Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-01-16, 06:52 PM   #626
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
咁教主係咪台灣間諜 聽到我好亂
林依麗咁問先搞笑... 真間諜都唔會答你
咁教主都好成功. 做台灣間諜收共產黨錢

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-16, 07:10 PM   #627
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
堵截院舍種票大行動
由手機版發出
有諗過,不過在下覺得好難有實際成效。
佢地如果標榜自己係支援老人家投票既獨立團體,你好難去截。
要老人唔被利用,一係對老人家好D爭取支持,一係…

舊 09-01-16, 07:36 PM   #628
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: 信長 查看文章
咁教主係咪台灣間諜 聽到我好亂
林依麗咁問先搞笑... 真間諜都唔會答你
咁教主都好成功. 做台灣間諜收共產黨錢
你特務編號幾多! 你講!

舊 09-01-16, 07:59 PM   #629
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
係定唔係!你一個字答我就得嘞!係,定唔係!一個字!

舊 09-01-16, 08:02 PM   #630
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
剛剛聽完D100..
最後三位(快必/工黨/獨立)都無意協調將票源集中
寧可交選民決定

看來最後又是謝黃之爭...
希望不會歷史重演...
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-16, 08:10 PM   #631
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: shooter 查看文章
路過.....

先不討論 田北辰 政治立場。

1) 田北辰 曾任 九鐵主席 多年 & quote wiki "現時香港鐵路所推行的月票制度,是由田北辰首先引入。2004年起,田北辰陸續為由九廣鐵路公司管理的西鐵、東鐵及馬鐵路線推出「全月通」月票計劃。當時不少九鐵管理層均質疑月票的成效,但結果最終證明「全月通」能令乘客節省金錢外,亦為九鐵增加收益。"
他曾經是有參與過 制定 收費方向,相信也會了解九鐵如何 計算成本 等等。

2) 學歷好,相信智商唔會太差。 UnderGrad - Cornell U。PostGrad - Harvard U。

好 brief 咁睇,佢應該是有 "智力&能力" 去 了解 鐵路公司是如何計算成本和定價。

至於 "希望" 如何計算收費 或 "應該" 如何計算收費,或他可能 "痴左線" 等等,我不懂。
你諗下佢出全月通就識縮數唔計羅湖
但而家計里程平均價就要計羅湖
係咪夾硬想條數係幫自己多d
好似你咁剩係盲信人地背景就會比佢d細字註腳呃到囉
唔係朱凱迪咁自己認真計都唔會發覺佢計埋羅湖咁狗啦

舊 09-01-16, 08:15 PM   #632
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
有諗過,不過在下覺得好難有實際成效。
佢地如果標榜自己係支援老人家投票既獨立團體,你好難去截。
要老人唔被利用,一係對老人家好D爭取支持,一係…
有d 老害真係好鬼難頂 豬或者貪小便宜果d d 都算 有d 大叫中國好 香港好 係又話你搞事 唔係又話你搞事果班。。 呢班人。。真係應該。。

舊 09-01-16, 09:26 PM   #633
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
有d 老害真係好鬼難頂 豬或者貪小便宜果d d 都算 有d 大叫中國好 香港好 係又話你搞事 唔係又話你搞事果班。。 呢班人。。真係應該。。
先唔好講D成日話搞事果D,冇咩立場果班又有幾多人比建制更善待佢地?
冇人理佢,建制照佢,咁佢信晒建制都好正常…
當然,憑反對派既資源的確唔易搞

舊 09-01-16, 10:05 PM   #634
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: JMi 查看文章
講道理上水->羅湖同上水->落馬州都係東鐵冇錯呀
唔通係深圳地鐵咩

只係唔應該咁樣拎黎計數O者
話說田少冇計埋上水->落馬州算唔算比面?
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-16, 10:52 PM   #635
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
先唔好講D成日話搞事果D,冇咩立場果班又有幾多人比建制更善待佢地?
冇人理佢,建制照佢,咁佢信晒建制都好正常…
當然,憑反對派既資源的確唔易搞
又唔關事嘅,最多咪落力啲宣傳,唔係個個貪完小便宜都聽晒佢話架嘛
見到工聯會淨係放個大聲公嘈住晒,隔離兩條C9 hea住吹水,就知要做得好過佢其實唔難

不過如果俾你喪炳係豬係狗之後會投返你嘅,唔係玩開M就係斯德哥爾摩症候群囉...

