Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-21-15, 01:51 PM   #1126
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
貼返大張老師幾張正圖,以饗各位:

舊 12-21-15, 05:24 PM   #1127
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
『機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ』公式HPを更新!

来年放送の第14話から新しいオープニングテーマソングに変わります。
担当アーティストは 『BLUE ENCOUNT』 で、楽曲名は 『Survivor』 に決まりました。
詳細は『BLUE ENCOUNT』公式HPおよび、HPのプロダクト【CD】情報よりご確認ください。

また、現在放送中のエンディングテーマソングを担当しているMISIAさんの、紅白歌合戦歌唱曲が「オルフェンズの涙」に決定しました。
こちらの詳細は「紅白歌合戦」の公式HPよりご確認ください。

公式サイトにて下記情報を公開しました!
【World】
Character Chart の情報を更新
Plot の情報を更新
http://g-tekketsu.com/world/index.html
引用:
引用:
【Story】
第12話「暗礁」 の情報を追加
http://g-tekketsu.com/story/index.php
【Products】
[CD]
後期オープニングテーマアーティスト 『BLUE ENCOUNT』 「Suvivor」
http://blueencount.jp/
http://www.g-tekketsu.com/products/cd.html
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-15, 08:49 PM   #1128
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
重力係阿哈反應爐,功能好似勁過太陽爐
這便當……

舊 12-21-15, 10:08 PM   #1129
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LR猫 查看文章
下集預告有把刀嘅下場
咁?

而呢個又咩事?

舊 12-21-15, 10:34 PM   #1130
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
仲諗住會係比鐵華團既人甚至係昭弘親手殺
結果係條傻佬
為救昭弘而死又有得比你報仇
編劇上好仁慈喇
由手機版發出

此篇文章於 12-21-15 10:36 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-15, 09:13 PM   #1131
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003

此篇文章於 12-22-15 09:18 PM 被 supermanlady 編輯。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-15, 10:41 PM   #1132
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
流星號⋯有牙Giroro? 招魂要變成搞笑腳色?
另外一隻Barbatos同型機? 定係Fb+光槍化第N型態呢
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-15, 10:48 PM   #1133
Slush
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2008
新果部機成身都係青蛙同獵魔d件...睇黎鐵華團拿佢d 散件來整新機...
紅色graze 可能由第個人渣...個配色令我諗起頭一兩集果架粉紅MW

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
流星號⋯有牙Giroro? 招魂要變成搞笑腳色?
另外一隻Barbatos同型機? 定係Fb+光槍化第N型態呢
應該實彈槍來, 支槍有部分同GRAZE 支槍一樣,佢加長左長管

舊 12-22-15, 11:08 PM   #1134
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Slush 查看文章
新果部機成身都係青蛙同獵魔d件...睇黎鐵華團拿佢d 散件來整新機...
紅色graze 可能由第個人渣...個配色令我諗起頭一兩集果架粉紅MW
可能係仙奴機? 定係昭弘,佢部機都到咗極限

另:
鉄血のオルフェンズ関連。NHKさんの紅白公式サイトで発表になりましたが「オルフェンズの涙」がMISIAさんが歌う紅白での曲目となりました!本編年内最後の放送は27日ですが大晦日にも是非「オルフェンズの涙」を!

此篇文章於 12-22-15 11:10 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-15, 11:39 PM   #1135
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章

另:
鉄血のオルフェンズ関連。NHKさんの紅白公式サイトで発表になりましたが「オルフェンズの涙」がMISIAさんが歌う紅白での曲目となりました!本編年内最後の放送は27日ですが大晦日にも是非「オルフェンズの涙」を!

之前有post都說過
EP係愈聽愈有味道

OP都好聽係要你情緒立即投入嗰種
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-15, 10:25 AM   #1136
Slush

引用:

另:

以下純粹推測
Graze改2 =>仙奴
新Gundam [青蛙+獵魔+Graze改頭] => 昭弘

仙奴係預告有個cut 係佢對住死左的同伴,相信係佢地打白兵戰死左,剩返仙奴一個.
仙奴一個打唔到白兵改行渣MS

舊 12-23-15, 10:57 AM   #1137
Fio

註冊日期: Dec 2001
把口話要嚟挾持人質,把鎚咁樣扑落去想點。。。
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-15, 12:15 PM   #1138
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Fio 查看文章
把口話要嚟挾持人質,把鎚咁樣扑落去想點。。。
條基佬根本就係想佢哋攬抄
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-15, 01:37 PM   #1139
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:

