Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-02-16, 09:12 PM   #2651
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: sugihara 查看文章
第一,我只覺得fans反感係情有可原,因為pkm co.做得樣衰,但佢有佢嘅理由,所以我對改名無意見(不過照叫返比卡超而已),起碼好過之前出稿要用英文識佢老鼠

第二,我都係資格論,唔係要打過pkm先出得聲,而係知道件事來龍去脈先好出聲,到底佢地出嚟之前有無睇過石原嘅講話?有無思考過?自己諗下囉
不過算啦,藤子嘅遺願係想自己個親生仔,doraemon成為全世界共同語言,咁都俾你當成強姦...

第三,出嚟做嘢就大晒咩?抽水就係抽水,飯民出嚟做嘢夠多啦,社記追住張德江拉banner時有班熱狗支持者佢哋講乜話?
1.石原段片就是口講尊重香港語言,而實際改名就沒有
我就是因為石原有提香港才會反對,你唔提,一直當香港冇到我估先冇咁多人反
又loop了…

2.強姦我指是政府等組織政策如普教中,新聞用大陸譯名etc
多啦A夢反而我是不反對,因為他有心改好到粵普國三語都可以相同發音(就算中英夾雜好樣衰,但有真正尊重各語言)
如果今日比卡超是改成“P卡超/P卡啾”,我是不會反對

3.果班理解哂前文後理的人做咩唔出嚟?

算啦反正你都聽唔入耳
慢慢loop啦

舊 06-02-16, 09:26 PM   #2652
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: knight-philip 查看文章
我就是因為石原有提香港才會反對,你唔提,一直當香港冇到我估先冇咁多人反
又loop了…

多啦A夢反而我是不反對,因為他有心改好到粵普國三語都可以相同發音(就算中英夾雜好樣衰,但有真正尊重各語言)

算啦反正你都聽唔入耳
慢慢loop啦
佢一直係講想統合中港台譯名喎,用港譯亦唔係無,只係太少,所以係做得樣衰
要怪就怪香港分部譯名都懶,近年都係用台譯同英文啦

所以我咪一直話同cctvb唔同……

唔出?佢哋咪搵過任天堂囉…又唔算?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 09:52 PM   #2653
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
又loop了…

算啦反正你都聽唔入耳
慢慢loop啦

原來6000人聯署信去日本任天堂唔算做野
一定要走出去示威先算做野
唔怪得成日聽到人話飯民乜都冇做過
然後自己做左好多野

以你既concept
如果閩南話/潮州話/台南話/ETC讀多啦A夢唔似doraemon
佢地係唔係應該出黎抗議呢?

所以我都話
香港應該改做"寵物仆X芒"."彼卡痴"
比卡超根本就唔啱音,係唔尊重廣東話
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 10:42 PM   #2654
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: kev00269270 查看文章
然後自己做左好多野

以你既concept
如果閩南話/潮州話/台南話/ETC讀多啦A夢唔似doraemon

所以我都話
>原來6000人聯署信去日本任天堂唔算做野
果時係反對改名
我指果班"總之熱狗做法是錯,希望官方不要被熱狗影響"果班而家做一次野

>佢地係唔係應該出黎抗議呢?
可以架
GOGOGO
WHY NOT?

>比卡超根本就唔啱音,係唔尊重廣東話
純以廣東話用字(限全部中文)的話的確比卡超唔夠架
所以我覺得改"皮卡超"是OK架
當然啦中英夾雜OK的話我仍然是推"P卡超/啾"

引用:
作者: sugihara 查看文章
佢一直係講想統合中港台譯名喎,用港譯亦唔係無,只係太少,所以係做得樣衰
要怪就怪香港分部譯名都懶,近年都係用台譯同英文啦

所以我咪一直話同cctvb唔同……

唔出?佢哋咪搵過任天堂囉…又唔算?
石原一開始不提香港->OK
一開始1~151就用台譯->OK

我的理據一直是"做不到就不要標榜做到"

比著出SUN MOON的時候由頭到尾冇提香港+改名完全只用台譯中譯
我唔會太反對
最多咪笑下"係架啦冇人appeal香港的存在咪被人無視囉~"咁

此篇文章於 06-02-16 10:47 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-16, 12:33 AM   #2655
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
引用:
作者: kev00269270 查看文章
然後自己做左好多野

