Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-26-15, 11:00 PM   #576
now_loading
God of Gamer
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
引用:
作者: 飛機王 查看文章
下個月就去九州了,今次只去北九州(計晒搭車時間,得9日落唔到南九州玩 ORL )

DAY1 : 博多->佐賀(hotel)
DAY2 : 佐賀->豪斯登保->佐世保(hotel)
DAY3 : 長崎->博多天神(Hotel)
DAY4 : 由布院(即日來回)->博多天神(Hotel)
DAY5 : 太宰府->博多(hotel)
DAY6:熊本(Hotel)
DAY7 : 黑川(Hotel)
DAY8 : 門司港,小倉->博多(Hotel)
DAY9 : 回香港

行程咁樣有冇的大問題?
今次係誇年自由行,的酒店真係好貴,有好多日子都要睇酒店錢做人。。
由布院架車好易FULL, 最好放後D 同埋唔好日中港台假期, 不過你唔係住由布院, 去到點改都得
旺季佢有機會轉用大車, 唔用由布院之森

另外你個PASS 得5日, 咁玩用唔盡個PASS, 熊本番博多好快好密, 個人覺得可以住番博多唔洗轉酒店

咁樣好似頭5日最貴車程用PASS 好D

DAY7 : 熊本 BUS=>黑川(Hotel)
DAY5 : 黑川 BUS=> 博多 (太宰府->博多(hotel)

此篇文章於 11-26-15 11:17 PM 被 now_loading 編輯。
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-15, 11:20 PM   #577
now_loading
VanHelsing

另外其實福岡 博多都好多地方好去, 你咁多日都周圍去反而冇留時間在博多...
舊 11-30-15, 12:57 PM   #578
紗理占
Insane Gamer

註冊日期: May 2011
明年年初會去東京

自己對車有興趣,尤其是八十年代以前車款

請問東京有什麼汽車博物館介紹?

-----------------------------------------

另外,東京除左大江戶外仲有冇其他溫泉?

舊 11-30-15, 11:22 PM   #579
now_loading
VanHelsing

引用:
作者: 紗理占 查看文章
明年年初會去東京

自己對車有興趣,尤其是八十年代以前車款

請問東京有什麼汽車博物館介紹?
我識呢度炸
http://www.megaweb.gr.jp/area/historic/
舊 12-01-15, 03:05 PM   #580
飛機王
Ultimate Gamer
フィーナ~大好き~

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: now_loading 查看文章
由布院架車好易FULL, 最好放後D 同埋唔好日中港台假期, 不過你唔係住由布院, 去到點改都得
旺季佢有機會轉用大車, 唔用由布院之森

另外你個PASS 得5日, 咁玩用唔盡個PASS, 熊本番博多好快好密, 個人覺得可以住番博多唔洗轉酒店

咁樣好似頭5日最貴車程用PASS 好D

DAY7 : 熊本 BUS=>黑川(Hotel)
DAY5 : 黑川 BUS=> 博多 (太宰府->博多(hotel)
引用:
作者: now_loading 查看文章
另外其實福岡 博多都好多地方好去, 你咁多日都周圍去反而冇留時間在博多...
thx 建議~
搵下酒店果的有冇位先,得番廿幾日

我FD睇完話好似日日都住博多,去多的其他地方酒店好, 所以盡量SET少的係博多,博多其實剩食野+買野都可以行2日,行唔晒唯有等下次
飛機王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-15, 07:52 PM   #581
now_loading
VanHelsing

偷圖

黑川呢隻餅真係好好好好食.. 必食
不過保存日唔耐 我幾日, 未必拿唔到番香港
舊 12-08-15, 12:18 PM   #582
Garnet_Crow

註冊日期: Oct 2007
明年3月尾北陸初步plan

之前於expedia訂左ANA連酒店套票

Day 1:第一晚7點幾到名古屋,住酒店食少少野唔周圍去
Day 2:去常滑市新開的AEON MALL shopping、配眼鏡(JINS),之後去欣賞常滑的招財貓陶瓷,返回名古屋shopping hea行
Day 3:高山,booked左高山櫻庵一晚
Day 4:富山,高岡,冰見(忍者小靈精),住金澤
Day 5:金澤,兼六園,近江町市場,住福井
Day 6:福井東尋坊,食越前蟹,坐北陸本線去米原再坐新幹線返回名古屋
Day 7:早機9點幾回港

我同媽子去,咁既plan會唔會好chur?

舊 12-08-15, 01:44 PM   #583
YALIU
儲錢中...

