Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 11-10-18, 07:01 PM   #576
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
睇完Dare Devil season3 (final season?)
主角今季未著過戰衣XDDD
由手機版發出
好似呢樣係特登嘅,係 MCU,黑色呢件先至係主腳嘅正式戰衣。

第三季嗰場⋯⋯

製作人堅稱監獄風雲嗰場,成11分鐘咁屫,真係一口氣無咳直落過搞掂(當然有take),信不信由你:

-----
呢邊有 The Good Place,好正,好好笑,妙在入面譾好多好多哲學--鬼咩其中一件主腳係教呢瓣嘅,但唔會說教得太悶,幾乎話話啲橋係咁扭(唔透)你一口氣咁追又記得嘅,其實扭得又合理,半粒鐘一話又得十三話一季唔會監粗拖(咳),宜家跟住美國嗰邊一個禮拜一話第三季,照呢季劇情咁去法,怕且都近完喇掛~

此篇文章於 11-10-18 07:35 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-18, 07:09 PM   #577
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
睇咗Chilling Adventures of Sabrina(莎賓娜的驚慄奇遇)了,
個女主角Kiernan Shipka由細睇到佢大(因為之前有煲Mad Men),
演技就無乜大進步,但就靚女咗~!

其實個故事背景係咩年代?
睇個鎮的場景、汽車、服飾、黑白電視同照片等感覺似係1960年代,
但睇睇下又間中會見到有Notebook、手機出現的?!

個女主角的身世+父母真正的死因,
停屍間個男仔+佢隻使魔+佢的養父母點解要死,
堂兄Ambrose Spellman同佢的同黨點解炸梵蒂岡等…
個故事有咁多伏線未解,應該會有第二季吧?

睇到結尾,覺得個中名譯名應該係白髮魔女傳先啱。
1. 都話佢一拍埋去 Prudence,畀人搶晒戲~
2. 無,好多八十年代甚至更舊嘅嘢,睇啲車同服飾,個世界設定都幾雜吓
3. 支線仲有Ambrose 邊個係佢同黨、細姑媽個男友/書局老闆係乜水、校長有乜陰謀、Madam Satan 會同女主腳爭等等等等,大把嘢未解~
4. 係呢度話一般啫,美帝嗰邊評價唔差,應該添食, 不過有 American Vandal 個前例,唔好太老定

此篇文章於 11-10-18 07:35 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-10-18, 07:13 PM   #578
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
遲到好過沒到啦,希望大張真能夠參予(反正他本人已經自薦了)
期待!有大張老師當然最好,不過睇返 SSSS Gridman,心裡面又有啲複雜

舊 11-11-18, 06:18 PM   #579
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
睇完Batman,畫面超靚。
後感係。。不久將來Batman會加入機戰XDDDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-18, 06:59 PM   #580
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
睇完Batman,畫面超靚。
後感係。。不久將來Batman會加入機戰XDDDD
由手機版發出
不如話《蝙蝠戰隊:忍忍者》

舊 11-11-18, 07:51 PM   #581
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
唔洗大搞特技會易啲掛,劇情有無點改唔知,不過叫正路,話時話,咁窄嘅地方都揸住支MG3/MG42好似唔多實際~

有個位向死硬致敬。

南北韓個background本身同人狼空想嘅世界幾接近
改動咗都沒有違和感

netflix有份投資嘅戲算好睇..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-18, 01:37 AM   #582
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: aquarius 查看文章
南北韓個background本身同人狼空想嘅世界幾接近
改動咗都沒有違和感

netflix有份投資嘅戲算好睇..
都可以咁講,可惜個設定同戲入面啲政治內部角力人似唔多嗱間;入面韓軍方完全無介到入件事咁(明明有一幕公安阿頭講陰謀時,係有個軍人在場),呢樣同原版一樣掛?照計原版講二戰結束,多多少少,應該會有美帝呢個角式,麻煩指正。

另,《攻殼》個故仔有唔少哲學方面嘅探討,影響到素子最後同 Puppet Master 「合體」,真人版完全捉唔到個神髓,dumb down 得太過龍而出事;反而人狼呢方面著墨無咁多,可能咁比較易改。

