Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-11-08, 04:49 PM   #26
Anson225
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnson-225
XBox Live GamertagAnson225
轉台好麻煩, 拜託快d公佈細節, 人地外國都settle sai

舊 06-11-08, 04:57 PM   #27
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Anson225 查看文章
轉台好麻煩, 拜託快d公佈細節, 人地外國都settle sai
可能仲包裝緊個專用plan 俾佢

舊 06-11-08, 06:09 PM   #28
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: HON HON 查看文章
實情李氏集團又有咩問題呢? 好多人都唔想幫襯佢咁既..
服務態度超差!
收費有問題,鐘意搏大霧~~~
由call台到而家,自己同身邊既人都領教過佢地手段........

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線  
舊 06-11-08, 06:17 PM   #29
小白熊
冬眠中

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagJumbo Bear Bear
同事係其他 forum 看到相片, iphone 跌到 $1180....
不知真定假
小白熊 目前離線  
舊 06-11-08, 08:00 PM   #30
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
作者: 小白熊 查看文章
同事係其他 forum 看到相片, iphone 跌到 $1180....
不知真定假
....$1180咁灰?

用3都係為同其他人sms咋
用3g機但2g會成日斷線,唔知係咪3個別咁...

其實iphone 個3g係香港用途都唔係好大
首先3g係香港搞極都唔起
iphone 3g又無front cam video talk
用3g d電話公司又亂收費
要上網好多地方都有wifi, 重快過3g添

btw, iphone 3g有無講過話有無video talk
定係有但係用背cam?
usayarE 目前離線  
舊 06-11-08, 08:24 PM   #31
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: usayarE 查看文章
iphone 3g又無front cam video talk

btw, iphone 3g有無講過話有無video talk
定係有但係用背cam?
應該唔會有video talk
Apple唔會傻到用後面個cam做video talk
其實以我用3澳洲幾年嘅經驗
雖然每個月包廿分鐘video talk
不過幾年下來我夾埋都冇用超過兩個鐘
當然乜都有就唔驅,但係呢樣野冇都OK

WiFi當然快,但係始終唔會3G network咁大覆蓋範圍
若果個大data/無限data plan合理的話其實都諗得過

Metal Gear NT 目前離線  
舊 06-11-08, 08:34 PM   #32
Anson225

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnson-225
XBox Live GamertagAnson225
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
應該唔會有video talk
Apple唔會傻到用後面個cam做video talk
其實以我用3澳洲幾年嘅經驗
雖然每個月包廿分鐘video talk
不過幾年下來我夾埋都冇用超過兩個鐘
當然乜都有就唔驅,但係呢樣野冇都OK

WiFi當然快,但係始終唔會3G network咁大覆蓋範圍
若果個大data/無限data plan合理的話其實都諗得過
無限data我俾多少少都無問題啦
係條街到用Maps, Youtube幾過癮ar

舊 06-11-08, 09:43 PM   #33
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
我想問下係咪confirm左冇得用藍牙handfree?如果係就購買慾大減......

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
舊 06-11-08, 09:46 PM   #34
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
我想問下係咪confirm左冇得用藍牙handfree?如果係就購買慾大減......
藍牙 handfree 唔用得? 你係講聽歌呢方面咋?
玄武 目前離線  
舊 06-11-08, 10:04 PM   #35
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
apple site入面介紹3g iphone好似有得賣埋藍芽handfree woo, 你睇睇呀...

HON HON 目前離線  
舊 06-11-08, 10:16 PM   #36
忍者

PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
....$1180咁灰?

用3都係為同其他人sms咋
用3g機但2g會成日斷線,唔知係咪3個別咁...

定係有但係用背cam?
用3g機打voice call...應該都係用3g system的....(唔信可以睇返你部機個signal o個度係show緊3g定2g)
3g o係香港唔係搞唔起...而係其實大家用緊3g voice而不自知...
3g唔係淨係video call,宜家pccw用戶可以睇moov,數碼通用戶可以睇fonetv...全部都係用緊3g/hsdpa..........2g/edge都頂唔到咁快...
wifi係快...但係你會唔會stay o係一個地方indoor好耐?
wifi比hsdpa好只不過係因為唔駛收$而已...

