Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 03-12-18, 12:24 PM   #351
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
Jessica Jones Season 2個時間點似乎係The Defenders之後,
因為劇中見Daredevil個好朋友Foggy有係女律師Jeri Hogarth個office出過下場,
但對主線劇情無乜影響,所以唔睇The Defenders應該都無乜問題。

睇咗GODZILLA 怪獣惑星,
一開場就講地球有怪獸,又無啦啦有班外星離地球的人類想幫地球人,
之後有GODZILLA呢個威脅搞到要全部人搭太空船逃離地球,
仲要飛咗廿年彈盡糧絕先諗回程返地球。

吓!咁點解唔一開始先撤退到月球,偶然落地球拎資源整武器返擊?
(戲有都提過下類似建議)
可能佢個故事要配合二萬年呢個點子,同埋目前只係出咗Part 1,
不過套片有支援到HD Dolby Vision同5.1 ch,Netflix動畫片嚟講整得幾靚,值得睇!
JJ S2 睇咗四集,唔多拉埋其他同世界嘅人物一齊,有好有唔好,係就好獨立,但成個MCU可貴嚮互動嗰度

咁......
其他同系嘅片集會唔會走班IGH 嘅產品出嚟?

戈師奶點睇呢度唔重覆,不過班外星人走出嚟好怪,唔係幾通,既然由宇宙漂流過嚟,又唔幫地球人走佬,搞到地球人好似(應該唔止)得返一隻船咁

舊 03-13-18, 07:45 AM   #352
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
睇左7集Jessica Jones,
今季麻麻地。
由手機版發出
cancerman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-18, 09:08 PM   #353
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
遺落南境 滅絕 已經有得睇喇
不過個名變左做 滅境
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-18, 05:19 PM   #354
肉羊哩咖
griffin611

Jessica Jones S2

比第一季差好多,對家唔吸引無迫力之餘,主角對件事乜都做唔到咁濟,係呢個係用角式推動嘅故仔,但主角動機都亂,咁叫人追得幾辛苦下

去到尾三份一先至發力叫做節奏好咗有返戲味,第十一集某人再「出場」令個故仔去到高峰(啫係跟住就落嚟)

反而班配角啲線仲好睇過主角!尤其係 Jeri 同 Malcolm 兩條線好有戲,最慘就係最尾一集好多嘢都「非常突然」,兀突到痺。

感想一堆

1. 接返上一季話去「幫人」,其實開始無耐就 drop 咗,捲入某事件入面
2. 但好快又跳咗去查 Jessica 個身世,你諗住會好激咁去打,點知又無
3. 佢老死「瞓晒身」去幫手,後面個原因「原來係咁」,個舖排好正,但佢個男友就嘥晒,前半仲好多描寫,跟手就掉咗唔用
4. Jeri 都會遇到「寶藥黨」真係估佢唔到,佢被班拍乸迫嗰到個輕重就得啱啱好,CA Moss 做得好入戲 (有幾幕見女就擺出個淫樣幾可信),個復仇短但到, 佢可能係呢季唯一一個「嬴家」都唔定; 初初以為佢好似 The Defenders 入面 薛砍莉葦花咁係最後波士添
5. 另一個好無用嘅係敵對偵探社個老細,太多無謂戲,咁多支旗都未死得,好命大, 但咁畀人糟質法,係本人就轉行喇
6. Samson 又係嘥咗, 佢好似知好多嘢, 呢季班佬真係無乜用
7. 最大問題唔係有條失控嘅癲婆嚮街度四周圍殺人,仲要唔知點解情報好準嗰隻,而係佢後面條佬,你大愛還大愛,出面死緊人大佬!佢好似唔多知咁,你要醫返條癲婆,好心收埋佢去個少人嘅荒島,近唔好累街坊,遠就全世界~ 你咁死咗唔係代表你負責,你去自首個 ending 會合皮啲
8. 最後問題一大堆:
- 對家係阿媽(都唔認得),仲要強大過你,Jessica 好似即時斯德歌爾摩症上身咁
- 殺完咁多無姑姑嘅人你就話要去幫人?仲要即刻有個機會畀你出手? 笑片嚟?
- 你唔係走入個手術室就開得工, 好多消毒同準備要做噃~
- Trish 點走出嚟, 換埋杉, 仲要有支鎗, 兼咁快搵到嚟, 仲要一嘢咁準?
- 用外力解決件事係最後一根稻草
- 唔好話第一季, 主線遠遠比唔上 Luck Cage 同 The Punisher 個結局

埋咗好多好有潛質嘅伏線:
呢個係 MCU

下季估 Trish 會唔會係對家嚟?

