Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 11-05-16, 08:42 PM   #1
sgouki
God of Gamer
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
LIFE (外國版火星小強)

罪大今期咁多太空科技片呀, 12月有套PASSENGERS, 可資源共用?
https://www.facebook.com/SonyPicture...0755565640550/

舊 02-06-17, 10:02 AM   #2
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226

此篇文章於 02-06-17 10:05 AM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-17, 06:56 AM   #3
david
The One

註冊日期: Mar 2002

原來這是VENOM前傳?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-17, 03:03 PM   #4
Terrier
西尾維新飯

註冊日期: Aug 2002
放假睇左早場
劇情例牌,人類自己以為控制得到
到最尾個ending都以為自己能夠control...

應該都唔算劇透...
最後女主角飛真係笑左

P.S. 應該唔關咩蜘蛛俠前傳事....咁既ending?

此篇文章於 03-23-17 03:09 PM 被 Terrier 編輯。
Terrier 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-17, 09:42 PM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
抱恐怖片入場睇會失望,抱太空災難片睇都係失望,睇特技舊年套引力邊緣好睇好多...
最後睇人類如何戰勝外星生物?MISSTAKE+MISSTAKE+MISSTAKE+MISSTAKE+MISSTAKE....=
嘿....係得個結果I VERY LIKE IT 女主你就想咁輕易放棄其他生還者自己逃走???

如果學佢咁講真係又好似幾合理咁班科學家的智力低下都變成接受到....
https://blog.hkmovie6.com/%E9%9B%BB%...F%92%E9%AD%94/

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 03-24-17 08:49 AM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-17, 10:28 AM   #6
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
基本上係Alien現代版
風格係咁變,主角們又不斷做笨決定
或者因為套戲設定係現在,隻野設計有地球生物影子,唔係一爆出來就咁勁,有種真實感,「呢一刻有機會發生的可能」,所以個Ending我係有種心寒,覺得好Work

此篇文章於 03-24-17 10:32 AM 被 12號四分衛 編輯。
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-17, 11:03 AM   #7
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
睇左DBOX版, 都幾適合呢類太空電影, 跟住D太空人一齊飄下浮下搖下震下.

點解係____ 死先 佢係我入場既原因之一
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-17, 11:31 AM   #8
david
The One

註冊日期: Mar 2002
想問...
DP係咪最先死O既一個?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-17, 12:08 PM   #9
12號四分衛
Game Master

spoiler

我睇過報導Ryan Reynolds本身唔係想做配角,但撞期,所以死先吧..
舊 04-05-17, 07:33 AM   #10
gingq7

註冊日期: May 2008
我睇完, 反而唔見樓上蜘蛛俠3果一幕喎?

引用:
作者: Terrier 查看文章
放假睇左早場
劇情例牌,人類自己以為控制得到
到最尾個ending都以為自己能夠control...

應該都唔算劇透...
最後女主角飛真係笑左

P.S. 應該唔關咩蜘蛛俠前傳事....咁既ending?
劇透

其實我睇唔明,
救生倉預設應該係回地球, 女主角應該唔駛控制就係回地球..., 不過ok, 我當機件故障,
但男主角明明手動飛走, 點解反而係飛回地球?
男主角最後仲有叫人唔好開倉門, 即係無受控制, 亦唔可能係貪生怕死,
隻野連太空站的門都唔識開, 亦唔可能突然識得手動控制救生倉,
畫面上亦無show到男主角的救生倉和女主角一樣有故障
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-17, 10:43 AM   #11
12號四分衛
Game Master

劇透

>救生倉預設應該係回地球, 女主角應該唔駛控制就係回地球..., 不過ok, 我當機件故障,

兩架救生倉 default 都係番地球
女主角果架撞到野所以番唔到地球
男主角果架 - 我的understanding係雖然轉左可以手動,但由於佢一直無控制部機,所以都係auto番地球

當然如果全Manual mode,佢真係推少少枝野,角度差1度都可能番唔到地球 了 ..

