Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-01-10, 12:16 PM   #1
樹熊佬佬
Junior Member

註冊日期: Apr 2010
(轉貼) 而家做女人真係幾悲

同30歲未婚女友人傾開,而家真係幾悲。

我因為工作關係,認識高中底層好多朋友(肯定比一般職業多好多)。女友人舊年同拍左拖6年男朋友分開,叫我介紹d男人比佢。佢搵萬零蚊,普通過普通OL,無樓同屋企人住,樣貌稍年長,佢自己知自己事,要求條件真係好基本,絕對唔港女︰

年紀35-40(細過自己唔考慮)
未離過婚或者離左無仔女 (廢時做人後底乸)
無固定女朋友 (唔做第三者)
鍾意細路仔 (友人好喜歡小朋友)
唔煙唔酒唔賭錢 (基本野)
無偶然上大陸叫雞習慣 (基本野)
月入 20+k(貧賤夫妻百事哀,維持一個家庭2人加埋30K其實都算勉強OK)
有一二十萬流動資產 or 已買樓有自己房間唔係上下格床 (首期可以一人一半)
非低技術藍領 (體味談吐接受唔到)
身高5尺5寸以上 (佢自己都5尺5)
唔洗著加大碼衫 or 36+寸以上褲頭 (友人好瘦得90幾磅)
基本整潔 (手指甲唔捆黑邊就得)

尋晚得閒幫佢禁下電話掃下我d男人contacts ,我手機器set 左 search criteria, 即是年紀,婚姻,職業,等等,禁左二百幾個男人客,居然無一個唔中上面是但一飯﹗

我再細心回想一下友人的擇偶條件,真係好普通,佢唔洗人養,亦都願意自己人工幫將來的家庭負擔,亦都無d好難量化既要求比如有幽默感,正直善良温柔等......

不過無話到一定要香港人......

而家都唔知點同佢講,無理由叫佢返大陸識(佢份工完全唔洗上大陸)。

我有兩個大陸客見過幅相之後都對佢有點興趣。第一友人雖然無讀大學,不過西環名校出身,英文辣辣聲,大陸客話第時仔女學英文不假外求

第二大陸客想投資香港開公司,將來有個自己人睇住放心。

友人就反應冷漠,講真我呢兩個大陸客Quali 高,人品正派,不過我都明白親戚朋友果關好難過,尤其是呢兩個大陸客廣東話都唔正。
樹熊佬佬 目前離線  
舊 07-01-10, 12:27 PM   #2
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
呢個topic應該好快會炎上
兼且出錯地方

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 07-01-10, 12:41 PM   #3
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: 樹熊佬佬 查看文章
唔煙唔酒唔賭錢 (基本野)<==起碼是但中一樣~
無偶然上大陸叫雞習慣 (基本野)<==隻眼開隻眼閉~
月入 20+k(貧賤夫妻百事哀,維持一個家庭2人加埋30K其實都算勉強OK)<==大把人兩公婆+個b~2k都無~咪一樣生活到~
有一二十萬流動資產 or 已買樓有自己房間唔係上下格床 (首期可以一人一半)<==有半數friend~結左婚~都係租樓住耶~
好多人既老公都係咁架啦~要求唔算高~但係都唔算低~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線  
舊 07-01-10, 01:01 PM   #4
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
引用:
月入 20+k(貧賤夫妻百事哀,維持一個家庭2人加埋30K其實都算勉強OK)
你諗個家庭有幾多人?

舊 07-01-10, 01:05 PM   #5
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
叫佢去婚姻介紹所咪得囉...

舊 07-01-10, 01:42 PM   #6
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
轉載請加來源同埋個人感想

唔計$$ o個part既相信大把人都得,所以最後都係$$$$$$$$...................

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
舊 07-01-10, 01:44 PM   #7
Yakumo Fujii
Moderator
珍惜眼前人

PSN  IDYakumoFujii
真係要求唔高

但係要求多多o者

C75魚穫一覽
C76魚穫一覽
B-Mobile記錄
<font style="filter:Progid:dximagetransform.microsoft.pixelate(maxsquare=8)" contentEditable="false">意味不明</font>
<font style="filter:Progid:dximagetransform.microsoft.blur(pixelradius=9);" contenteditable="false">意味不明</font>
Yakumo Fujii 目前離線  
舊 07-01-10, 01:46 PM   #8
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:
作者: Gallardo 查看文章
你諗個家庭有幾多人?
其實2公婆, 2人家庭, 30k up, 都可以叫中產喇麻.....
卡柏 目前離線  
舊 07-01-10, 01:54 PM   #9
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

註冊日期: May 2006
"居然無一個唔中上面是但一飯"
即係個個都好好?
係咪我理解錯?

bbmanonline 目前離線  
舊 07-01-10, 01:57 PM   #10
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
我想講..一個10 k 既OL 市面上一定多於20k 人工既男人...
要輪都未輪到哩位姐姐簡先吧\
佢絕對唔係港女....但都係一個唔肯面對現實既人....

