Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-19-19, 04:21 PM   #26
呂鳳仙
God of Gamer
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
有透

一心以為最乞人憎嗰件—判官(?),會好爽快咁去死,但居然無事。
Halle Belle 好似打 R-Type 咁,放啲子機(狼狗)出去打一輪收返又得。
有時做細嘅好唔抵,上面衰咗唔洗死,反而下面班友受晒。
如果條判官真係咁把炮,有支精銳部隊嘅,咁唔洗請班忍者,亦至少跟手都有啲打雜,出去兇吓班唔聽話嘅大少幫會,唔洗打一大餐,先罰到人。
最後班「裝甲部隊」幾正,John Wick 專打關節位呢度好嘢,佢哋啲避彈衣好似只係頂到 9mm,自動步槍嘅 7.56mm 子彈好似頂唔到,個夾萬入面咞多自動步槍,唔派多啲出去?
成部戲若果有用手榴彈嘅話,應該好快完~
今章係講畀人趕到入絕路,究竟屈服換條命好啲吖?定係接受代價做返個自由人?
其實最尾唔多明
判官走人時發現唔見john wick條屍,返去同winston講,「你好嘢,拉埋我落水,佢(john)最好以後消失唔好出嚟,唔係你同我都好大獲」

不過我比較get唔到winston係利用john wick?定一早夾定做戲?最後john wick嬲到爆炸個樣又真係似俾winston陰咗獲⋯⋯

Winston同判官應該下集會同一陣線,但到底企john wick個邊定high table個邊、變忠定奸真係好期待

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-19, 04:47 PM   #27
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
判官走人時發現唔見john wick條屍,返去同winston講,「你好嘢,拉埋我落水,佢(john)最好以後消失唔好出嚟,唔係你同我都好大獲」

不過我比較get唔到winston係利用john wick?定一早夾定做戲?最後john wick嬲到爆炸個樣又真係似俾winston陰咗獲⋯⋯

Winston同判官應該下集會同一陣線,但到底企john wick個邊定high table個邊、變忠定奸真係好期待

奥丁才不會這麼容易猜到他怎樣吧

不過個人認為他是想反枱的,只是要找適當機會而己

:

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345

此篇文章於 05-19-19 04:52 PM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-19, 05:01 PM   #28
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
其實最尾唔多明

Winston 同判官一定唔會同一陣線, 只係大家對等有機會比john wick 索命

至於Winston 陰左john wick 係事實, 但都好太機會係佢放風叫丐幫係樓下執走john wick

其實高桌會信條可以凌駛個人約定都好有問題

如果某位年輕的教宗(?!) 行出黎對住john wick 講 "天父的兒子~我撐你~" 噤咪會引發新宗教戰爭 a

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-19, 06:04 PM   #29
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
斷估時間

上一章 Winston 都明陰實放 John Wick 過一鑊,條判官今集都講 Winston 當時其實有權有義務直接當場啪咗 John Wick,好似第一章個女殺手咁。天台嗰度,佢好明顯特登唔射頭,只係射去 John 件防彈西裝度,佢知件杉 9mm 子彈打唔穿,條判官好明顯唔多識嘢,再加埋之後畀判官質個表情,幾明顯有心放水。

Winston 目的係乜,真係唔知,頭兩章表面佢都好睇住 John ,而今睇個樣佢有啲似利用緊 John Wick,首先保住佢 New York Continental 個權先,而最後判官衰咗,佢再用成個紐約市同 High Table 反枱去拋窒判官,亦可能暗中放緊條好長嘅線嘅可能,點都好呢舖判官被耍,好可能要揸住佢痛腳。

舊 05-19-19, 06:35 PM   #30
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
其實..........特撃裝甲服唔係咩特別野

也不覺得有甚麼致敬唔致敬

當然, 堆特撃隊可以無視.50 AE 大口徑手槍近射嘅衝撃力

仲可以企定定還撃就一定太誇張啦...........

今集............Winston 果然係好爸爸

扮Zero 果位係當年電影版雙截龍Jimmy Lee
SPOILER
其實去到o個一 part 重點唔係講緊乜野裝唔裝甲服,
而係終於見到一 d 可以同台較量既人出現。
唔再係比 John 斬瓜切菜咁一面倒既強勢,
新鮮感高好多,超人 vs 超人 咁樣。

第二集 John 仲衰到拉起件西裝當盾牌用,
見到都打左個凸,不過你係主角,唔贏一般雜魚套戲點樣做落去。

此篇文章於 05-19-19 06:37 PM 被 mkmonkey 編輯。
mkmonkey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-19, 08:49 PM   #31
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
高桌會單純係拳頭大就係道理。
所以高桌會的規條凌駕於你個人和其他組織的規條

仲有因為擺明想小事化大,順便將NY和平飯店,劇院同丐幫收歸旗下。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-19, 11:57 PM   #32
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: mkmonkey 查看文章
SPOILER
第二集 John 仲衰到拉起件西裝當盾牌用,
見到都打左個凸,不過你係主角,唔贏一般雜魚套戲點樣做落去。
唔算劇透掛?

