Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-03-13, 10:27 PM   #101
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
魔法科高校の劣等生(10) 来訪者編<中>
著/佐島 勤 イラスト/石田可奈
『吸血鬼』事件の全容は次第に明らかになりつつあった。通常の魔法では太刀打ち出来ず、
未知からの『来訪者』である彼らが、ついに魔法科高校に襲来する!

舊 04-10-13, 02:22 PM   #102
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
10卷 2013年 6月10日真係出得好快 +重大發表
希望係動畫化

二年級第四回,差不多要開始了

制作組 : 應該會是Sunrise吧
因為"加速世界TV版", 其中一集打過廣告
(冰見晶同春雪,在Cafe 背景就是"魔法科高校の劣等生"
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-13, 10:36 PM   #103
FREDDY@o@
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
作者: CMS 查看文章
10卷 2013年 6月10日真係出得好快 +重大發表
希望係動畫化

二年級第四回,差不多要開始了

制作組 : 應該會是Sunrise吧
因為"加速世界TV版", 其中一集打過廣告
(冰見晶同春雪,在Cafe 背景就是"魔法科高校の劣等生"
第四回估計都係無乜大進展

舊 04-16-13, 05:05 PM   #104
CMS
Game Master

引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
第四回估計都係無乜大進展
睇完第四回, 也不算差吧
又要等多二個月,染志版第五回完了

再來就是等文庫版, Web版我相信不會再出了吧
舊 04-16-13, 08:53 PM   #105
FREDDY@o@

引用:
睇完第四回, 也不算差吧
又要等多二個月,染志版第五回完了

再來就是等文庫版, Web版我相信不會再出了吧
七草妹完全係路人, 雜魚七寶直頭無出現 反而會長咁重戲份
越來越鍾意十文字既插圖

文庫有排先完一年級篇... 最快都要年尾先出2年級文庫版

舊 04-16-13, 09:20 PM   #106
CMS
Game Master

引用:
七草妹完全係路人, 雜魚七寶直頭無出現 反而會長咁重戲份
越來越鍾意十文字既插圖

文庫有排先完一年級篇... 最快都要年尾先出2年級文庫版
第三回/第四回之間,感覺SKIP太多了,雜魚七寶可能己被處理了

文庫版最快要年尾好合理
還有来訪者編<中> 来訪者編<下> 未出

此篇文章於 04-16-13 09:24 PM 被 CMS 編輯。
舊 04-17-13, 04:59 PM   #107
FREDDY@o@

引用:
第三回/第四回之間,感覺SKIP太多了,雜魚七寶可能己被處理了

文庫版最快要年尾好合理
還有来訪者編<中> 来訪者編<下> 未出
最快年尾先出二年級, 太漫長了
會長同七草爸爸既對話, 是否可以理解為已經插好flag

舊 06-04-13, 01:23 PM   #108
CMS
Game Master

Oricon 2013 上半年期 輕小說銷售量排行榜

作品 銷售量排行榜TOP 20
*1位 1,363,771部 ソードアート・オンライン
*2位 413,489部 魔法科高校の劣等生
*3位 402,685部 はたらく魔王さま!
*4位 378,550部 デート・ア・ライブ
*5位 376,904部 新約 とある魔術の禁書目録
*6位 374,472部 問題児たちが異世界から来るそうですよ?
*7位 353,669部 やはり俺の青春ラブコメはまちがっている。
*8位 238,010部 アクセル・ワールド
*9位 210,447部 カゲロウデイズ
10位 210,033部 バカとテストと召喚獣
11位 204,267部 さくら荘のペットな彼女
12位 188,763部 俺の彼女と幼なじみが修羅場すぎる
13位 171,567部 変態王子と笑わない猫。
14位 165,983部 僕は友達が少ない CONNECT
15位 162,974部 IS<インフィニット・ストラトス>
16位 149,076部 新生徒会の一存 碧陽学園新生徒会議事録
17位 130,383部 精霊使いの剣舞
18位 100,427部 GJ部
19位 100,084部 緋弾のアリア
20位 *99,101部 ハイスクールD×D

快點動畫化
舊 06-04-13, 10:43 PM   #109
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
◆魔法科高校の劣等生(11) 来訪者編〈下〉
ロボットに寄生した『パラサイト』――ピクシーは、達也に付き従うことを決める。別次
元からの『来訪者』を巡った激突は、魔法科高校を舞台に最終決戦を迎える!

舊 06-05-13, 02:44 AM   #110
FREDDY@o@

引用:
作者: money 查看文章
◆魔法科高校の劣等生(11) 来訪者編〈下〉
ロボットに寄生した『パラサイト』――ピクシーは、達也に付き従うことを決める。別次
元からの『来訪者』を巡った激突は、魔法科高校を舞台に最終決戦を迎える!
5,6 章斬到得番上下??
雙七差不多新一回了

舊 06-05-13, 12:23 PM   #111
CMS
Game Master

8月 真係出得好快, 作者儲左大量貨,要出文庫版吧? 雙七 10月 有望了
舊 06-16-13, 12:59 AM   #112
FREDDY@o@

今回又有得睇謎之科學

舊 06-16-13, 01:46 AM   #113
CMS
Game Master

引用:
今回又有得睇謎之科學
偽科學 ,讀理科都睇唔明
舊 06-16-13, 05:42 PM   #114
FREDDY@o@

引用:
偽科學 ,讀理科都睇唔明
應該得佐島自己明

舊 06-16-13, 10:11 PM   #115
FREDDY@o@

森崎果然係最強, 打贏首席(笑)!

