Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-08-15, 10:39 PM   #301
leotam3
God of Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
6月帶兩老去日本(佢地第一次去)
5日左右
去大阪定東京好呢

有咩好介紹
兩老有冇腳力行先?
想睇d乜先?

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-15, 11:03 PM   #302
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: leotam3 查看文章
兩老有冇腳力行先?
想睇d乜先?
腳力都OK既
想睇乜
佢地就係話唔知我先難諗

話說岩先係jalan搵酒店
6月果期search到好少plan可以揀
係咪好爆?定未放出黎

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)

此篇文章於 04-08-15 11:07 PM 被 朔望~ 編輯。
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-15, 11:31 PM   #303
Hunter

註冊日期: Jan 2002
唔知想睇乜點討論呀?

JALAN差2個月大部份PLAN都出哂架啦
我上次4個月前就開始訂

此篇文章於 04-08-15 11:34 PM 被 Hunter 編輯。
Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-15, 11:54 PM   #304
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
所以首選大阪 次選東京就算...反正我大阪少去

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-15, 01:06 AM   #305
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
新手遊關西想請教下大家
想5月去關西玩10日,京都大阪奈良咁
想頭3日住京都,然後返大阪住坐車來往奈良,即日來回奈良玩3日,咁樣玩唔知會唔會好辛苦呢?
因為我見坐車來往奈良都係50分鐘一程到,車票1100來回,
好似方便過係奈良再搵酒店
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-15, 02:35 AM   #306
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: 仁飛 查看文章
新手遊關西想請教下大家
想5月去關西玩10日,京都大阪奈良咁
想頭3日住京都,然後返大阪住坐車來往奈良,即日來回奈良玩3日,咁樣玩唔知會唔會好辛苦呢?
因為我見坐車來往奈良都係50分鐘一程到,車票1100來回,
好似方便過係奈良再搵酒店
近鐵好就腳,大阪過奈良唔覺辛苦

舊 04-12-15, 08:55 AM   #307
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
近鐵好就腳,大阪過奈良唔覺辛苦
但千萬唔好用近鐵來回京阪…好痛苦

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-15, 12:32 PM   #308
仁飛
Crazy Gamer

引用:
作者: PTX-003C 查看文章
我正想問,因為京都好難搵單人房.....
不過有人答咗,咁我就專心搵啦~
多謝哂~
舊 04-12-15, 02:03 PM   #309
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
我上星期用近鉄來回大阪京都,係慢D
但都算ok丫

此篇文章於 04-12-15 02:08 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-15, 02:16 PM   #310
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
2013年試過一次~就係因為張PASS
永遠唔再試~~JR半粒鐘~近鐵粒幾鐘~~除非鐘意鐵道遊啦....

名古屋去京都我都坐新幹線~唔坐近鐵...

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-15, 02:35 PM   #311
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDWhaleBarca
XBox Live GamertagWhaleBarca
坐過近鉄由大阪去名古屋, 要兩個半鐘
但果日好早出, 大把時間所以慢慢坐
之後名古屋去京都就寧願坐新幹線

FCBarcelona~!! MÉS QUE UN CLUB! 討論區Vol.8

自二次世界大戰結束至今五十多年中,全球真正沒有戰爭的日子,只有五十三日。即全球平均每年中只有二十多小時是和平的。

People only ask for other's responsibility, but no respect.
Coquelicot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-15, 02:43 PM   #312
BOYBOYBOY

近鐵去名古屋緊係耐啦
但有好多人用PASS 包左就照用

近鐵去奈良好似約半小時
京都好似45-50分鐘上下
係無位坐多,JR京都返新大阪就快一倍有突

上次去程坐近鐵,返個時用北陸PASS京都返大阪就明顯快好多

舊 04-12-15, 09:36 PM   #313
KUTAR#

引用:
作者: Hitomi 查看文章
永遠唔再試~~JR半粒鐘~近鐵粒幾鐘~~除非鐘意鐵道遊啦....

我諗都要睇是不是旺季啦

我上星期去京都第一日, 坐JR 去京都是好快
但等101號巴士等左40-50分鍾有多!

第二日我坐京阪到三条大約五十分鍾
但直達景點附近,轉地下鉄或中途上巴士去其它景點反而更省時間

此篇文章於 04-12-15 09:46 PM 被 KUTAR# 編輯。
舊 04-12-15, 10:51 PM   #314
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
我諗都要睇是不是旺季啦

我上星期去京都第一日, 坐JR 去京都是好快
但等101號巴士等左40-50分鍾有多!

第二日我坐京阪到三条大約五十分鍾
但直達景點附近,轉地下鉄或中途上巴士去其它景點反而更省時間

講講下點解講左巴士
好似同我講緊ge野不是太有關?
我不是說大阪<>京都 >>> JR只是半個鐘比近鐵粒幾鐘快嗎
我意思是永遠唔再坐近鐵大阪<>京都啦

引用:
作者: Coquelicot 查看文章
其實咪就係睇你肯唔肯用錢買時間
宜家YEN平~~我會俾多少少錢訓多陣晏D出門~~

舊 04-12-15, 10:58 PM   #315
KUTAR#

引用:
講講下點解講左巴士
好似同我講緊ge野不是太有關?
我不是說大阪<>京都 >>> JR只是半個鐘比近鐵粒幾鐘快嗎
我意思是永遠唔再坐近鐵大阪<>京都啦

其實咪就係睇你肯唔肯用錢買時間
宜家YEN平~~我會俾多少少錢訓多陣晏D出門~~
我的意思就係坐JR由大阪去京都係好快
但到京都後都要在總站等成粒鍾巴士就冇意思

坐其他私鐵係耐D,但直達景點/直接回大阪反而比JR優勝之處

我day 1就係因為快,坐JR到京都站,點知旺季關係在京都站等巴士反而更浪費時間

如果單討論那個方法往來大阪京都最快,當然是JR啦
但都要考慮到要去的景點,轉車的方便性,相比下JR亦不一定是最好
最緊要就到自己要去的景點同行程,唔一定要坐死JR或某條私鉄
咁的意思想俾樓上參考下

此篇文章於 04-12-15 11:19 PM 被 KUTAR# 編輯。
舊 04-13-15, 03:25 AM   #316
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
想問下大家去大阪有冇住開邊間酒店?

