Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-21-18, 04:04 AM   #626
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
一大堆 trailers

Bird Box 5 分鐘片段

著名小說第二度搬上銀幕:Watership Down

睇啲CG勁唔掂,唔知劇情點

Stranger Things 賀節短片

班細路大得好快!

舊 12-21-18, 07:42 AM   #627
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
Will 越大越靚仔 XD

舊 12-21-18, 10:27 PM   #628
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: aquarius 查看文章
jojo有埋第2, 3季
入動畫都幾積極吓
希望會入埋4同5
引用:
作者: 真!DC 查看文章
第一季係一,二部
第二季係三部
第三季係四部
其實只係差而家播緊既第五部冇
不過佢要加都應該會完晒先?
由手機版發出
引用:
原來有埋第四部(之前好難上網搵到嚟睇..)

因為第三部係分咗兩季上映..
第5部如果netflix有得睇唔怕等, 起碼質素好
無睇開JoJo,
但我見黃Viu果邊都有得睇幾季JoJo的奇妙冒險,
仲要免費睇同可以下載離線睇的。

JoJo的奇妙冒險(第一季)
https://www.viu.com/ott/hk/zh-hk/vod...B8%80%E5%AD%A3

JoJo的奇妙冒險 星塵遠征軍
https://www.viu.com/ott/hk/zh-hk/vod...BE%81%E8%BB%8D

JoJo的奇妙冒險 不滅鑽石
https://www.viu.com/ott/hk/zh-hk/vod...91%BD%E7%9F%B3

舊 12-22-18, 04:21 AM   #629
肉羊哩咖
griffin611

REVISION,一月新番。真 original

呢邊無 JoJo. 但有:
盲探
奪命西
Tomb Raider (新版)

舊 12-22-18, 07:20 PM   #630
肉羊哩咖
griffin611

好地方 The Good Place

人點都會死,死咗之後又會點?世界各大宗教哲學都自有一套解釋;大部份大致都話:做好事就上天堂(或類同),做壞事,和或破壞教規就落地獄(或類同)受(永恒)苦。好地方呢套劇就玩呢個觀念—好人死咗後就去「好地方」,壞人死後就去「壞地方」咁話。

S1 講女主角 Eleanor 係個道德水平好低,唔理人感受嘅人,有一日佢死咗(仲要死得好難睇),點知被管理人米高話佢好咗「好地方」,係個為好人往生嘅地方,嗰度每人都配有個 soulmate,遇到嘅人同事都係稱心如意;女主角自知唔應該留嚮度,又自私咁唔想自爆攞嚟衰嘅情況下,夾硬死頂,咁啱佢個「騷眉」係個哲學教授 Chidi,對外就扮好人,內裡就要 Chidi 幫佢補習,加埋佢個鄰居— 無口憎人同名門淑女呢個組合,學點做返個好人。

玩呢味嘢,又完全唔涉獵任何宗教,大講哲學唔離題之餘又唔悶,笑料主要落去啲錯摸拉度,再加上女主角啲壞習慣有時失控同埋啲自卑情結。另一個特式就係幾乎每話尾都幾乎會出然突發情況,一扭之下留待下回分解.......

S1 最大個扭橋—慎入!

女主角經歷咗咁多之後,其實佢「騷眉」同兩位鄰居,都唔係完人,突然覺悟到佢根本唔係嚮「好地方」,而係個特製嘅「壞地方」,係利用居民之間關係性格,再加上米高暗中玩嘢,去互相折磨。

S2 緊接大橋穿咗之後,上半啲笑料米高為咗補鑊,一面瞞住上層,一面要應付手下叛變,又要同主角四人組鬥法,最精彩嘅係,去到中間索性將成個處境掉咗再轉換,去返落去主角四人組個性格同生前事嗰度。去到最尾,再一次掉咗原有嘅處境,嚟一個真正 reboot。製作群好敢試新嘢,唔會玩到爛先識收,係就幾幾跳躍吓,但勝在無話太過超展開,主角啲性格又見到不斷改善緊。

S3 開始幾慢,有啲夾硬,但過咗3 話之後好返,又玩好多天馬行空嘅地方,豐富個世界觀。

個人覺得主角四人組除咗 Janson 有啲難頂之外,其餘3 個都寫得幾好,最搶鏡嘅係 Janet — 人型 Siri/Alexa/Contana/Mercedes,不單只隨傳隨到,有無限知識,仲有求必應,你要乜佢即刻變畀你。妙在佢仲有自我求生「本能」,去到 S3,佢唔單止係米高個精神支柱,好多問題都靠佢搞掂。

此篇文章於 12-22-18 07:26 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-18, 02:59 AM   #631
森羅

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDcavelife87
Bird Box都係覺得雷聲大雨點小咁

喪屍老豆同滅境好睇好多
森羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-18, 06:12 PM   #632
肉羊哩咖
griffin611

以為歲晚收爐,點知彈咗套咁嘢出嚟-- 天狼:

未睇,但第二季已經公怖咗。

之前仲有新版「刄牙」:

舊 12-27-18, 12:18 PM   #633
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
睇左 Bird box, 感覺都係TV電影級數, 特技唔多, 好多謎無解.

