Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-06-16, 12:27 AM   #1526
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
http://www.upmedia.mg/news_info.php?SerialNo=2978
鄭立專欄:港中衝突因「年輕人尊嚴受挫」加劇

http://news.mingpao.com/pns/dailynew.../1451670904020
鄭立:為何我們不理解年輕人?

此篇文章於 09-06-16 12:30 AM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 12:29 AM   #1527
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: T.K. 查看文章
https://martinoei.com/?p=7799
400票係多謝神駒加持,令雷動正式將熱普城黑名單
高登神駒,果然係最佳隊友

不怕神一般的敵人,只怕神駒般的隊友
雖然小弟係靠自己分析啲數據作出選擇,並冇subscribe到「雷動」嘅Telegram群組,但我承認投咗羅冠聰係少少想期待神駒如何淆底走數。

https://martinoei.com/?p=7796
總括嚟講,無論某些教徒點否認都好,「雷動」確實算係成功:失敗比例係4:2

港島+九西+新東+超區:九東+新西

正如文中所講,嗰啲不自量力嘅泛民喺港島同超區最終直頭係被數據說服去退選,起咗關鍵逆轉勝作用,抵銷咗九東同新西班泛民X到冇眼睇嘅攬炒局面。

下次就睇下「雷動」會唔會因此多咗人參與,從而逼班傳統泛民再整合並認真看待「雷動」。

此篇文章於 09-06-16 12:32 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 12:32 AM   #1528
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
奉勸鄭松泰,你繼承熱血唔一定要繼承埋雙黃既風格既,
黃洋達真係放手的話,趁機reboot啦。

舊 09-06-16, 12:43 AM   #1529
Game Master

引用:
作者: HakiK 查看文章
工聯會+民建聯+葉劉 = 3
新民黨係建制黎, 所以師兄話你計錯數
泛民同建制係港島係3:3
係,你啱。

噚晚成晚睇點票冇乜點訓過,唔知點解會思覺失調以為泛民贏咗4席。

舊 09-06-16, 12:47 AM   #1530
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
雖然小弟係靠自己分析啲數據作出選擇,並冇subscribe到「雷動」嘅Telegram群組,但我承認投咗羅冠聰係少少想期待神駒如何淆底走數。

總括嚟講,無論某些教徒點否認都好,「雷動」確實算係成功:失敗比例係4:2

正如文中所講,嗰啲不自量力嘅泛民喺港島同超區最終直頭係被數據說服去退選,起咗關鍵逆轉勝作用,抵銷咗九東同新西班泛民X到冇眼睇嘅攬炒局面。

下次就睇下「雷動」會唔會因此多咗人參與,從而逼班傳統泛民再整合並認真看待「雷動」。
不過亦同時令民主黨重新成為反對派第一大黨…

此篇文章於 09-06-16 12:50 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 12:50 AM   #1531
Game Master

引用:
作者: mikemike 查看文章
Owen Kwok
2 小時

熱普城死因,出自高登,我好認同。成日話非我族類者係左膠未醒,其實係你哋重瞓緊:

1.自視過高,當其他人係豬
呢點無論由教主去到教徒都係
永遠輸打贏要,人地唔支持你就當人係豬
事實上心水清既會當熱狗係爛仔
心水唔清既無啦啦俾人Hi仲會支持你?
教主論壇表現一副智者模樣,CK質問kill埋雙手唔應 表現到「你太低質素,彩你都費事咁」
同教徒果種「你班港豬同你地解釋都係唔明架啦」嘴臉一模一樣
質素高低唔係扮智者指點江山就得,唔係個個都有上CC台睇你地洗版,又或者聽你網台打飛機架
教主串到一早去九東幫勁達拉票,咪連自己都出事囉

2.教徒過份囂張,得罪人多
熱狗係又Hi唔係又Hi,係又話係豬唔係又話係豬。
票係說服返黎,唔係Hi返黎,連咁多唔明,真係早抖啦...
俾人感覺就係欺善怕惡既爛仔,對建制又唔見你地咁蝦蝦霸霸