引用:
作者: kev00269270 查看文章
講道理上水->羅湖同上水->落馬州都係東鐵冇錯呀
唔通係深圳地鐵咩

只係唔應該咁樣拎黎計數O者
話說田少冇計埋上水->落馬州算唔算比面?
其實好似有包過境稅....

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 12:50 AM   #636
神人ではない!新人だ

有冇人知道毛記整咗D咩搞到禮義廉要搵東廠?

舊 09-02-16, 12:55 AM   #637
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
有冇人知道毛記整咗D咩搞到禮義廉要搵東廠?
東方昇up 左條片開左周x頂個名話自己係佢支持者佢'區議會'選情唔急 向街坊多多支持

舊 09-02-16, 02:09 AM   #638
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: JMi 查看文章
之前路過時..已經講左 點樣計收費 "我不懂",但邏輯嘛...

出 "全月通" 時,佢係九鐵 Chairman,想要幫公司賺錢。而家佢唔係,立場變左。
可能 做老闆時想賣貴D,做消費者時想比少D。咁樣講,你會否覺得好D?

Off topic:
真心覺得做 HR 或老闆,請人時唔應該盲信人地份 CV,即場要佢寫番幾份 essay,考番幾個試黎驗貨。話知佢 既 背景 係上晒新聞,或公開晒。
我都識一個老闆請人時唔多信人地份CV,主要係佢疑心好重。

此篇文章於 09-02-16 02:13 AM 被 shooter 編輯。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 07:38 AM   #639
david
The One

註冊日期: Mar 2002
票站主任運選票篋無上鎖

引用:

選舉事務處安排立法會選舉使用的選票及選民名冊,預先由票站主任帶回家保管。位於鰂魚涌的選舉處物資中心昨陸續分發選票,大批票站主任前往領取。票站主任先把選票放入拖篋內,隨後排隊乘坐的士離開。傳真社昨日拍得中心內分發物資的情形,更拍到有人離開時行李篋並未上鎖,與選舉事務處說法有出入。

稱有人闖入 選舉處報警

傳真社報道,該社記者昨進入選舉處一個存放選舉物資的房間,現場有不少人登記及排隊等待領取物資,包括選民登記冊和選票。領取者以2至4人為一組,每人各自領取一個印有黃色「選舉事務處」字樣的黑色拖篋,記者更目睹選舉事務處職員,將已用透明膠袋封存的選票放入拖篋,膠袋上印有紅色「選舉事務處」字眼。房間所在的大廈地下,亦有超過10名正拖着選舉事務處行李篋的人士,輪候的士離開,其中部份人的拖篋,拉鍊位置並未上鎖。

有關票站人員取得的選舉所需物資,包括最少4袋選票,以及顯示選票順序編號的一份列表。選舉事務處昨夜發出聲明,重申選票會以防干擾膠袋包封,貼上封條,由選舉事務處及有關票站人員雙方加簽,存放在行李箱內上鎖,在投票日清晨將所有選票帶回投票站。傳真社拍得拖篋未有上鎖的片段,與該部門說法不符。

選舉處職員昨午發現有人擅闖場地拍攝,報警求助。警方指昨午4時許接獲一政府部門職員報案,指發現一名男子在辦公室門外,職員要求他離開並報警,警方到場時男子已離去,搜索無發現,報案人要求警方備案。選舉處安排票站主任在投票日前把選票帶回家中保管,引起外界關注會否被人在選票做手腳,操控選舉結果。該部門則回應稱,票站人員提取選票的安排,與以往公共選舉相同。
你有你內鬥,我有我造假

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 07:39 AM   #640
david
The One

廉署擬查李偲嫣涉賄選

引用:
立會新東候選人李偲嫣前晚出席撐警大聯盟聯歡晚宴,《明報》報道指,李在主持現金抽獎環節時,高叫立會選舉日期及自己選票號碼,又在接待處擺放其競選宣傳單張供人索取。據悉,廉署初步認為事件有合理懷疑涉賄選,若無人投訴,廉署或考慮主動調查。

