Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 01-06-19, 01:13 AM   #651
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
究竟係VPN定人在外地先睇到?
細個係表哥屋企玩個呢隻5隻貓/老虎/獅子合體的機械人玩具,
但從來無擁有過同無印象套戲其實係點,
係近年見佢出咗LEGO版先有興趣搵返嚟睇,點知香港Netflix又無提供…

係囉,上集尾包到成個木乃伊咁款,
以為最少好似The Dark Knight版Two Face果種毀容級數添~!
據 Wiki 講, Voltron 冇得嚮亞洲播。

可能係真實個樣留返你睇先見。

舊 01-07-19, 08:36 AM   #652
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
據 Wiki 講, Voltron 冇得嚮亞洲播。

通常播唔到係因為賣左個播放權比人 (自家作品都係咁話)

但講講下都咁多年,仲未回歸
由手機版發出
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-19, 04:08 AM   #653
肉羊哩咖
griffin611

繼續據維基記載,第一季2016年上架,計埋三年左右,亞洲地區惟有等。

舊 01-10-19, 04:08 PM   #654
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
通常播唔到係因為賣左個播放權比人 (自家作品都係咁話)

但講講下都咁多年,仲未回歸
由手機版發出
好似當時Netflix香港啱啱開台時無自家皇牌劇House of Cards咁…
都係過咗一段時間先上架。

舊 01-11-19, 01:50 AM   #655
IDGAF
The One

引用:

睇嚟都係花少少當毀容。

https://www.youtube.com/watch?v=KHbb2Nr7-gs

舊 01-11-19, 09:37 AM   #656
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
罰叔遇上學生妹

舊 01-11-19, 12:47 PM   #657
額倆羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
引用:
睇嚟都係花少少當毀容。

https://www.youtube.com/watch?v=KHbb2Nr7-gs

應該上架兩星期之內宣佈玩完……

舊 01-11-19, 03:42 PM   #658
肉羊哩咖
griffin611

引用:
睇嚟都係花少少當毀容。
筆蓆問題?以上一季咁黑嘅風格,仲以為會震撼啲添~ 罰叔塊面大部份時間都仲花過佢~

大佬,老老實實,罰嬸仲要再死多幾多次?

一大一細,暴力男加古惑女,會唔會係另一部人狼老根?都預佢跟手話你知收檔無下一季。
-----
到底幾時上 EVA?

此篇文章於 01-11-19 03:55 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-19, 04:39 PM   #659
肉羊哩咖
griffin611

見到思裂同 DC Titans。

好地方更新到第十話,好似玩 Half-life 2 E2 咁講,好多嘢有睇唔到嘅後果。

舊 01-13-19, 01:20 AM   #660
額倆羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
Voltron第一季今個月20號上架,香港終於有得播喇......

舊 01-13-19, 09:08 AM   #661
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 額倆羅 查看文章
Voltron第一季今個月20號上架,香港終於有得播喇......
終於等到了。。。。。

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-19, 11:05 PM   #662
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 額倆羅 查看文章
恭喜哂!!!

舊 01-14-19, 05:28 AM   #663
肉羊哩咖
griffin611

所謂仁者見山,智者見水,咁X者見啪?

之前年中某著目大作,畀人話啪得太出位,搞到英帝政府都要出嚟解畫。呢部《性教育》擺到明講啪,主角仲有 Gillian Anderson,幾乎唔認得係佢;開始追,老媽子個行頭係講性,個仔浸咁耐多少都「學到啲嘢」;嚮呢個乾柴烈火學院,每個人多多少少都有啲「疑難」;每話單元式,唔算太獵奇,睇落去都幾好笑。

舊 01-14-19, 10:08 AM   #664
cat8642
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
琴日係 Netflix 睇左套動畫叫 "高分少女" 故仔背景係日本80年代,因男女主角都是一位相當喜愛打機的既人,所以情節會經常介紹當時日本的遊戲市場狀況。本身係套愛情片,幾好笑.. 吾覺吾覺就睇哂season1
cat8642 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-19, 04:38 PM   #665
肉羊哩咖
griffin611

追晒《性教育》,唔好嘅就係人物太典型,你基本估到晒跟手會發生咩事;好嘅就無 American Pie 之類咁癲咁低俗,比較嚴肅去看待啲問題,有啲唔只係少年唔知點算,成年人都未必處理得掂,好多時唔係關床上事,而係床下人之間相處嘅問題,能醫不自醫,呢度都好老梗吓。睇咗三話先知係英國片,真係失敗~

講返現實問題,美帝嗰邊全線加價,幾時燒到其他地方未知。

舊 01-17-19, 12:51 AM   #666
肉羊哩咖
griffin611

關心 ST: D 嘅,有人睇咗 S2 頭三話 screening,話風格返返去幾傳統 Trek 咁話,無咁陰沉。本人唔記得幾時上,雖然幾鍾意 S1,不過只要好 drama,無乜所謂。