舊 11-14-18, 10:08 AM   #583
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: X&Y 查看文章
更新, 扣完兩個月93蚊後剩下既48蚊, 佢按比例咁計左半個月既UHD PLAN
4/10/2018 Netflix Service 5/10/2018–20/10/2018 Gift Credit HK$48
更新:
買PS PLUS 12個月送的$234"Netflix幣",
的確可以自由選擇用嚟交3個月$78 HD Plan或2.5個月$93 UHD Plan。

咦,宜家Netflix又整咗個$112的月費計劃出嚟,
畫質無特別寫明係咪把HDR獨立另外收費,
但得呢個plan有什麼「最優質的音訊」,即係Dolby Atmos果類嘢?

舊 11-15-18, 03:32 AM   #584
肉羊哩咖
griffin611

舒娜 She-ra 已上架

有傳測試緊只在手機上睇嘅 plan, 平一大截,未知香港會唔會有。

此篇文章於 11-15-18 03:35 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-20-18, 12:40 AM   #585
肉羊哩咖
griffin611

好地方 S03E09 (無透)

真係編劇想點玩都無侷限,突然玩半集打鬥咁都得?!打得夠好笑先好嘢。

重點係發現到有人事先知到個「遊戲」點玩法,班友間接發現咗成個系統有個好大 bug,睇吓下回點分解。

—————

遲咗先補返前兩季評論

舊 11-28-18, 03:39 AM   #586
肉羊哩咖
griffin611

EVA 電視版 trailer

此篇文章於 11-28-18 03:51 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-28-18, 03:46 AM   #587
肉羊哩咖
griffin611

睇咗 Coen 兄弟套 The Ballad of Buster Scruggs,正,六個無關係嘅短篇凑埋,唔好畀第一個故仔誤導你,每個故仔多多少少都牽動到你唔同情緒,你唔鍾意睇西部片唔緊要,因為啲梗唔係重點,可能除咗第一部之外掛;搞到想搵返 True Grit 嚟睇 — 點知無 streaming 播緊~

舊 11-28-18, 02:05 PM   #588
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
Netflix宣佈拍cowboy bebop真人版
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-18, 03:54 PM   #589
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: ahleung 查看文章
Netflix宣佈拍cowboy bebop真人版
原來舊年已經開始製作,原作班底有份監住,知道只得十集,其他乜都唔知。唔知會唔會好似死簿同AC 咁出事(個人仍堅持死簿其實都ok),不過知道一定去買OST。

舊 11-28-18, 08:50 PM   #590
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
俾 body guard 個 trailer 引左我睇, 劇情膠在係咁啪啪啪
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-18, 04:11 AM   #591
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
原來舊年已經開始製作,原作班底有份監住,知道只得十集,其他乜都唔知。唔知會唔會好似死簿同AC 咁出事(個人仍堅持死簿其實都ok),不過知道一定去買OST。

個人覺得netflix除咗資金充裕之外
佢哋自家嘅電影或劇集總係去唔到好好睇嘅感覺
cowboy bebop真係有所保留
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-18, 05:04 AM   #592
肉羊哩咖
griffin611

德古拉的移動城堡

引用:
講錢佢點都唔會夠適住嚟多,但勝在乜想敢試,又唔會自我設限;唔到好好睇又唔好咁講,有啲真係原創嘅都好得,近例如 The Ballad of Buster Scruggs,而改篇嘅好似 DD/LC 呢啲一啲都唔失禮,起碼好過 CW 嗰堆先。

不過西方改日本嘢,講真唔多有信心,但出到嚟點都捧場,但唔會有大期望咯。

------
趁養病追晒二季 Castlevania,其實應該當一季咁辦:啲製作費好似去晒尾二嗰集咁噃~ 分鏡動作配樂都一流,故仔有啲拖,尤其 S2 開頭,但舖排去到高潮位就好鬼有滿足感;睇住嗰場打到穿牆過壁,唔知點解好驚有人會突然嗌 "Save Martha"~~~