其實我又諗住平平地就ok

近心齋橋就最好

我見到有間叫 富士屋,上年番新過,唔知好唔好?

http://www.osakafujiya.jp/chi/

Thanks!!

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-15, 07:09 AM   #317
PTX-003C
天下第一盲鬼

XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
我上星期用近鉄來回大阪京都,係慢D
但都算ok丫
引用:

我咪就係為左用張pass 囉…搞到鬼死咁遲先到京都
最後重miss 埋八坂神社個朱印時間,去到神主收左工…
夜晚都係坐京阪鐵路架特急

引用:
作者: Coquelicot 查看文章
如果唔係近鐵pass 包左架特急真係睬佢都傻

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
想問下大家去大阪有冇住開邊間酒店?

其實我又諗住平平地就ok

近心齋橋就最好

我見到有間叫 富士屋,上年番新過,唔知好唔好?

http://www.osakafujiya.jp/chi/

Thanks!!
你想睇乜先
我中意住日本橋
果度有間Super Hotel 同一間叫Namba Plaza Hotel 都唔錯
左邊千日前,右邊黑門市場,對上少少日本橋站,向下行5分鐘就Ota Road
天堂一樣的地方

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
舊 04-13-15, 01:08 PM   #318
PTX-003C
天下第一盲鬼

嘩⋯⋯差d嚇死
上車去機場,開車行100米都冇就急剎
當場的四個字係我腦內出現 - 人身事故
後來有個蝗族衝入駕駛室,但又唔識日文
聽完之後原來係佢留左個兩歲女係月台,來唔切帶佢上車,於是走去按緊急制停車

舊 04-13-15, 02:44 PM   #319
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
我的意思就係坐JR由大阪去京都係好快
但到京都後都要在總站等成粒鍾巴士就冇意思

坐其他私鐵係耐D,但直達景點/直接回大阪反而比JR優勝之處

我day 1就係因為快,坐JR到京都站,點知旺季關係在京都站等巴士反而更浪費時間

如果單討論那個方法往來大阪京都…最快,當然是JR啦
但都要考慮到要去的景點,轉車的方便性,相比下JR亦不一定是最好
最緊要就到自己要去的景點同行程,唔一定要坐死JR或某條私鉄
咁的意思想俾樓上參考下
哦,咁當然啦,不過不是講緊大範圍移動嗎

如果講深入,京都入面移動,緊係唔可以單靠一兩種啦
靠JR就更加收工,好多地方都到唔到
京都私鐵+地下鐵叫做可以去到部份大路地方
巴士如果唔係京都車站上車,旺季都迫到上車ge
不過真係好迫+好塞車(試過由北野天滿宮坐左粒幾鐘先番到車站),不過有時就真係無辦法,
始終唔少地方真係得巴士可達, 京都真係坐的士都唔掂,路面太多車

舊 04-14-15, 10:13 AM   #320
oogami
帝國華擊團

請問搭"由布院之森"洗唔洗book (落機就去book)?

- 做工務員之路 -
oogami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-15, 11:52 AM   #321
仁飛
Crazy Gamer

引用:
嘩⋯⋯差d嚇死
上車去機場,開車行100米都冇就急剎
當場的四個字係我腦內出現 - 人身事故
後來有個蝗族衝入駕駛室,但又唔識日文
聽完之後原來係佢留左個兩歲女係月台,來唔切帶佢上車,於是走去按緊急制停車
咁只能講,情有可原
不過咁都會留低個女,麻煩父母反省下~~

順帶一問,想請問大家京都有無平嘅住宿介紹?
搵過幾間,唔係無位就係無乜單人房,
我又唔鐘意住夾舖
舊 04-14-15, 10:17 PM   #322
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: oogami 查看文章
請問搭"由布院之森"洗唔洗book (落機就去book)?
舊年11月去的時候唔知同紅葉旺季有無關~~
瞄到由布院之森打後一星期的都全full~
(我本身無打算坐)

之前做功課瞄到d人通常打算坐由布院之森的話~都是先網上碌卡預訂...

舊 04-15-15, 05:29 AM   #323
BOYBOYBOY

引用:
作者: 仁飛 查看文章
咁只能講,情有可原
不過咁都會留低個女,麻煩父母反省下~~

順帶一問,想請問大家京都有無平嘅住宿介紹?
搵過幾間,唔係無位就係無乜單人房,
我又唔鐘意住夾舖
d蝗好興個人沖左入去先,行李行後

舊 04-15-15, 05:30 AM   #324
BOYBOYBOY

引用:
舊年11月去的時候唔知同紅葉旺季有無關~~
瞄到由布院之森打後一星期的都全full~
(我本身無打算坐)

之前做功課瞄到d人通常打算坐由布院之森的話~都是先網上碌卡預訂...
旺季有關....去既人多左,好多人都指定要坐佢...

舊 04-15-15, 08:34 AM   #325
oogami
帝國華擊團

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
旺季有關....去既人多左,好多人都指定要坐佢...
5月28算唔算旺季? (由布院 -> 博多)
5月18到關西...

- 做工務員之路 -

此篇文章於 04-15-15 08:36 AM 被 oogami 編輯。
oogami 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 05:17 AM

手機版 | APP版