當你用過hsdpa o係巴士/港鐵度一路聽歌一路msn o既時候...
我諗你落到m記,如果唔係收唔到hsdpa都唔會專登開返o個10 min wifi

未announce之前好驚iphone冇hsdpa,宜家有埋真係唔駛揀...不過唔知佢最多可以support幾快...3.6定係7.2呢?

舊 06-11-08, 10:29 PM   #37
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

引用:
作者: 玄武 查看文章
藍牙 handfree 唔用得? 你係講聽歌呢方面咋?
即係冇a2dp?如果冇又係令到購買慾大減....(我用i-clip radio,所以冇radio冇所謂,反而冇a2dp就..... )

引用:
apple site入面介紹3g iphone好似有得賣埋藍芽handfree woo, 你睇睇呀...
睇睇先,thx

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
舊 06-11-08, 10:42 PM   #38
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

....好在有藍芽2.0(其實係咪即係有埋a2dp...?),都好d....

陸奧 貴志 目前離線  
舊 06-11-08, 10:45 PM   #39
usayarE

引用:
作者: 忍者 查看文章
用3g機打voice call...應該都係用3g system的....(唔信可以睇返你部機個signal o個度係show緊3g定2g)
3g o係香港唔係搞唔起...而係其實大家用緊3g voice而不自知...
3g唔係淨係video call,宜家pccw用戶可以睇moov,數碼通用戶可以睇fonetv...全部都係用緊3g/hsdpa..........2g/edge都頂唔到咁快...
wifi係快...但係你會唔會stay o係一個地方indoor好耐?
wifi比hsdpa好只不過係因為唔駛收$而已...

當你用過hsdpa o係巴士/港鐵度一路聽歌一路msn o既時候...
我諗你落到m記,如果唔係收唔到hsdpa都唔會專登開返o個10 min wifi

未announce之前好驚iphone冇hsdpa,宜家有埋真係唔駛揀...不過唔知佢最多可以support幾快...3.6定係7.2呢?
如果3g voice 真係咁,都幾灰,同2g無咩分別,重要成日斷...

moov , fonetv 一類3g服務,照我睇香港都唔係好多人用
起碼我身邊d親朋戚友無聽過有人用...
而且個價錢都唔係好大眾化,大家最驚就係佢亂收錢...(聽過好多cases)

我會係室內wifi spot好耐架,例如starbucks 個類
不過我同意你wifi最好係唔使錢(多數)
我亦都未有機會試過hsdpa
事關費不菲,而且怕佢亂收費/用多左唔知
舊 06-11-08, 11:21 PM   #40
忍者

引用:
如果3g voice 真係咁,都幾灰,同2g無咩分別,重要成日斷...

moov , fonetv 一類3g服務,照我睇香港都唔係好多人用
而且個價錢都唔係好大眾化,大家最驚就係佢亂收錢...(聽過好多cases)

我會係室內wifi spot好耐架,例如starbucks 個類
成日drop call==>所以d人話3仔廢就係咁解
睇片o個d....我開頭都覺冇咩用...但係有fd真係有睇moov....月費都係好似$13x左右

收費問題...呢個先係hk好多服務野o既死穴

舊 06-11-08, 11:52 PM   #41
Matamata

註冊日期: Jan 2004
引用:

有d Starbucks上網都係得幾十分鐘
3.5G coverage一定大過現時香港網絡
你係用邊部手機, 同埋用咩台?

