Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-14-17, 09:42 PM   #76
luciferdark
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
佢句CHINESE, 應該係想表達佢係華人?
但俾某啲人利用, 話佢係自稱中國人?

舊 04-14-17, 10:05 PM   #77
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
CHINESE唔係中共出現,先出現既字黎吓?
定有人當「華人」就等同中國人?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-17, 10:19 PM   #78
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
deleted
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-17, 10:26 PM   #79
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: luciferdark 查看文章
佢句CHINESE, 應該係想表達佢係華人?
但俾某啲人利用, 話佢係自稱中國人?
David Dao 段片無任何片段有任何人講過英文 "Chinese"一字, 如果有既真係唔該 share 俾我睇下.

只係有人 quote 話佢講過 "Chinese" 一字, 無片為證.

一開始海外大部分比較可靠既傳媒都無講過事件同 "Chinese" 有任何關連.

蘋果東方 TVB 點解幫佢加個"美國越南華裔", 我唔知, 只能推測

T.K. 點解因為佢姓 Dao (或其他從段片中得知既情報) 覺得稱呼佢係 Chinese/華人無問題, 等佢講囉.

btw, 我已經講左, 即使姓 Lee 亦都可以同 Chinese /中/華無任何關係.

e.g.
Tommy Lee Jones ---- 美國演員, Man in Black 果個
Tommy Lee Bass ---- Greek-American musician
LEE filters ---- 英國濾光鏡公司
Jenifer Lee ---- 我以前個 landlady, 我好奇問過佢點解叫 Lee, 佢亦唔知

此篇文章於 04-14-17 11:53 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 04-14-17, 11:35 PM   #80
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
其實我唔明,又唔係攞諾貝爾獎,
認佢做華人有咩好處?
中國都已經正式表明佢同中國無關係

老實,我唔熟外國媒體,唔知邊個可信,
不過都搵到D英文新聞話佢有講過自己係華人
其實佢地係咪睇完TVB/蘋果/東方先咁講?

估唔到香港有咁大影響力

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-17, 02:57 AM   #81
luciferdark

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
David Dao 段片無任何片段有任何人講過英文 "Chinese"一字, 如果有既真係唔該 share 俾我睇下.

只係有人 quote 話佢講過 "Chinese" 一字, 無片為證.

一開始海外大部分比較可靠既傳媒都無講過事件同 "Chinese" 有任何關連.

蘋果東方 TVB 點解幫佢加個"美國越南華裔", 我唔知, 只能推測

T.K. 點解因為佢姓 Dao (或其他從段片中得知既情報) 覺得稱呼佢係 Chinese/華人無問題, 等佢講囉.

btw, 我已經講左, 即使姓 Lee 亦都可以同 Chinese /中/華無任何關係.

e.g.
Tommy Lee Jones ---- 美國演員, Man in Black 果個
Tommy Lee Bass ---- Greek-American musician
LEE filters ---- 英國濾光鏡公司
Jenifer Lee ---- 我以前個 landlady, 我好奇問過佢點解叫 Lee, 佢亦唔知
SOURCE同網友 大山椒魚 一樣, 都係網上英文網站望到。
假設佢真係有講CHINESE, 我諗極都唔明點解有人可以屈佢一定係中國人。
小粉紅, 五毛, 自幹五, 趙國人另計啦。

舊 04-15-17, 09:07 AM   #82
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
咁話自己係華人樣有咩問題?asian有好多款,我諗佢大致意思都係話自己個樣係華人被歧視啫
今次白痴到中國政府都唔玩,就知其實無乜人care架啦,咁上心做乜

其實擺個非洲黑人出嚟你識唔識分佢係盧旺達定布隆迪?分錯圖西族同胡圖族都可以好大鑊架喎

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-17, 09:43 AM   #83
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
其實極少數美國佬玩白人至上主義,除咗白人外就全部被歧視,跟本唔理你係咩國家.

另外聯合航空個問題唔係人種,係因為笑貧不笑娼,如果個醫生係坐頭等或商務客位就唔會係佢發生呢單嘢,即是買平價機票會有機會被逐,所以依家連美國佬都好慶,跟本係間公司個Policy問題

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 04-15-17 09:49 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-17, 09:50 AM   #84
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

早兩日先有新聞話有頭等客要降grade讓位俾UA個CEO

舊 04-15-17, 12:31 PM   #85
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
其實極少數美國佬玩白人至上主義,除咗白人外就全部被歧視,跟本唔理你係咩國家.
你話緊侵侵?
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-17, 12:36 PM   #86
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: sugihara 查看文章
咁話自己係華人樣有咩問題?asian有好多款,我諗佢大致意思都係話自己個樣係華人被歧視啫
今次白痴到中國政府都唔玩,就知其實無乜人care架啦,咁上心做乜

其實擺個非洲黑人出嚟你識唔識分佢係盧旺達定布隆迪?分錯圖西族同胡圖族都可以好大鑊架喎
佢自覺認同 Chinese 與否係佢個人既事,傳媒同其他人單憑姓名或外形等先天因素而屈佢做你既同胞(我假設你自認中國人), 咁呢 d 就係種族法西斯。

無錯架, 幾間香港/中文傳媒(無查唔知, 我有唔少馬來西亞朋友 fd fb 都係咁 share 當地中文新聞)玩下標題黨好小事. 吸一兩次毒好小事係咪由得佢 ?