上一章佢去羅馬訂套老西,個裁縫師父試埋套杉係頂到機鎗(錯咗,係手鎗)直接掃射。唔只 John Wick,佢對家 Cassian 一樣有套咁嘅老西,所以當 John 「殺」咗個家姐,兩個踫頭互相用手鎗對射,大家都無事咁解。

此篇文章於 05-21-19 02:39 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-19, 05:19 PM   #33
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
感想
1. 由頭打到落尾...精彩
2. 斷無名指...刺客教條
3. 最尾2條日本仔(?)明明可以殺左JOHN但又唔殺真係睇唔明白...個人覺得咁樣做太差了

舊 05-20-19, 07:38 PM   #34
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 零式 查看文章
感想

3. 最尾2條日本仔(?)明明可以殺左JOHN但又唔殺真係睇唔明白...個人覺得咁樣做太差了
就好似

打街霸遇Daigo
踢波遇比利
話就話要殺左John Wick
但佢地同光頭佬一樣久聞佢大名 (仲崇拜佢)
所以一開始玩玩下
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-19, 02:51 AM   #35
肉羊哩咖
griffin611

公怖咗:2021年5月上第四章,有心人好快啲起棟檈先~ (逃)

舊 05-27-19, 08:34 PM   #36
ahleung
The One
Bannnned

weekend 睇完

入場前已經聽過得個打字, 所以劇情無乜期待亦無乜失望.

但始終, 第一集係比較貼近現實既黑幫仇殺片, John Wick 型在一眾黑幫大佬都驚左佢, 佢又會為左一隻狗一架車大開殺戒等. 就係嚮個現實世界有個咁既人先型.

去到第三集, 個世界太離地, 高桌會攪到似咩神秘宗教咁, 長老住嚮沙漠你唔行到渴死唔會見到, 又要打忍者, 好似睇緊咩奇幻異世界咁. 完全變左另一樣野.

係打鬥幾好睇既. 尾段打特種部隊最正, 重火力近距離打面打關節, 好痛 然後換枝再重火力D既shotgun

Halle Berry 為狗發難太過刻意. 唔似 John第一集咁有說服力.

初頭John突登砌槍迎擊敵人, 但結果好似只打中一槍?

Matrix名句笑左. 如果結尾Morhpeus 同佢講 「Neo 你終於醒了」咁就一絕. 然後電影公司宣佈, John Wick 4 其實就係 Matrix 4

結尾Winston其實係靠 John 一個人擊退高桌會. 咁佢打走左 John (跌落樓) 之後, 判官仲駛乜講和?

ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-19, 10:07 PM   #37
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: ahleung 查看文章
weekend 睇完

初頭John突登砌槍迎擊敵人, 但結果好似只打中一槍?
只係入咗一飛子彈開咗一鎗

舊 05-29-19, 01:01 PM   #38
肉羊哩咖
griffin611

睇第二次

開頭「連插」嗰度有唔少人笑。
再睇可以「慢慢」睇啲打鬥,佢點拍到咁精彩嘅呢?
都係醫生醒(佢第一章有出場,佢做 Matrix Reloaded 入面個 Keymaker,導演講係特登搵佢「出山」拍第一章)被打咗兩鎗,個判官應該無去煩佢。
隻狗跳上牆攻擊真係好正。
中間啲節奏真係有問題。
據報斷指啲特技好貴。
貴為全球最大最有力犯罪集團嘅長老,要避世嚮沙漠流浪?好明顯係就荷莉嘅劇情。
原來最後同 John Wick 打嗰兩位,係有份做 The Raid。
壽司師父本應唔洗死,佢未被插心口之前,主動撩打,所以無命。
最後判官知道 John Wick 未死,當堂好驚,怕 John Wick 搵佢哋尋仇,不過 Winston 好似無有怕。
原來都有 product placement,除咗最後支芬達之外,其他都好隱閉。
追加:睇返啲影評,講中段獨演嗰位芭蕾舞者,唔係咩二打六嚟,係現實世界嘅名家嚟,部戲入面啲舞全部由佢編嘅。

