Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 8 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 28  ... 最後
收藏品討論版>模型製作交流區 Vol.5 ~~
Rance 11:25 AM 07-09-15
請問pc 軟膠關節有咩膠水可以痴?
野良猫 11:30 AM 07-09-15
作者: Rance:
請問pc 軟膠關節有咩膠水可以痴?
有隻寫住ABS嘅膠水

Rance 11:33 AM 07-09-15
以前D舊模型用O個隻灰色軟膠喎,都用得?
野良猫 11:41 AM 07-09-15
作者: Rance:
以前D舊模型用O個隻灰色軟膠喎,都用得?
老模的話就唔知了,等高手答
amaderasu 12:24 PM 07-09-15
軟膠多數冇得痴, aa膠都唔得
只可介小小花痕用AB畢地抆實
野良猫 12:34 PM 07-09-15
去咗其他壇搵舊post睇

有人話aa膠+爽身粉
不過效能其實同用補土都差不多

仲有方法就係去買壽屋嘅代替
now_loading 11:57 PM 07-16-15

請問呢支可唔可以稀釋 雙星油性油, 係咪要買番雙星X20 Thinner 或者白電油?

thanks
amaderasu 12:05 AM 07-17-15
作者: now_loading:

請問呢支可唔可以稀釋 雙星油性油, 係咪要買番雙星X20 Thinner 或者白電油?

thanks
唔得, 唔識D化學成分就唔好用唔同牌子互溝, 一係D油變質, 一係溝唔埋
最好用返X20
仲有你圖果隻係比人噴車噴高光用0既, 用最一般果D就得
now_loading 12:15 AM 07-17-15
thanks~!
野良猫 05:20 PM 07-17-15
原來有支咁嘅嘢,出面好似唔多見

噴出嚟嘅光面效果同一般有咩分別?個面會唔會冇咁凹凸?
HAKAIDER 08:45 PM 07-17-15
作者: 野良猫:
原來有支咁嘅嘢,出面好似唔多見

噴出嚟嘅光面效果同一般有咩分別?個面會唔會冇咁凹凸?
依枝天拿水揮發速度比較慢, 所以塗層會比較易聚合

gaianotes 都有這種天拿水賣

http://www.gaianotes.com/products/g-color_t06.html

其實用普通天拿水只要加小小郡氏延慢劑都可以有相似効果

野良猫 08:58 PM 07-17-15
GAIA嗰支水我有買,仲諗住只係手油時先用,原來噴光油都啱駛
又學到嘢了,THX
野良猫 02:19 PM 07-18-15

急趕完成

可以搞風魔了
野良猫 08:56 AM 07-19-15

左係削咗,右係未削
自己試咗件用美工刀削個C面出嚟再用砂紙磨,但出嚟效果唔夠靚

請問正確做法應該係點?
Fungfelix 05:06 PM 07-23-15
有冇大大知道邊度仲有雙星新金剪 74035 買?
amaderasu 09:06 PM 07-23-15
作者: 野良猫:

左係削咗,右係未削
自己試咗件用美工刀削個C面出嚟再用砂紙磨,但出嚟效果唔夠靚

請問正確做法應該係點?
唔係用削0既方法, 削係好參玼, 係用介刀邊刨/刮0既方法做, 好控制D就先用筆畫定要磨走0既位置再用銼同粗沙紙磨
野良猫 04:14 PM 07-24-15
作者: Fungfelix:
有冇大大知道邊度仲有雙星新金剪 74035 買?
觀塘紅髮有
野良猫 04:16 PM 07-24-15
作者: amaderasu:
唔係用削0既方法, 削係好參玼, 係用介刀邊刨/刮0既方法做, 好控制D就先用筆畫定要磨走0既位置再用銼同粗沙紙磨
Thx,番去試下
anyone 06:03 PM 07-31-15

艦next 1/700大和齋啪
野良猫 07:09 PM 07-31-15
齋啪都好靚
anyone 07:12 PM 07-31-15
甲版滲埋線應該好d
睇唔到紋路差好多
野良猫 07:27 PM 07-31-15
作者: anyone:
甲版滲埋線應該好d
睇唔到紋路差好多
咁要做埋滲線破壞
anyone 07:34 PM 07-31-15
線坑多到成支倒落去再抹都得
kimtch 09:19 PM 07-31-15
唔滲都好得...
(呀.. 點解我唔睇字都知呢隻咩黎..
HAKAIDER 10:20 PM 07-31-15
要挑戰這個嗎?

第一 ... 8 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 28  ... 最後

返回主題版面