Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 11-01-12, 11:26 AM   #926
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
飲飲食食玩玩唔重買野,15000夠架啦

怪盜小G 目前離線  
舊 11-01-12, 12:55 PM   #927
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: clanyuen1 查看文章
請問下年一月尾我PLAN緊去京都大阪7日6夜,
如果要3,4晚溫泉酒店+2,3晚普通酒店($4~500果D),一般要幾錢?

定係全部普通酒店,但抽1,2日專門去浸湯好?

機票睇左約$1500左右(大阪來回),計埋機票酒店6,7千會唔會少左D?
我第一次出國,自由行真係好多野唸..

車費觀光入場卷又要2,3千,

另外飲飲食食我預幾多好?($1000夠唔夠呢?)

仲有買野(手信紀念品又唔知要預幾多...)

我預BUDGET$15000~20000會唔會唔夠?
PEACH唔連行李最平都around 千6近千7?
$1500咁平?
轉機?

我俾我個詳細支出你參考~最近果次8日7夜東北未計
(1個人around 洗$15000~2晚溫泉酒店~)

8日7夜京阪神奈 (一晚溫泉酒店)

8曰7放東京伊豆(3晚溫泉酒店)

你要3,4晚溫泉酒店真係睇你book咩wo...平ge一萬yen/人有~
貴ge 4~5萬/人亦有...

黎緊1月東北我book 4 晚溫泉酒店~2個人 around 110,000 yen
兩晚平兩晚貴

去7日我就緊係強烈建議去下溫泉區訓番兩晚...唔去好可惜..
行溫泉區住溫泉酒店對我地呢d都市人黎講真係好舒服~

Hitomi 目前離線  
舊 11-01-12, 03:28 PM   #928
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
THANKS YOU,D資料好有用!
而家我既PLAN係咁:
頭2日去和歌山浸溫泉,之後第3日朝早走,去大阪酒店CHECK-IN,到DAY7傍晚返香港
住:頭2晚住13000YEN既溫泉旅館,後4晚住4-5000YEN既賓館,

行程
Day1: 早上:香港-關西機場-和歌山酒店CHECK-IN-
下午:崎之湯-白濱海中展望塔-梅樽溫泉(酒店)
DAY2: 上午:白良濱浴場"SHIRASUNA'--
下午:白良濱海水浴場-冒險世界(動物園)--白濱溫泉公園(酒店)
DAY3:上午:CHECK-OUT去大阪-心齋橋酒店CHECK-IN-
下午:杯麵博物館--黑門市場
DAY4:上午:奈良公園--
下午:東大寺--春日大社
晚上:返大阪酒店
DAY5:上午:清水寺
下午:應該唔夠時間
DAY6:上午:環球影城--
晚上:大阪心齋橋/道頓堀/美國村
DAY7:上午:酒店CHECK-OUT,機場寄存行李--RINKU PREMIUM(乘巴士)--
傍晚:機場回香港
但係有幾個問題:
1.DAY3一朝時間夠唔夠由和歌山去到大阪仲要CHECK-IN埋?如果唔夠就要減行程
2.黑門市場係咪傍晚關門?
3.交通好似唔係好暢順,但我又唔太識搭車...
4.手信我預$3000-5000
唔計買野呢個行程夠唔夠(我預一日飲食$500,搭車$100)?
總計BUDGET$15000-20000可能會唔夠吧..

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...

此篇文章於 11-01-12 03:36 PM 被 clanyuen1 編輯。
clanyuen1 目前離線  
舊 11-02-12, 08:05 PM   #929
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
THANKS YOU,D資料好有用!
而家我既PLAN係咁:
頭2日去和歌山浸溫泉,之後第3日朝早走,去大阪酒店CHECK-IN,到DAY7傍晚返香港
住:頭2晚住13000YEN既溫泉旅館,後4晚住4-5000YEN既賓館,

行程
Day1: 早上:香港-關西機場-和歌山酒店CHECK-IN-
下午:白良濱海水浴場-冒險世界(動物園)--白濱溫泉公園(酒店)
DAY3:上午:CHECK-OUT去大阪-心齋橋酒店CHECK-IN-
DAY7:上午:酒店CHECK-OUT,機場寄存行李--RINKU PREMIUM(乘巴士)--
但係有幾個問題:
1.DAY3一朝時間夠唔夠由和歌山去到大阪仲要CHECK-IN埋?如果唔夠就要減行程
2.黑門市場係咪傍晚關門?
3.交通好似唔係好暢順,但我又唔太識搭車...
4.手信我預$3000-5000
唔計買野呢個行程夠唔夠(我預一日飲食$500,搭車$100)?
總計BUDGET$15000-20000可能會唔夠吧..
1+2 你去到黑門市場時恐怕已經關晒門...
黑門市場朝早去啦