此篇文章於 03-19-18 05:22 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-18, 06:18 PM   #355
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
搭問Chromecast Ultra香港有無行貨賣?
本來想買一個嚟睇Netflix 4K劇及係Google Play買電影再係電視上觀看,
但上網又唔見有得賣,淨得Chromecast,不過都夠比屋企其他細電視用。

最後買咗Apple TV 4K睇Netflix同係iTunes買4K電影串流睇,
亦可以經YouTube app睇到係Google Play買得電影,
唔知日後會唔會開放下載影片功能比Apple TV用,
宜家想下載唯有用iPad而且只可以下載HD畫質。

電視本身都有App,睇到Netflix,Google Play電影,YouTube,
但有比較下用Apple TV睇效果會好d,啟動、飛片速度都快d。
chromecast ultra去買水貨都ok,個人用左都好耐下
lan/wifi都算stable

舊 03-25-18, 01:50 PM   #356
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: westpat 查看文章
chromecast ultra去買水貨都ok,個人用左都好耐下
lan/wifi都算stable
Thx,
咁係香港用水貨Chromecast Ultra,
除咗經Netflix、YouTube可以睇到4K畫質的影片之外,
係香港經Google Play電影買的電影又有無支援4K,定只係維持HD畫質?

舊 03-25-18, 02:00 PM   #357
IDGAF
The One

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
Jessica Jones S2

比第一季差好多,對家唔吸引無迫力之餘,主角對件事乜都做唔到咁濟,係呢個係用角式推動嘅故仔,但主角動機都亂,咁叫人追得幾辛苦下

去到尾三份一先至發力叫做節奏好咗有返戲味,第十一集某人再「出場」令個故仔去到高峰(啫係跟住就落嚟)

反而班配角啲線仲好睇過主角!尤其係 Jeri 同 Malcolm 兩條線好有戲,最慘就係最尾一集好多嘢都「非常突然」,兀突到痺。

感想一堆

1. 接返上一季話去「幫人」,其實開始無耐就 drop 咗,捲入某事件入面
2. 但好快又跳咗去查 Jessica 個身世,你諗住會好激咁去打,點知又無
3. 佢老死「瞓晒身」去幫手,後面個原因「原來係咁」,個舖排好正,但佢個男友就嘥晒,前半仲好多描寫,跟手就掉咗唔用
4. Jeri 都會遇到「寶藥黨」真係估佢唔到,佢被班拍乸迫嗰到個輕重就得啱啱好,CA Moss 做得好入戲 (有幾幕見女就擺出個淫樣幾可信),個復仇短但到, 佢可能係呢季唯一一個「嬴家」都唔定; 初初以為佢好似 The Defenders 入面 薛砍莉葦花咁係最後波士添
5. 另一個好無用嘅係敵對偵探社個老細,太多無謂戲,咁多支旗都未死得,好命大, 但咁畀人糟質法,係本人就轉行喇
6. Samson 又係嘥咗, 佢好似知好多嘢, 呢季班佬真係無乜用
7. 最大問題唔係有條失控嘅癲婆嚮街度四周圍殺人,仲要唔知點解情報好準嗰隻,而係佢後面條佬,你大愛還大愛,出面死緊人大佬!佢好似唔多知咁,你要醫返條癲婆,好心收埋佢去個少人嘅荒島,近唔好累街坊,遠就全世界~ 你咁死咗唔係代表你負責,你去自首個 ending 會合皮啲
8. 最後問題一大堆:
- 對家係阿媽(都唔認得),仲要強大過你,Jessica 好似即時斯德歌爾摩症上身咁
- 殺完咁多無姑姑嘅人你就話要去幫人?仲要即刻有個機會畀你出手? 笑片嚟?
- 你唔係走入個手術室就開得工, 好多消毒同準備要做噃~
- Trish 點走出嚟, 換埋杉, 仲要有支鎗, 兼咁快搵到嚟, 仲要一嘢咁準?
- 用外力解決件事係最後一根稻草
- 唔好話第一季, 主線遠遠比唔上 Luck Cage 同 The Punisher 個結局

呢個係 MCU

睇完全季,有興趣可以參考下。

其實有一刻我以為果個華人PI會捉到Jessica Jone痛腳嚟要脅佢,
終於佢的確有殺到人同佈置到果個人係自殺咁
但點知又無善用呢個角色的功能。

https://youtu.be/I2XdtXXYNQY

https://youtu.be/QMCEqxbvkLI

此篇文章於 03-29-18 03:18 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-18, 06:33 PM   #358
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
邊到有得睇佢有D咩片播緊?
之前無續到想再有岩睇先JOIN返
上去到又要硬性簡PLAN 比錢先得

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 01:56 PM   #359
gingq7

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
呢個係 MCU

我覺得Netflix Marvel系列根本唔會有下一季, 因為迪迪尼自己又搞類似Netflix既野, 應該會回收番版權
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 02:07 PM   #360
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: gingq7 查看文章
我覺得Netflix Marvel系列根本唔會有下一季, 因為迪迪尼自己又搞類似Netflix既野, 應該會回收番版權
但近排先有一D迪迪尼电影係netflix上架XDDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 02:56 PM   #361
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: DC 97 查看文章
邊到有得睇佢有D咩片播緊?
之前無續到想再有岩睇先JOIN返
上去到又要硬性簡PLAN 比錢先得
求其G神一拜:https://www.whats-on-netflix.com/