[/QUOTE]
舊 04-05-17, 11:52 AM   #12
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: gingq7 查看文章
我睇完, 反而唔見樓上蜘蛛俠3果一幕喎?

劇透

其實我睇唔明,
救生倉預設應該係回地球, 女主角應該唔駛控制就係回地球..., 不過ok, 我當機件故障,
男主角最後仲有叫人唔好開倉門, 即係無受控制, 亦唔可能係貪生怕死,
隻野連太空站的門都唔識開, 亦唔可能突然識得手動控制救生倉,
.....
最後大空站爆時, 2個救生倉一樣被改變航道, 唔係只係女主角

舊 04-05-17, 12:30 PM   #13
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: Eking 查看文章
.....
最後大空站爆時, 2個救生倉一樣被改變航道, 唔係只係女主角
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
劇透

>救生倉預設應該係回地球, 女主角應該唔駛控制就係回地球..., 不過ok, 我當機件故障,

兩架救生倉 default 都係番地球
女主角果架撞到野所以番唔到地球
男主角果架 - 我的understanding係雖然轉左可以手動,但由於佢一直無控制部機,所以都係auto番地球

當然如果全Manual mode,佢真係推少少枝野,角度差1度都可能番唔到地球 了 ..

[/QUOTE]

劇透

女主角果part我ok既, 只要有少少意外就番唔到地球係正常;

但男主角明明攪了一大輪, 畫面所見係離開了太空站都仲控制緊, 咁都番倒地球就有點難理解,
一方面又疑似暗示男主角被隻野控制, 但另一方面男主角又可以說No....

不過其實算啦, 反正成套野d細節位都奇奇怪怪,
密室原來一d唔密;
一時又話隻野要氧氣, 但轉頭隻野可以在太空中完全無事, 再轉頭當觀眾接受左隻野唔需要氧氣時, 又用氧氣當餌....
隻野一瞬間就可以學識先破壞通訊設備, 但竟然唔識開門;
頂尖科學家竟然用咁兒戲的手套去用手接觸外星生物;
頂尖科學家用火鎗燒左隻野幾分鐘都無用, 竟然仲妄想可以用火燒多一陣就燒死佢...
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-17, 01:33 PM   #14
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: gingq7 查看文章
劇透

其實我睇唔明,
劇透

男主向女主提議呢個計劃時有講, 救生倉本身係program左auto番地球. 想佢唔番, 就要一直keep住 撳掣/推杆 去override 佢. 所以男主先至要犠牲自己留嚮救生倉入面同calvin一齊.

結果救生倉飛到半路, 可以見到calvin 拉開左男主隻手. 於是救生倉回復auto-pilot mode, 自己調整航道番地球.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-17, 04:41 PM   #15
Eking

註冊日期: Feb 2006

劇透

頂尖科學家竟然用咁兒戲的手套去用手接觸外星生物;
因為佢一直講佢係細胞, 唔係動物, 個手套好正常吧

頂尖科學家用火鎗燒左隻野幾分鐘都無用, 竟然仲妄想可以用火燒多一陣就燒死佢...
燒隻野係DP, 佢只係ENGINEER, 唔係乜野科學家.......
[/QUOTE]

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[3DS] Fantasy Life | 「Fantasy Life LINK!」日版已售 W!LL 手提遊戲機討論版 287 09-22-13 11:04 AM
[畫廊] A panda's life KKH 照相館 2 04-20-08 08:57 PM
[NDS] Drawn to Life neo 手提遊戲機討論版 13 07-19-07 04:40 PM
soccer life 2.... seraph 電視遊戲討論版 2 06-09-05 08:38 PM
Life's a Struggle Haken Kreuz Neo Music UNIVERSE 1 05-09-04 09:51 PM

現在的時間是 10:59 AM

手機版 | APP版