重案組跟進記者遇襲

撐警大聯盟早前在facebook群組宣稱,於前日舉行成立兩周年聯歡晚宴,吸引逾百人參與。據報道,本身是該聯盟召集人的李偲嫣不但出席晚宴,更主持現金抽獎環節。席間有人高呼自己枱號,李回應:「嗌啦!嗌嗌吓就中㗎啦!等於第時9月4號嗌17號,我個號,哈哈哈!」會場接待處亦擺放李一批立會競選宣傳單張供人索取。《明報》兩名記者在宴會後表明身份欲向李偲嫣查詢,被現場人士包圍及推撞,其中1名記者手機被搶及受傷送院。

據悉,廉署初步認為事件已有合理懷疑涉賄選,「佢(李偲嫣)喺晚宴上叫自己選票號碼,又擺放競選單張,表面證據已經有觸犯《選舉(舞弊及非法行為)條例》之嫌」。消息指,若無人投訴,廉署或考慮主動調查。廉署發言人回應稱,不評論個別案件,強調廉署重視選舉公平公正,如接獲投訴,廉署會按既定程序依法處理,確保選舉廉潔。針對記者被襲,警方表示,暫列襲擊致造成實際身體傷害及盜竊案,交由油尖警區重案組跟進,暫時未有人被捕。

《明報》編輯部發聲明強烈抗議和譴責,直斥此舉橫蠻干預採訪自由,促請警方盡快緝拿兇徒歸案。明報職工協會批評撐警大聯盟以反暴力為口號,活動卻發生暴力阻礙傳媒正常採訪,要求該聯盟停止暴力及阻礙傳媒採訪,並為襲擊行為道歉。記協和攝影記者協會表示高度關注事件,譴責任何使用暴力的人士。

本報昨嘗試聯絡李偲嫣回應事件,惟其關掉手機,至截稿前仍未聯絡到。
真係會查?

---
舊 09-02-16, 08:14 AM   #641
david
The One

莫乃光舉報IT界疑種票

引用:

立會資訊科技界(IT界)今年選民人數激增一倍至1.2萬人,不尋常的升幅令選情添變數。該界別每逢選舉都被揭涉嫌種票個案,今屆選舉亦不例外,競逐連任的公共專業聯盟莫乃光對今屆種票手法升級,及選管會「放軟手腳」感失望及憤怒,「4、5年嚟,選舉事務處好似仲係同一班人,但在梁振英治下做法已經變咗」。莫乃光昨更到廉署舉報懷疑種票個案。

本報曾邀請IT界兩名候選人,莫乃光及報稱獨立的楊全盛對談,但楊透過助理回覆指已排滿工作。距離投票日尚餘兩日,莫形容選情嚴峻,主因是近日不斷揭出該界別有疑似種票個案。

莫續指,今屆種票手法更高明,過往大多是有建制背景的界別組織,利用會籍互換、代交會費等方式,將不合資格人士登記為IT界選民,「今次唔止用傳統手法,好明顯睇到有中聯辦或者北京政協係直接出手,寫信多謝人叫晒鄉親父老入晒IT學會,仲要入一個唔係傳統左派嘅學會,順理成章混淆視聽,將責任推到一乾二淨」。

更甚者,早前有親建制報章以頭版報道,指教協為助莫乃光,將1,500個會員「過戶」到IT界。但選舉事務處指,對比2012年與2016年選民名冊,只有72人由教育界轉到IT界,報道指控不攻自破。

莫乃光說:「有啲傳媒利用派免費報呢個優勢,講乜都得,不負責任,冇做任何查核,旨在抹黑……好明顯係成個國家機構已經開到行晒,要將呢個界別搶返去。」莫乃光及楊全盛昨先後到廉署舉報該界別有懷疑種票個案。

警查蔡若蓮涉違選舉例

莫乃光認為,言論自由、資訊自由是香港最重要防線,反觀對手楊全盛卻是一個包裝獨立的建制派,楊指政綱包括設網上議政平台,讓業界選民參與投票,決定他的投票立場,莫認為這是迴避表態的伎倆,「適當時候表露返真面目,政府話乜就乜,中聯辦話乜就乜」。

另外,立會教育界候選人蔡若蓮被對手葉建源投訴,指她多次違反選舉規例,包括未經教育局批准在教育服務中心進行競選活動及錄影、未有申報選舉廣告和相關資料等。葉表示收到選舉主任回覆,確認投訴屬實並將跟進,或涉違規行為,會轉交警方跟進。教局表示選舉主任處理中,並已交由警方跟進。
ICAC (I Can't Arrest Communists):唔查得,SOR呀