註冊日期: Mar 2006
想問一下,4月尾plan左去東京7日
第一日落機係當地淩晨1點幾
咁開頭打算落去K房唱淩晨機,老公順便訓較
但睇番機場出市區係超貴…請問有無其他建議?
YALIU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-15, 02:02 PM   #584
Funny
超平和バスターズ

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: YALIU 查看文章
想問一下,4月尾plan左去東京7日
第一日落機係當地淩晨1點幾
咁開頭打算落去K房唱淩晨機,老公順便訓較
但睇番機場出市區係超貴…請問有無其他建議?
羽田都還好,成田就...
Funny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-15, 09:10 PM   #585
now_loading
VanHelsing

成田除非真係好平先會買淩晨1落機.. ..
我諗買得都預左係安安心心訓4粒鐘機場...
舊 12-08-15, 09:24 PM   #586
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章

Day 2:去常滑市新開的AEON MALL shopping、配眼鏡(JINS),之後去欣賞常滑的招財貓陶瓷,返回名古屋shopping hea行
Day 6:福井東尋坊,食越前蟹,坐北陸本線去米原再坐新幹線返回名古屋

自駕遊嗎?
Day 4 搭車既話好辛苦

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-15, 09:49 PM   #587
Garnet_Crow

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
自駕遊嗎?
Day 4 搭車既話好辛苦
我冇車牌,也許冰見放在之後一日去

舊 12-09-15, 01:32 AM   #588
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
day 4 .... 拎住行李走?
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-15, 09:33 AM   #589
Garnet_Crow

引用:
作者: rorimoe 查看文章
day 4 .... 拎住行李走?
行李放在名古屋東橫inn,day 6返回名古屋東橫inn
另外我想問:
高岡去冰見的車程耐唔耐?
冰見除了睇忍者小靈精,有冇邊間冰見牛食店推介?

舊 12-09-15, 02:01 PM   #590
now_loading
VanHelsing

去得高山, 不帶媽子去白川郷?
舊 12-09-15, 07:35 PM   #591
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:

你個行程都幾東奔西走好辛苦~不如玩順路少少~cut 走day 4 day 6地方~
改加白川鄉同奧飛騨溫泉鄉 (e.g.新穗高)

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-15, 08:50 PM   #592
大山椒魚
......

引用:
作者: Hitomi 查看文章
你個行程都幾東奔西走好辛苦~不如玩順路少少~cut 走day 4 day 6地方~
改加白川鄉同奧飛騨溫泉鄉 (e.g.新穗高)
越前がに漁11月6日解禁!翌年3月20日まで。
2015年11月6日から2016年3月20日まで

3月尾應該已經無越前蟹食

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
舊 12-10-15, 05:01 PM   #593
YALIU
儲錢中...

引用:
作者: Funny 查看文章
羽田都還好,成田就...
講漏左…我地羽田到成田走
打算book一間酒店算

去唱錢個陣問過話有巴士可以出市區
唔知係未真
舊 12-10-15, 09:52 PM   #594
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: YALIU 查看文章
講漏左…我地羽田到成田走
打算book一間酒店算

去唱錢個陣問過話有巴士可以出市區
唔知係未真
http://www.haneda-airport.jp/inter/access/bus.html
你要預delay, 取行李.... 好大機會過時.

舊 12-11-15, 02:56 AM   #595
YALIU
儲錢中...

引用:
作者: Squaresoft 查看文章
http://www.haneda-airport.jp/inter/access/bus.html
你要預delay, 取行李.... 好大機會過時.
上次去福岡同沖繩都無delay過…
不過我都會留意一下~謝謝
舊 12-23-15, 12:41 PM   #596
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
有關電車站的locker的問題想請教一下

如果我第一日早上租locker,第二日下午才取回有沒有問題?
是不是可以放過夜,補回租金便可?
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-15, 03:54 PM   #597
飛機王
フィーナ~大好き~

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
有關電車站的locker的問題想請教一下

如果我第一日早上租locker,第二日下午才取回有沒有問題?
是不是可以放過夜,補回租金便可?
你第二日去拎會叫你入番錢先可以開番(但好似最多KEEP 3日? 上次係上野係得既)
飛機王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-15, 05:53 PM   #598
rorimoe
Crazy Gamer

今日坐由布院之森去由布院
估唔到有聖誕老人上車派禮物

舊 12-25-15, 10:56 PM   #599
大山椒魚
......

引用:
行李放在名古屋東橫inn,day 6返回名古屋東橫inn
另外我想問:
高岡去冰見的車程耐唔耐?
冰見除了睇忍者小靈精,有冇邊間冰見牛食店推介?
高岡去氷見唔耐,JR半個鐘左右,
但JR站距離漁港同埋忍者小靈精都幾遠
坐巴士會比較方便,但巴士時間表我都搵唔到...

氷見牛最出名應該是田中吧,不過又係好遠,
牛屋本店起氷見站附近,我未食過俾唔到意見你,
我起牛屋分店食左個牛扒飯,都幾好食,
但啱啱先發現同樣既價錢,起牛屋本店同埋田中已經可以食到燒肉午餐。。。

舊 12-29-15, 10:29 PM   #600
rorimoe
Crazy Gamer

離開九洲
坐緊前往東京的火車上

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 01:36 AM

手機版 | APP版