3.教徒圍爐取暖,自high過多
熱狗網媒太強勁,令佢地太過脫離現實世界,以為「無左黃毓民香港就玩完」「保住你層樓」呢d低能野都有好多人buy
咪出事囉:o) 你當香港人個個宗教狂熱者同智障咩? 智障既投哂保皇黨啦:o)
咪以為仇思達d抽水節目多人聽,盧思達d抽水文多人睇就得架
抽完人水唔做好自己係無用架...

4.政策離地
你入得立法會,就唔只街頭抗爭(雖然我唔知熱狗有咩街頭抗爭) 要講關民生既政策,唔係一味講革命
除非你保證到4年內一定同我可以革命,唔係既話,一d民生議題根本好重要,弱勢社群係需要關注。你同佢地講香港唔革命會Hi Hi,佢同你講聽日佢無飯食分分鐘餓死。但熱狗完全無視。更加唔好講你地零地區工作,點解游主任可以反CUP? 咪因為佢係黃埔個倉保左佢囉..地區工作根本好重要...

5.往績差,俾人感覺雙重標準
呢點真係唔多講,心水清既人都知,由勁達以前講唔選議員到出黎選返,由唔認同界票論都Hi人界票,由覺得議會無向左走向右走用到參選議會,其實好多人對呢種不一致係好有保留
仲有最重要既一點,最早跪低簽確認書xx( 熱狗係把口SET到個門檻極高,但實際時又縮沙

6.陳雲
佢可以話係一把雙刃劍,buy佢既人會好buy,但老實講大部份人都對佢太有保留啦....
開口埋口叫女人做雞,你估香港現實社會係高登咩..[banghead]
更何況佢俾人過度吹捧,佢係網上可能有影響力,但現實還現實。

7永續基本法
作為一個激進政團既核心政綱,但竟然用一個咁保守既方法,完全符合唔到好多真激進選民既期望。
而且成個永續基本法可以話含糊其詞,睇唔出點解要永續,次次人一問親永遠就答一埋似是而非既標準答案#oh#

8.過份標籤,令人反感
本來Hi左膠係無野,有d的確值得Hi。但熱狗將所有唔認同佢地/無佢地咁極端都既都歸類為左膠。就黎關心下殘疾人士都好耍拉去打靶咁款 「香港就黎俾中共入侵啦!仲得閒關心呢d野!」之類.....左膠既定義就快闊過大西洋,得罪一般人不在話下,更加逼到你地自己毫無退路...因為你地係咁起勢Hi既野太多,總有一日你地自己會做返/做緊

9.寧願益建制
個人認為,呢點係最趕客:o) 你幾向左走向右走憎泛民都好,都唔好益建制呀下話,點解某d知名熱狗可以公開話自己投左周浩鼎? 跟住成班仲要話射落海益建制都唔益泛民。大佬,你心入面咁諗都唔好講出黎呀傻的嗎。你知唔知香港人對保皇黨既憎恨係其他野無法相提並論,呢個時候仲私怨行先,係咪自己拎黎呀? 唔少本身對熱狗5050諗緊含唔含勁達果班,一聽到你地咁,即刻陳澤滔啦下話。你既然當哂全世界係敵人,咁其他人又何需當你係大局之內。 除非你地可以灑脫到話選舉根本唔重要,但你地個個教徒又講到世界末日咁。咁既然你係重視個議席,重咁自以為是以為自己天下無敵?
除咗不斷點頭,我無嘢可以補充。

第9點可以用足球嚟做比喻

就係你想你隊波嘅廢柴領隊快啲死開,為球隊帶嚟一番新景氣,於是就呼籲大家喺打比戰度公然為宿敵打氣。呢點係大多數球迷嘅基本底線,因為無論嗰個領隊令自己愛隊踢得幾咁不濟都好,你可以噓領隊,你可以噓球員,但點都冇可能走去為宿敵打氣。

如果你係莫耶斯時期嘅曼聯球迷,你試下曼聯對利物浦時你公然喺球場為利物浦打氣,睇下莫耶斯死得快啲定你死得快啲?

