Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 01-26-08, 09:09 AM   #1
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
3DS 畫幾域人 d關節點整?

做動作時d parts互插得好勁....
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-08, 11:39 AM   #2
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
http://www.maxtd.com/Character/IK101/Rigging101.htm

http://www.comet-cartoons.com/3ddocs/iksetup/index.html
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-08, 12:40 PM   #3
ZeroChow
Crazy Gamer

生物我識整,但唔識機器人 因為robot唔應該有皮膚.

冇皮膚咁joint位D地方就冇野庶住,動作時好太空隙.好似上邊tutor 2 隻腳咁好ugly
舊 01-26-08, 01:31 PM   #4
Designer

用球窩或Blend Tube做關節位囉
舊 01-26-08, 05:51 PM   #5
ZeroChow
Crazy Gamer

引用:
作者: Designer 查看文章
用球窩或Blend Tube做關節位囉

山口式咁差難睇......
舊 01-26-08, 06:07 PM   #6
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
<--3Ds MAX新手
都係玩緊砌機械人, 如果可以好似MG/PG模型咁連動裝甲, 應該可以比較無咁多插parts情況?
(照計應該做到只係我依D新手唔識>3<!)

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-08, 09:40 PM   #7
ZeroChow
Crazy Gamer

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
<--3Ds MAX新手
都係玩緊砌機械人, 如果可以好似MG/PG模型咁連動裝甲, 應該可以比較無咁多插parts情況?
(照計應該做到只係我依D新手唔識>3<!)
我都有咁唸. 抄足MG d開節好似解决到呢個problem.

我想整個公用骨架,跟住再设計唔同外形概機器人.
舊 01-26-08, 10:52 PM   #8
大覺屋師真
The One

XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: ZeroChow 查看文章
我都有咁唸. 抄足MG d開節好似解决到呢個problem.

我想整個公用骨架,跟住再设計唔同外形概機器人.
有冇興趣一齊硏究下? 無乜fd識3Ds max苦無同路人/ _ \
my MSN: gaf_sisin@hotmail.com

相薄
舊 01-27-08, 03:09 PM   #9
ZeroChow
Crazy Gamer

引用:
有冇興趣一齊硏究下? 無乜fd識3Ds max苦無同路人/ _ \
my MSN: gaf_sisin@hotmail.com
我都新手,冇資格教人. 高登D 3DS書真係好差貴....

現在先試吓勇者系D關節方式. 即係冇關節part, 讓前後part直接互插到入肉....
舊 01-27-08, 10:53 PM   #10
大覺屋師真
The One

順便想問下有冇台書係介紹3ds max mental ray ? search到嘅都係簡体...
英文書就多.....

相薄
舊 01-28-08, 09:45 AM   #11
ZeroChow
Crazy Gamer

引用:
順便想問下有冇台書係介紹3ds max mental ray ? search到嘅都係簡体...
英文書就多.....
唔覺有...
舊 01-28-08, 03:08 PM   #12
ZeroChow
Crazy Gamer

頭先開隻機戰sc2 check. d parts直係互插....斷空我插到7彩..
舊 01-28-08, 04:04 PM   #13
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
其實好多 game 都係咁的
之前我睇隻 KOF MIA 時d角色打埋一齊時 d polygon 都係互插
不過動作上太快就唔多覺眼,懶得就懶
小弟都略有玩下 max 的

=========

其實如果唔介意睇簡體的話,簡體書既價錢平好多的
台灣書本本都幾百蚊,貴到死

此篇文章於 01-28-08 04:11 PM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-08, 05:09 PM   #14
ai.
God of Gamer
RELEASED

如果現時好多ps2的機械人game,其實我覺得只要動作一大點都會互插,(無記錯capcom和namco的gundam都會.)
只不過制作人會用幾多時間去修飾令到部野看來沒有互插.

此篇文章於 01-28-08 05:14 PM 被 ai. 編輯。
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-08, 12:04 AM   #15
大覺屋師真
The One

引用:
作者: ZeroChow 查看文章
唔覺有...
今日再去睇
搵到本後尾幾十頁專講的, 詳解所有專用材質& rendering各設定
應該係最詳細嘅一本

引用:
作者: Marco 查看文章

其實如果唔介意睇簡體的話,簡體書既價錢平好多的
台灣書本本都幾百蚊,貴到死
之前去星際睇過, 唔知點解買唔落手xd.....睇落好似雜亂無章咁
之後去黃金睇, 就發覺有d書係左右抄台書

果度d大陸書好似普遍都cheap d...反而記得之前喺大陸書城行過一次, 會有d比較靚d嘅書. 可能搵日北上搵下先

相薄
舊 01-29-08, 12:32 AM   #16
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
之前去星際睇過, 唔知點解買唔落手xd.....睇落好似雜亂無章咁
之後去黃金睇, 就發覺有d書係左右抄台書

果度d大陸書好似普遍都cheap d...反而記得之前喺大陸書城行過一次, 會有d比較靚d嘅書. 可能搵日北上搵下先
所以要睇過先買嘛
早前買落呢一本黎學貼 texture 同搞下 material o個d野

書仲跟2隻CD的,基本上d排版都紙質都同台灣書一樣
但價錢只係 $65
呢本絕對係好野黎

當然啦,如果北上的話選擇一定多好多

舊 01-29-08, 11:00 AM   #17
大覺屋師真
The One

引用:
所以要睇過先買嘛
早前買落呢一本黎學貼 texture 同搞下 material o個d野
書仲跟2隻CD的,基本上d排版都紙質都同台灣書一樣
但價錢只係 $65
呢本絕對係好野黎

當然啦,如果北上的話選擇一定多好多
>>>基本上d排版都紙質都同台灣書一樣
正>O<! 我份人都幾睇外表的...d紙靚d貴d都肯買
你喺邊買? 星際我睇嚟睇去都係得 cheap紙書 有d仲黑白

另外又有個問題
如果我想買張二千左右嘅graphic card, for打機又for者3d rendering, 買FX系列定一般果d(8600, 8800..)?
另外for 3D rendering, CPU應該最好係雙核啦? 大約要去到幾多先夠用?