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-18, 04:36 PM   #362
Eking

註冊日期: Feb 2006
netflix 又多左MARVEL 電影, 多左內戰, 不過想睇冬兵多D

舊 05-04-18, 10:27 PM   #363
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
作者: Eking 查看文章
netflix 又多左MARVEL 電影, 多左內戰, 不過想睇冬兵多D
係lo 有civil war 但無winter soldier
由手機版發出
舊 05-05-18, 06:13 AM   #364
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
有jojo 動畫

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-18, 08:27 AM   #365
肉羊哩咖
griffin611

Luke Cage S2

死火,話有 Iron Fist Xover

舊 05-22-18, 04:43 PM   #366
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
鋼之鍊金術師係咪有netflix資金
睇咁多日本電影CG嚟講呢套做得最自然
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-18, 05:22 PM   #367
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
Netflix app入面其實有無what's new 版面. 我成日想睇下有咩新野, 但搵唔到一個類似既section.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-18, 05:47 PM   #368
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
作者: ahleung 查看文章
Netflix app入面其實有無what's new 版面. 我成日想睇下有咩新野, 但搵唔到一個類似既section.
新加入的影片算唔算?
由手機版發出
舊 05-22-18, 06:07 PM   #369
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
新加入的影片算唔算?
由手機版發出
無野了

睇完你個post, 開app搵 (iOS), 跟住嚮首頁拉落去有一行叫 "最新上線"........
之前唔覺有, 唔知係咪最近先加.
但要拉到好落先會出, 唔明點解唔擺顯眼D.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 05:30 PM   #370
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
netflix睇佢D自家片嘅時候D bass位好嘈雜
但睇其他片又無問題
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 06:21 PM   #371
westpat
Jayjey

引用:
Thx,
咁係香港用水貨Chromecast Ultra,
除咗經Netflix、YouTube可以睇到4K畫質的影片之外,
係香港經Google Play電影買的電影又有無支援4K,定只係維持HD畫質?
唔清楚,未有4k電視
我係貪佢有lan port多過所謂4k

舊 05-25-18, 02:20 PM   #372
肉羊哩咖
griffin611

Lucifer 第三季完咗,舖排咗成季個結局,可以話完滿,但又開咗又一新頭,被狐狸斬咗好可惜

舊 05-26-18, 09:23 PM   #373
westpat
Jayjey

出左"我的名字"...勁

舊 05-27-18, 11:50 PM   #374
IDGAF
The One

引用:
引用:
無野了

睇完你個post, 開app搵 (iOS), 跟住嚮首頁拉落去有一行叫 "最新上線"........
之前唔覺有, 唔知係咪最近先加.
但要拉到好落先會出, 唔明點解唔擺顯眼D.
電視app及舊版手機app個介面,
係有得比你選擇片種等去搵片,
但最近手機版更新後個介面傾向你用搜尋功能去搵。
打new releases或recently added會快d搵到新上架的作品睇。

引用:
唔清楚,未有4k電視
我係貪佢有lan port多過所謂4k
Thx

引用:
出左"我的名字"...勁
什麼東東?

舊 05-28-18, 12:36 AM   #375
IDGAF
The One

之前睇咗Netflix拍的The Cloverfield Paradox,
宜家見佢有提供埋08年Cloverfield及16年10 Cloverfield Lane就睇返。(好心當初同步上架啦)
睇完感覺唔係三步曲電影嚟,三部戲世界觀近似但又無直接關係,不過又互相解釋到事件的經過。

之前有睇開The Toys That Made Us呢套講玩具的Netflix記錄片,
最近有第二季,估唔到Hello Kitty篇的內容咁有趣,無諗過Hello Kitty設定上唔係一隻貓⋯?!

睇咗Netflix拍的電視劇版Lost in Space,
我有少少印象係免費電影睇過1998年電影版的Lost in Space。

內容同電視劇版應該有幾大的分別,
我記得電影版經常同囝囝 Will Robinson同場出現的機器人應該係地球製造的,
同好似有少少穿越時空出現「時差」,
Will Robinson應該會以成年人姿態同家人相遇之類的劇情。

但電視劇版就無出現呢類情節,
而且同其他生還者的情況相比Robinson一家應該行衰運,
所以一直遇到唔好的情況出現咁,
加埋個偽心理醫生的劇情感覺有點搞笑。

劇中架木星飛船的外形同橙衫走私客,
是向Star Wars的Han Solo及Millennium Falcon致敬吧?

https://www.imdb.com/title/tt0120738/

https://www.youtube.com/watch?v=P7-S...ature=youtu.be

https://youtu.be/JtCElX7AYjk

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:08 PM

手機版 | APP版