舊 09-06-16, 12:56 AM   #1532
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
大家有無睇到文滙報外号
41人愛國人士入左丫,真心報大數定真係有鬼就唔知啦

舊 09-06-16, 12:57 AM   #1533
Game Master

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
不過亦同時令民主黨重新成為反對派第一大黨…
2010年嗰啲入中聯辦「大佬」都已經走晒。(涂謹申當時係反對2010政改嘅)所以我係持觀望態度監視呢啲乳鴿。

如果班乳鴿重蹈2010年班友仔覆轍去同中共枱底交易嘅話,自然會反映喺「雷動」民意數據上,到時「雷動」亦不得不捨棄白鴿黨。

唯有希望游離民意係唔會講大話。

舊 09-06-16, 12:58 AM   #1534
Game Master

http://nonintellect.blogspot.hk/2016/09/ii.html

引用:
靠估的選舉分析 II

筆者N個小時前才寫過「預計本土派將有起碼兩三人能進入議會,本土思潮亦勢將在年輕人之間繼續蔓延。但本土派內部私怨和爭鬥太多,加上筆者以前都講過,受制度所限,本土派進入議會後的表現是肯定會跟支持者的期望有很大落差,各本土派政團往後會如何發展是很難料」,想不到還未正式進入議會,很多本土派網民就已經因為選舉結果跟期望有很大落差,哀鴻遍野,放棄香港及早移民之聲不絕,看來本土派會提早收檔,這將成為我有史以來最快實現的預測。

抽完水,講正經一點。今次本土派的表現,我其實會覺得不錯,因為除了港島區之外,其餘4區都有約1成選票,以一股只有2年歷史的新勢力來說的確是不錯,問題在於未能有效將選票轉化成議席。這就涉及很多因素了。例如內鬥頻繁 (尤其是最後關頭)、對外凶狠嚇走選民、嘴上堅持不搞協調策略甚麼的。但我覺得最關鍵還是未富先驕,政治上未有實績,只是在新東補選取得15%票,再被傳媒吹捧成「三分天下」,就沾沾自喜,覺得自己一定大把票,一選起來就能橫掃議席,於是態度日益囂張忘我,以為自己的fb頁面就是全世界,最終內外樹敵,得票和議席低於預期,亦無足夠心理質素應對失望。

泛民方面,幾個泛民小黨現已瀕臨亡黨,加上新加入議會者亦多是只有一名議員的政團,屈指一數,只有2席的青年新政竟已能成為泛民/本土派第三大黨。所以新一輪的整合相信很快會開始。今次在各方緊跟民調,通街都是配票指南下,仍然有兩區贏選票輸議席,亦更加顯得泛民必須有個通盤的選舉策略,否則浪費選票之舉只會無日無之。

最後要小心,今次投票率和投票率都創新高,但未有像2004年那次大勝,雖然取得多一席,但都是差一點就落後,在相當驚險的情況下取得。而且看回實際得票率,泛民/建制的得票率未有大變,也就是說今次新出來投票的,也有相當多是建制支持者。如果下次選舉泛民/本土無法再次喚出這麼多支持者,後果堪憂。

暫時講住咁多。

舊 09-06-16, 01:08 AM   #1535
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
2010年嗰啲入中聯辦「大佬」都已經走晒。(涂謹申當時係反對2010政改嘅)所以我係持觀望態度監視呢啲乳鴿。

如果班乳鴿重蹈2010年班友仔覆轍去同中共枱底交易嘅話,自然會反映喺「雷動」民意數據上,到時「雷動」亦不得不捨棄白鴿黨。

唯有希望游離民意係唔會講大話。
一黎驚黨大過人,二黎碧雲邪神唔係有份去交密約架咩?

