Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 05-04-06, 06:34 PM   #1
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
買藥品 =/= 要睇醫生

友人: 怎樣?還未決定要邊個藥杯?
我 : 唉....
友人: 其實17-40藥杯的藥性只比17-85藥杯好一點,可是17-85就非常方便容易服用.
我 : 不過我怕將來轉FF藥箱要換藥杯...而且17-40對CA病毒的抗性高很多呢....
友人: CA方面我很認同,不過我認為不需為轉FF藥箱擔心. 將17-40當成標準藥杯本身就很勉強.
將來轉FF藥箱後更加不能說標準,最後你都要再另買標準藥杯如24-105.
再者像你這種懶用藥物穩定器的人17-85is再適合不過~
我 : 好吧...待會陪我看醫生如何?
友人: 你最近不是賣了兩部十多萬的C藥廠印醫生紙機嗎?自己有Account何不直接跟藥廠訂?
我 : 怎麼我想不起來......

某C藥廠職員: Ashley怎樣?
我 : 這個藥杯有沒有貨?幾錢??
某C藥廠職員: 有貨.銀碼$!^%.
我 : 殺.最快何時送過來?
某C藥廠職員: 後日.
我 : 後日??
某C藥廠職員: 聽日紅日呀老細.
我 : 那就快一點,順便將C藥廠的price list mail給我.
某C藥廠職員: OK.

以後直接跟藥廠訂貨~真開心~~

舊 05-04-06, 08:47 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
定價八五折乎?

恭喜~ 恭喜~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-06, 10:35 PM   #3
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
路過
入17-55 好似更好 XD

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-06, 11:19 PM   #4
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: KKH
定價八五折乎?

恭喜~ 恭喜~
其實唔係平好多,可能我訂得少...相信出面的shop有大貨量discount+rebate會更平.
不過平出面少少,又有得送貨算係咁~

引用:
作者: ZERO NEKO
路過
入17-55 好似更好 XD
接近一萬蚊買digital真係過唔到自己關...
遲下買埋100macro~

舊 05-04-06, 11:38 PM   #5
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: AshleyYan
其實唔係平好多,可能我訂得少...相信出面的shop有大貨量discount+rebate會更平.
不過平出面少少,又有得送貨算係咁~

接近一萬蚊買digital真係過唔到自己關...
遲下買埋100macro~
連運費都吾過8千 其實都ok 的 我看D sample 唔收光圈都幾濕 始終大光圈加IS真係幾王道
http://esearch.rakuten.co.jp/rms/sd/...3354&min=&max=

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-06, 11:45 PM   #6
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
其實買S-Mount個風險都幾高, 當你第日買了FF之後, 而部APS-C又壽終正寢...
堆S-Mount Lens真係唔知點好. 再買一部APS-C機?

Rice

舊 05-05-06, 12:12 AM   #7
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: ZERO NEKO
連運費都吾過8千 其實都ok 的 我看D sample 唔收光圈都幾濕 始終大光圈加IS真係幾王道
http://esearch.rakuten.co.jp/rms/sd/...3354&min=&max=
你太遲...我已經落左單......
又幾吸引喎衰鬼~

引用:
作者: riceking
其實買S-Mount個風險都幾高, 當你第日買了FF之後, 而部APS-C又壽終正寢...
堆S-Mount Lens真係唔知點好. 再買一部APS-C機?

Rice
其實我都有諗過.
不過世事既野話唔埋,或者我第日想玩diy轉mount呢,又或者我直頭轉會呢,
所以而家好玩最緊要~
同埋我覺得APS-C機同FF根本唔同玩法,APS-C有得乘1.6 tele著數好多,影舞台一流~
所以第時買FF都唔會棄用APS-C,實行兩樣一齊玩,就算APS-C壞左都會買返一部~

下個目標係100macro+環形閃閃~~~

舊 05-05-06, 12:24 AM   #8
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

其實APS-C的1.6x是有少少呃自己
不過算啦, 只要你有錢, 玩得開心就得 ~

Rice

舊 05-05-06, 12:32 AM   #9
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
其實APS-C的1.6x是有少少呃自己
不過算啦, 只要你有錢, 玩得開心就得 ~

Rice
點解既
我係菜鳥....

舊 05-05-06, 12:49 AM   #10
riceking
一人前のダメ人間

引用:
點解既
我係菜鳥....
如果你係隻毒鳥, 我一早會被串死

1.6x係機幫你裁, FF影完自己裁. 你話呢?

我的資源有限, 要確保我買的東西能發揮最大的價值

Rice

舊 05-05-06, 12:51 AM   #11
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
ashley兄如果搵你買50 1.4 可以幾錢左右買到??

舊 05-05-06, 12:52 AM   #12
riceking
一人前のダメ人間

引用:
點解既
我係菜鳥....

S-Mount不乎合我這個原則, 而且我有用菲林機, 更加買不得

Rice

舊 05-05-06, 01:39 AM   #13
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
APS-C啊......
正如米王所說係機幫你裁而且係非裁不可~
再來焦距是480mm但景深卻是300mm~
是不是呃自己呢?
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-06, 02:47 AM   #14
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
兩段對話, 兩種語氣!
哈~~!

P.S. CANON 係咪都有支180mm marco gar?

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-06, 07:27 AM   #15
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
180/3.5L

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-06, 10:06 AM   #16
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: Strider
ashley兄如果搵你買50 1.4 可以幾錢左右買到??
50 1.4 Dealer $@^)! SRP $#)^)
180 3.5 L Macro Dealer $!_@($ SRP $!@!!)

唔好比其他人知我爆pricing出黎
不過lens的利潤比我想像中少......

如果要訂要等一排,比老細見到我入左咁多無錢賺既貨會死......
(平時成日用公司名訂玩具,少少地我老細都由得我)

引用:

S-Mount不乎合我這個原則, 而且我有用菲林機, 更加買不得

Rice
明白
謝指教~

舊 05-05-06, 11:03 AM   #17
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: DCIP
180/3.5L
呢隻杯早排用過, 質素成像真係
但可能是第一代USM的關係, 即使拍上1仔速度還是稍遜

Rice

舊 05-05-06, 02:06 PM   #18
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
50 1.4 Dealer $@^)! SRP $#)^)
180 3.5 L Macro Dealer $!_@($ SRP $!@!!)

唔好比其他人知我爆pricing出黎
不過lens的利潤比我想像中少......

如果要訂要等一排,比老細見到我入左咁多無錢賺既貨會死......
(平時成日用公司名訂玩具,少少地我老細都由得我)

明白
謝指教~
啊, 唔該晒ashley兄, 原來仲貴過街價...

舊 05-05-06, 02:21 PM   #19
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: Strider
啊, 唔該晒ashley兄, 原來仲貴過街價...
佢個price list都好奇怪...
好似我支17-85就比出面平二百零蚊,但有D藥杯卻比出面貴
好似18-55呢個kit藥杯佢竟然要1K......
相信canon有幾個level價錢/有其他rebate/bundle做成出面的價更平.

遲D問下Canon點解先

P.S.出面賣緊幾銀?

舊 05-05-06, 02:35 PM   #20
Strider
初段

引用:
佢個price list都好奇怪...
好似我支17-85就比出面平二百零蚊,但有D藥杯卻比出面貴
好似18-55呢個kit藥杯佢竟然要1K......
相信canon有幾個level價錢/有其他rebate/bundle做成出面的價更平.

遲D問下Canon點解先

P.S.出面賣緊幾銀?
2530左右

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:04 AM

手機版 | APP版