舊 06-16-13, 10:13 PM   #116
CMS
Game Master

森崎才不是強,琢磨很弱而己
舊 06-17-13, 04:23 PM   #117
FREDDY@o@

睇完, 點解班新生好似未見過術式解體咁

舊 06-18-13, 09:26 PM   #118
CMS
Game Master

轉channel 去睇加速世界14

引用:
睇完, 點解班新生好似未見過術式解體咁
佐島斷在這裡,等死人呀

- 泉美都有睇九校戰,真係冇理由唔知 (只睇女,唔睇男)
- 七宝連達也用乜魔法都未知就想挑戰(死左都唔知乜事)
- 一條被達也打敗咁大件事都/術式解體 都冇人會識

只能講中二病學生係咁ge

引用:
達也同時抱有著[羅瑟究竟有什麽目的呢]的疑問和[看來還有不暴露高校生身份這種程度的明智呢]的意外感
我覺得達也 Sliver 身份會被識穿
就連小梓都估到了

羅瑟社長係行家,冇理由估唔到.

此篇文章於 06-18-13 09:36 PM 被 CMS 編輯。
舊 06-18-13, 10:03 PM   #119
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
轉channel 去睇加速世界14

佐島斷在這裡,等死人呀

- 泉美都有睇九校戰,真係冇理由唔知 (只睇女,唔睇男)
- 七宝連達也用乜魔法都未知就想挑戰(死左都唔知乜事)
- 一條被達也打敗咁大件事都/術式解體 都冇人會識

只能講中二病學生係咁ge

就連小梓都估到了

第4卷講過解體術式唔係咁多人知道同見過,算唔算解釋
亦可能泉美真係完全無關心秘碑解碼,佢同香澄講達也D戰績都係同女子組有關,而一條被達也可能都同佢兩姊妹根本唔關心呢D事有關--第五回講佢兩個本身對「地位同名誉没有興趣」,可能係解釋點解兩個都唔知一條被達也打敗
又或者泉美知道解體術式,但無諗過達也開bug開到咁癲
反而七宝連呢件事都唔知就好奇怪,既然將達也當係七草嗰邊,好歹做D起底工作啦,雖然肯定會咩都查唔到

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 06-18-13 10:11 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 10:25 PM   #120
FREDDY@o@

引用:
作者: casio 查看文章
第4卷講過解體術式唔係咁多人知道同見過,算唔算解釋
亦可能泉美真係完全無關心秘碑解碼,佢同香澄講達也D戰績都係同女子組有關,而一條被達也可能都同佢兩姊妹根本唔關心呢D事有關--第五回講佢兩個本身對「地位同名誉没有興趣」,可能係解釋點解兩個都唔知一條被達也打敗
又或者泉美知道解體術式,但無諗過達也開bug開到咁癲
反而七宝連呢件事都唔知就好奇怪,既然將達也當係七草嗰邊,好歹做D起底工作啦,雖然肯定會咩都查唔到
唔識解體都算, 果時連摩利都唔識. 但KO一條咁大件事都唔知實在太神奇

舊 06-18-13, 10:28 PM   #121
FREDDY@o@

引用:
就連小梓都估到了

社長可能想挖達也入公司

舊 06-18-13, 10:45 PM   #122
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
唔識解體都算, 果時連摩利都唔識. 但KO一條咁大件事都唔知實在太神奇
有無可能係知道一條被打敗,但唔知係達也,畢竟當時十師族都認定一條輸咗係好大件事,因而作出情報管制?

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 11:26 PM   #123
CMS
Game Master

引用:
社長可能想挖達也入公司
我認同..但查到佢老豆個名
應該知道佢係四葉科技社長個仔
舊 06-18-13, 11:28 PM   #124
FREDDY@o@

引用:
作者: casio 查看文章
有無可能係知道一條被打敗,但唔知係達也,畢竟當時十師族都認定一條輸咗係好大件事,因而作出情報管制?
咁多對眼望到好難管制

引用:
我認同..但查到佢老豆個名
應該知道佢係四葉科技社長個仔
公開場合老豆好似用假名的

舊 06-18-13, 11:35 PM   #125
CMS
Game Master

引用:
公開場合老豆好似用假名的

我知..但羅瑟社長,行家來 (隨時認識)
其他人唔知唔出奇, 羅瑟社長知道說得通

作者作風,好喜歡預告伏筆

e.g. 九校戰達也預想點都唔會同一條打,最後故事發展...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「.hack//」総合THREAD money 日本動漫畫討論版 157 11-18-22 07:04 PM
[PSV] 魔法科高校の劣等生 Out of Order 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 30 12-16-14 08:22 PM
出售日文輕小說(魔法科高校の劣等生/変態王子と笑わない猫),同人誌 sam55699 買賣專區 3 08-27-14 05:55 PM
あなたの力でBD化プロジェクト 総合THREAD money 日本動漫畫討論版 36 02-23-13 07:18 PM
[動畫] Lass「11eyes」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 239 12-20-12 11:23 PM

現在的時間是 01:45 AM

手機版 | APP版