Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 02-23-13, 09:35 PM   #76
TCS_disable
God of Gamer
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: pet3 查看文章
DDR5和DDR3.....
點快都有個譜, 呢個Spec 比盡係基準
TCS_disable 目前離線  
舊 02-23-13, 09:37 PM   #77
Alpha
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2012
都係呢句啦

Alpha 目前離線  
舊 02-23-13, 09:46 PM   #78
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
PS3比360少ram-->跨平台畫面劣化,死定了
PS4比720多ram-->只有自家作品受惠
PS3用bluray, Xbox用DVD 仲唔係Xbox 死定
rorimoe 目前離線  
舊 02-23-13, 09:57 PM   #79
王小虎

註冊日期: Apr 2002
應該話係DDR3同GDDR5的分別,小心混淆。
http://en.wikipedia.org/wiki/DDR3_SDRAM
http://en.wikipedia.org/wiki/GDDR5

此篇文章於 02-23-13 10:54 PM 被 王小虎 編輯。 原因: 我都搞亂左..
王小虎 目前離線  
舊 02-23-13, 10:03 PM   #80
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
引用:
作者: hinasaki 查看文章
XBOX360同PS3有高清又各有獨特機能
(BD,Party Chat,Game唔分區,向下相容....etc)所以有得互鬥

獨佔Game會係大因素,但兩部極似PC既新主機會有幾多自家製外獨佔Game..?
可能一年都冇十隻,就算有都大部分係XBLA/PSN多,唔係主流作品

所以勝負會係獨特機能互鬥,但而家睇唔出PS4除左三年內唔普及既4K影片外有咩特別
而且如果Microsoft以本傷人搞埋BD-ROM同360向下相容,PS4就等死
我覺得去到今世代以後, 個餅係分到三間都賺唔多, xbox 只係守住美洲, sony 就強到唔比任記就多平台好處. sony 目標都係要搶返日本少少, 因為日本技術除左小島肯撐sony, capcom 成日做龍game只會爆死

引用:
作者: ntkbarry 查看文章
真心服, 真係咩都D人講晒
呢d萬能key 三部機都有啦, 見怪不怪
Navism 目前離線  
舊 02-23-13, 10:49 PM   #81
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
作者: Nivlek 查看文章
你地係龍門? 工作員? 索飯?
索索個底咁花
唔完全插佢唔100%懷疑佢唔算中立真正機迷
點解一定要插姐

我打機架咋,佢出D game岩玩咪買law

部ps3咪玩ps3 game law

下次整部任記軟記索記都玩到比gamer最好

舊 02-23-13, 10:58 PM   #82
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
其實我想知platinum 有咩game比ps4?
就如ricky所講的4k mgr?
定係行cloud的bayonetta 1?
我其實想玩新世代機的platinum games

最理想就係sony比人選有冇backward compatability
有粒cell就多100美金咁
咁就皆大歡喜
任天堂頭四代機都冇backward compatability啦
因為冇得玩ps3遊戲而唔買ps4
係咪有點本末倒置?
何解唔直接買部ps3?
唔通你想要ps3 game upscale上4k?
唔係話4k未流行
電視貴得滯買唔到咩?

行返pc架構我諗到個好處
就係d出埋pc版的誇平台game
可以好輕鬆做埋個高質素的ps4版來
第時可能變左[PS3,XB360,WiiU,PC,PS4]
對ps4冇backward compatability又在開頭冇乜新game出時
會係一個好強大的助力

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279

此篇文章於 02-23-13 11:01 PM 被 chunmanx 編輯。
chunmanx 目前離線  
舊 02-23-13, 10:59 PM   #83
ntkbarry
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2002
PSN  IDbarrysaga7
XBox Live GamertagbarryNaNa
引用:
作者: westpat 查看文章
點解一定要插姐

我打機架咋,佢出D game岩玩咪買law

部ps3咪玩ps3 game law

下次整部任記軟記索記都玩到比gamer最好
米係law, d人打機係咁, 玩玩具右係咁, 都唔知為乜
ntkbarry 目前離線  
舊 02-23-13, 11:06 PM   #84
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
我覺得下世代得social得天下
邊個social network做得好就嬴

望下D手機game, 有得link contact link facebook同friend鬥高分就玩餐死
畫面loading時間ram幾多backward compatibility
唔係hardcore gamer既我諗根本唔care

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線  
舊 02-23-13, 11:14 PM   #85
川上双葉
みるをみる

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDhgckelvin
引用:
作者: Viper II 查看文章

望下D手機game, 有得link contact link facebook同friend鬥高分就玩餐死
畫面loading時間ram幾多backward compatibility
如果係RPG果類好難會有鬥高分果類
上世代獎盃成就系統都係朝住呢個方向
而高分RANKING就一直都有(頹如無雙都有CHALLENGE MODE鬥分)
就差左點LINK SNS

舊 02-23-13, 11:23 PM   #86
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: Nivlek 查看文章
如果係RPG果類好難會有鬥高分果類
上世代獎盃成就系統都係朝住呢個方向
而高分RANKING就一直都有(頹如無雙都有CHALLENGE MODE鬥分)
就差左點LINK SNS
譯:如何有效率地在facebook洗版

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線  
舊 02-23-13, 11:23 PM   #87
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
其實新主机玩唔玩得返舊主機遊戲, 都未必係新主機唔對應舊遊戲, 而係舊遊戲唔對應新主機
好似講返3dsLL 畫面大左都令你覺得d 舊3ds game 矇左, nds game 就更...不堪入目.
當年我好興奮咁隊隻xbox飛龍pd落xbox360度,後果可想而知,重差過用xbox玩
對應係方便但玩家又可能接受唔到個質素

