Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-13-15, 09:29 AM   #26
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 尼路 查看文章
不過ot一下,其實係咪好多中國/台灣人走左去日本寫小說,做乜咁多網路小說改編的動/漫根本就係寫左十幾年的yy小說橋來的……
有求有供吧
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 09:40 AM   #27
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
一個族群對自己無/失去自信就自然會越yy既創作越容易一面倒地受歡迎

你睇咩抗日奇俠就知

反而全世界拳頭最大既美國d反社會題材成日可以賣到同當紅yy作差唔多銷量

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-13-15 09:43 AM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 10:36 AM   #28
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
不過ot一下,其實係咪好多中國/台灣人走左去日本寫小說,做乜咁多網路小說改編的動/漫根本就係寫左十幾年的yy小說橋來的……
我嘅角度係--其實奇幼小說本身就yy向,無論魔介同哈利波特
不過近年多咗穿越系,將現代知識帶去中古世界就係真

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 10:41 AM   #29
細路翔
The One

魔戒邊忽yy,班最強角色打大力d都會比個主神nerf,魔王係比村民A解決
實際係旅遊指南成日描寫班哈比人係邊度邊度開餐

哈利波特由頭到尾都比校長當炮灰用

要數同依套最似既應該係龍槍,一樣成日交代第幾級魔法點點點咁,一樣係"反正超時空大法師就是潮"既yy作

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-13-15 10:43 AM 被 細路翔 編輯。
舊 07-13-15, 11:03 AM   #30
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: casio 查看文章
我嘅角度係--其實奇幼小說本身就yy向,無論魔介同哈利波特
不過近年多咗穿越系,將現代知識帶去中古世界就係真
嚴格來講所有小說都有多少yy成份的啦,完全無就唔洗睇你自己生活就係。
不過依家時下講得叫yy小說的意思並唔係指有yy成份,而係yy得太過分,你睇過所謂龍傲天系主角就知,相比魔戒不以知幾嚴謹。(好唔好睇就另說)

舊 07-13-15, 11:10 AM   #31
細路翔
The One

魔戒果類只能稱為自high

因為佢係有成個設定,所有角色都要係既有規則下而行動

稱得上為yy小說係因為有主角先有規則,而主角就係唯一唔洗守規則果個

上一章整個設定為左比主角開掛婊人,下一章唔小心輪到主角自己踩界時就將設定扔落垃圾筒果種w
然後共通點係每次開掛時都有蛋散或者母豬係執邊感嘆或者發情

依一套、魔劣同SAO都完全中晒

但起碼依套本身負責感嘆果班都好有性格同戲份就多少掩蓋左d yy味

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-13-15 11:15 AM 被 細路翔 編輯。
舊 07-13-15, 12:50 PM   #32
Dom031059
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: 細路翔 查看文章
魔戒果類只能稱為自high

因為佢係有成個設定,所有角色都要係既有規則下而行動

稱得上為yy小說係因為有主角先有規則,而主角就係唯一唔洗守規則果個

上一章整個設定為左比主角開掛婊人,下一章唔小心輪到主角自己踩界時就將設定扔落垃圾筒果種w
然後共通點係每次開掛時都有蛋散或者母豬係執邊感嘆或者發情

依一套、魔劣同SAO都完全中晒

但起碼依套本身負責感嘆果班都好有性格同戲份就多少掩蓋左d yy味
魔戒果種你會感覺到你睇緊成個世界既活動, 每個人都跟住同一條規則生存
YY小說多數只睇主角點樣開掛掃場攪女食生果

早幾年前既大賣輕小說多數都會有返咁上下既設定令你投入個世界觀(好似FMP,魔禁咁)
近年就已經好少呢類啦
Dom031059 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 01:23 PM   #33
casio

引用:
嚴格來講所有小說都有多少yy成份的啦,完全無就唔洗睇你自己生活就係。
不過依家時下講得叫yy小說的意思並唔係指有yy成份,而係yy得太過分,你睇過所謂龍傲天系主角就知,相比魔戒不以知幾嚴謹。(好唔好睇就另說)
咁如果係計龍傲天系,我覺得呢套已經唔算yy,因為班守護者仲龍傲天過主角,好多時主角仲狀況外唔知發生咩事,只係俾班旁觀嘅腦補成龍傲天

舊 07-13-15, 01:33 PM   #34
尼路
The One

引用:
咁如果係計龍傲天系,我覺得呢套已經唔算yy,因為班守護者仲龍傲天過主角,好多時主角仲狀況外唔知發生咩事,只係俾班旁觀嘅腦補成龍傲天
暫時睇緊第二期,還可以啦。未到sao同魔劣個lv,至少主角自己都重好社會人。
不過如果講日系yy同中國/台灣yy的分別大概係灌水同唔灌水的分別吧,就咁睇簡介根本同起點堆穿越到xxx當xxx/轉生xxx無分別……呢套都好骷髏兵系列的感覺……