提:罰叔最後一季禮拜五上,有人睇晒,話無咗「搞笑」嗰位無咁歡樂咁話。本人一心睇打嘅啫,期待。

快啲搞掂《泰坦斯》 S1 先。

—————

美版 The Office 班底,擺明抽水之作,未有期

識睇梗係睇 comments

此篇文章於 01-17-19 03:38 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-19, 10:51 PM   #667
IDGAF
The One

引用:
好地方 The Good Place

人點都會死,死咗之後又會點?世界各大宗教哲學都自有一套解釋;大部份大致都話:做好事就上天堂(或類同),做壞事,和或破壞教規就落地獄(或類同)受(永恒)苦。好地方呢套劇就玩呢個觀念—好人死咗後就去「好地方」,壞人死後就去「壞地方」咁話。

S1 講女主角 Eleanor 係個道德水平好低,唔理人感受嘅人,有一日佢死咗(仲要死得好難睇),點知被管理人米高話佢好咗「好地方」,係個為好人往生嘅地方,嗰度每人都配有個 soulmate,遇到嘅人同事都係稱心如意;女主角自知唔應該留嚮度,又自私咁唔想自爆攞嚟衰嘅情況下,夾硬死頂,咁啱佢個「騷眉」係個哲學教授 Chidi,對外就扮好人,內裡就要 Chidi 幫佢補習,加埋佢個鄰居— 無口憎人同名門淑女呢個組合,學點做返個好人。

玩呢味嘢,又完全唔涉獵任何宗教,大講哲學唔離題之餘又唔悶,笑料主要落去啲錯摸拉度,再加上女主角啲壞習慣有時失控同埋啲自卑情結。另一個特式就係幾乎每話尾都幾乎會出然突發情況,一扭之下留待下回分解.......

S1 最大個扭橋—慎入!

女主角經歷咗咁多之後,其實佢「騷眉」同兩位鄰居,都唔係完人,突然覺悟到佢根本唔係嚮「好地方」,而係個特製嘅「壞地方」,係利用居民之間關係性格,再加上米高暗中玩嘢,去互相折磨。

S2 緊接大橋穿咗之後,上半啲笑料米高為咗補鑊,一面瞞住上層,一面要應付手下叛變,又要同主角四人組鬥法,最精彩嘅係,去到中間索性將成個處境掉咗再轉換,去返落去主角四人組個性格同生前事嗰度。去到最尾,再一次掉咗原有嘅處境,嚟一個真正 reboot。製作群好敢試新嘢,唔會玩到爛先識收,係就幾幾跳躍吓,但勝在無話太過超展開,主角啲性格又見到不斷改善緊。

S3 開始幾慢,有啲夾硬,但過咗3 話之後好返,又玩好多天馬行空嘅地方,豐富個世界觀。

個人覺得主角四人組除咗 Janson 有啲難頂之外,其餘3 個都寫得幾好,最搶鏡嘅係 Janet — 人型 Siri/Alexa/Contana/Mercedes,不單只隨傳隨到,有無限知識,仲有求必應,你要乜佢即刻變畀你。妙在佢仲有自我求生「本能」,去到 S3,佢唔單止係米高個精神支柱,好多問題都靠佢搞掂。
The Good Place第3季頭七集其實幾悶好似失咗方向咁…
但去到第8、9、10集又好睇返,
有返第一季尾、第二季爆咗The Good Place真身係乜果種驚喜,
多返d搞笑神怪嘢。
個人生計分系統真係玩死人咩…

Janet Kicks Some Demon Butt - The Good Place (Episode Highlight)
https://www.youtube.com/watch?v=uJoJaRHtwhc

How Afterlife Points are Assigned - The Good Place (Episode Highlight)
https://www.youtube.com/watch?v=hY-Rzou38k4

Chidi Helps Eleanor Remember Who She Is - The Good Place (Episode Highlight)
https://www.youtube.com/watch?v=ixmCacmywdw

舊 01-17-19, 11:32 PM   #668
IDGAF
The One

引用:
作者: ahleung 查看文章
睇左 Bird box, 感覺都係TV電影級數, 特技唔多, 好多謎無解.

有D驚喜係除左Sandra Bullock, 仲有 John Malkovich, 同埋juraasic world入面個華人科學家.
見Bird Box challenge上晒報就睇咗…

開頭部份令我覺得孕婦會唔會因為有多一條命係身會免疫添,
汽車果度,令我諗起電影Aliens入面個Motion Tracker,
雀仔的出現令我諗起導盲犬唔係仲實用咩。

隻怪其實係咩樣都唔太重要,
隻怪我覺得基本上完全係心魔嚟,
同埋有手下呢個設定下,好難想像中間果五年點過…

引用:
作者: 森羅 查看文章
Bird Box都係覺得雷聲大雨點小咁

喪屍老豆同滅境好睇好多
Netflix自家的電影的確唔係套套都好似佢自家電視劇果邊咁好睇…
Bird Box最少係合格水平以上先,
我早排睇完一套叫Hold the Dark的Netflix電影真係有中伏中的感覺嚟。