嘿哈兒 目前離線  
舊 07-01-10, 01:57 PM   #11
Oscarzero
Game Master
VT魔人

註冊日期: Jun 2004
XBox Live GamertagOscar Zero
問題係佢地20零歲時候既"要求"....
呢d係已經無人要既時候先會願意, 已經降低左既...

舊 07-01-10, 02:11 PM   #12
Oscarzero
Game Master
VT魔人

回樓主
唔係挑你機
但試想下

鍾意細路仔 (友人好喜歡小朋友)
無偶然上大陸叫雞習慣 (基本野)
有一二十萬流動資產 or 已買樓有自己房間唔係上下格床 (首期可以一人一半)
唔洗著加大碼衫 or 36+寸以上褲頭 (友人好瘦得90幾磅)

如果以上要求係佢25歲既時候列出黎既, 我無野講
但我身邊既女性, 係要將上邊既野全部+30-50%:

年紀一定要大過自己, 等自己可以依賴(呢個算)
未離過婚或者離左無仔女 (一定啦)
無固定女朋友 (但自己可以收兵)
鍾意細路仔 (無意見)
唔煙唔酒唔賭錢, 但要識玩, 風趣 (呢個先屈機)
無偶然上大陸叫雞習慣 (無意見, 真係基本野)
月入 30+k(呢d叫"事業有成", 遮係可以保障自己有打Part Time既自由)
有五十萬流動資產 or 已買/供樓(500尺+)(就我身邊所見, 呢個超關鍵, 大把女真係飛埋去)
專業人士/家族生意 (好聽d叫"有共通語言, 可以溝通")
一定要高過自己 (無意見)
唔要肥仔 (所以勁Buy果d去做Gym既人)
基本整潔 (應該既)
加多樣, 個樣要ok (因為要同身邊既"姊妹'比較)

我地20零歲既時候, 又有幾多人有以上既條件?
所以我好多朋友24-26歲既時候被人飛 ---> 而我相信, 其中為數不少既女仔, 五年後, 就會列出樓主所寫既條件

所以我唔會太可憐佢地

舊 07-01-10, 02:12 PM   #13
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: Oscarzero 查看文章
問題係佢地20零歲時候既"要求"....
呢d係已經無人要既時候先會願意, 已經降低左既...
好老實...2零歲有20k.....
佢一係好掂,一係有後台....
否則要上到20k 唔過30都差不多30吧.....
再加上有幾多青年人真係會plan到未來計劃咁好?
依家佢係要少數掂既男人喎...
而唔係大多數遲D先掂或未夠班既男人..

嘿哈兒 目前離線  
舊 07-01-10, 02:13 PM   #14
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
作者: bbmanonline 查看文章
即係個個都好好?
係咪我理解錯?
我枕信樓主就算有1000個男性電話list~都未必搵到一個唔中其中一樣囉~
嫖賭飲蕩吹都唔中既男人~我識既有4種~
1~宅男~
2~真教徒~
3~和尚~
4~一早結左婚啦~
@~TB~
樓主個FRIEND應該去搵女人結婚~

(=v=)b 目前離線  
舊 07-01-10, 02:23 PM   #15
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
>樓主個FRIEND應該去搵女人結婚
聽過有人話
港女應該同啲姊妹結婚, 因為佢地最在意嘅係啲姊妹點睇佢地
唔係件男

bbb

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 07-01-10, 02:23 PM   #16
Oscarzero
Game Master
VT魔人

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
好老實...2零歲有20k.....
佢一係好掂,一係有後台....
否則要上到20k 唔過30都差不多30吧.....
再加上有幾多青年人真係會plan到未來計劃咁好?
依家佢係要少數掂既男人喎...
而唔係大多數遲D先掂或未夠班既男人..
喔, 唔係, 你誤會左
我既意思係, 就咁睇好似要求唔高
但其實呢d好有可能係"小時港女, 大就X街"既例子

樓主既女性友人, 今年30, 拍左6年, 遮係25歲開始
咁佢係24-5歲時候同之前果個散既機會好大
果時候又點解散呢?