舊 09-06-16, 01:11 AM   #1536
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: Rv250 查看文章
呢排少睇文, 唔明點解不同時宜, 有冇版友可以解一解
一來 熱普城青政同一班獨立 你又好難歸類做泛民 佢地只係反建制 但同傳統泛民唔一定會合作
二來 其實呢句係票王講的 lol

舊 09-06-16, 01:12 AM   #1537
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: 小草 查看文章
大家有無睇到文滙報外号
tbb都係報29個非建制入到議會
唔知計左邊個唔係

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 01:17 AM   #1538
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
>>如果下次選舉泛民/本土無法再次喚出這麼多支持者,後果堪憂。
呢句最重要
你睇下果班當今次輸晒世界末日既 4年後佢地唔投就又倒退返去架啦:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 01:22 AM   #1539
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 小草 查看文章
大家有無睇到文滙報外号
有無名單?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 01:32 AM   #1540
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: JMi 查看文章
一來 熱普城青政同一班獨立 你又好難歸類做泛民 佢地只係反建制 但同傳統泛民唔一定會合作
二來 其實呢句係票王講的 lol
咁又係.
本土泛民, 的確差好遠.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 01:32 AM   #1541
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
唔洗估啦
佢地計埋入愛國愛港果個係醫學界陳沛然

引用:

我唔覺得九西同超區算成功...

九西建制擺到明只要2席
然後佢地排12,你地成班飯民+熱普城+本土只能爭3456
如果建制進取D想搶3席,游大小姐應該輸左

超區3VS3...
係總數104萬票VS80萬票的情況下
最後一席贏得果1萬票實在有點牙煙......
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 01:47 AM   #1542
Game Master

引用:
作者: kev00269270 查看文章
我唔覺得九西同超區算成功...

九西建制擺到明只要2席
然後佢地排12,你地成班飯民+熱普城+本土只能爭3456
如果建制進取D想搶3席,游大小姐應該輸左
除非你當譚國僑同狄志遠隱形啫。雷動嘅作用或多或少篩走咗譚國僑,令啲溫和選民嘅票可以更加集中喺黃碧雲毛孟靜手上,咁樣就可以完全確保狄志遠可能追到上嚟嘅機率推落到0。然後就係游小姐同教主爭最後一席,多得神駒喺度搞鬼,

引用:
超區3VS3...
係總數104萬票VS80萬票的情況下
最後一席贏得果1萬票實在有點牙煙......
上屆係80萬VS70萬。

你自己計下條數,泛民今屆超區居然可以動員多20萬票,呢20萬斷估唔係靠白鴿黨同梁耀忠嘅個人魅力引出嚟掛?就係因為泛民3張名單退選,令嗰20萬相信第3席有勝算先決定出嚟。

反觀建制只係多10萬,呢個數可以話係佢哋嘅基本盤。

不過我都同意最後涂謹申贏得幾牙煙(反過嚟講可以話就係因為有呢20萬出嚟)

此篇文章於 09-06-16 01:49 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 09-06-16, 02:05 AM   #1543
カガミ

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
>>如果下次選舉泛民/本土無法再次喚出這麼多支持者,後果堪憂。
呢句最重要
你睇下果班當今次輸晒世界末日既 4年後佢地唔投就又倒退返去架啦:o)
冇架啦
見到好幾個本土系PAGE都話唔會再活動
身邊都幾多人開始叫人移民&準備存錢移民(&唔再理政事)

我都建議今日起本土派消失下先架

殺子文化
全民退保
"我見佢講粗口又話我豬就點都唔投佢"
怪獸家長
廢青言論

串連哂之後明白香港唔需要年輕人
不如消失好過

舊 09-06-16, 02:19 AM   #1544
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
你政黨唔玩唔緊要丫
唔代表佢地就唔投票囉sosad