相薄

此篇文章於 01-29-08 11:12 AM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 01-29-08, 03:39 PM   #18
koeta
Senior Gamer

星際行上兩層好多書
不過靚紙既書唔係成日有

cpu 我而家用緊 intel E6x50 系列, 速度唔錯
用黎打機既graphic card 應該對3d rendering 既速度冇乜幫助
唔係real time 既多數用 ray trace (cpu) 多
koeta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-08, 03:49 PM   #19
Designer

其實做3D有句真理:用最少Polygon表現最多嘢,唔係幾勁機都唔夠啦.所以而家啲機跟本都夠用~~
e.g. low polygon modeling
http://www.dccdesigner.com/Htm/Tutorials/LPM_1.htm
舊 01-29-08, 06:10 PM   #20
大覺屋師真
The One

引用:
作者: koeta 查看文章
星際行上兩層好多書
不過靚紙既書唔係成日有

cpu 我而家用緊 intel E6x50 系列, 速度唔錯
用黎打機既graphic card 應該對3d rendering 既速度冇乜幫助
唔係real time 既多數用 ray trace (cpu) 多
已經係行上兩層, 係photoshop果d多....

咁即係要專用繪圖卡先有用?

引用:
作者: Designer 查看文章
其實做3D有句真理:用最少Polygon表現最多嘢,唔係幾勁機都唔夠啦.所以而家啲機跟本都夠用~~
e.g. low polygon modeling
http://www.dccdesigner.com/Htm/Tutorials/LPM_1.htm
但我得P4 3G, 6200.....
不過我認, 我依d新手係用最多Polygon表現最多嘅野

相薄
舊 01-29-08, 08:23 PM   #21
Anthony O^O
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2005
To 大覺屋師真:
Designer那句話是有道理。
若個model的polygon高到自己部電腦都有心無力去display出來時,
再精細也沒有,莫說去完成它。(當個screen開始lag o下 lag o下時,
你就明……)
還有,polygon越多,rendering的時間越長。

Low polygon modeling 其實不容易,但對多方面(modeling,
texturing, mesh flow, rigging, etc)確是個非常好的鍛鍊。
最近在一個3D forum內看到的傑作:
http://boards.polycount.net/showflat...e=0#Post261922
雖然每個公仔的polygon count非常地少,但仍保留了原game的神緒。

除了參考書外,不要忘記網上的免費Tutorials和3D討論區……

Anthony O^O 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-08, 10:30 PM   #22
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
>>>基本上d排版都紙質都同台灣書一樣
正>O<! 我份人都幾睇外表的...d紙靚d貴d都肯買
你喺邊買? 星際我睇嚟睇去都係得 cheap紙書 有d仲黑白
我呢本係 尚書房 買的 /
星際其實都有d好物收收埋埋的,要真係攞上手睇真d b
其實旺電隔離間樓上鋪 綠野仙縱 都幾多下的

引用:

但我得P4 3G, 6200.....
不過我認, 我依d新手係用最多Polygon表現最多嘅野

我 P4 2.8G
仲要係唔知一塊咩既 Display
我都係新手,唔多識控制 Polygon 數量 "

此篇文章於 01-29-08 10:33 PM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-08, 12:09 AM   #23
大覺屋師真
The One

引用:
作者: Anthony O^O 查看文章
-skip-
Designer的道理我明白. 因為親身感受到了
失敗的我整個機械人70%完成時都已經開始lag lag 下... 因為無諗到有d野可以用貼圖去完成...機械人d刻線真係一條條刻上去... 同埋開頭整時唔知boolean會有出錯...搞到有d件嘅面勁多斜線... 其實成隻野應該要重制...

個網果d真係好正.. >o<! 咁少POLYGON就有咁好效果.
唔知仲有邊d大家去開又好嘅forum介紹下?

引用:
我呢本係 尚書房 買的 /
星際其實都有d好物收收埋埋的,要真係攞上手睇真d b
其實旺電隔離間樓上鋪 綠野仙縱 都幾多下的
買左了! 果然好物!

相薄
舊 02-02-08, 12:15 AM   #24
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
Designer的道理我明白. 因為親身感受到了
失敗的我整個機械人70%完成時都已經開始lag lag 下... 因為無諗到有d野可以用貼圖去完成...機械人d刻線真係一條條刻上去... 同埋開頭整時唔知boolean會有出錯...搞到有d件嘅面勁多斜線... 其實成隻野應該要重制...

個網果d真係好正.. >o<! 咁少POLYGON就有咁好效果.
唔知仲有邊d大家去開又好嘅forum介紹下?

買左了! 果然好物!
cgvisual.com
cgtalk.com

呢2個經常會去啦
特別係 cgtalk.com (CG Society) 啦,因為經常都有好多 Graphic Designer 出下 Article 或者 Tutorial 啦

係呢~
跟住本野教可以慢慢試出好多野黎

舊 02-05-08, 11:39 PM   #25
綱之小子
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDjoybe
其實我對用電腦畫3D都好有興趣的...
但係我一直都搵唔到有咩書講用咩soft ware.....
唔好話畫,我呢連用咩software都唔知..
唔知大家可唔可以講下點用?
我直係一d都唔識...
綱之小子 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:42 AM

手機版 | APP版