申報, 我24歲尾, 近半年已經有6個好朋友(人品都好好)被人飛左
而"好偶然地"有5個都係俾"更有錢"既PK搶既
我承認我有Bias

舊 07-01-10, 02:41 PM   #17
Hunter

註冊日期: Jan 2002
難道無人睇到轉貼2個字?
你地同樓主無用架, 都唔係佢親身經歷

仲未lock POST既

Hunter 目前離線  
舊 07-01-10, 03:06 PM   #18
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
恕我理解能力低.真係睇唔明段文~

引用:
同30歲未婚女友人傾開,而家真係幾悲。

尋晚得閒幫佢禁下電話掃下我d男人contacts ,我手機器set 左 search criteria, 即是年紀,婚姻,職業,等等,禁左二百幾個男人客,居然無一個唔中上面是但一飯﹗

我再細心回想一下友人的擇偶條件,真係好普通,佢唔洗人養,亦都願意自己人工幫將來的家庭負擔,亦都無d好難量化既要求比如有幽默感,正直善良温柔等......

不過無話到一定要香港人......

而家都唔知點同佢講,無理由叫佢返大陸識(佢份工完全唔洗上大陸)。

我有兩個大陸客見過幅相之後都對佢有點興趣。第一友人雖然無讀大學,不過西環名校出身,英文辣辣聲,大陸客話第時仔女學英文不假外求

第二大陸客想投資香港開公司,將來有個自己人睇住放心。

友人就反應冷漠,講真我呢兩個大陸客Quali 高,人品正派,不過我都明白親戚朋友果關好難過,尤其是呢兩個大陸客廣東話都唔正。
其實位作者係咪講緊, 香港大把依d男人.
不過, 位事主咁都搵唔到. 不如翻大陸識??

引用:
作者: bbmanonline 查看文章
即係個個都好好?
係咪我理解錯?
應該係, 佢話得閒羅個電話search下都有2百幾個男人
求其一個男人都配得上佢d擇偶要求.

此篇文章於 07-01-10 03:47 PM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線  
舊 07-01-10, 03:10 PM   #19
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
咁多要求,睇怕都係
POKA 目前離線  
舊 07-01-10, 03:14 PM   #20
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線  
舊 07-01-10, 04:20 PM   #21
YUNO
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2004
要數算著對方身家有幾多夠俾首期先肯同人開始發展, 真係好現實
對方係符合條件大陸人又嫌,
符合自己的條件但又嫌對方的缺點, 咁究竟想點?

刪左下面四項我諗大把人都夠資格

x 鍾意細路仔 (友人好喜歡小朋友)

x 無偶然上大陸叫雞習慣 (基本野)
x 有一二十萬流動資產 or 已買樓有自己房間唔係上下格床 (首期可以一人一半)
x 唔洗著加大碼衫 or 36+寸以上褲頭 (友人好瘦得90幾磅)
YUNO 目前離線  
舊 07-01-10, 05:13 PM   #22
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

註冊日期: May 2006
引用:
作者: YUNO 查看文章
要數算著對方身家有幾多夠俾首期先肯同人開始發展, 真係好現實
對方係符合條件大陸人又嫌,
符合自己的條件但又嫌對方的缺點, 咁究竟想點?

刪左下面四項我諗大把人都夠資格

x 鍾意細路仔 (友人好喜歡小朋友)

x 無偶然上大陸叫雞習慣 (基本野)
x 有一二十萬流動資產 or 已買樓有自己房間唔係上下格床 (首期可以一人一半)
x 唔洗著加大碼衫 or 36+寸以上褲頭 (友人好瘦得90幾磅)
你竟然把 無偶然上大陸叫雞習慣 都刪掉了wwww

bbmanonline 目前離線  
舊 07-01-10, 05:18 PM   #23
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
跟本佢就好有要求,要有咁多要求你都要有咁上下質素先得

舊 07-01-10, 05:19 PM   #24
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
樓主朋友有咩相對質素黎要求以上條件?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線  
舊 07-01-10, 05:45 PM   #25
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
跟本佢就好有要求,要有咁多要求你都要有咁上下質素先得
[男女通用]
要求高個D~不停咁話自己要求低~不停呻異性有問題~
真正要求低個D~一早已經搵到另一伴~開心快活緊囉~
[/男女通用]

(=v=)b 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[轉貼]韓國媒體爆料 明太祖可能是高麗人 HEAD_HUNTER ~清談館~ 51 09-06-10 11:57 AM
轉貼:"不要做中國人的孩子" 二階堂青丸 ~清談館~ 54 04-23-10 11:32 PM
[轉貼]一些意想不到的錯誤常識 alextang1030 ~清談館~ 44 07-26-09 11:36 AM
【轉貼】RMS-116H Hobby Hi-Zack Delight986 收藏品討論版 0 11-07-08 03:48 PM
[轉貼]死亡筆記借題四格漫畫 【子夜】 Cosplay同人MIX討論區 7 01-14-08 03:55 PM

現在的時間是 05:12 AM

手機版 | APP版