唔返工真係連糧都冇埋
仲比人話你抗工連征追究嘅能力都冇添

大大你地係呢個情況可以點做?
真係拍下屁屁走佬咁有氣勢?

至於呢個台執唔執嘅問題
暫時思考緊,我覺得老細唔傷,最傷嘅始終係員工
由手機版發出
…首先,佢KEEP住唔出糧,係咪仲應該KEEP住返先。
到最後你以為佢淨低既錢一定係分俾員工?

另外,早排先好似有單新聞講已離職人士協議和解收5成。
唔係個人離職,公司就唔駛出返D欠薪架…大陸廠都冇咁惡呀

http://www.labour.gov.hk/tc/public/p...seGuide/03.pdf
僱員如果超過1個月仍未獲發已到期的工資,可當其僱傭合約已被僱主終止,僱主須支付僱員解僱代通知金及其他解僱賠償。
爲避免爭議,僱員在行使這條文所賦予的權利時,應先向僱主表明他的決定。

此篇文章於 04-02-15 05:16 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 04:52 PM   #623
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
呢個台毒氣好高 証明左一個全身都係癌既病人 真係等死

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 05:07 PM   #624
david
The One

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…首先,佢KEEP住唔出糧,係咪仲應該KEEP住返先。
到最後你以為佢淨低既錢一定係分俾員工?

另外,早排先好似有單新聞講已離職人士協議和解收5成。
唔係個人離職,公司就唔駛出返D欠薪架…大陸廠都冇咁惡呀
嘩...紅字唔會就咁成為先例呱...以後不論大細公司都引呢個例出O黎就真係...

---
舊 04-02-15, 05:17 PM   #625
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: david 查看文章
嘩...紅字唔會就咁成為先例呱...以後不論大細公司都引呢個例出O黎就真係...
冇記錯好似唔係判決而係庭外和解黎。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:22 PM

手機版 | APP版