Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-05-15, 12:34 AM   #676
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
GBF 21:

1. 決賽圈咁多集呢集最好睇
2. 之前吹到魯卡斯點勁法,但最後對手一件都爆唔到
3. 但叫做真係有合作戰術
4. 嘥咗咁大把粒子一隻都爆唔到,唔賴編劇,無嘢可以再講
5. 魯卡斯若果爆到兩隻迫到同隊長隻揪都話緊湊,咁樣,其實圍住嚟打都掂,搵戲嚟做。

諗諗吓: 其實選拔賽嗰班友都諗住用完即棄嘅話,唔好拖咁耐,快啲入決賽仲可觀好多。

另外,TRY隊第二代機,係學姐部機先主腳相,雖~

舊 03-05-15, 01:54 AM   #677
迪安大叔
Crazy Gamer

註冊日期: May 2004
面對神一般對手
叫豬一般隊友做E罐呢個戰術都通

但最後1on1 唔好咁hea 好無?
最少1on1戰到最後1秒黎個不分勝負
賽制判高達學園贏
迪安大叔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-15, 03:15 AM   #678
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
阿妹你個頭話人部X1 整埋架核戰機, 你自己就整埋D 00 修理哈囉

頭半都仲覺得好地地, 以為會兩架單眼機會輪住一個打一個補給, 點知部藍機真係純粹做E罐, 真係 HI左出黎, 心諗當初外圍場係為咩搞咁多野,

我唔介意你搵兩個外傳既人 zip 下位, 但都唔好去到最後兩場黎D 咁既二打六啦, 搞到依家D好似打 G Gen F 唔夠人請D 3000 蚊角色黎打 Game, 玩到最後可以 0 戰力

對比起上次學姐同眼鏡, 今次算合理D, 因為兩部機都半殘, 我當你為左下場比賽仲可以豪比你, 比起個邊收賣人命, 我覺得依邊仲兜到 (有 show 時間)

總結

一部機都打唔爆, 好彩你今次用返原裝 X1 , 唔係都唔知點賣

今集D光強度咁, 留名睇最後世海同木島打到異次元出返黎
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-15, 03:19 AM   #679
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
在我看來已經有不少版友踩到連好處都看不到...已經不成一個適當的評論

今集我覺得真的是好看的
學版友講最後變1VS1都很合理(其實打師兄時都是同樣理由
就是純粹的日本人武人精神的體現,極多作品都有這種做法,覺得這樣不對的話只可以說口味不合...(至於其他作品大家覺得沒問題,一來就是如後述的"because it is gundam",又或者就是因為前面踩慣了,就算不是特別可以視作缺點的都會先入為主地踩

至於GBFT選機方面
好多版友抱持的是"我想見到令人懷念的機體出場活躍",所以才會覺得出一堆原創機體是minus pt.
像我本身就是喜歡一些不太gundam feel的機種(獨眼高達,TR系列,DELTA改,ggen原創機系列等等),會覺得這是個plus pt
就好像是TURN A一樣,我本身不當是gundam來看,根本沒什麼,而且很好看
結論在這方面我只能夠再說是口味不同....不過我都想講一句不要被gundam這意念困著會比較好,可以更加享受作品

ps.我都以為今集gunpla學園會輸,因為前面他們3個都已經各有表現了(meta的方向的理由),之後rukas決賽換另一台就又可以多賣一台(喂

引用:
作者: Van仔 查看文章
搞到依家D好似打 G Gen F 唔夠人請D 3000 蚊角色黎打 Game, 玩到最後可以 0 戰力
3000蚊是指原創角色?
我是每集GGEN都用原創角色一路打落去的人....
甚至為了出原創角色而把艦上人員改成作品角色,再把維修女工,通訊員等等拉出來坐上機用
個人最愛用原創角色配外傳/MSV的一堆沒指定駕駛員的機體去打GGEN~ (嘛我的確也愛機戰就是

此篇文章於 03-05-15 03:33 AM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-15, 04:15 AM   #680
Van仔
Game Master
輸了就課金..

引用:
作者: knight-philip 查看文章

3000蚊是指原創角色?
我是每集GGEN都用原創角色一路打落去的人....
甚至為了出原創角色而把艦上人員改成作品角色,再把維修女工,通訊員等等拉出來坐上機用
個人最愛用原創角色配外傳/MSV的一堆沒指定駕駛員的機體去打GGEN~ (嘛我的確也愛機戰就是
GGF 個陣有 D 無面角色架, 即係好似俾錢請阿寶wo
舊 03-05-15, 06:57 AM   #681
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: Rance 查看文章
死啦,我想cancel 個bd box order....
等減價先買

舊 03-05-15, 07:13 AM   #682
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
最後果段1vs1