隻流星號先係昭弦部機,加入左阿賴耶識系統

隻新高達有傳係還原青蛙高達既原來面貌

此篇文章於 12-23-15 01:50 PM 被 ゆり 編輯。
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-15, 01:56 PM   #1140
Slush

引用:
作者: ゆり 查看文章
隻流星號先係昭弦部機,加入左阿賴耶識系統

隻新高達有傳係還原青蛙高達既原來面貌
比起還原, 佢似拿庫骨架亂夾上去多d

骨架係青蛙
身體部分係參考獵魔
頭=>獵魔+Graze改
背包=>獵魔
Booster => 青蛙腳
後裙甲=>青蛙背

舊 12-23-15, 03:28 PM   #1141
肉羊哩咖
griffin611

死喇,各位講咁耐,獵魔究竟係乜傢伙嚟呀?

另,加拉爾號角軍,尤其兩位官少同伊恩,都應該會用高達掛?唔好話完對住今時係完全體嘅三日,就算係對住班太太團(正名?),以往積計佢哋用現時啲機無乜勝算噃。

舊 12-23-15, 03:35 PM   #1142
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
獵魔就是巴魯巴多斯

看到新圖忽然醒覺,這種砌機的玩法不就是當年日野gundam age所追求的嗎?
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-15, 03:44 PM   #1143
Slush

引用:
死喇,各位講咁耐,獵魔究竟係乜傢伙嚟呀?

另,加拉爾號角軍,尤其兩位官少同伊恩,都應該會用高達掛?唔好話完對住今時係完全體嘅三日,就算係對住班太太團(正名?),以往積計佢哋用現時啲機無乜勝算噃。
我意思:
獵魔=> GundamBarbatos

伊恩=>Graze 飛燕式[上面張圖有寫]
朱古力旁人=>拿矛果部Gundam [曾經有情報講過係,暫時未肯定][Bandai 出的人物紙牌好似透左]
朱古力人=>? [相信係果部Graze 骨架的免耳機]

此篇文章於 12-23-15 03:46 PM 被 Slush 編輯。
Slush 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-15, 03:51 PM   #1144
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
引用:
作者: Sito 查看文章
獵魔就是巴魯巴多斯

看到新圖忽然醒覺,這種砌機的玩法不就是當年日野gundam age所追求的嗎?
age d機無問題
出事嘅係劇情

舊 12-23-15, 04:11 PM   #1145
肉羊哩咖
griffin611

謝各位

引用:
我意思:
獵魔=> GundamBarbatos

伊恩=>Graze 飛燕式[上面張圖有寫]
朱古力旁人=>拿矛果部Gundam [曾經有情報講過係,暫時未肯定][Bandai 出的人物紙牌好似透左]
朱古力人=>? [相信係果部Graze 骨架的免耳機]
未公映之前三部高達設定出咗, 而家得粉紫色高達,揸長矛嘅未出場(http://gundam.wikia.com/wiki/ASW-G-66_Gundam_Kimaris),係咪畀朱古力旁人用?

引用:
仙奴係預告有個cut 係佢對住死左的同伴,相信係佢地打白兵戰死左,剩返仙奴一個.仙奴一個打唔到白兵改行渣MS
呵,真係咁死肥佬畀人分開十二件都唔掂~

引用:
作者: 神龍 查看文章
age d機無問題
出事嘅係劇情

义開:AGE好似朱古力奶咁,啲劇情掂嗰陣(唧係第二部),啲機就麻麻;但到啲機得,劇情又~~~(第三部除外)

此篇文章於 12-23-15 04:25 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-23-15, 05:47 PM   #1146
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
謝各位

未公映之前三部高達設定出咗, 而家得粉紫色高達,揸長矛嘅未出場(http://gundam.wikia.com/wiki/ASW-G-66_Gundam_Kimaris),係咪畀朱古力旁人用?