此篇文章於 05-29-19 04:10 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-19, 05:50 PM   #39
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
日本殺手其實係向kill bill致敬..

https://www.youtube.com/watch?v=rIr6rEndy0A

舊 05-30-19, 07:06 PM   #40
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: darkvolver 查看文章
日本殺手其實係向kill bill致敬..

https://www.youtube.com/watch?v=rIr6rEndy0A
依家先留意到扮千葉真一徒弟果位原來係大葉健二(宇宙刑事卡邦)

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-19, 09:16 PM   #41
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
係iTunes睇到John Wick: Chapter 3 – Parabellum資料顯示9月17日上架,
今次終於有提供4K Dolby Vision、Dolby Atmos,
上兩集都係得HD畫質…(希望佢會更新返啦)

奇怪的係目前字幕方面只顯示有英文、西班牙文同葡萄牙文三種,
無繁體中文的?

不過應該是暫時性的資料未落實吧?
明明佢張封面圖都用返殺神3呢個香港譯名。

舊 09-17-19, 10:37 PM   #42
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
係iTunes買咗John Wick: Chapter 3 – Parabellum嚟睇,
今次提供4K Dolby Vision畫質真係正好多~!

今集個故事係玩刺客教條?
然後回歸原點。

打的部份繼續有種Kill Bill+The Matrix+李小龍電影的感覺。

動物參戰…
踢爆頭、專咬J~!!!

今集究竟爆咗幾多次玻璃?
有時一下爆,有時打極都唔爆(強化玻璃吧)。

判官點解覺得佢班"速龍小隊"可以打贏主角?
最少要出精英殺手榜Top 10先有得玩呢~!(可能留返下集)

雜卒團嚟講,似乎亞洲人比較強,
可能因為識功夫同忍殺吧?

今次都幾多演員客串,
1991年電影The Addams Family(愛登士家庭)個"阿媽"Anjelica Huston飾演The Director(JW師父?),
美劇Game of Thrones(權力遊戲)的Jerome Flynn飾演前酒店老闆Berrada,
同美劇Gotham(葛咸城)的"企鵝"Robin Lord Taylor飾演Administrator。

https://www.imdb.com/title/tt6146586/

JOHN WICK in 4 minutes (Movie Recap)

JOHN WICK: CHAPTER 2 in 4 minutes (Movie Recap)

此篇文章於 09-17-19 10:40 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-19, 11:12 PM   #43
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
今集真係唔知想點...

一開始就就唔連戲...

HON HON 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-19, 12:41 PM   #44
肉羊哩咖
griffin611

外傳 Continental 乜聲氣之際,另一套外傳 Ballerina 搞緊,由妖夜尋狼導演執導,寫嘅係 JW3 編劇,奇洛有份監製。故仔講 JW3 嗰間芭蕾舞劇院,有個芭蕾舞演員/殺手,為報家人被殺之仇嘅故事。

仲有聲氣話 Belle 個角式都會開外傳?!

舊 05-02-20, 11:26 AM   #45
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
John Wick 4 delayed a full year to 2022
https://www.polygon.com/2020/5/1/212...d-keanu-reeves

無得同Matrix 4一齊上映
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-20, 05:08 AM   #46
肉羊哩咖
griffin611

個外傳 Ballerina 話已經有劇本大綱,兼女主角有埋意屬人選,但未落實,其他細節仍然欠奉。
https://fullcirclecinema.com/2020/05...e-moretz-lead/

舊 05-03-21, 10:04 AM   #47
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013

《捍衛任務》衍生劇《大陸飯店》曝光
https://overdope.com/archives/471033

據外媒 Deadline 日前採訪《捍衛任務》所屬電影公司 Lion Gate 電視部門董事長Kevin Beggs 時,後者也透露了一些有關於《大陸飯店》影集的消息。他表示,此部劇將以由 Ian McShane 所飾演的飯店經理 Winston 主角,不過由於此劇的時空背景設定在 70 年代的紐約,因此主角將以較為年輕的 Winston 為出發點也呼應了之前 Ian 表明自己不會出演該劇的傳聞。
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] John Wick: Chapter Two ︱殺神 2 信長 電影版 58 05-15-19 02:53 PM
[西片] INSIDIOUS CHAPTER 3 (2015) david 電影版 9 07-16-15 06:34 PM
“昅“野 和 “john“野 NEAR 學術文化綜合研討區 4 05-31-12 03:30 PM
看完JOHN Q i am 17 Neo Entertainment TREND 3 03-24-04 03:52 PM
john lennon首mother 其卵 Neo Music UNIVERSE 6 01-17-04 04:51 PM

現在的時間是 09:47 PM

手機版 | APP版