你講這句之前
其他2部應該先自行飛出戰場停機

否則我打贏都會因為2:1夠鐘輸

另外正常是不會無電到咁
是因為一開始招穿場射直擊
只可以用大量電去開保護網
不用盡就第一下88了

白狼:正因為我和他打過,知道他是很強的
算把啦
你出場咁耐比人秒足咁多場
0說服力啊

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-15, 07:25 AM   #683
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
劇情放棄,見到識動的x1就好感動。不過……點解對面射穿山en用得重少過x1重可以開第四次衝擊……這掛真係……

舊 03-05-15, 10:13 AM   #684
KARAS
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDrazgriz13ghost
個場係咪抄avatar

真係好爛, 前個幾集仲話部x1fc超高水準, 點知en值咁廢 bf好似從來都冇能源耗盡呢個規則, 有d接受唔到 (對面開技都冇停過....) 另今次少爺戰術如果揀中沙漠咪玩完?
1on1係ok既, 但交代太hea了
bft 3vs3 真係邊個諗出黎 bf同bft 倒轉播可能會更好睇d

下集部勇者惡搞得黎仲好睇咁

《 N  Music No Life》
KARAS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-15, 11:10 AM   #685
Dom031059
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: KARAS 查看文章
個場係咪抄avatar

真係好爛, 前個幾集仲話部x1fc超高水準, 點知en值咁廢 bf好似從來都冇能源耗盡呢個規則, 有d接受唔到 (對面開技都冇停過....) 另今次少爺戰術如果揀中沙漠咪玩完?
1on1係ok既, 但交代太hea了
bft 3vs3 真係邊個諗出黎 bf同bft 倒轉播可能會更好睇d

下集部勇者惡搞得黎仲好睇咁
個問題係我睇唔到少爺有幾大消耗,一下弩,跟住都係用劍, 盾,刀仔同埋不斷移動
我點睇對面出修理隊同打穿隕石都應該大消耗多D囉....
Dom031059 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-15, 12:00 PM   #686
Van仔
Game Master
輸了就課金..

引用:
作者: Dom031059 查看文章
個問題係我睇唔到少爺有幾大消耗,一下弩,跟住都係用劍, 盾,刀仔同埋不斷移動
我點睇對面出修理隊同打穿隕石都應該大消耗多D囉....
GN 爐啊ma
舊 03-05-15, 12:03 PM   #687
ゆり

註冊日期: Nov 2004
x1fc hp15900 en154
武装
名前 威力 EN
ムラマサブラスター 4000 18
スカルヘッド・ナックルガード 4800 24
ガトリングガン 1500 8
シザーアンカー 4500 22
ピーコックスマッシャー 4500 22

所以唔夠EN好正常(誤
由手機版發出
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-15, 12:17 PM   #688
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
上輯睇完就會想買D模型,今輯睇完有幾隻本來想買都變唔想買(ez8, denial GBT版 x1fc)...

舊 03-05-15, 03:53 PM   #689
dust11

註冊日期: Aug 2010
成集最好睇係核戰機打爆條女嗰下
不過爆完個膊頭當致命傷就......

其實佢唔駛捧宿敵嗰邊捧得咁犀利
X1fc爆到對面一兩部個感覺已經好好多
dust11 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-15, 04:10 PM   #690
qwe
Game Master

PSN  IDTCShing
而家想問返究竟X1上集做過咩可以令人戰栗的戰術
同埋射幾槍耍幾劍開個field就無EN的機有幾高完成度...
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-15, 05:18 PM   #691
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: qwe 查看文章
同埋射幾槍耍幾劍開個field就無EN的機有幾高完成度...
高完成度在於hg核戰機仲可以單機突破gn field............
最令人戰慄的應該就是戰栗吧~
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-15, 06:22 PM   #692
knight-philip
カガミ

引用:
作者: dust11 查看文章
成集最好睇係核戰機打爆條女嗰下
不過爆完個膊頭當致命傷就......

其實佢唔駛捧宿敵嗰邊捧得咁犀利
X1fc爆到對面一兩部個感覺已經好好多
當年巴寧格大尉都是中了一槍小小傷點知回艦時就爆炸了....

引用:
作者: ゆり 查看文章
x1fc hp15900 en154
武装
名前 威力 EN
ムラマサブラスター 4000 18
スカルヘッド・ナックルガード 4800 24
ガトリングガン 1500 8
シザーアンカー 4500 22
ピーコックスマッシャー 4500 22

所以唔夠EN好正常(誤
由手機版發出
原作好像都是高消耗短期決戰吧?

