Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-22-13, 08:44 PM   #26
clie
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
你覺得你返教會已經搵啱條路,只係將重點放錯咗
而家大家都用電子版聖經,好方便,你可以睇晒新約先睇舊約嘛,舊約真係幾悶幾難明
我返十幾年教會崇拜都會訓着。。。我都係個怕悶既人
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-13, 02:58 AM   #27
如月釋臣
Ultimate Gamer
狡朱~~~~

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDPeterHoHo
PSN  IDblade0315
其實講到開發興趣方面......我都有諗過,
好似砌模型咁,小時候十分喜歡,
因為之前仲係屋企住無私人空間先無再砌過,
但自從半年前自己住之後因為有左私人空間,
開始想玩返之餘更想學上色,劃線......等等高級技術

音樂Game真係苦手,
但對初音有興趣,有時間學習下點玩

置於其他興趣方面,
想重新學習游泳,因為感覺游泳十分暢快,
而且之前參加過市政局果個游泳班十分搵笨,
個教練教得唔好之餘,教D女仔就用晒心,教D男仔叔父就係咁依,
所以要再找下有乜好的途徑

此篇文章於 03-27-13 03:07 AM 被 如月釋臣 編輯。
如月釋臣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-13, 03:41 AM   #28
如月釋臣
狡朱~~~~

講真其實教會團契我已經無乜返,
自己原因加上放工太累都係問題所在,
不過D團友都算唔錯,
明知我係自我中心又邪惡,
居然仲接納到我這種人,
真係叫人不知所措......
而且有部份團友不但可以揸爬,
更可以彼此交心,唔惦拆到惦,
差不多一有時間就去食飯吹水
置於其他團友只去到打招呼程度而已,但都不錯
比起初初比人踢入來返果個少年團契開心好多

可能我個人比較鍾意睇公仔多過字,
所以才對聖經無興趣
舊 03-29-13, 08:53 PM   #29
clie

註冊日期: Dec 2001
唔好話自己邪惡啦,唔理係咪信教,人心本來就有善有惡,或者佢地從你身上都有值得學習既東西呢

最近市面有漫畫版同音頻版聖經,真係無晒借口唔讀經
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-13, 01:46 PM   #30
如月釋臣
狡朱~~~~

30歲人先來發憤做人,計劃人生
會唔會太遲?
舊 04-10-13, 11:27 PM   #31
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
觀乎你既文字, 你返教會又唔係為信, 亦唔係為溝女/仔, 又唔似係想擴展人際關係.

即係唔知為乜.

幾多歲都無關係, 你都係慢慢回顧下自己既成長, 自己有乜中意唔中意, 有無野想做, 有乜野想自己親眼睇, 如果你死左你有乜遺憾, etc.

此篇文章於 04-11-13 12:19 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-13, 10:18 AM   #32
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
如果真係發憤做人啲人,唔會問呢啲問題,因為已經做緊(´・ω・`)

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-13, 01:28 PM   #33
如月釋臣
狡朱~~~~

人真係賤骨頭,
總是要真係受到懲罰先至識得反省和覺悟......
以上那番話在現實聽也不少見也不少,
但當發生在自己身上時,
尤其當自己"體驗"過一些永世難忘的"經歷"之後
才深切明白這個道理......
舊 06-09-13, 10:34 PM   #34
如月釋臣
狡朱~~~~

其實每個人都有他的理想和目標
但偏偏我沒有.......

因為我沒有甚麼天份才華
所以我不知道自己的存在價值是甚麼?

每日慢無目的,得過且過地生活
如同行屍走肉一樣地活著
舊 06-10-13, 12:07 AM   #35
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 如月釋臣 查看文章
30歲人先來發憤做人,計劃人生
會唔會太遲?
想請問一下想過甚麼生活?

在香港,所謂計劃可以用錢砌出來的

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 01:30 AM   #36
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
負能量 變 正能量的最好方法, 大膽去找好朋友談下 找他們比正能量你.
最好找些正面的朋友, 負下去也無助解決問題!

找個想追求的人去改變自己也行, 從生活圈子改變也是一個好方法.
多同人接觸改善一下內向, 很難一下子改變.
而且生活習慣要用時間倍養!

遲了也好 現在想改變就行動下一步, 不要只咀上說了 行動吧!
年齡大了壓力也更大, 找方法發洩平衡方法, 不同人用不同方式 找個自已喜歡吧.
做運動,行山也好 總之不要成日留起屋內, 負能量會更勁!

開頭都唔太信, 但當你真的喜歡上一個人後並且追求 就會有很大衝動和動力去改變同脫宅氣!

此篇文章於 06-10-13 11:25 AM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 08:58 PM   #37
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>但當你真的喜歡上一個人
哩個就係問題所在
無情情邊度搵個人去喜歡

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 09:26 PM   #38
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
哩個就係問題所在
無情情邊度搵個人去喜歡
緣份囉。
又或者好多人成日講個句曠闊生活圈子……
不過又變成擴闊到就唔會變成咁……無限輪迴……

舊 06-10-13, 09:32 PM   #39
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: 真!DC 查看文章
哩個就係問題所在
無情情邊度搵個人去喜歡
就算真係找到,但之後的風險仲大....

成功追到人,恭喜成功改變自己的人生!

但萬一失敗,便會更覺自己的人生毫無意義....
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 11:40 AM   #40
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
引用:
其實每個人都有他的理想和目標
但偏偏我沒有.......

因為我沒有甚麼天份才華
所以我不知道自己的存在價值是甚麼?