唯一不滿嘅係三人組入面配金髮嗰位把聲好難頂。

舊 11-29-18, 04:54 PM   #593
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
劇集佢okay
但電影就未真正有一套講得上合格
由手機版發出
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-18, 04:58 PM   #594
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
另外日本動漫改篇講得上合格真係有幾多套?所以原班人馬睇住都好,我都無眼睇了
由手機版發出
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-18, 11:11 PM   #595
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
另外日本動漫改篇講得上合格真係有幾多套?
只計真人:

日版死薄(電影上下集計):掂
日版死簿(L外傳):貂尾狗續其中一個例子
日版死簿續編:未睇唔知
日版死簿(電視版):未睇唔知
美版死簿:一般
漂靈:一般
銀魂1:掂
銀魂2:未睇唔知
龍珠:唔洗睇晒都知有幾唔掂(?!)
攻殻:離譜
日版紅眼鏡:未睇唔知
韓版人狼:中上
進擊的巨人(上下):未睇唔知
鋼鍊:未睇唔知
劍心(1+2+3):1就中上,2,3未睇(阿媽桑有)
All You Need Is Kill (美版個名太低能):一般
20世紀的少年(無記錯有三部電影):中上
Monster:無睇唔知
深夜食堂:掂
孤獨的美食家:(你當旅遊節目睇)中上
野武士美食家:中上
逃恥:掂(唔洗講啦掛)
金田一少年之事年簿(咁多個版本邊鬼記得):一般,因為始終有個譜
雷朋三世(新版):唔掂
(木村托哉嗰套古裝片):未睇唔知
朝五晚十(個名記唔清楚,講緊石原美里嗰套):唔知/好難講
機動警察:電視版中上,電影版未睇
James Cameron 嗰套咩鬼嘢(補充—好似係統夢):上咗啦咩?(自答:未)個女主腳咁嘅款,想當笑片都笑唔出~ (收山之作?)
G-Saviour:衰到唔止唔敢掛機動戰士個排頭,笨大直頭唔想人知佢嘅存在~
美(老)少女戰士:唔知/好難講,不過帶紅咗唔少人,應該差唔到去邊
強殖裝甲:未睇唔知
科學忍者隊/神勇飛鷹俠:未睇唔知
Speed Racer:未睇唔知,不過評價就好麻麻
(紮醒記起)電影少女:未睇唔知
(仲有)不倫食堂:未睇唔知(係真㗎)
さぼリーマン甘太朗:一般,橋段係好,不過拍到成個廣告咁,男主角 high 個樣又好影響胃口~
人100%靠外表:唔掂;唔係話女主腳被監粗變平庸好倭屈 (佢個相唔係本人杯茶),而係太廣告,笑又唔好笑,條感情線好監粗
東京喰種:對原作無興趣,所以唔知
(罪該萬死,居然漏咗呢套)頭文字 D:當年算中上,劇情幾跟得足原作,啲改動叫做合理;不過今時今日睇返,又同仲早前電視動畫版一比,唔賽車時啲轉折位同感情線處理得麻麻,賽車個陣配樂帶唔起氣氛,而條路又太光,去過日本揸夜車都知條路有幾光(可能係安全考慮),叫做合格。
(名偵探比超超唔算喇)

(第N次後補)

此篇文章於 11-30-18 05:59 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-30-18, 10:33 AM   #596
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
夜魔俠不會有第4季

如果是迪迪尼自己拍回還好,但真是可惜演員們了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-18, 12:48 PM   #597
肉羊哩咖
griffin611

引用:
夜魔俠不會有第4季

有冇搞錯! 咁預 JJ 同罸叔做埋嚟緊嗰季都收檔。 不過據 Netflix 講就而家播咗仲有得重溫。

此篇文章於 11-30-18 12:59 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-30-18, 01:30 PM   #598
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
夜魔俠不會有第4季

confirmed?
仲諗住打bulleyes。。。
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-18, 06:23 PM   #599
肉羊哩咖
griffin611

Netflix 發畀傳媒嘅料,應該係真。

舊 11-30-18, 10:59 PM   #600
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
Minecraft story mode
跟本就係telltale game ,邊睇邊選

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:32 PM

手機版 | APP版