有D驚喜係除左Sandra Bullock, 仲有 John Malkovich, 同埋juraasic world入面個華人科學家.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-18, 04:39 PM   #634
肉羊哩咖
griffin611

回上:BD Wong,由原版 Jurrasic Park 做到而家。仲有做 Mr Robot 入面個 final boss。

又見(?)返 A2 AoU,有2006年版死簿動畫,仲有套 original 叫 You;報告完畢

舊 12-28-18, 02:09 AM   #635
肉羊哩咖
griffin611

傳說中嘅 Black Mirror 大電影?!

feat. “Relax” Frankie Goes to Hollywood

舊 12-28-18, 04:45 PM   #636
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: ahleung 查看文章
睇左 Bird box, 感覺都係TV電影級數, 特技唔多, 好多謎無解. .
見到 Netflix 努力咁拍電影
但so far 都仲係電視電影質素 ...
由手機版發出
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-18, 06:16 PM   #637
肉羊哩咖
griffin611

原來套 Black Mirror 係互動電影,可自選結局,現已上架。

樓上睇咗 ROMA 同 The Ballards of Buster Shruggs 未? 呢兩套都係 Netflix 出資拍,亦係好多影評今年度廿大之列。

舊 12-28-18, 07:51 PM   #638
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
原來套 Black Mirror 係互動電影,可自選結局,現已上架。

樓上睇咗 ROMA 同 The Ballards of Buster Shruggs 未? 呢兩套都係 Netflix 出資拍,亦係好多影評今年度廿大之列。
The Ballards of Buster Shruggs 卡士勁,不過睇到一半就停左,故事都幾有寓意。
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-18, 01:07 PM   #639
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
引用:

我好似揀o左 BE...

舊 12-29-18, 03:12 PM   #640
12號四分衛
Game Master

引用:
傳說中嘅 Black Mirror 大電影?!

最後「玩左」兩個鐘,大致上試哂所有Option
一開始太著意試Option,或者太快選擇玩野/同故事大方向唔同的Option,應該會好快會「Loop到悶」
舊 01-01-19, 02:38 PM   #641
肉羊哩咖
griffin611

又玩嘢,不過有期嗽!七月四號!

煲緊 Voltron,未睇 Black Mirror 住。

舊 01-01-19, 02:51 PM   #642
12號四分衛
Game Master

引用:

煲緊 Voltron,未睇 Black Mirror 住。
仲以為香港Netflix (終於) 有Voltron
舊 01-02-19, 05:11 AM   #643
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
引起不必要誤會,罪過罪過。其實無太大期望,最緊要唔好用日系超機人咁去睇,會好啲,煲晒全8季再講。

BM 有唔少人出晒 decision chart 開晒所有結局同密碼,唔透,自己搵。

舊 01-02-19, 10:39 AM   #644
ahleung
The One
Bannnned

香港區昨日個人新發現,

- 火影忍者共9季
- Re從零開始的異世界生活
- 七大罪劇場版 天空的囚人
- 輕羽飛揚
- 湯搖莊的幽奈小姐
- 多套發哥英雄電影, 例如英雄本色三部曲, 縱橫四海
- 多套成龍舊動作電影, 例如A計劃

此篇文章於 01-02-19 05:39 PM 被 ahleung 編輯。
舊 01-03-19, 11:16 PM   #645
IDGAF
The One

The Punisher: Season 2 1月18日上~!

Titans 1月11日、Star Trek: Discovery Season 2又1月17日上(唔知香港Netflix係咪同步呢?),
駛唔駛一次過放咁多動漫向作品係一月呀?

https://www.youtube.com/watch?v=j9nca9cktCI

https://www.youtube.com/watch?v=OQk2hGNv4Ow

此篇文章於 01-03-19 11:20 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-19, 08:48 AM   #646
ahleung
The One
Bannnned

哥斯拉動畫電影第三集,1月9日上架
舊 01-04-19, 10:32 AM   #647
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
The Punisher: Season 2 1月18日上~!

Titans 1月11日、Star Trek: Discovery Season 2又1月17日上(唔知香港Netflix係咪同步呢?),
駛唔駛一次過放咁多動漫向作品係一月呀?

https://www.youtube.com/watch?v=j9nca9cktCI

https://www.youtube.com/watch?v=OQk2hGNv4Ow

上集塊面比罰叔當抹毛咁掃鏡都只係得幾條痕

舊 01-05-19, 01:32 AM   #648
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: ahleung 查看文章
哥斯拉動畫電影第三集,1月9日上架

呢套我算了
未試過睇動畫睇到咁悶..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-19, 07:06 AM   #649
肉羊哩咖
griffin611