其他覺得拍得唔算的Netflix電影:

The Fundamentals of Caring
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Fu...tals_of_Caring

The Siege of Jadotville
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Si...dotville_(film)

I Don't Feel at Home in This World Anymore
https://en.wikipedia.org/wiki/I_Don%..._World_Anymore

Okja
https://en.wikipedia.org/wiki/Okja

Cargo
https://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_(2017_film)

舊 01-18-19, 01:49 AM   #669
肉羊哩咖
griffin611

煲劇畀老婆鬧

一口氣追晒《泰坦斯》(Titans) 。

唔好:開頭無咩特別,情節同個舖排幾亂,有啲角式有排都未有戲又現身一下,節奏時快時慢,主要係 Dick Grayson (仲未變 Nightwing)一個人担起啲戲,有啲角式有啲戲但無乜用又無火花,有啲對白甚至有少少訖突,特技就好粗,甚至部份非常礙眼。

好:打鬥幾好,但好血腥好暴力吓,劇情去到旅館大戰就好好多,亦慢慢變得好黑,到嗰到你挨到嘅話就會有回報。個結尾真係令你幾期待下季。仲有 post-credit 某兩個角式出場~~~

疑中留情:請個大波士過嚟點解要玩計中計?無解釋;而點解大波士個大計,有咁多異能者唔揀,徧揀個無能力嘅 Dick ?睇嚟要等下季。

大波士係做 Castle Beckatte 斯文啲嗰個下屬演,把聲變咗原全認唔出。

結論:本人唔係話偏幫 Marvel ,呢部又未到 DD/JJ/罰叔 個程度,叫做整體好過 The Defenders 咁啫

舊 01-18-19, 05:42 PM   #670
肉羊哩咖
griffin611

選擇困難症

罰叔上咗,ST: D S2E01又上埋。

—————

好地方 S03E11: 又 reboot 多一次?!今次加入惡魔暗中搞鬼,去返鬥法條路,好玩

舊 01-18-19, 06:20 PM   #671
IDGAF
The One

Star Trek: Discovery第一季已經有不同膚色同種族的人類角色同加入LGBT元素,\
估唔到第二季會見到有坐輪椅的船員出現(不過只係路人無對白的)玩埋傷健共融,
但套劇本身係科幻片,劇入面又有人工重力等的科技,真係需要用輪椅咩?

========

睇完金球獎(Golden Globe Awards)之後,
係Netflix睇咗拎最佳外語片和最佳導演的ROMA(羅馬),
同拎最佳電視影集演出–劇情類男主角的Bodyguard(內政保鑣),
ROMA個故事其實好簡單講女人自強,
Bodyguard的演員入面就淨係識個男主角,
因為當年Game of Thrones Red Wedding果幕實在太震撼…

遲d睇埋係金球獎拎最佳電視影集演出–有限影集及電視電影類及男主角的The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story先~!

https://www.youtube.com/watch?v=22VcrijF8Os

https://www.youtube.com/watch?v=xOuD3snq-vk

舊 01-19-19, 10:55 PM   #672
IDGAF
The One

煲完The Punisher第2季~!
繼續玩高血量暴力美學,
個結局完得幾好無特別留尾,
唔怕突然腰斬留憾先。

幾鐘意睇開頭大叔配可樂少女呢個組合,
佢哋一齊出現過的場景大部份之後都會被拆毀…
有d位幾有喜感,例如私影果度。

估唔到個心理有點不平衡的心理醫生會影響咁大,
反而"men in black"同B.R.戲份其實無預告表現到咁重,
現任vs前度女友的結果估唔到係咁…

Daredevil果邊的Karen Page有客串出一集,
停屍間、赤腳、高踭鞋果度笑咗…

睇完晒目前的Netflix Marvel劇後,
覺得Netflix當初唔應該咁大貪,
開The Defenders果邊Jessica Jones、Luke Cage、Iron Fist,(有超能力的英雄)
如果佢淨係集中做Daredevil同The Punisher呢兩套劇可能仲特別d。

https://www.youtube.com/watch?v=tAYe8gLY7tU

此篇文章於 01-19-19 11:43 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-19, 01:37 AM   #673
肉羊哩咖
griffin611

睇動畫學地理……經典遊戲動畫化 (Where in the World is) Carmen Sandiego

個畫風好似遊戲 Agent A

舊 01-20-19, 02:29 AM   #674
12號四分衛
Game Master

引用:
但套劇本身係科幻片,劇入面又有人工重力等的科技,真係需要用輪椅咩?
你諗番現實,唔係樣樣野都對等發展 ge ..
舊 01-20-19, 03:48 PM   #675
12號四分衛
Game Master

Voltron 上左架
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