Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 08-16-09, 01:31 AM   #201
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 咩Feel 查看文章
正呀正呀
下次版聚搞啦
呢d 一定要拍片youtube 見

舊 08-16-09, 03:58 AM   #202
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

註冊日期: Jan 2004
殘酷的童話, 無奈的現在, 迷茫的未來

某一天, 男孩和女孩終於在同學聚會中再次遇上了.

"今天已經是最後的機會說出來了, 已經沒有再拖延的時間了"

男孩抱著背水一戰的心態等待著向女孩說"大好きだ"的機會. 當到了最重要的話題 : "大家拍拖了沒?" 時, 殘酷的現實正悄悄等待男孩 : 女孩原來已經有男朋友了.

"本以為已經做好一切心理準備去說這句話, 但機會原來已悄悄離我而去; 雖說很不願意, 但現在已經到了不得不放手和不得不死心的時候了, 究竟是哪個混蛋說過奇蹟將要發生的!?"

"大好きだ"這句話, 男孩悄悄的嚥下去, 最少男孩認為 : "我的意思應該沒有人知道了."
飯後, 男孩和幾個同學一起去喝酒, 男孩表面上很高興, 但心裡還是耿耿於懷.

回家時, 男孩心裡一片濃霧
"前路何處去, 我看到只有一片迷霧......"

http://www.youtube.com/watch?v=Fe40mik5zUk
舊生會

曲:謝浩文@宇宙大爆炸 詞:雷文@宇宙大爆炸/大雄 編:褚鎮東 唱:李克勤

曾在校內的秘密場地 與你吻別過
曾為了你自願走過課 之後要再去補課
同學聚會竟撮合重遇 前事全部劃過
望你的笑臉動靜又同樣煽動我
可惜欠缺伴奏一起探戈

* 曾一起手拖手卻變成分手
熱熾火花燒光後難以白頭
人物有 場地有 緣份卻跟你沒有
祇要讓你愉快便夠 自願鬆手
就算始終很喜歡 也太難開口
面對你有男朋友 我又怎麼跟他搏鬥
其實我 從沒法接愛放得低這女友 *

曾在校外的約會時候 有某某撞破
然後個個合力將你我 關係世界性轉播
前事現在不算話題後 誰亦從未道破
我我偏嚮往舊日被人話你話我
都不怕繼續要斗膽拍拖
Repeat *

熱愛已不再擁有 舊愛的本份誰想安守
不想再配合你 扮自然當密友
閒話然後無話 想兜圈遠走
Repeat *

同學聚會想你亦無助 也怕有罪過
還擰轉背避開了你 可避免了貨比貨
如若日後婚禮的那天 其實無謂預我
耀眼的鑽戒未能送你
現我可以送甚麼

公式

超絕可愛+賣萌+天然呆+冒失娘+短髮=本田翼
紅字為重點

本王決定中日開戰之時會去做漢奸

此篇文章於 08-16-09 08:46 AM 被 犬夜叉 編輯。
犬夜叉 目前離線  
舊 08-16-09, 04:13 AM   #203
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
sorry 我將題目改短了。 =)

會不會有天又發現,
原來女孩曾經也喜歡過男孩?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線  
舊 08-16-09, 08:16 AM   #204
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: Middle 查看文章
sorry 我將題目改短了。 =)

會不會有天又發現,
原來女孩曾經也喜歡過男孩?
哈, 應該不會了

p.s. 童話那段建議唔好改短, 可以的話改成"殘酷的童話.現在與未來"

公式

紅字為重點

此篇文章於 08-16-09 08:39 AM 被 犬夜叉 編輯。
犬夜叉 目前離線  
舊 08-16-09, 09:16 AM   #205
Noyeah
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2009
引用:
作者: 犬夜叉 查看文章
哈, 應該不會了

p.s. 童話那段建議唔好改短, 可以的話改成"殘酷的童話.現在與未來"
個男同女會唔會起十年後再傾談時先有真相? 咁你整返首...
李克勤 - 原來你也曾愛我
Noyeah 目前離線  
舊 08-16-09, 09:28 AM   #206
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: Noyeah 查看文章
個男同女會唔會起十年後再傾談時先有真相? 咁你整返首...
李克勤 - 原來你也曾愛我
那麼, 十年後男孩同女孩如果各自有對象甚至已經結婚的話會怎樣?