引用:
呢套我算了
未試過睇動畫睇到咁悶..
呢部戈C9 唔抱任何期待去睇會好啲掛~~~

罸叔斷估如無意外都係拉屎一季,不過期待去都去得好好睇睇~

------

終於煲晒全8季 Nextflix Voltron,如果好似S1/2/7/8 咁,13 話一季咁計嘅話,應該都係6季咁長,因為S3/4/5/6 都係6或7話一季,好怪。全部78 話,都唔好話唔煲到氣咳。

首先,唔好當佢日系超機人咁去睇會好啲,反而似無乜超機人情節嘅戰隊咁樣。總括嚟講都叫OK

好嘅:

畫功一流,間中有啲手繪風,人設都好,表情時有啲日系色彩。機機設都唔錯,CG做出嚟好畀到個巨大感。超機人戰鬥去到最後兩季勁精彩。故仔偏重人物,幾好,尤其主要角式之間嘅互動(主要係拗頸)同埋冒險情節都幾緊湊;戰鬥場面,對住班機械獸(無譯錯,入面真係叫做robo-beast )好睇,又未到Gridman 個程度,但叫好好;主要人物都好多,但幾個突出嘅,好似黑戰士、紅戰士、藍戰士同公主都寫得幾好。故仔著重團結,好多時開埋主角威能都未必嬴,要靠班配角嘅合作先化解都危機。

唔好嘅:(唔好意思,有少少 Honest Trailer 上身)

雖然係比較兒童向,都好多嘢唔多合理--既然五隻獅子分散去宇宙唔同角落,點解偏偏全部獅子都揀主角呢班地星人?成個宇宙咁大真係無人啱?奸黨係統治咗成個宇宙(係成個宇宙)成一躉年以上嘅大帝國,但成78話出過嘅機械獸十隻手指幾乎數得晒咁滯,仲要幾乎隻隻都係勁難打,啲資源反而落晒去啲卒仔戰機度?S1同S2個大波士好沉迷搶齊五隻獅子,但幾乎次次都派埋啲巨艦大炮去炸,啲獅子又鬼咁硬,無乜邊次可以捉到,搞乜?

由於個設定主要都係有(超)科學做設定,但班主角好多時拋埋啲唔知咩嘅懶科學名詞出嚟,對故仔又無幫助,聽到一頭霧水;最衰奸人嗰邊硬係加件巫婆出嚟,又要超屈機,主角隻揪親都幾乎要搵計走人,咁要班軍佬嚟做乜?仲斃嘅係奸角除咗大奸嗰三件之外,其他個個都係咁上下樣,好多都係出現一兩話,即使有得再出場都唔講都認唔出~

講開人物,綠戰士同黃戰士都幾配角,不過後嚟綠戰士有條家庭線,叫做好好多;反而黃戰士由頭都尾,除咗搞下笑,佢啲線仲弱過公主個管家。
唔想透嘅不過⋯⋯
到 S2 爆出嚟話綠戰士係花木蘭嚟,但衰在係公係乸對佢條線同成個故仔都無影響,你繼續當佢係仔咁睇無問題~

頭兩季仲有個大問題就係好慢,講一個地方可以玩成兩三話,去到S2 快返啲,可能班編劇見咁玩法唔掂,索性去到S2 尾嚟次轟轟烈烈嘅決鬥,順手 soft reboot埋;S3 個新大波好似好好多,美形,打得,聰明有計謀,又口甜舌滑,身邊仲有四件「靚女」伴住(梟博士?),食住班主角嚟玩,點知玩咗三話就唔見咗,跟住去到S4 尾佢再出現返,佢啲線幾乎最好睇嘅部份。

五隻獅子都有啲問題:唔計佢有無限裝甲(點打都唔爛),幾乎無限 EN,佢好似有自我意識,識同駕駛員心靈相通(包埋 memory dump),可以根據劇情需要提示駕駛員用咩武器,仲識自動因應劇情出新武器或強化現有武器;最絕嘅係有 share account,仲可以兩個人同時爭 login,有 "Find My Lion" 功能,又可以因應劇情獅子自行取消同更改登錄~ 去到後尾可以有埋 remote login, 同 remote control~~~ 仲有兩話連 virtual machine 都玩埋,死未?

注意:原本隻《百獸王》(啫係 Deadpool 玩緊嗰隻),呢度有一話有個 cameo

舊 01-05-19, 11:52 AM   #650
IDGAF
The One

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
究竟係VPN定人在外地先睇到?
細個係表哥屋企玩個呢隻5隻貓/老虎/獅子合體的機械人玩具,
但從來無擁有過同無印象套戲其實係點,
係近年見佢出咗LEGO版先有興趣搵返嚟睇,點知香港Netflix又無提供…

引用:
作者: Sar8 查看文章
上集塊面比罰叔當抹毛咁掃鏡都只係得幾條痕
係囉,上集尾包到成個木乃伊咁款,
以為最少好似The Dark Knight版Two Face果種毀容級數添~!
https://www.youtube.com/watch?v=dJma8pVAvH4

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:44 PM

手機版 | APP版