舊 03-06-15, 12:29 AM   #693
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
呢集真係把幾火,之前講到X1FC幾勁幾威
今集就比D 9唔搭8打到咁,個操主無啦啦仲突然弱智
不過唔緊要,今輯大家都仲鬧住收貨
下輯搵返首輯D人出黎再做過

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-15, 12:52 AM   #694
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
好同意佢最係點解唔講點贏,凈放個「閃光彈」,又有不可告人嘅秘招?!

其實預咗魯卡斯會輸,所以仲收得落--前4集真係把幾火!你有睇上輯多多少少覺悟到決賽係邊隊對邊隊 -- 咁都要打得好好睇睇咖~

舊 03-06-15, 01:04 AM   #695
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: knight-philip 查看文章
當年巴寧格大尉都是中了一槍小小傷點知回艦時就爆炸了....

原作好像都是高消耗短期決戰吧?
果槍其實都唔少,腰位係機倉附近

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-15, 01:20 AM   #696
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
到底阿妹果幾隻HARO幫部機補畢地定上返D油回血

打過EXVS就知罩哩家野俾水喉一掃就玩完架啦

佢開黎擋水喉D粒子倒水咁去好正常

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-15, 02:03 AM   #697
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
作者: qwe 查看文章
高完成度應該係指100%原作呈現所有機能,細節和武裝
劇中也提到明明hg省略了很多設定
所以連高en消費都忠實呈現…

睇完無咩感覺,一抽三,走仲多過打
一開始有機會打爆人地一部又放生
歐洲冠軍一直都係表現冷靜,但今集經常驚慌失措,難道歐洲賽只能用原裝機比賽嗎?
而且要咁玩,僚機應該係補給特化型+速度機,或是有i力場/gn力場之類可以拖延時間或補給時防禦
偏偏兩部都是重武裝…
重武裝也可以,但請裝備大威力的武器,甚至自爆,以作賭博逆轉之用…還用格靈式機槍,傻的嗎

最後結果,應該以x1fc慘勝但time up 判定敗北比較好

舊 03-06-15, 05:25 PM   #698
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
今週はクロスボーンガンダムX1フルクロスで来週は予告にあったように最強機動トライオン3。最終話に向けて選手権の機体やクスィーもありますがそれ以外にも…。今日は楽しい会議もやっていたようですし、ガンプラは果てしないなあと。そして次企画の劇伴候補の資料で悩む夜です。

舊 03-06-15, 09:20 PM   #699
零式
Banned

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 神風@AMD 查看文章
高完成度應該係指100%原作呈現所有機能,細節和武裝
劇中也提到明明hg省略了很多設定
所以連高en消費都忠實呈現…

睇完無咩感覺,一抽三,走仲多過打
一開始有機會打爆人地一部又放生
歐洲冠軍一直都係表現冷靜,但今集經常驚慌失措,難道歐洲賽只能用原裝機比賽嗎?
而且要咁玩,僚機應該係補給特化型+速度機,或是有i力場/gn力場之類可以拖延時間或補給時防禦
偏偏兩部都是重武裝…
重武裝也可以,但請裝備大威力的武器,甚至自爆,以作賭博逆轉之用…還用格靈式機槍,傻的嗎

最後結果,應該以x1fc慘勝但time up 判定敗北比較好
認同...一直講個小朋友又歐洲冠軍,部機又話今屇最強,仲諗住佢會點勁,但係一上場就慌失失咁...個編劇搞乜...同埋保護得GUNPLA學園太過火,THE END同細妹應該比X1FC打到唔爆都重傷呀,而家完全表現唔到強者氣勢,結果又一係隻用完即棄既二打六,比起第一期個個都係高手同ギリギリ勝負,今期D表現真係一大敗筆

今期唯一令我滿意只有世海VS迪士尼

舊 03-06-15, 10:06 PM   #700
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
次企画はルーカス外伝でいいよ

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
なもり「ゆるゆり、」10周年記念 OVA Blu-ray 一般発売版 2019年11月13日発売 supermanlady 日本動漫畫討論版 393 02-02-24 09:44 AM
ヒロユキ「マンガ家さんとアシスタントさんと」#12 (終)「前進/夏の終わり/パンツでわかる性格診断」 supermanlady 日本動漫畫討論版 17 05-13-23 06:34 PM
[動畫] 「ガンダムビルドファイターズ」第25話「約束」(終)丨 ガンダム35周年の翌年はガンプラ35周年です! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1004 03-31-14 07:40 PM
[動畫] 「ガンダムビルドファイターズ」第13話「バトルウェポン」丨15話メカ作畫監督:大張正己 money 日本動漫畫討論版 1018 01-22-14 03:27 PM
くずしろ「犬神さんと猫山さん」#12 (終)「犬神さんと猫山さんと夏祭り」 supermanlady 日本動漫畫討論版 1 01-15-14 11:36 AM

現在的時間是 08:13 AM

手機版 | APP版