公式

紅字為重點

犬夜叉 目前離線  
舊 08-16-09, 09:40 AM   #207
Noyeah

引用:
那麼, 十年後男孩同女孩如果各自有對象甚至已經結婚的話會怎樣?
就係將來唔知咩時候, 在大家傾談之中先發現呢個可悲既真相...
亦都可以在女孩與別人婚禮時 , 最後由女孩向男孩說出...
Noyeah 目前離線  
舊 08-16-09, 10:03 AM   #208
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
就係將來唔知咩時候, 在大家傾談之中先發現呢個可悲既真相...
亦都可以在女孩與別人婚禮時 , 最後由女孩向男孩說出...
既然係"殘酷的童話", 本作者唔認為女孩會有"身在曹營心在漢"既心意

公式

紅字為重點

犬夜叉 目前離線  
舊 08-16-09, 10:05 AM   #209
Noyeah

引用:
既然係"殘酷的童話", 本作者唔認為女孩會有"身在曹營心在漢"既心意
那只是曾經... 過去就是過去... 那等男孩結婚時女孩再對他說吧...去激擊他...
Noyeah 目前離線  
舊 08-16-09, 10:28 AM   #210
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
可能無咁殘酷,但一定心好酸,
因為人地都係要繼續結婚了......

Middle 目前離線  
舊 08-16-09, 03:26 PM   #211
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
可能無咁殘酷,但一定心好酸,
因為人地都係要繼續結婚了......
對當事人來說, "殘酷"不算太誇張.....我認為

公式

紅字為重點

犬夜叉 目前離線  
舊 08-16-09, 05:11 PM   #212
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
對當事人來說, "殘酷"不算太誇張.....我認為
我不是說你所想的情況不殘酷喇。
我是說、如果發現對方也喜歡過自己的時候。 =)

Middle 目前離線  
舊 08-16-09, 05:16 PM   #213
Noyeah

引用:
今次用邊首歌來形容好呢...
Noyeah 目前離線  
舊 08-16-09, 05:20 PM   #214
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
咁同跌落地攞返渣沙有咩分別,跟本只係自己呃自己
早D面對殘酷的現實會好D

舊 08-16-09, 07:12 PM   #215
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
今次用邊首歌來形容好呢...
不知道。 =p

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
奇怪你會有這種想法。
有些人會寧願對方沒有喜歡過自己呢。

Middle 目前離線  
舊 08-16-09, 10:15 PM   #216
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
送給犬夜叉

好朋友by 梁漢文
填詞人 : 林夕
作曲人 : 伍樂城
編曲人 : 伍樂城
監製 : 趙增熹

若是 讓我許願
但願 沒任何事留戀
迷戀的 不可以選
只好心死再算

來開開心心的歌唱
來吹熄燭光的漂亮
並未能叫你愛我本是太平常
我不應該惆悵

★也許總有他人懂得愛惜我
 然後往後多年愛若是結果
 你與他會攜手衷心慶祝我
 無奈只是好朋友 別吻我★

自願 在你左右
遺憾地 叫友誼越恆久
而知己 這麼罕有
才肯接受這 殘忍的引誘

唯有趁這晚你在場
談心中假想的對象
並未能叫你愛我生命再悠長
也說不出路向

Repeat ★

我會找個好人懂得愛惜我
然後往後多年愛若是結果
你與他會攜手衷心慶祝我
如若你是好朋友 就吻我

點解我用唔到個youtube標籤的? 大家見唔見到有冇key到片落去

Lost In Paradise

此篇文章於 08-16-09 10:44 PM 被 Middle 編輯。
藍莓咖啡 目前離線  
舊 08-16-09, 10:29 PM   #217
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Nintendo Switch ID4565-6477-0890
引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
送給犬夜叉