以你既concept

所以我都話

就係俾完連署同你錄音機先有遊行

請問台灣有無講咩法定/主流語言zzz

有人話上次連署唔係俾日本任狗,所以先無效

你個d 譯名出到街 我俾個頭你坐又點話姐, 斷章取義

此篇文章於 06-03-16 12:39 AM 被 Van仔 編輯。
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-16, 08:55 AM   #2656
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:

石原一開始不提香港->OK
一開始1~151就用台譯->OK

我的理據一直是"做不到就不要標榜做到"

比著出SUN MOON的時候由頭到尾冇提香港+改名完全只用台譯中譯
我唔會太反對
最多咪笑下"係架啦冇人appeal香港的存在咪被人無視囉~"咁
咁樣香港咪一樣會嘈你態度會唔同啫,件事結果無分別
我都話收開港譯表,知佢唔係一朝一夕嘅問題,做咩好似發現新大陸咁…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-16, 10:00 AM   #2657
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
由佢地叫啦,講到咁重要,遊行都係得廿個,仲要呢度行既唔知有無
最好搞多次,你地參加晒,再上一次各地新聞

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-16, 02:03 PM   #2658
david
The One

校園內兩度偷竊 中大內地碩士生稱家貧犯案

引用:

今年於中文大學修畢碩士課程的內地生,先後於今年1月及4月,在中大的圖書館內偷竊,偷去兩學生的手機及八達通等財物,共值約1,200元。警方及後憑閉路電視確認內地生的身份,並在校園內將他拘捕。
今年9月將往美國升學的內地生陳天恩(25歲),今在裁判法院承認三項偷竊罪,求情指因一時貪心,而且家庭經濟緊絀。裁判官原判被告罰款,但由於被告的銀行戶口只有數千元,裁判官改判被告入獄14天,緩刑兩年。
咁都唔駛賠

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-16, 02:04 PM   #2659
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
有錢去美國讀書無錢交罰款
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-16, 12:48 PM   #2660
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
今日城市科林真係......四國大戰

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-16, 10:40 PM   #2661
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
今日城市科林真係......四國大戰
台下班聽眾真係夠晒有代表性

舊 06-06-16, 06:56 AM   #2662
david
The One

【童養媳悲歌】12歲被姦4次逃走 重慶女離婚終獲自由

引用:

《蘋果》上星期報道,重慶童養媳馬泮艷12歲被姦、14歲生女,8年4次逃走的悲慘遭遇。事件昨日有最新發展,內地媒體報道,巫山縣人民法院於本月3日,發出了《民事調解書》,經法院調解,馬泮艷與丈夫陳學生達離婚協議。
巫山縣人民法院發出了《民事調解書》,經法院調解,馬泮艷與陳學生達成離婚協議。按照《調解書》,雙方協議的具體內容包括:

1、馬泮艷(原告)與陳學生(被告)離婚;

2、兩人的一兒一女,由陳學生撫養,並跟隨陳學生居住、生活,馬泮艷不支付撫養費;

3、兩人所有的一間待辦房地產權證的磚混結構房屋(共三層)歸陳學生管理、使用,辦理產權證後歸陳學生所有;

4、兩人結婚期間家庭對外產生的一切債務由陳學生負責清償。

內地記者了解到,前日雙方已經簽收了這份《民事調解書》,也表示這份《調解書》發揮了法律效力。記者與馬泮艷取得聯繫,她表示:「離婚的事塵埃落定,這對於自己來說未嘗不是一個全新的開始。除了新的生活外,她還保留自己將對離婚之外的另外一個問題(強姦未被立案等)行政訴訟的權力。」

馬泮艷幼年時,因父親施暴被患有精神分裂的母親打死。後來母親離家出走,馬泮艷三姐妹被託付給大伯父。12歲左右,三姐妹被大伯父以童養媳的方式嫁人。2000年,12歲的馬泮艷嫁給了比她大17歲的陳學生。

可鄰的馬泮艷慘被陳學生強姦,先後誕下一子一女。雖然她曾報警,但警方指事件屬「家庭糾紛」,未有理會。陳學生一直嚴管馬泮艷,去廁所也找人看守着她,防止她逃跑。期間她逃走了三次不成功,最後在2008年逃離陳家南下廣東打工。

至今年5月馬泮艷向重慶巫山縣人民法院提起訴訟,要求法院判決自己和丈夫陳學生離婚。她再報警,控告陳學生在自己未成年時,強姦自己。警方卻指出,強姦罪追訴期只有10年,如今已超過追訴期,不予立案。
光源氏計劃?

