Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-04-07, 07:43 PM   #1
美版之王-天涯浪子
God of Gamer
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
"少年夢" - 星期二檔案

睇完.

用大叫, 辱罵, 強迫反省的方法折騰一番.

以前有個類似的課程, 叫life dynamics(陳毓祥, 許淇安都參加過), 是不是異曲同工?

總覺得有點問題...

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 07:44 PM   #2
nefrezx

註冊日期: Mar 2006
無線唔知收左佢幾多錢,
同佢宣傳個 course
nefrezx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 07:44 PM   #3
川上双葉
みるをみる

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDhgckelvin
>you don't listen!

三張金牛留黎用好過
川上双葉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 07:46 PM   #4
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

引用:
作者: nefrezx 查看文章
無線唔知收左佢幾多錢,
同佢宣傳個 course
本來節目開始時, 我以為節目尾會搵社工, 專業人仕評價一下.

竟然冇.

而且仲打出字幕謂台灣有多少人參加了.

這一點我認為不妥, 會令很多人以為這課程健康, 完全冇問題.

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 07:51 PM   #5
『庭』
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2002
PSN  IDmagoting
XBox Live GamertagARTing
我覺得唔係對個個人有用... 有d人你迫到佢太勁都係無用就無用

無睇開頭, 呢個course 係咩類型?

自己報名比錢? 強迫要簽到既course? 其他?

此篇文章於 12-04-07 07:53 PM 被 『庭』 編輯。
『庭』 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 07:52 PM   #6
雪舟等楊
●  ω  ●

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician
咪即係理工青雲路個味
畀壹仔踢爆過利益輸送, 舉辦公司係副校長同校長有份
最後個課程搞到學生要睇精神科醫生同心理輔導

與其話呢類課程同班學生有問題
不如話班家長不負責任, 連教仔女都諗住外判
咁呢d課程公司先會長搵長有

廣管局係咪應該跟進呢個節目呢, 觀點不持平, 更有置入式銷售云云

盲肛社, 你去左邊啊, 呢個咁應該投訴0既就唔投訴
遺害更甚於港台當日的同性戀節目

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 07:54 PM   #7
nefrezx

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 美版之王-天涯浪子 查看文章
本來節目開始時, 我以為節目尾會搵社工, 專業人仕評價一下.

竟然冇.

而且仲打出字幕謂台灣有多少人參加了.

這一點我認為不妥, 會令很多人以為這課程健康, 完全冇問題.
我睇題目都以為係, 點知一味宣傳個course

呢d course 一早踢爆過有問題

條友講野同邪教冇分別

引用:
作者: 『庭』 查看文章
自己報名比錢? 做錯野強迫要簽到既course? 其他?
$3600

有d自願, 有d比屋企人迫去

此篇文章於 12-04-07 07:56 PM 被 nefrezx 編輯。
nefrezx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 07:57 PM   #8
newagedreams
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
好奇怪,

果個女仔乜晴

1, 2日都係完全反叛, 最尾喊晒咁話自己錯, 知錯

又無講佢轉變經過,

好奇怪的camp, 好奇怪的一集
newagedreams 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 08:06 PM   #9
『庭』
Ultimate Gamer

PSN  IDmagoting
XBox Live GamertagARTing
引用:
作者: nefrezx 查看文章

$3600

有d自願, 有d比屋企人迫去

其實個節目無乜觀點先最大問題

畀晒個course自己宣傳
『庭』 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 08:20 PM   #10
疾風雷電
Game Master
停止進化的人類

註冊日期: Mar 2003
方法好似傳銷 ,有人用於商業亦有人用於再教育社會,真係一面之差
不過我係怕呢D口號式建立的短暫新人格過無耐就會崩潰,好則打回原形衰則失控

引用:
作者: newagedreams 查看文章
好奇怪,

果個女仔乜晴

1, 2日都係完全反叛, 最尾喊晒咁話自己錯, 知錯

又無講佢轉變經過,

好奇怪的camp, 好奇怪的一集
增加神祕感

「我地XX會透過培殖少年成員滲透社會各階層直至操控未來政府」

此篇文章於 12-04-07 08:24 PM 被 疾風雷電 編輯。
疾風雷電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 08:38 PM   #11
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