3. 你以大阪為中心放射式行程無話暢唔暢順GE
4. 你GE行程坐車唔會用好多錢~~買野食野都係果句~~自己控制架姐
$15000-20000我自己就覺得夠~

Hitomi 目前離線  
舊 11-03-12, 08:52 AM   #930
leotam3

註冊日期: Oct 2003
引用:
傍晚:機場回香港[/SPOILER]但係有幾個問題:

1)你2日住唔同溫泉旅館?
2)黑門市場不如扔DAY4啦, 早D起身去行,
9點左右去奈良
3)去完杯麵博物館不如順路(?)去神戶食晚飯啦(??)
4)DAY5....除左清水寺你會去邊? 清水寺應該3個鐘就行完....

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線  
舊 11-03-12, 08:59 AM   #931
leotam3

11月中同屋企人去大關西既行程安排

DAY1:
機場 -> 去酒店放行李
-> 京都清水寺睇夜楓

DAY2:
大阪 -> 城崎溫泉(連LUNCH2個鐘)
-> 天橋立(2個半鐘)
->大阪 (DINNER食呢間)

DAY3:
大阪-> 倉敷
->岡山後樂園
->大阪 (天神橋商店街)

DAY4
大阪 -> 京都錦市場
->大阪LUNCH ->機場

預計1人7千左右

http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
舊 11-03-12, 10:03 AM   #932
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: leotam3 查看文章
1)你2日住唔同溫泉旅館?
2)黑門市場不如扔DAY4啦, 早D起身去行,
9點左右去奈良
3)去完杯麵博物館不如順路(?)去神戶食晚飯啦(??)
4)DAY5....除左清水寺你會去邊? 清水寺應該3個鐘就行完....
我無好認真睇晒不過住兩間溫泉旅館有MUD問題?
住溫泉旅館唔係間間唔同先happy咩

神戶dinner佢可能會擔心over budget

Hitomi 目前離線  
舊 11-03-12, 10:12 AM   #933
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
http://www.my903.com/my903/jal/detai...atid=0&index=3

最近中國航空公司推出機票優惠,乘搭該航空公司經北京到日本多個熱點,包括北海道、福崗、名古屋、仙台、札幌等等,價錢只由$1090起!去程或回程更可選擇於北京逗留啊,詳情請向該航空公司查詢。

$1090起
ayato 目前離線  
舊 11-03-12, 10:20 AM   #934
leotam3

引用:
作者: Hitomi 查看文章
我無好認真睇晒不過住兩間溫泉旅館有MUD問題?
住溫泉旅館唔係間間唔同先happy咩

神戶dinner佢可能會擔心over budget
搬行李都冇左2個鐘啦,
而且佢好似都係住白濱?

あやかし陰陽録討論區
舊 11-03-12, 10:21 AM   #935
leotam3

引用:
作者: ayato 查看文章
http://www.my903.com/my903/jal/detai...atid=0&index=3

最近中國航空公司推出機票優惠,乘搭該航空公司經北京到日本多個熱點,包括北海道、福崗、名古屋、仙台、札幌等等,價錢只由$1090起!去程或回程更可選擇於北京逗留啊,詳情請向該航空公司查詢。

$1090起
你仲敢坐?
釣魚島有乜冬瓜豆腐你隨時去唔成

あやかし陰陽録討論區
舊 11-03-12, 10:44 AM   #936
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
搬行李都冇左2個鐘啦,
而且佢好似都係住白濱?
如果我自己又的確唔會兩日都住同一區

黎緊我4晚溫泉旅館係4個唔同區~
不過只帶住細行李走~景點在旅館附近一帶~咁樣就唔會SIDE時間
大行李用宅急便處理左佢~~日本D宅急便真係好抵~
上次從青森運左個29吋大30KG重的行李落東京酒店只係1280 YEN~

Hitomi 目前離線  
舊 11-03-12, 11:01 AM   #937
leotam3

引用:
如果我自己又的確唔會兩日都住同一區

黎緊我4晚溫泉旅館係4個唔同區~
不過只帶住細行李走~景點在旅館附近一帶~咁樣就唔會SIDE時間
大行李用宅急便處理左佢~~日本D宅急便真係好抵~
上次從青森運左個29吋大30KG重的行李落東京酒店只係1280 YEN~
其實係點樣寄?