3G手機, 可以收到2G同3G signal, 一般黎講, default係有得connect 3G就會connect 3G.
如果你收得唔好, 可能係你既網絡供應商既signal coverage低, 或機站唔夠
2G手機, 則只可以收2G signal

3G voice 當然同2G一樣, 只係用唔同機站, 成日斷唔關3G或2G事

舉個例, 你用光纖上網同ADSL(電話線)上網, 一樣都係上到網 (等如講到語音電話), 不過, 光纖上網快D(可以視像通訊). 但你係唔係成日斷線, 就係你間ISP(網絡供應商)既問題

另, 3G既好處係bandwidth大, 用3G或3.5G(HSDPA)上網, 係快過用2G (GPRS)上網好多的
加上coverage大, 絕對唔會好似wifi咁, 行遠D就慢左, 再行遠D就斷線
Matamata 目前離線  
舊 06-11-08, 11:55 PM   #42
Matamata

註冊日期: Jan 2004
引用:
睇片o個d....我開頭都覺冇咩用...但係有fd真係有睇moov....月費都係好似$13x左右

香港電話服務好鬼平架啦... 加拿大講緊400蚊月費, 重係2G ja...
3仔發射站少, 梗係drop call啦
Matamata 目前離線  
舊 06-12-08, 12:07 AM   #43
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
ipod video 30g換電去邊到搞好?
定自己diy 好d? 邊到買到?

舊 06-12-08, 12:35 AM   #44
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

啱啱有fd問3g iphone呢個問題我都想問, 唔知到時香港賣呢部機有無中文輸入法既呢??
到現時為止有無公佈過呢樣野呀?

舊 06-12-08, 12:37 AM   #45
忍者

引用:
作者: ~鵬~ 查看文章
香港電話服務好鬼平架啦... 加拿大講緊400蚊月費, 重係2G ja...
3仔發射站少, 梗係drop call啦
3仔幾多個站我唔知啦...
我做緊個台....上千個呀...做到我死....

舊 06-12-08, 12:37 AM   #46
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

PSN  IDjasonpoon
引用:
啱啱有fd問3g iphone呢個問題我都想問, 唔知到時香港賣呢部機有無中文輸入法既呢??
到現時為止有無公佈過呢樣野呀?
Steve Jobs keynote都特登講到2.0會有好多新語言輸入支援
仲有幅圖係繁簡中文輸入(當中包括手寫輸入)
而且唔關邊度賣嘅事
2.0 software係全球都共通
iPod touch都用到

Metal Gear NT 目前離線  
舊 06-12-08, 12:51 AM   #47
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
Steve Jobs keynote都特登講到2.0會有好多新語言輸入支援
仲有幅圖係繁簡中文輸入(當中包括手寫輸入)
而且唔關邊度賣嘅事
2.0 software係全球都共通
iPod touch都用到
哦~ 因為個fd 7月去usa諗住買, 睇下3嗰邊點公佈先再決定先~

舊 06-12-08, 01:05 AM   #48
usayarE

引用:

之前3有d $18 MSN 之類既服務,呢個價錢都ok
但係畀幾廿蚊甚至百幾蚊先得個 < 1x mb / 睇十幾條新聞或者片,我個人認為係真唔係好抵

引用:
作者: ~鵬~ 查看文章
有d Starbucks上網都係得幾十分鐘
3.5G coverage一定大過現時香港網絡
你係用邊部手機, 同埋用咩台?

-skip-
可能我去的地方少 + 大學生有免費pccw wifi用,所以幾乎去襯邊到都有無限wifi 用...

我用z610i, 3的2g
間唔中講講下電話就會出sim 卡故障之後自己重新開機
有fd用同台同機或者同台唔同機都係咁既情況
打去3問佢話3g機用2g網絡係咁,無法子,叫我轉3g
但問用3g的朋友又真係無呢個情況

=========

樓上講開手寫
用iphone手寫真係ok?
個writing area 睇落都ok 細,咁大隻手指好似好難寫到,特別係多筆劃個d字...
舊 06-12-08, 03:07 AM   #49
劍路
Crazy Gamer
GWF社工

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDmcfung427
引用:
哦~ 因為個fd 7月去usa諗住買, 睇下3嗰邊點公佈先再決定先~
美國買機須即上台 杜絕水貨
機價1550 綑綁月費貴 iPhone7.11襲港
(明報) 06月 11日 星期三 05:10AM

【明報專訊】3G上網、流線設計、纖薄機身……全球機迷引頸以待的3G iPhone,鐵定下月11日抵達香港,勢將掀起新一輪換機熱潮。蘋果總裁喬布斯(Steve Jobs)每次推出新產品,必有「煞食」絕招