---
舊 09-02-16, 08:19 AM   #642
david
The One

公民黨三區隨時滑鐵盧

引用:
原本在立法會選舉民調中表現穩陣的公民黨,昨日召開記招,表示最新民調結果反映他們在新西、九西及九東近日轉為勢危,黨主席余若薇估計,選民以為該黨候選人穩陣,所以策略性轉投其他非建制告急名單。黨魁梁家傑指,既然選情混亂,選民更應投一個最心儀的候選人,看往績、論述,否則策略投票隨時令心儀候選人落選,屆時將後悔4年。

公民黨在新西、九西及九東三區民調支持率,由原本穩陣轉為近日勢危,余若薇指該黨檢視過,候選人沒有出錯及負面新聞,選舉工程亦如常,故推斷跌勢源於選民以為公民黨候選人穩陣,故策略性轉投告急的非建制團隊。

據港大民研,新西郭家麒支持度為6%,20張名單中排第9,但排首位的田北辰名單足以取兩席,令郭出局;九龍西毛孟靜有7%,排第6;九龍東譚文豪為12%,在該區排第5,九西及九東名單均排到最後一席。至於港島及新東,雖然仍在當選範圍內,但亦可見到有跌勢。

選民以為穩勝 轉軚「攞命」

譚文豪指,港大民研今日會公佈大型民調結果,未必能反映近日的跌勢。他形容上屆公民黨在九東亦是高開低收,希望選民明白「如果選票唔投入票箱,冇人會因為民調當選」,如果選民以為公民黨必贏而策略性投票是十分「攞命」。

郭家麒表示:「選民以為公民黨穩陣,但連田北辰(新西民調排首位)都告急……我呼籲新西投過畀公民黨嘅選民唔好離開,堅守公義嘅一票。」毛孟靜直言,她在民調曾經上過首位,不過現在跌到只得7%支持,感到十分錯愕,她強調公民黨不像建制派有鐵票,跌勢令人擔心。
邊個叫配票?

---
舊 09-02-16, 09:03 AM   #643
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
個人理解配票
第一不投沒有勝算的人
第二如果個人,就跟自已以前投開的,如果一家人就2/3跟以前,1/3補數...
第三先睇邊個勢危落票

今年民調太多問題...好難作評估...總之最後目標係不要出現多人分攤原本可以多取一席嘅票...
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 09:22 AM   #644
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
建制少一席,分少左資源都係一種戰果
要將手上一票既價值發揮到最大

舊 09-02-16, 09:25 AM   #645
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
每區最後一席真係幾千票差,唔集中票源只會比對面選舉機器ver.3打敗.....
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 10:33 AM   #646
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
今年感覺要鬥賤先會成功選中

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 10:51 AM   #647
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
快被大班笑死

聽100真係被大班笑死..
明叫選民投快必介黃洋達的票
根本無腦XD

如果叫人集中工黨+獨立落快必
個人倒還支持
現在單純界票
明開綠燈給謝偉俊出線

根本私心大過一切..
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 10:59 AM   #648
朝霧 海斗
Crazy Gamer

啲一伯有鬼人聽咩

舊 09-02-16, 11:16 AM   #649
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
鬼故佬早幾日都講無一個政客係真心做實事啦
睇你信唔信既啫
暗黑選舉睇左個人係幾灰

傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 11:56 AM   #650
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
其實到左依個時刻
先講配票實在太遲啦
依家應該做既係...

1. 民調唯一作用,就係將果D完全冇機會既人踢走,原本想投佢地既人,請選你們的第二/第三選擇吧

2. 自己的第一選擇請繼續投,永遠唔好覺得佢已經夠票,亦唔好信其他人講佢已經夠票,除非佢自己講,所以可以的話4號遲少少先去投票,睇定D先

3. 戴教授個雷聲大XX小行動,我覺得最後會攪到更多攬炒..不過都可以作為意見參考一下既

4. 屋企有老人家住老人院的話,請早上約佢飲茶,然後自行帶佢去票站去投票

至於有冇人真心想做事既...
我覺得方國珊同朱凱迪的確是想做點實事的人
只係佢地都只係做小事而唔係做大事的人
當區議員做得好唔代表當垃圾會議員做得好
值唔值得入請自行判斷
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:01 AM

手機版 | APP版