あやかし陰陽録討論區
舊 11-03-12, 12:17 PM   #938
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
轉機好麻煩架

怪盜小G 目前離線  
舊 11-03-12, 12:24 PM   #939
clanyuen1
Crazy Gamer

考慮到交通同機票問題,行程要大改,
最理想應該係午夜機,清晨6點到達關西,再到和歌山酒店應該中午前就得,如果冇就PLAN B:早機去,中午前到機場,晚上到和歌山,但加多1日去大阪酒店,
A PLANay1: 早上:香港-關西機場-和歌山酒店CHECK-IN-
下午:和歌山城(帶住行李)
晚上:19:00前CHECH-IN
B PLAN: DAY1-1:任何時間到關西機場-大阪酒店住一晚,放低大件行李,去完和歌山取回(之後行程都係以呢間酒店為中心)
DAY1-2:朝早去和歌山,和歌山城-黑潮市場,
晚上:19:00前CHECH-IN

酒店:南紀白濱溫泉Seamore酒店 (KZT) OR古賀之井海灣温泉酒店 (HOR)

DAY2: 上午:A:熊野古道
B:海中展望塔
下午:白良濱海水浴場-冒險世界(動物園)--晚上返酒店

DAY3:上午:CHECK-OUT去大阪-難波酒店CHECK-IN-(我睇好似呢度比較放便搭車?)(難波--地下鐵千日前線-日本橋站)
下午:電電城(同行有一玩具狂...)
晚上:心斎橋/難波(中央區)

DAY4:上午:環球影城(因為怕5,6,日多人,所以早D去)(難波站-阪神XXX線-西兀條站--JRXX呎線-UCC站?)
晚上:梅田(返難波時行過去)

DAY5:上午:清水寺-八板神社
下午:祉園(某色鬼話妄想一定有艷遇,無言..)
晚上:返大阪酒店(回大阪30MIN)

DAY6:繼續京都

DAY7:上午:奈良公園--
下午:東大寺--春日大社(車程1HR)

DAY8:上午:酒店CHECK-OUT,機場寄存行李--RINKU PREMIUM(乘巴士)--
巴士地鐵方面:
係咪應該一張JR PASS可以搭哂D地鐵?
因為好多張好混亂,最怕係去錯車站搭錯車,因為我唔識日文,英文又唔太得,

去和歌山又唔清楚點搭車....

酒店CHECK-IN/OUT,正常香港BOOKING俾哂錢既話,手續應該唔會麻煩呱...

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,

此篇文章於 11-03-12 12:48 PM 被 clanyuen1 編輯。
舊 11-03-12, 01:16 PM   #940
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
其實係點樣寄?
睇番自己BLOG 1370 YEN 先arm

簡單黎講可以2個做法
1. 叫酒店call 宅急便黎 (早d同酒店單聲) ~
我見酒店通常都有yamato(俗稱黑貓果間) 支旗仔~
酒店通常都有form俾你寫~宅急便職員目測size然後即場pay
可以指定送到日子同時間

2. 自己拉到附近門市~黑貓門市好多的~我就係自己拉去
店員幫我寫埋form~寫酒店地址同酒店check時會用的名~
俾錢~keep底單~走得

行李早過我到達東京酒店(紅色果個)

詳細 --> 按我BLOG : YAMATO

有大範圍移動的話我強烈建議用~唔洗自己拉餐死
好過搵Locker擺

Hitomi 目前離線  
舊 11-03-12, 01:28 PM   #941
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
- skip -
坐peach啦

前幾日先做緊promotion 2k搞掂(連來回寄倉1件)

另如果京都2日1夜我都幾建議住下京都民宿~
京都民宿有唔少民宿都好正~~

jr pass唔知你講緊邊張

因"jr" pass不能坐地下鐵

Hitomi 目前離線  
舊 11-03-12, 02:41 PM   #942
clanyuen1
Crazy Gamer

引用:
坐peach啦

前幾日先做緊promotion 2k搞掂(連來回寄倉1件)

另如果京都2日1夜我都幾建議住下京都民宿~
京都民宿有唔少民宿都好正~~

jr pass唔知你講緊邊張

因"jr" pass不能坐地下鐵
冇PROMO啦,而家要3千左右,咁就不如去買PACKAGE,3千幾連2晚酒店...
一陣去旅行社比較吓價錢,
我唸回程2個大喼應該過硬20KG...
如果2千搞掂就PEACH(PLAN A7日6夜),
如果要3千就買PACKAGE(PLAN B 8日7夜)....
但實際行程就變成9日8夜....