---
舊 06-06-16, 12:07 PM   #2663
david
The One

【幾時到HK】陸生爆官方令暫停赴台 網民:習大大崩潰了?

引用:

台灣新政府520上台後,不斷傳出陸客赴台觀光人數遭緊縮,近日更傳出陸生赴台就學或交流名額遭限縮,影響人數恐在萬人以上。有讀者昨向台《蘋果》爆料,據申請來台交流的陸生私下透露,吉林省台灣事務辦公室(台辦)已下令暫停辦理陸生赴台的審理、批准作業,他們已被告知「做好這學期去不了台灣的準備」。
據陳姓讀者稱,他認識一名在台灣讀書的中國留學生,這名陸生的友人本來也申請要赴台留學,最近卻被中國的校方外事處告知「由於兩岸情勢變化,(台辦)暫停一切赴台審批,甚麼時候能夠辦理,需要等台辦消息」。無法赴台的友人於是截下短訊畫面,告知人在台灣的同鄉「他來不了了」。陳姓讀者覺得這樣的政治干預,讓人難以認同,他認為,教育應該歸教育,不應該有意識形態或政治介入。

近日也有在中國從事教育資訊平台的台商向台《蘋果》透露,從蔡英文勝選後,各省市教育單位就收到通知,要求暫緩與台灣教育交流互動,而520後國台辦更通令,未來4年的教育交流都將暫停,至於何時恢復,還需觀望民進黨政府對兩岸議題的態度。
幾時到HK x2

---
舊 06-06-16, 12:13 PM   #2664
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
不是"去不了台灣,還有一個香港"嘅格調咩
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-16, 12:41 PM   #2665
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>陳姓讀者覺得這樣的政治干預,讓人難以認同,他認為,教育應該歸教育,不應該有意識形態

你不理政治,政治會(ry
要怪就怪大陸人支持哩個政府
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-16, 01:26 PM   #2666
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
何韻詩可以有咩"安全因素"? Lancôme好學唔學走去學任天堂

【關公災難】邀何韻詩出席活動掀連串爭議 Lancôme取消音樂會
http://news.mingpao.com/ins/instantn.../1465139570125

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-16, 01:44 PM   #2667
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: YHW 查看文章
何韻詩可以有咩"安全因素"? Lancôme好學唔學走去學任天堂

【關公災難】邀何韻詩出席活動掀連串爭議 Lancôme取消音樂會
http://news.mingpao.com/ins/instantn.../1465139570125
快d炒左出通告條友啦....
搞到而家2邊不是人....
咁既公關留黎做咩.

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-16, 02:09 PM   #2668
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: yeah yeah 查看文章
快d炒左出通告條友啦....
搞到而家2邊不是人....
咁既公關留黎做咩.
係引起話題呢一點上
佢地好成功啊

舊 06-06-16, 02:51 PM   #2669
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
炎上商法嘅嘢我哋識條鐵

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-16, 02:53 PM   #2670
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: LR猫 查看文章
炎上商法嘅嘢我哋識條鐵
我地要踏入8奇既思考模式

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-16, 03:37 PM   #2671
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

人地大支野國際品牌可能唔志在, 寧得罪香港莫得罪中国

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 06-06-16, 04:01 PM   #2672
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
有錢去美國讀書無錢交罰款
由手機版發出
大愛,包容

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-16, 04:08 PM   #2673
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
人地大支野國際品牌可能唔志在, 寧得罪香港莫得罪中国
咁就一定架嘞,不過做到咁樣傳奇級樣衰,在下覺得有機會係關公唔妥公司方針幫佢一把多D。

舊 06-06-16, 04:30 PM   #2674
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁就一定架嘞,不過做到咁樣傳奇級樣衰,在下覺得有機會係關公唔妥公司方針幫佢一把多D。
今次關公災難的確係傳奇級數. 如果怕得罪大陸又有些少時事觸覺, DAY ONE就唔應該請何姑姑. 結果佢地處理呢個中国炸彈嘅方法就係响香港引爆核彈

舊 06-06-16, 08:16 PM   #2675
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
今次關公災難的確係傳奇級數. 如果怕得罪大陸又有些少時事觸覺, DAY ONE就唔應該請何姑姑. 結果佢地處理呢個中国炸彈嘅方法就係响香港引爆核彈
人地arm arm 見完達賴喇嘛. 搵佢做野, 係中國真係唔使有運行.
唔知邊個傻既請佢. 一發現的確, 係要立即斷纜. 香港人反應, 當然唔會理.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 02:29 PM

手機版 | APP版