,今次推出3G iPhone就選用了最簡單的方法招徠——大幅割價。蘋果宣布,新款iPhone的8GB版本只售199美元 (約1550港元),較舊版足足便宜一半。不過,英美的iPhone代理電訊商已公布,3G iPhone 會以「綑綁合約」方式銷售,客戶不能單獨買機,在兩年合約下,iPhone用戶需多付近2000港元的通話費,變相以通話費「補貼」機價。

8GB售1550 16GB售2330

新版iPhone於7月11日在全球22個地區推出,8GB與16GB版本的售價分別是199及299美元(約1550及2330港元),香港由和記旗下的「3」代理,但機價、月費計劃等詳情有待公布。

蘋果今次改變策略,在多個地區與多於一個電訊商合作,據了解香港亦不例外,但在明年之前,只有「3」會在大中華地區代理iPhone。「3」本港主要競爭對手數碼通、萬眾及電訊盈科 均表示,短期內暫未有計劃推出iPhone。

雖然「3」未透露銷售詳情,但英美的收費水平亦可作為參考。美國 獨家代理iPhone的AT&T已公布合作計劃,全新通話月費計劃最低消費是70元美元(約550港元),較舊版iPhone的現行月費貴10美元(約78港元),以最少簽約兩年計,即要多付近240美元(約1900港元)。

而英國 的iPhone獨家代理O2,手機收費分別是8GB賣99鎊(約1500港元),合約月費高達30鎊(約500港元),較相同用量的一般月費計劃亦貴10英鎊(約150港元),18個月合約共要多付180鎊(約2808港元)。

「我們改變了生意模式,回歸到較傳統的模式。這會加快我們進佔全球市場的步伐。」喬布斯在簡布會上承認,會改變過去與網絡供應商的合作模式。按英美的收費模式,可以預計蘋果不會再跟電訊商攤分服務費的收入,相反會把部分利潤歸還網絡供應商,讓網絡商補貼消費者,提供較便宜的出機價和服務計劃,有助蘋果進佔市場。

美國買機須即上台 杜絕水貨

iPhone嘗試以「鎖卡」(sim lock)模式,確保用戶使用指定網絡供應商的服務,但事實已證明「此路不通」,即使蘋果不斷更新軟件,用戶還是「魔高一丈」,無法阻止水貨流到世界各地。為了對付水貨,網上就有消息傳出,指客戶在美國購買3G iPhone後,一定要在蘋果或AT&T的店舖內即時用合約服務,以確保客戶會使用服務及繳交月費,由於月費高昂,「水貨客」成本大增,將難以圖利。

本地電訊業人士說,3G iPhone的成本相信比2G版貴,蘋果今次以超低價推出,估計電訊商每賣出一部機都要「倒貼」最少百計美元,因此估計iPhone不會單獨發售,而會以「綑綁式」連帶網絡商合約一併出售,電訊商會在月費計劃上開出較苛刻的條件,費用最終還是轉嫁到消費者身上。

俾US$199/299就想拎部3G iPhone走!? 邊會咁順攤呀...

劍路 目前離線  
舊 06-12-08, 03:17 AM   #50
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
如果2000兩年係3既話就唔使淋...
凍冰冰綠茶 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[百佳]前事不繼,陸續有黎,屈完偷蕉,屈香口膠-請自行報警,以示清白 凍檸茶 ~清談館~ 59 06-02-08 09:57 PM
[ATV] 3月推出成人節目 亞視深夜解構AV女 Garnet_Crow Neo Entertainment TREND 444 04-06-08 10:08 AM
[飲食新聞] 破 壁 靈 芝 不 破 壁 IamO 飲食版 13 03-02-08 06:12 PM
娛樂新聞報告 Busconcamp Neo Entertainment TREND 1032 02-02-08 05:17 PM
[ATV] 十 六 不 搭 喜 趣 來 IamO Neo Entertainment TREND 41 01-29-08 08:45 PM

現在的時間是 07:01 PM

手機版 | APP版