註冊日期: Jul 2004
"生命動力"年青版

我老豆十年前左右參加過,
0的內容好有耶教色彩。
同埋有0的所謂既守則真係囧到無論...
例如:
學員上完堂之後,唔知幾多個鐘之內唔好講0野

當年我老豆就係咁,返到屋企夜麻麻唔出聲,
以大力開抽屜來表示自己返左屋企。
我頂唔順,第二朝重要早起身返學,
最後佢比我老媽粗口問候左幾日

不過比3600參加有鬼用咩~
過多幾個月咪又係打回原形~~~垃圾課程~
唔怪得知香港有咁多街頭騙案了~~
HikariY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 08:42 PM   #12
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
班細路有父母願意比$3600送佢地去參加洗腦課程
都唔知係幸福定不幸
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 08:45 PM   #13
拉辛斯基
Game Master
Evertonian

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDradzinskiJP
有d 邪教feel.....
拉辛斯基 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 08:47 PM   #14
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
引用:
作者: 拉辛斯基 查看文章
有d 邪教feel.....
一係邪教
一係LB
重點係兩樣都鐘意洗你腦,之後重新塑造人格
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 08:48 PM   #15
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
無線準備定錢罰款啦.....

舊 12-04-07, 08:49 PM   #16
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
これなんで邪教www

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 08:50 PM   #17
xima
Game Master
待機男

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDxi-ma
好有理由相信
要是偶有份參加呢個營
一定即時走去打個所謂導師
講到自己咁偉大
真係好似世間所有事自己都睇得透咁
xima 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 08:53 PM   #18
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

PSN  IDAI_Sleepy
引用:
作者: xima 查看文章
好有理由相信
要是偶有份參加呢個營
一定即時走去打個所謂導師
講到自己咁偉大
真係好似世間所有事自己都睇得透咁
你真係仁慈
換著本童子入呢d營的話佢死左好鬼耐喇

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 08:54 PM   #19
GuGu
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2005
我睇左都有d 不安
見住唔打電話就比人插到 又大仁大義話為左阿爹阿娘
根本就係洗人腦

都唔知點解咁邪可以播出街

100% 先言周教
再灌輸思想
GuGu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 08:58 PM   #20
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
好驚lee d野…

喂,點解一定要搞到仔女有問題,父母一定無問題?
(即是交通意外,一定係司唔識停車,行人一定唔會亂過馬路?)

老實講,我一定撐仔女果邊,因為好多家長,都係管得太嚴,或者唔識管,講又唔識講,開口埋口審犯咁既語氣,或者唔信,死都唔信,就咬定你一定學壞…

因為中國人好重既思想,就係我講一定去做,無商量,或者唔識商量,又或者好驚商量,因為廣東話有句野叫「講數」,喂,唔好同無講數喎,我係你亞爸來個喎!

舊 12-04-07, 09:03 PM   #21
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
好驚lee d野…

喂,點解一定要搞到仔女有問題,父母一定無問題?
(即是交通意外,一定係司唔識停車,行人一定唔會亂過馬路?)

老實講,我一定撐仔女果邊,因為好多家長,都係管得太嚴,或者唔識管,講又唔識講,開口埋口審犯咁既語氣,或者唔信,死都唔信,就咬定你一定學壞…

因為中國人好重既思想,就係我講一定去做,無商量,或者唔識商量,又或者好驚商量,因為廣東話有句野叫「講數」,喂,唔好同無講數喎,我係你亞爸來個喎!
唉............你睇下現在的小朋友..........左一部最新手機,右一部ndsl/psp...你就知

而且平均年齡下降中

舊 12-04-07, 09:06 PM   #22
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
我無睇到今集,個節目其實係乜野形式去講呢d course?

因為我表姐以前讀過類似course,讀完之後性情大變,我覺得呢類course真係有問題。如果無記宣傳呢類course,就更有問題

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 09:10 PM   #23
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 雙日 查看文章
我無睇到今集,個節目其實係乜野形式去講呢d course?

因為我表姐以前讀過類似course,讀完之後性情大變,我覺得呢類course真係有問題。如果無記宣傳呢類course,就更有問題
點大變?變左狂熱宗教份子?

舊 12-04-07, 09:24 PM   #24
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
比我入到去
真係唔x個導c都唔得...
[點解最後講]之後咁都要x一餐..
大佬...個個都講,讓人講先唔好?係都要爭住講好咩..
去既唔係被虐都唔成功
[個人睇法]
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-07, 09:34 PM   #25
二階堂青丸
Game Master
世界和平

我miss左,無睇添,唔知邊到可以睇返
不過大家覺得咁有問題都可以自己去投訴,唔一定要靠盲光社

二階堂青丸 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