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 02:21 AM   #1545
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
除非你當譚國僑同狄志遠隱形啫。雷動嘅作用或多或少篩走咗譚國僑,令啲溫和選民嘅票可以更加集中喺黃碧雲毛孟靜手上,咁樣就可以完全確保狄志遠可能追到上嚟嘅機率推落到0。然後就係游小姐同教主爭最後一席,多得神駒喺度搞鬼,

上屆係80萬VS70萬。

你自己計下條數,泛民今屆超區居然可以動員多20萬票,呢20萬斷估唔係靠白鴿黨同梁耀忠嘅個人魅力引出嚟掛?就係因為泛民3張名單退選,令嗰20萬相信第3席有勝算先決定出嚟。

反觀建制只係多10萬,呢個數可以話係佢哋嘅基本盤。

不過我都同意最後涂謹申贏得幾牙煙(反過嚟講可以話就係因為有呢20萬出嚟)

狄志遠就算X數啦....

簡單D講
雷動係戰術

打個比喻
孫劉聯軍打贏曹操係戰術表現
曹操打贏孫劉聯軍係正常發揮

當你總票數贏對面廿幾萬時
最關鍵既第五席竟然只勉強贏到
我視為戰術不成功
理論上應該三個人都贏幾萬票先係正常發揮
結果雷動到一個50萬票一個得佢一半都冇
點睇都唔算成功....

有時贏左係好彩
唔係戰術成功
超區就係前者...
九西就係對家自爆(明明票夠拿3席但太穩陣)
兩個區羸左都和雷動關係不大
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 02:32 AM   #1546
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
九西鼠王 元秋明顯係有能力配多席出來
只係佢地保守讓賽

大家一開始當小麗冇到

扣左建制2席 有4席
再扣埋民主黨公民黨鐵票 得番2席
要防狄志遠入到
又唔想民協拎到第3席

咁再數落去 咪搏教主+游小姐雙雙入局
教主信眾咪配俾游小姐囉
但之前教主又一路豪言自己冇得輸 唔當游小姐係野呀
話就話唔配票姐 但係你一路擺出來個姿態係我贏硬
咁自然有原本投開教主ge拎票去"救"遊小姐

以為倒票去扶個弱者上來 點知一個唔該配多左

最後小麗殺左出來拎左個位 教主咁就老貓燒鬚...
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 02:58 AM   #1547
Game Master

引用:
我視為戰術不成功
點睇都唔算成功....

有時贏左係好彩
唔係戰術成功
超區就係前者...
九西就係對家自爆(明明票夠拿3席但太穩陣)
兩個區羸左都和雷動關係不大
恕我不能同意。

比例代表制下,5席區,如果勢均力敵嘅話,兩邊都肯定會有2席啦。贏咗關鍵第3席乃兩邊嘅鬥智鬥力啦,當然亦係有幸運成份。曼城對車路士榜首大戰咪又係通常1球定勝負,唔通你又賴晒運度,當兩邊領隊戰術冇到?

我說服唔到閣下,但我又唔認為我分析有咩問題。

睇嚟我哋只能agree to disagree。

舊 09-06-16, 03:51 AM   #1548
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: knight-philip 查看文章
冇架啦
見到好幾個本土系PAGE都話唔會再活動
身邊都幾多人開始叫人移民&準備存錢移民(&唔再理政事)

我都建議今日起本土派消失下先架

殺子文化
全民退保
"我見佢講粗口又話我豬就點都唔投佢"
怪獸家長
廢青言論

串連哂之後明白香港唔需要年輕人
不如消失好過
唔需要係咪都射落世代鬥爭既,眾志佢地唔係年輕人?

