Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-12-08, 12:57 PM   #26
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
因為在母親眼中,女兒最珍貴,她不希望自己的女兒受到傷害,這是母親的心情... ...
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 01:00 PM   #27
加瑪
God of Gamer
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
首先想問樓主幾多歲...

拍o左個幾月就要見家長...仲要一見見哂全世界
好老實,我自問勁厚面皮都會淆
其實樓主你唔想o既話你可以同你父母講等拍耐o的穩定o的先帶比兩老見一見
係兩老ja...唔係全家...頂多加埋你o的兄弟姐妹
最好o昸方法係你reject你家中兩老o既時候講到咁快見家長好似好嚴重咁
"一見就o係o的咁大o既場合見哂全部人....萬一嚇走o左人o地咁點算呀....."
要好強烈咁比佢o地知你唔鐘意咁先有用
如果佢o地都係無視o既話
我覺得.....索性發佢o地脾氣
連做節都唔好去等佢o地驚返你轉頭(雖然有o的o的不孝....)

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 01:08 PM   #28
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 加洛瑪.神 查看文章
連做節都唔好去等佢o地驚返你轉頭(雖然有o的o的不孝....)
唔好咁做

睇前面D資料,咁樣做只會令樓主父母覺得樓主的男朋友教壞自己個女
咁反而會令到個印象變差,得不償失呀...

我又覺得如果要求唔好一次過見晒d親戚,淨係見父母同兄弟姊妹呢個仲有機會...

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 01:13 PM   #29
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: lauchai 查看文章
你使唔使咁廢話呀
係咁咖喇,好出奇丫?
引用:

拍o左個幾月就要見家長...仲要一見見哂全世界
好老實,我自問勁厚面皮都會淆
其實樓主你唔想o既話你可以同你父母講等拍耐o的穩定o的先帶比兩老見一見
係兩老ja...唔係全家...頂多加埋你o的兄弟姐妹
最好o昸方法係你reject你家中兩老o既時候講到咁快見家長好似好嚴重咁
"一見就o係o的咁大o既場合見哂全部人....萬一嚇走o左人o地咁點算呀....."
要好強烈咁比佢o地知你唔鐘意咁先有用
如果佢o地都係無視o既話
除非你搬出去姐,咁做咪火上加油,仲要日日對住佢地咖

舊 09-12-08, 01:15 PM   #30
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: Kaiser 查看文章
唔好咁做

睇前面D資料,咁樣做只會令樓主父母覺得樓主的男朋友教壞自己個女
咁反而會令到個印象變差,得不償失呀...

我又覺得如果要求唔好一次過見曬d親戚,淨係見父母同兄弟姊妹呢個仲有機會...
但係如果已經要求過見少o的人/遲o的先見
2個都係好合理o既要求啦...(我相信無人會話唔合理掛...)
比足面佢....要佢讓一步o既都唔肯
發佢脾氣係無辦法之中o既辦法
雖然你話印象變差係一定ga喇=_="
咁但係站o係樓主o既立場
如果咁見一見o黎無o左個男友會慘過同屋企人嗌一次交law...

引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章

除非你搬出去姐,咁做咪火上加油,仲要日日對住佢地咖
屋企人邊有隔夜仇 (我自己講le句好似好難說服到人...)
但係唔咁做o既話樓主and男友唯有硬食
有拍過拖o既人都應該知另一半o既老一輩同三姑六婆係幾咁討厭o既生物...

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」

此篇文章於 09-12-08 01:17 PM 被 加瑪 編輯。
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 01:18 PM   #31
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
老老實實,借D意側側膊話男朋友都要做節避左佢好過炒大鑊...
呢個真係無辦法之中的辦法

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 01:21 PM   #32
牛仔‧骨
Game Master

引用:
作者: Kaiser 查看文章
老老實實,借D意側側膊話男朋友都要做節避左佢好過炒大鑊...
呢個真係無辦法之中的辦法
或者要番工都得,阿媽你唔係想我同條懶蟲或無事業心既人拍拖掛

舊 09-12-08, 01:36 PM   #33
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
樓主前面已經講左

舊 09-12-08, 02:00 PM   #34
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
唔帶男朋友上去都得,
但自己買盒月餅返去、話男朋友有o野做唔得閒/要同屋企人過節、
男朋友叫自己送盒月餅唻表示心意、遲d 再親自上唻拜會

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 02:11 PM   #35
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
世上什麼都有,有不懂教子女的父母,也有尊不重父母的兒女
相信你們不是這種關係,至少母親還會關心你
如果覺得男朋友沒問題,其實也不怕帶回去見家人
第一次(我猜啦)拍拖是會著緊一點,時間過去(又或者試多幾次) 就理解 - 拍拖是什麼一回事,
也會漸漸明白父母為什麼會過份關心

女兒年輕時,又怕找到壞男人(何為壞男人?大既最後當不成丈夫的都算是吧......)
女兒漸大,找不到對像,又怕她嫁不出去(笑)
由其拍拖這種事,很易當局者迷,旁觀者清
萬一父母反對,也先聽聽理由
二十歲說大也不大,不過說小也不算小了,應該有獨立的判斷能力~right?
如果理由不合理,再尋求解決方法
有問題~應該去面對,而不是逃避
====================
我自己現在的女友呢,交住一星期就被抓去見家長了『點解~~~我想知點解快成咁
還好一切順利,拍拖一年左右伯母重問我地打算幾時結婚
我好想講:你個女雖然多個肚腩仔,不過係肥左唔係有左呀伯母(朋友睇到呢句唔好爆我大獲呀XD)

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...