呵,真係咁死肥佬畀人分開十二件都唔掂~

义開:AGE好似朱古力奶咁,啲劇情掂嗰陣(唧係第二部),啲機就麻麻;但到啲機得,劇情又~~~(第三部除外)

要怪就怪第二部ko左白狼

明明都叫個人氣角色

但魔中年唔ko白狼 奶茶又唔會覺醒

好矛盾

舊 12-24-15, 03:31 PM   #1147
肉羊哩咖
griffin611

從2CAT那邊看到,不轉不行:

引用:
弟弟:我天天過著無盡的無薪加班又被老闆壓榨的22K生活
哥哥:弟弟快跳槽到我這~如何?
弟弟:去哪都是一樣的...別傻了,我已經放棄跳槽乖乖領22K了
哥哥:我這自從換老闆後,不僅加薪又升遷,天天吃香喝辣,身邊又一堆大姊姊一起工作爽得很
弟弟:你這傢伙~我以為你跟我一樣慘,結果卻爽成這樣,去死...
引用:
"我是三日月‧王我主,今天我們來到被宇宙海盜占領的宇域, 我會教大家如何在這地方面對無數MS,並存活下來。"

“你們看,我發現了什麼?這裡有智魔和一群小青蛙, 我們可以嘗試捕捉他們,這樣一群MS賣掉之後可以為我們提供不少資金,, 而且這兩者並不難對付。我們慢慢從後面接近它們,小心別發出任何聲音。”

“嘿,我抓到一隻智魔了,它掙扎得很厲害!我們把它的手割下來, 其餘的部位可以生吃,當然,如果時間不緊迫,我們可以先烤一烤,那樣會更美味。 現在我們先來把其他的MS也處理一下,小青蛙只要把鎚矛砸進去轉一下就行了, 你看,很簡單的。”

“嗯,智魔的口感嘎蹦脆,味道就像雞肉一樣。 小青蛙...相信我,你絕對不會想要生吃,不過燒烤一下也還可以。”

“哦?那邊有群格雷茲跑了過來,那些可是大傢伙,它們的肉很難吃,營養也少, 不過裝甲可以做成很好的工具。我來示範在用太刀的情況下要怎麼捕捉突擊級, 它前方的裝甲有點硬,從正面得花不少功夫,不過只要繞到它背上, 像這樣用太刀戳一下...看,他不動了。”

“現在我們來把裝甲處理一下,像這樣稍微折一下再修下邊, 好了,一副格雷茲改的後備零件完成了。”

“旁邊有不少的亞哈普爐我們可以拿來賣掉,這些亞哈普爐很值錢,今晚我們就回漁火裡頭休息一下, 明早再往地球出發。”

舊 12-24-15, 03:47 PM   #1148
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我睇果時都係諗到港豬心態sosad
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-15, 08:28 PM   #1149
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-15, 09:55 PM   #1150
肉羊哩咖
griffin611

繼續有感:

1. 海盗居然得知鉄華團一伙嘅位置,究竟係提華茲內鬼,還是係女僕間接出賣?

2. 之前計錯數,單係青蛙帶去打漁火都有5部雜魚,連昌弘在內塵仲有多兩部,結果都係全滅

3. 兩艘海盗艦後面仲有隻正正方方嘅船,運輸船嚟?

4. 澳加嫂真係眾人媽打

此篇文章於 12-24-15 09:58 PM 被 肉羊哩咖 編輯。

標籤
Gundam, 機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ, 鐵血孤兒

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 監督:水島精二 X 脚本:虚淵玄 新作映画「楽園追放」11月15日公開決定!丨東映アニメーション制作 money 日本動漫畫討論版 93 01-27-24 04:49 PM
[動畫] あの花スタッフ最新作「心が叫びたがってるんだ」9月19日公開丨監督:長井龍雪 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 129 11-28-19 05:23 PM
[動畫] 「天体のメソッド」総合THREAD丨原案・脚本 久弥直樹 money 日本動漫畫討論版 113 10-30-19 03:32 PM
[動畫] 「乱歩奇譚 Game of Laplace」#01「人間椅子(前編)」丨監督:岸誠二 脚本:上江洲誠 money 日本動漫畫討論版 70 09-19-15 02:26 PM
[動畫] 「UN-GO」第1話「舞踏会の殺人」丨水島精二監督 會川昇脚本 ボンズ制作 money 日本動漫畫討論版 23 11-20-11 12:30 PM

現在的時間是 03:22 AM

手機版 | APP版