咁你地唔可以行返中間溫和少少咩?
要抗共/自主/獨立,同左中右主義無必然關係喎。

當我偏見,hater 路線係你地領袖既快速吸客手段黎啫(養大左隻怪獸係後話),
正常推斷,唔會不斷有雨革或魚蛋革去生一班新憤怒青年出來,
再要壯大玩落去就要 tune 返溫和 d 吸黎緊既新客啦。

鄭松泰接手係契機黎,你地會咁轉法我樂見架,
你地孭住咁多支持者,真係想你地行返正路。

係鄭松泰上到+雙黃連熔我先講哩d,感覺佢壞唔透,亦知道問題所在,希望我無睇錯人啦。

舊 09-06-16, 05:10 AM   #1549
カガミ

引用:
作者: 2dn 查看文章
唔需要係咪都射落世代鬥爭既,眾志佢地唔係年輕人?

咁你地唔可以行返中間溫和少少咩?
要抗共/自主/獨立,同左中右主義無必然關係喎。

當我偏見,hater 路線係你地領袖既快速吸客手段黎啫(養大左隻怪獸係後話),
正常推斷,唔會不斷有雨革或魚蛋革去生一班新憤怒青年出來,
再要壯大玩落去就要 tune 返溫和 d 吸黎緊既新客啦。

鄭松泰接手係契機黎,你地會咁轉法我樂見架,
你地孭住咁多支持者,真係想你地行返正路。

係鄭松泰上到+雙黃連熔我先講哩d,感覺佢壞唔透,亦知道問題所在,希望我無睇錯人啦。
我冇話過一定要做HATER,我本身都唔LIKE人講粗口,我投黃洋達係因為佢係兩個當中易入而又會有一班人幫佢做到野等原因,這些原因蓋過得到我唔like佢講粗口同四面樹敵的行為,並不代表我贊成佢樹敵

但我見到好多人就好似選男友/老公一樣,執住人地講粗口/話人豬傷到佢地自尊心嚟話因此唔投佢地
起碼都講話理念不合啊好唔好?
理念不是不合又不見會投陳澤滔,神奇 (好吧起碼粱頌恆入到)

我都贊成佢地唔好亂樹敵架 (我仲差d因為熱狗針對青政單野同個FD反面呢)

其實我用"本土派"都講錯
應該話"提倡修憲派",雖然都只有熱狗
不覺得提倡修憲派要入議會=提倡修憲未夠重要=無視年輕一代的將來(最近的問題就是按揭年期了,最遠2047年的地契問題
再加上
推小麗入議會=覺得2064年先爆的全民退保重要=覺得2064前可以自然老死的人才值得受惠於退保&2064年以後退休的人只要付出不用得益(2004年後出世的已經可以不用受益了)
這樣的意識看來不就是都不把年輕一代的需要看重嗎?
何況投票人數有2/3都是41歲以上,不講2064,連2047年都未必頂得到呢生命上
如果怪年輕人不登記選民,其實都是一種世代之爭的想法
"你既然怪老人不照顧你,為何不自己多出來投票為自己爭取?"就已經是那種重視自身多於下一代的意識的體現了

前面我SHARE鄭立的文章其實已經講得清楚

舊 09-06-16, 06:49 AM   #1550
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
我視為戰術不成功
點睇都唔算成功....
你唔好忘記當我地只能一家四口兩個投阿涂兩個投鄺俊宇時
對家係可以一個個社團一間間老人院咁既單位去做配票囉
即是你南華對住ac米蘭踢5場波 就算人地派B隊偷雞嬴到兩三場都開香檳啦

要做到你個所謂正常發揮完美咁嬴九東啦例如
只能胡志偉飛機師快必王上四個先來個非泛民預選
根據預選定名單次序 只派呢一張名單參選就能食晒所有非建制票
咁就有可能吸六成幾票收足3個席位
但先不論建制會點搞事同點說服其他人唔參選
單係點協調成個非建制派同點搞呢次預選已經知道有生之年都唔會見到呢日
只要仲係行多議席單票比例代表制 阿爺總會配到低空飛過的

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:17 PM

手機版 | APP版