此篇文章於 09-12-08 02:13 PM 被 司狼神威 編輯。
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 03:03 PM   #36
cathy420
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
其實不是怕帶男朋友返去見家長
而係成件事有點被擺上木台的感覺
因為開頭我媽request想見佢,男友都認為應該見一見既
到我應承左我媽話一齊食飯o個時,佢先同我講係帶埋佢去做節見親戚
我當堂嚇窒左,我話一黎就見親戚唔係咁好,
我媽堅決咁做仲話同晒d親戚講&如果男友唔去就即係代表無誠意同我交往(咩道理 )

舊 09-12-08, 03:09 PM   #37
牛仔‧骨
Game Master

引用:
作者: cathy420 查看文章
到我應承左我媽話一齊食飯o個時,佢先同我講係帶埋佢去做節見親戚
我媽堅決咁做仲話同晒d親戚講&如果男友唔去就即係代表無誠意同我交往(咩道理 )
臨時請唔到假啵,之後唔話比你父母知,自已找個日子帶男友見家長喇,咁你父母咪call唔到親戚一齋睇

舊 09-12-08, 03:20 PM   #38
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
遠古的思想

舊 09-12-08, 03:21 PM   #39
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
識得過一陣就要見家長,玩咩

如果我阿媽咁request,我就會好似上面果句咁答番佢

大佬,對家應該都25-6歲,駛唔駛咁serious先(首先你諗下對家會唔會同做人世?陣間比人問幾錢個月就慘囉)

我明白父母著緊係好(當自己諗下如果你同佢講話你拍拖佢o地都無反應咁仲慘),不過如果你唔想自己個女比人食o左,咪唔好比佢拍拖等相親囉

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 03:27 PM   #40
cathy420

引用:
臨時請唔到假啵,之後唔話比你父母知,自已找個日子帶男友見家長喇,咁你父母咪call唔到親戚一齋睇
星期一紅日唔駛返工

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
識得過一陣就要見家長,玩咩

如果我阿媽咁request,我就會好似上面果句咁答番佢

大佬,對家應該都25-6歲,駛唔駛咁serious先(首先你諗下對家會唔會同做人世?陣間比人問幾錢個月就慘囉)

我明白父母著緊係好(當自己諗下如果你同佢講話你拍拖佢o地都無反應咁仲慘),不過如果你唔想自己個女比人食o左,咪唔好比佢拍拖等相親囉
呢個問題我媽已經問左
我答:駛唔駛未一齊就問人幾$$一個月

舊 09-12-08, 03:34 PM   #41
牛仔‧骨
Game Master

引用:
星期一紅日唔駛返工

呢個問題我媽已經問左
老作喇

舊 09-12-08, 03:35 PM   #42
The One
業餘歌手

引用:
老作喇
好易見底

舊 09-12-08, 03:43 PM   #43
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
呢個問題我媽已經問左
母親果然係ideal主義者,20歲第一個男朋友就係終身伴侶\/

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 03:44 PM   #44
The One
業餘歌手

引用:
母親果然係ideal主義者,20歲第一個男朋友就係終身伴侶\/
NO
係想個女嫁俾錢都唔定

舊 09-12-08, 03:46 PM   #45
cathy420

引用:
老作喇
引用:
好易見底
老作ed.
換來一句:佢講你就信呀!佢有無比過證明你睇

舊 09-12-08, 03:47 PM   #46
cathy420

引用:
呢個唔係第一個男朋友
只係第一個做緊野既男朋友

舊 09-12-08, 04:02 PM   #47
The One
業餘歌手

引用:
老作ed.
換來一句:佢講你就信呀!佢有無比過證明你睇
你問佢一句
你係咪想我嫁錢呀?<-----------你夠薑嗎?

舊 09-12-08, 04:09 PM   #48
cathy420

引用:
你問佢一句
你係咪想我嫁錢呀?<-----------你夠薑嗎?
佢會答你係,起碼唔駛捱先

舊 09-12-08, 04:16 PM   #49
The One
業餘歌手

引用:
佢會答你係,起碼唔駛捱先
佢都幾天真架喎
得罪問句
你爸爸係咪冇乜錢架?

舊 09-12-08, 04:25 PM   #50
cathy420

引用:
佢都幾天真架喎
得罪問句
你爸爸係咪冇乜錢架?
我爸唔算有$$,因為我媽有做野的
佢認為我要搵個男人養得起我唔駛我做同高人工過我爸,我先可以嫁

論壇跳轉

現在的時間是 01:17 PM

手機版 | APP版