此篇文章於 02-23-13 11:27 PM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線  
舊 02-23-13, 11:24 PM   #88
kashiko
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
SONY真係原罪, 做乜都比人插
PS3主機外型比人插, WiiU冇設計又冇人插
DUAL SHOCK比人插抄襲, Wii classic controller個樣又冇人插
網絡機能比人插, WiiU到而家都仲係冇網上Account又冇人插
kashiko 目前離線  
舊 02-23-13, 11:30 PM   #89
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: kashiko 查看文章
SONY真係原罪, 做乜都比人插
PS3主機外型比人插, WiiU冇設計又冇人插
DUAL SHOCK比人插抄襲, Wii classic controller個樣又冇人插
網絡機能比人插, WiiU到而家都仲係冇網上Account又冇人插
gaf呢度冇人插?
4月1日仲未到喎
wsx360 目前離線  
舊 02-23-13, 11:36 PM   #90
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Viper II 查看文章

candy crush ....個人唔覺得好玩XD
但我都好奇p4手制上特登擺個share功能出來好似好方便咁
以前獎杯link去facebook. 其實有幾多人咁做, 不過我都會想知同我玩同一隻game既friends既進度

此篇文章於 02-23-13 11:51 PM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線  
舊 02-23-13, 11:46 PM   #91
kashiko
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
引用:
作者: wsx360 查看文章
gaf呢度冇人插?
4月1日仲未到喎
我真係未見過有人插WiiU外型同Classic controller抄襲
而WiiU 冇Account亦都只係一兩個人講(唔係插), 而PSN服務就算免費都係比人衰插
你插WiiU比我睇吓
kashiko 目前離線  
舊 02-23-13, 11:55 PM   #92
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: kashiko 查看文章
你插WiiU比我睇吓
爛鬼 Graphic ,無GT ,少 Gal Game, 無龍如, 無 GTA....

仲有嘜可以寫?
舊 02-24-13, 12:01 AM   #93
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
引用:
作者: Navism 查看文章
rumor 話 8GB GDDR3 RAM,
所以話討論有無可能改埋去GDDR5 RAM,

不過我認為xbox 會用8GB GDDR3 RAM, 然後賣平100U.S.
最少價錢上有得鬥.
多平台既銷量從來都唔係畫面靚既最好賣.
兩部機鬥機能只係面子問題.

不過我買得PS4都係因為自家game, 多平台果類我係睇邊部機個game價而去買.
xbox行平當然買xbox, 又或者有無中文版.
即係咁,雖然rumor話M$用比較差既RAM,不過係叫DDR3唔係GDDR3,GDDR3係DDR2時代既野,唔用再架啦

舊 02-24-13, 12:10 AM   #94
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: TCS_disable 查看文章
爛鬼 Graphic ,無GT ,少 Gal Game, 無龍如, 無 GTA....

仲有嘜可以寫?
呢D你就咪講啦,一來只會引起Post war,二來只証明你係SONY打手

舊 02-24-13, 12:13 AM   #95
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
引用:

仲有嘜可以寫?
region lock!
玩到連 controller 都 lock 重唔過份?

引用:
作者: D-Joe 查看文章
即係咁,雖然rumor話M$用比較差既RAM,不過係叫DDR3唔係GDDR3,GDDR3係DDR2時代既野,唔用再架啦
我都係老copy 外國board , 對呢樣無乜研究
Navism 目前離線  
舊 02-24-13, 12:18 AM   #96
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
呢D你就咪講啦,一來只會引起Post war,二來只証明你係SONY打手
我夠可以講無 Gear of War 無 Forza , 無 Halo, 無 Alan Wake, 無俺の嫁, 無MGR, 仲有一堆

想證明d嘜?

係要嘈,早就係向下兼容大做文章,等你話我係打手先識停咩
舊 02-24-13, 12:25 AM   #97
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
我夠可以講無 Gear of War 無 Forza , 無 Halo, 無 Alan Wake, 無俺の嫁, 無MGR, 仲有一堆

想證明d嘜?

係要嘈,早就係向下兼容大做文章,等你話我係打手先識停咩
360隻我老婆
其實賣成點?
沒出pc和ps3的打算嗎

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線  
舊 02-24-13, 12:27 AM   #98
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: pet3 查看文章
360隻我老婆
其實賣成點?
沒出pc和ps3的打算嗎
我只係用黎接無 Gal Game 果句姐
舊 02-24-13, 12:33 AM   #99
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
其實學360 咁, 初期模擬器support 部份大作, 寫多兩年模擬器咪cut 左佢羅...

佢講PS3 移植VITA 都好容易, 我唔係好信官方寫模擬會好難...
now_loading 目前離線  
舊 02-24-13, 12:35 AM   #100
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: diabloex 查看文章
其實學360 咁, 初期模擬器support 部份大作, 寫多兩年模擬器咪cut 左佢羅...

佢講PS3 移植VITA 都好容易, 我唔係好信官方寫模擬會好難...
籍口來者,只係想賺多次錢

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
PlayStation 4 2013年年末商戦に発売 ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 999 02-23-13 09:38 AM
[業界] PlayStation Conference / Gamescom 2012 | 今晚 01:00 am neo2046 電視遊戲討論版 48 08-15-12 03:14 AM
Gundam Expo 2007 (14/12-01/01) KIM 收藏品討論版 46 12-23-07 12:33 AM
[飲食新聞] (中國)上海部分羊肉燒烤實為貓肉 01-01-2006 up Abale~姬絲汀小美 飲食版 14 01-08-06 11:39 AM
高達世紀展05+模型挑戰賽+GUNDAM WAR大賽---26/12-01/01 KIM 收藏品討論版 86 01-02-06 09:27 AM

現在的時間是 12:06 PM

手機版 | APP版