KANSAI WIDE AREA PASS ‧ 4Days係咪可以搭哂大阪地鐵,巴士同由機場去和歌山?

此篇文章於 11-03-12 02:53 PM 被 clanyuen1 編輯。
舊 11-03-12, 03:00 PM   #943
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
冇PROMO啦,而家要3千左右,咁就不如去買PACKAGE,3千幾連2晚酒店...
如果要3千就買PACKAGE(PLAN B 8日7夜)....
我知無~個Promo 10月尾出~早幾日應該都買到~
因為我曾經考慮peach再買pass上東北~所以都好留意
(不過老公話想試下等CX東京凌晨)

不過不妨等下
因為PEACH 698 promo差不多個個月/每個半月都有一次
再唔係748都好經常出現

Hitomi 目前離線  
舊 11-03-12, 04:30 PM   #944
clanyuen1
Crazy Gamer

問左日亞假期,去程1:00-回程19:00,$2300,
如果延長14日票就加$350,
我個行程8日7夜$6300,加一日就$700(機票延長+酒店),
好似好抵咁,
但EGL就要$8千幾,
相差咁大有D驚....

此篇文章於 11-03-12 04:51 PM 被 clanyuen1 編輯。
舊 11-03-12, 09:27 PM   #945
leotam3

引用:

KANSAI WIDE AREA PASS ‧ 4Days係咪可以搭哂大阪地鐵,巴士同由機場去和歌山?
你就想
人地係JR PASS, 地鐵同巴士都唔係JR集團

あやかし陰陽録討論區
舊 11-03-12, 10:00 PM   #946
Alata
Insane Gamer
紅髮少年

註冊日期: Oct 2006
KANSAI JR PASS 係唔係去唔到白濱?

此篇文章於 11-03-12 10:20 PM 被 Alata 編輯。
Alata 目前離線  
舊 11-03-12, 10:19 PM   #947
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
今次去用關東JR PASS 8千YEN 真係抵

舊 11-03-12, 10:51 PM   #948
carychow
Crazy Gamer
自定頭銜

註冊日期: Dec 2006
Nintendo Switch ID4912 7594 2308
3DS Friend Code1693 0391 8181
PSN  IDcarychowhk
XBox Live Gamertagcarychow
去關西玩咁多地方用 KANSAI THRU PASS 好過 (出入機場另外)
關西 PASS 多到嚇死人, 如果想慳錢真係要定好行程再決定用咩PASS.
因為有可能用其他 PASS 混合會抵過 KTP.
不過唔介意一日俾多幾十港紙又怕煩, 就用 KTP 解決啦. 買太多 PASS 會浪費時間又多左野要管.

舊 11-03-12, 11:01 PM   #949
魔法小王子
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2011
PLAN緊出年去睇櫻花~~~WWWW
魔法小王子 目前離線  
舊 11-03-12, 11:46 PM   #950
leotam3

引用:
作者: Alata 查看文章
KANSAI JR PASS 係唔係去唔到白濱?
http://www.jr-odekake.net/global/tc/...nsai_wide.html

あやかし陰陽録討論區
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「マクロス」新作TVシリーズ始動 Vol.5 money 日本動漫畫討論版 1315 06-04-23 06:12 PM
6/7 angela Live Tour 2015 in 香港 開催決定 money 日本動漫畫討論版 160 06-08-15 09:38 PM
[漫畫] 八木教広「CLAYMORE」13年の歴史に幕 Vol.2丨 鳳熾魂 日本動漫畫討論版 767 02-14-15 05:16 PM
林達永.金光鉉「FREEZING VIBRATION」#12 (終)「Shaft of Light」 supermanlady 日本動漫畫討論版 290 02-04-15 01:05 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 12:11 AM

手機版 | APP版