Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 01-17-06, 12:43 PM   #601
txl
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
引用:
作者: frankieccc
卒之有bass人加入la.........
其實我用緊gei仲雞........電同木都用yamaha最cheap0個隻....
不過用乜都唔緊要.......最重要係有心機練
p.s.不過我無
器材唔算太重要既,最緊要有心同技術
我會較欣賞一個人用toyama都玩得好正好好聽多過用支gibson, PRS玩得好

小弟用緊支木結他都係yamaha差唔多最平既木結他,
陪左偶就黎六年...但d聲仲好正,而家有時都會拎出黎彈

P.S. 偶只是略懂結他...
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-06, 12:50 PM   #602
txl

引用:
作者: HaKu
點會行得濟呢,你支GT仲多角
NJ Warlock好似係比普通Warlock薄添~勁鍾意佢
隻聲勁行~當然其實pickup先係重大因素
900 US$...儲到先算
睇你玩咩者,如果唔係第一次買結他,就應該考慮多d,
好似自已鐘意邊隻聲多d,每隻brand每隻model都有佢獨特既tone,
同埋考慮埋自已鐘意玩咩類型既音樂,
唔通拎住支B.C. rich都玩blues,拎支fender strat去玩hardcore咩

btw,900USD去買支B.C. rich倒不如去買支Gibson SG...都係6千尾...
舊 01-17-06, 01:04 PM   #603
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: txl
好似自已鐘意邊隻聲多d,每隻brand每隻model都有佢獨特既tone,
唔通拎住支B.C. rich都玩blues,拎支fender strat去玩hardcore咩

btw,900USD去買支B.C. rich倒不如去買支Gibson SG...都係6千尾...
乜原來GIBSON六千尾買到?我仲以為"E P 風"先得
其實木結最靚係咪MARTIN?

此篇文章於 01-17-06 01:06 PM 被 半熟蕃茄 編輯。
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-06, 01:09 PM   #604
txl

引用:
乜原來GIBSON六千尾買到?我仲以為"E P 風"先得
其實木結最靚係咪MARTIN?
我結他手支SG佢買左6千9之嘛,但佢前幾日放左....4500
Epiphone洗鬼咁貴,3,4k都買到支SG,les Paul樣架啦

木結他我唔太識,我只知Guild, Taylor. ovation都係靚野,雞雞地都要成皮一支...
舊 01-17-06, 01:23 PM   #605
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
我結他手支SG佢買左6千9之嘛,但佢前幾日放左....4500
Epiphone洗鬼咁貴,3,4k都買到支SG,les Paul樣架啦

木結他我唔太識,我只知Guild, Taylor. ovation都係靚野,雞雞地都要成皮一支...
ovation好似有D電木三四千有交易......
Taylor......好多上萬.........
舊 01-17-06, 01:42 PM   #606
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
路過

呢度好熱鬧WOR ~~~ \/

唔知點解有D 人話YAMAHA D SG 幾正
情況好似 第二D 廠出的STRAT COPY 仲好過 FENDER MEXICO/JAPAN STRAT

不過我對YAMAHA 無乜好感

舊 01-17-06, 01:52 PM   #607
txl

引用:
作者: StOnE
路過

呢度好熱鬧WOR ~~~ \/

唔知點解有D 人話YAMAHA D SG 幾正
情況好似 第二D 廠出的STRAT COPY 仲好過 FENDER MEXICO/JAPAN STRAT

不過我對YAMAHA 無乜好感
yamaha有出SG款咩?
舊 01-17-06, 01:55 PM   #608
StOnE
Game Master

引用:
yamaha有出SG款咩?
有~ 都幾靚GA
不過佢個網搵唔到
試下去D 日本網睇下

舊 01-17-06, 03:44 PM   #609
HaKu

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagHaKuHK
引用:

我唔鍾意SG
正如你所講~要考慮自己鍾意邊隻聲咖嘛
真係有錢買Gibson,都只係會諗Les Paul,不過老實講,佢又厚又行隻聲我唔知點解唔多鍾意 但我鍾意佢個型
不過就梗係點都要買我支dream他先~買黎擺都要啦

p.s 話說我個fd真係拎左支fender strat去改左後段pickup做雙線圈,要開窿添
HaKu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-06, 08:48 PM   #610
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
除左練野....大家呢排仲練開d咩歌?
當識下新band都好~ 因為我識既好有限

舊 01-17-06, 08:56 PM   #611
HaKu

引用:
作者: 新堂愁一
教乜練乜...
最新都只係隻amani
舊 01-17-06, 08:58 PM   #612
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
教乜練乜...
最新都只係隻amani
我習慣自己搵d鍾意既歌叫師父教

舊 01-17-06, 09:04 PM   #613
HaKu

引用:
我習慣自己搵d鍾意既歌叫師父教
之前我都係,不過家下有d人加入,level唔同 唔叫得
所以我先問你師出何處~等我黎拜師學藝嘛
舊 01-17-06, 09:16 PM   #614
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
之前我都係,不過家下有d人加入,level唔同 唔叫得
所以我先問你師出何處~等我黎拜師學藝嘛
話俾人聽我係佢d靚佢會 我架

舊 01-17-06, 10:31 PM   #615
txl

成年無點練過cover歌...
夾左而家呢隊band後,次次去親band房都係寫新歌,或者練番自已歌...
舊 01-17-06, 10:33 PM   #616
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
成年無點練過cover歌...
夾左而家呢隊band後,次次去親band房都係寫新歌,或者練番自已歌...
我未有能力寫自己歌

舊 01-17-06, 11:20 PM   #617
txl

引用:
我未有能力寫自己歌
我地都係亂黎.....
舊 01-18-06, 01:17 AM   #618
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

我玩緊"他約我去迪士尼"同"夢中的婚禮"(呢隻近排練返)
始終beginner ma
舊 01-18-06, 07:31 AM   #619
Rosicky
God of Gamer
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
引用:

Greenday - Holiday
Sum 41 - over my head
Oasis - live forever
Oasis - Acquiese
黃貫中 - 無得比

呢幾首夠玩了...逢周五都會上ty ive間band房到玩呢幾首
我係睇人玩個個

自己就係屋企玩..
Led Zeppelin -Stairway to heaven
Nirvana - lithium
Nirvana - Smell like teen spirit

八首歌...玩到熟哂先算

英雄聯盟: Rosicky

此篇文章於 01-18-06 07:37 AM 被 Rosicky 編輯。
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-06, 07:35 AM   #620
Rosicky
God of Gamer
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
愁一去邊到學架??

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-06, 10:32 AM   #621
txl

我最新練既cover已經係幾個月前red hot chili pepper既can't stop..
舊 01-18-06, 01:07 PM   #622
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

試過坃過HOTEL CALIFORNIA (UNPLUGGED).......淨係頭一段......玩左成個WEEK都玩得唔係好掂..........
舊 01-18-06, 01:10 PM   #623
HaKu

我挑戰埋neil zaza隻i'm alright添
不過剩係練左頭果一部份
舊 01-18-06, 01:21 PM   #624
StOnE
Game Master

引用:
試過坃過HOTEL CALIFORNIA (UNPLUGGED).......淨係頭一段......玩左成個WEEK都玩得唔係好掂..........
我玩過HOTEL CALIFORNIA 個SOLO 用左 2 ~ 3 日

舊 01-18-06, 06:14 PM   #625
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
Nirvana唔需要練吧
呢排興起玩多左hard rock
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:04 AM

手機版 | APP版