其實擺個亞洲人出嚟你識唔識分佢係台灣香港中國越車泰國韓國日本馬來西亞?分錯都可以好大鑊架喎

其實擺個歐洲白人出嚟你識唔識分佢英格蘭定愛爾蘭蘇格蘭?分錯都可以好大鑊架喎. (你問下 Irish Scottish 係咪 British, 即刻打Q 你)

其實擺個中東 Muslim 出嚟你識唔識分佢 Iran Turkey 定 Iraq?分錯都可以好大鑊架喎 (真呀,我有個 Turkey 同事口音成日令我諗起以前 Iran 既朋友)

講亞裔 Asian 咪得囉, 華裔即係乜?你同胞牙?

陳李張黃何五大姓, 姓 Lee 可以同中/華/漢無任何關連, 姓 Dao 又點會必定係 Chinese ?

拿外交部就醒姐

此篇文章於 04-15-17 12:39 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 04-15-17, 12:42 PM   #87
luciferdark

引用:

咁其實大家都知道CHINESE指華人, 中國人只屬華人一部份
問題係好多人, 包括香港, 都屈佢係中國人, 呢點我就真係唔明

舊 04-15-17, 02:47 PM   #88
T.K.
很黃很暴力

佢唔係華人,第二個唔澄清,被華人攻擊緊果個uc都搵出邊人報料講返唔係啦
開多條戰線好好玩呀?
杜生都唔係豆腐,有名有姓,醫生之後仲係啤牌大賽參加者

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 04-15-17, 03:06 PM   #89
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
新聞話佢係華人、華裔,幾時話佢中國藉。。。。
語言偽術?

舊 04-15-17, 03:13 PM   #90
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

都話asian有好多款,樓下嗰啲賓賓印印都係asian嚟架好無?
哈薩克烏豬班asian夠大把歐洲樣點歧視啫

咪好似白人叫european,黑人就叫african,然後個黑人同你講我_你個非洲呀

簡單一個理由無人care,你窒完一鑊又一鑊真係唔慌唔播毒

舊 04-15-17, 03:14 PM   #91
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

邊個話 David Dao 係中國籍 ?
語言偽術?
舊 04-15-17, 03:15 PM   #92
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:

咪好似白人叫european,黑人就叫african,然後個黑人同你講我_你個非洲呀
以此為證
舊 04-15-17, 03:34 PM   #93
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

證咩啫使唔使俾返我巴西架.youtube條link你睇?

舊 04-15-17, 03:42 PM   #94
T.K.
很黃很暴力

引用:
證咩啫使唔使俾返我巴西架.youtube條link你睇?
我本來無睇過

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 04-15-17, 06:04 PM   #95
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
越南人同中國人大仇不共戴天,
人地被人屈做中國人都無你咁激動

越南人自己都係種族法西斯,
早幾年越南人爆發反華騷亂,
咪一樣有日本人被佢地屈做中國人

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-17, 08:24 PM   #96
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
"代表性"
唐人,漢人。點解叫唐人街
Photocopy 點解美國人鐘意叫 Xerox
Tissue 點解有人叫 Kleenex
點解強國人 見親 平板 多數都叫 Ipad 而唔叫 Tablet
CHINESE 係中國人,亞州人叫 Asain。Nip 係日本人。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-17, 08:46 PM   #97
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
Chinese可以指華人或中國人,新加波華人一樣叫Chinses,點中國人法.

舊 04-15-17, 08:52 PM   #98
T.K.
很黃很暴力

漢人都仲見英文
唐人英文係咩?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 04-16-17, 05:14 PM   #99
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
其實,點解一定要讓比人?果個乜水先?

職員,抵你聯合死喇…又唔早D…係要趕頭趕命。
果個老友,咁又唔早D留?
大粒佬,咁果個大粒佬仲大件事過聯合…

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
有關公眾地方禁煙 AE86(Turneo) 學術文化綜合研討區 10 12-01-07 10:20 PM
關公被炒 Sgodkyo ~清談館~ 51 11-01-04 12:55 PM

現在的時間是 05:52 PM

手機版 | APP版