每日慢無目的,得過且過地生活
如同行屍走肉一樣地活著
其實人唔一定要有理想目標
唔一定要有天份才華先有存在價值
唔好同人比較
過得開心先係人生最大目標
做每件事唔需要話要得到乜野
想做就做
既然你而家狀況咁差
都冇咩可以再輸再差
有乜好怕?

我都經歷過好DOWN抑鬱既日子
當時踏出第一步就係去打羽毛球
做D群體運動對心境開朗好有幫助
又可以識到朋友

勇敢D做平時唔會做既野
主動約你既朋友
就算幾年冇見都可以約
遇到朋友有困難
主動去幫去關心

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 08:27 PM   #41
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
幾年冇見都約??
多數人會以為你賣保險/傳銷
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 10:35 PM   #42
是但
Game Master

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
幾年冇見都約??
多數人會以為你賣保險/傳銷
事實唔係咪得囉
真係冇咩所謂
朋友要維繫總要有人做主動

BLOG
舊 06-13-13, 12:26 AM   #43
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
同意,要主動D
人就唔會愈來愈封閉

舊 06-13-13, 11:26 PM   #44
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 是但 查看文章
事實唔係咪得囉
真係冇咩所謂
朋友要維繫總要有人做主動
掉番轉諗
係咪真係要識朋友先會開心?

我反而覺得自己一個人會開心D
鍾意自己一個人食飯,放工,行街,有時撞到第二個想同你一齊,我會找籍口推辭
甚至唔鍾意搭車時同陌生人坐,食飯時同陌生人「搭枱」,唔想同陌生人「搭Lift」

但硬係有人話我唔正常
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-13, 11:46 AM   #45
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: Home 查看文章
掉番轉諗
係咪真係要識朋友先會開心?

我反而覺得自己一個人會開心D
鍾意自己一個人食飯,放工,行街,有時撞到第二個想同你一齊,我會找籍口推辭
甚至唔鍾意搭車時同陌生人坐,食飯時同陌生人「搭枱」,唔想同陌生人「搭Lift」

但硬係有人話我唔正常
少朋友唔係大問題,問暊係到左一個年齡,不論男女,都想有另一半共渡餘生
而另一半好大機會係由朋友而來
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 05:09 PM   #46
如月釋臣
狡朱~~~~

好多謝各位的意見
可惜我唔同你地
我個人有情緒問題
每逢3個多月要花$60
睇政府果D垃圾精神科醫生
淨係識得同我傾唔夠15分鐘
就叫我取藥走
一睇就睇左幾年
完全幫我唔到
但又唔可以停
一停又要再轉介
睇來係香港真係有錢人先有資格病
其實嚴格來講我又唔算精神病
只係比較難控制情緒
情緒呢樣野真係遺傳
點解我老豆遺傳佢果D暴躁性格比我
我家族其他親戚的子女也不會好似我咁
所以有時候我好怨恨自己爸爸
因為我好討厭有這種性格的自己
如果無左暴躁,怨天尤人和自卑的性格
我想我的人生路
就算無志願無目標
知識差社交能力差
玩樂差運動差也好
也會好得多

此篇文章於 06-16-13 05:16 PM 被 如月釋臣 編輯。
舊 06-16-13, 05:43 PM   #47
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
好多謝各位的意見
可惜我唔同你地
我個人有情緒問題
每逢3個多月要花$60
睇政府果D垃圾精神科醫生
淨係識得同我傾唔夠15分鐘
就叫我取藥走
一睇就睇左幾年
完全幫我唔到
但又唔可以停
一停又要再轉介
睇來係香港真係有錢人先有資格病
其實嚴格來講我又唔算精神病
只係比較難控制情緒
情緒呢樣野真係遺傳
點解我老豆遺傳佢果D暴躁性格比我
我家族其他親戚的子女也不會好似我咁
所以有時候我好怨恨自己爸爸
因為我好討厭有這種性格的自己
如果無左暴躁,怨天尤人和自卑的性格
我想我的人生路
就算無志願無目標
知識差社交能力差
玩樂差運動差也好
也會好得多
情緒病十個香港人應該八個都有,所以你唔洗介意呢樣野,你需要有少少目標,當你有目標就唔會亂諗野

舊 06-16-13, 06:13 PM   #48
如月釋臣
狡朱~~~~

妄想Mode:
幸好我不是身在Psycho Pass的世界
如果唔係我咁既EQ
一定過犯罪係數
必定成為厚生省公安局的執行對象
就算不用被那枝Dominator給分解成血水
中麻醉一定少不免
還會被送進設施給強制隔離治療之餘
還會被混漲的Sibyl System給規劃終身
連半點人生自由也得不到......

此篇文章於 06-17-13 12:23 AM 被 如月釋臣 編輯。
舊 06-16-13, 11:50 PM   #49
是但
Game Master

如果你不停都要諗自己好不幸
永遠都走唔到出黎

BLOG
舊 06-17-13, 11:03 AM   #50
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
妄想Mode:
幸好我不是身在Psycho Pass的世界
如果唔係我咁既EQ
一定過犯罪係數
必定成為厚生省公安局的執行對
就算不用被那枝Dominator給分解成血水
中麻醉一定少不免
還會被送進設施給強制隔離治療之餘
還會被混漲的Sibyl System給規劃終身
連半點人生自由也得不到......
反而覺得佢個世界對我哩d被動冇乜才能ge人幾好
系統幫你決定跟住做就得

我都係年過三十但冇乜目標咁
之前有學下日文有得升班都叫有進步緊ge感覺
而家讀完日日番工放工好似停滯不前浪費緊人生咁
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:08 AM

手機版 | APP版