-SKIP-
好朋友by 梁漢文
填詞人 : 林夕
作曲人 : 伍樂城
編曲人 : 伍樂城
監製 : 趙增熹

若是 讓我許願
但願 沒任何事留戀
迷戀的 不可以選
只好心死再算

來開開心心的歌唱
來吹熄燭光的漂亮
並未能叫你愛我本是太平常
我不應該惆悵

★也許總有他人懂得愛惜我
 然後往後多年愛若是結果
 你與他會攜手衷心慶祝我
 無奈只是好朋友 別吻我★

自願 在你左右
遺憾地 叫友誼越恆久
而知己 這麼罕有
才肯接受這 殘忍的引誘

唯有趁這晚你在場
談心中假想的對象
並未能叫你愛我生命再悠長
也說不出路向

Repeat ★

我會找個好人懂得愛惜我
然後往後多年愛若是結果
你與他會攜手衷心慶祝我
如若你是好朋友 就吻我

點解我用唔到個youtube標籤的? 大家見唔見到有冇key到片落去
睇唔到,最好返Embed COPY啦,不過呢版應該出唔自動播放,你試下問Rabbidas大有無得改

http://www.youtube.com/watch?v=p2Lzar3nYIk

此篇文章於 08-16-09 10:31 PM 被 龍寶寶 編輯。
龍寶寶 目前離線  
舊 08-16-09, 10:58 PM   #218
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

好少發皮四,今日真係要發下,依家好想殺人呀,我現在係博羅連,邊個走埋來就殺邊個ww

舊 08-16-09, 11:03 PM   #219
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
咩事咁嬲呀博羅連

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線  
舊 08-16-09, 11:18 PM   #220
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
咩事咁嬲呀博羅連
成個月身邊都不停發生不如意的事,開始頂唔順

舊 08-16-09, 11:27 PM   #221
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
+1
最少男孩都清楚知道現已到了不得不放手既時候

公式

紅字為重點

犬夜叉 目前離線  
舊 08-16-09, 11:37 PM   #222
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
+1
最少男孩都清楚知道現已到了不得不放手既時候
其實,無話唔面對架喎,
人地鍾意左第二個、亦都唔輪到你自己話唔放手
(當然亦有人明知對方唔鍾意自己都一樣死唔放手、甚至襯人結婚時去搞亂檔),
只不過你「機緣巧合」下知道人地都曾經鍾意過你,
但你地再無可能一齊,
可以諗下「對的人、不對的時間」ja 。

Middle 目前離線  
舊 08-16-09, 11:42 PM   #223
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
其實,無話唔面對架喎,
(當然亦有人明知對方唔鍾意自己都一樣死唔放手、甚至襯人結婚時去搞亂檔),
但你地再無可能一齊,
男孩沒有在「機緣巧合」下知道人地都曾經鍾意過自己........
我倒覺得中大今次要追番一下我之前寫個2篇.......3篇野有D關連架......

公式

紅字為重點

此篇文章於 08-16-09 11:46 PM 被 犬夜叉 編輯。
犬夜叉 目前離線  
舊 08-16-09, 11:43 PM   #224
Noyeah

引用:
其實,無話唔面對架喎,
但你地再無可能一齊,
當你無諗過而真係有呢個曾經既時候,你既腦海就可能會重播返過去既片段,
或者不停重演某些有可能會令到你地一齊既事件,
咁呢個先係曾經、可能 既威力....
Noyeah 目前離線  
舊 08-16-09, 11:45 PM   #225
Noyeah

引用:
男孩沒有在「機緣巧合」下知道人地都曾經鍾意過自己........
咁乜都唔知 既話,咁當佢重來未發生囉...
繼續返去 只係 男孩既一廂情願路線....
Noyeah 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:46 PM

手機版 | APP版