舊 07-13-15, 08:43 PM   #35
casio

引用:
暫時睇緊第二期,還可以啦。未到sao同魔劣個lv,至少主角自己都重好社會人。
不過如果講日系yy同中國/台灣yy的分別大概係灌水同唔灌水的分別吧,就咁睇簡介根本同起點堆穿越到xxx當xxx/轉生xxx無分別……呢套都好骷髏兵系列的感覺……
其實或者一開始就將呢套當「撒旦幫的日常」睇,成套會有唔同感覺
由其睇完4至7後呢種感覺會更深刻

舊 07-14-15, 03:19 PM   #36
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
呢套野不嬲都係睇胃痛日常w
其他都係其次

而主角最初目的都係睇下有冇其他player係呢度,冇冒險打boss又冇仇要報
其他情況不嬲都係狀況外w
狀況外到被班npc推到依家呢個局面w

唔可以話冇果堆ff設定,不過最少我睇得幾開心,男主最強果種厭惡感冇乜
而且我代入唔到骷髏主角就是了w

此篇文章於 07-14-15 03:24 PM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-15, 10:04 PM   #37
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
骷髏人生代入唔到,不過飛鼠對大墳墓同NPC嘅愛就完全同感~
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-15, 08:43 AM   #38
細路翔
The One

原作發出王霸之氣個段充滿YY味

但動畫版有廢柴心聲就顯得係主角老馬w

英國說大家抱團死
舊 07-15-15, 09:37 PM   #39
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
果對elf 竟然係姐弟

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-15, 09:52 PM   #40
STRIFE

XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: ikari28 查看文章
果對elf 竟然係姐弟
成個墓地最正常係佢兩個同執事架喇

舊 07-15-15, 10:16 PM   #41
casio

引用:
作者: STRIFE 查看文章
成個墓地最正常係佢兩個同執事架喇
某種意義上,馬雷才是墓場裡性格最扭曲嗰個

舊 07-16-15, 07:54 PM   #42
尼路
The One

引用:
某種意義上,馬雷才是墓場裡性格最扭曲嗰個
秀吉……但肉食性會想開人間農場的……動畫無左個幾句就完全兩個人……

舊 07-16-15, 09:47 PM   #43
casio

引用:
秀吉……但肉食性會想開人間農場的……動畫無左個幾句就完全兩個人……
其他人都叫表裡一致
馬雷真面目要第三期扑西瓜同第六期拖行李先見到鳳毛麟角

此篇文章於 07-16-15 09:50 PM 被 casio 編輯。
舊 07-22-15, 12:08 AM   #44
STRIFE

公會最強出場,仲要自帶字體
CV仲要係....

舊 07-22-15, 01:53 AM   #45
casio

引用:
作者: STRIFE 查看文章
公會最強出場,仲要自帶字體
CV仲要係....
睇住管家,本來想像佢係好man好型的......點知形象大崩值
不過諗深一層,會將「路見不平,拔刀相助」成日掛係口邊嘅九成都係中二病

舊 07-22-15, 08:48 AM   #46
Asurada
God of Gamer
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
睇住管家,本來想像佢係好man好型的......點知形象大崩值
不過諗深一層,會將「路見不平,拔刀相助」成日掛係口邊嘅九成都係中二病
其實呢套NPC(同埋飛鼠自己)會將公會成員大幅美化已經係常識來

舊 07-23-15, 12:54 AM   #47
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
重以為動畫化後會和諧唔少,個兵長HP幾多下。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-15, 03:31 PM   #48
KUTAR#
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
動畫版是跟文庫版設定?

剛剛睇第一集,web版第6層守門人好似係dark elf?
被摸摸的角色是文庫後加的?

記憶有點亂了
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-15, 04:44 PM   #49
STRIFE

Web 冇 偽娘,總管

舊 07-23-15, 08:08 PM   #50
尼路
The One

文庫同Web中間係咪少左D情節?成日都有D飛飛冒險經歷好似無左咁?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
渡辺航「弱虫ペダル GLORY LINE」2018年1月放送開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 41 04-25-23 04:44 PM
「刀使ノ巫女 刻みし一閃の燈火」OVA決定! supermanlady 日本動漫畫討論版 49 01-11-21 07:31 AM
水野良×矢野俊策「GRAN CREST グランクレスト戦記」#24 (終)「皇帝聖印」 supermanlady 日本動漫畫討論版 17 06-19-18 03:10 PM
サンカクヘッド「干物妹!うまるちゃんG」連載終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 169 04-21-18 04:59 PM
カツヲ「三ツ星カラーズ」#12 (終)「カラーズと街とひとびと」 supermanlady 日本動漫畫討論版 10 02-13-18 07:38 PM

現在的時間是 11:55 PM

手機版 | APP版