Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-02-11, 02:29 AM   #1
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
Arrow 箍煲

最近有朋友另一半要提出分手,
朋友問,有咩方法可以追返對方......

其實我都提供唔到咩好方法,因為之前無太多經驗,
只係覺得,誠意同努力應該最重要?
但講真,要追返一個開始變心甚至已經變晒心o既人,其實係一件好難o既事......

唔知大家以前有無試過「箍煲」?
當時係用左咩方法、最後又成唔成功?
希望大家有相關經驗o既,可以分享下喇 =)

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-11, 02:46 AM   #2
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
除非係周期性分手....否則真係好難
不過既然仲只係「提出」,睇下仲有無得誠意搭救吧...

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-11, 10:56 AM   #3
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Middle 查看文章
最近有朋友另一半要提出分手,
朋友問,有咩方法可以追返對方......

其實我都提供唔到咩好方法,因為之前無太多經驗,
只係覺得,誠意同努力應該最重要?
但講真,要追返一個開始變心甚至已經變晒心o既人,其實係一件好難o既事......

唔知大家以前有無試過「箍煲」?
當時係用左咩方法、最後又成唔成功?
希望大家有相關經驗o既,可以分享下喇 =)
其實每一次分手總會有唔同既理由(雖然方向黎黎去去都係個幾個...)
要令箍煲成功率增加,首先要做既野就係搞清楚成因然後對症下藥
例如:值唔值得箍 / 係咪要即時箍 / 用咩方法箍..... 之類

個人認同誠意同努力緊要,但更緊要係要合乎經濟原則,使力得其所。
引用:
作者: 查看文章
除非係周期性分手....否則真係好難
不過既然仲只係「提出」,睇下仲有無得誠意搭救吧...
結構性分手......

舊 06-02-11, 11:05 AM   #4
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
發軟功, 又嗲又林扮可憐, 如果唔得,
就發硬功, 瘋狂鬧爆對方, 分分鐘有意外收獲

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-11, 02:40 AM   #5
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
如果你友人唔知衰乜的話,咁點都箍唔到嫁喎...搵搵問題所在然後兩人坐低傾下啦

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-11, 06:49 PM   #6
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
暫且未試過...
只但係...這不是因為小事而分手的情侶才可以做到的嗎?

成日玩玩下就話分開的那些人,復合話都冇咁易啦...
大家都只係視對方為解悶對象之嘛
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 11:50 AM   #7
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
衰乜..
女人係行扣分制
要加分其實好難

舊 06-04-11, 01:23 PM   #8
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
自己一定唔可以叫分手,即使對方點叫都好
比對方靜返一星期就好搵人

完全迴避件事去哄返人先,等佢啖氣落左先好諗著傾返件事
可以的話,死狗一陣效果更佳

btw,另一半是男/女?

舊 06-04-11, 02:06 PM   #9
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
試過...

對方有第二個, 提出分手...
我去箍煲... 2, 3 次都不果...

不過依家佢知錯
佢覺得當日揀錯左

女人要走, 你點都留佢唔住

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-11, 09:33 PM   #10
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
專重對方嘛~ 要分手就分手law, 硬要箍煲留住對方只係自私的想法...何必呢...

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-11, 10:55 PM   #11
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
專重對方嘛~ 要分手就分手law, 硬要箍煲留住對方只係自私的想法...何必呢...
有時要搞清楚係真分手定假分手....唔知的話係很浪費時間的....

舊 06-06-11, 03:11 PM   #12
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Norm 查看文章
有時要搞清楚係真分手定假分手....唔知的話係很浪費時間的....
連對方係點我地都唔知

舊 06-07-11, 01:47 AM   #13
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
引用:
作者: Norm 查看文章
通常對方混亂中就叫分手
佢都別知你又點會知

真係有時都唔知tum好定由佢冷靜好

舊 06-07-11, 02:56 PM   #14
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
我之識一pair, 平均大半年就會分一次手...
拖拖拉拉之後
咪又係最終要分
咪side時間好過啦
係岩你既, 可能幾年後
天時地利人和夾哂時
就自然會o係返埋一齊架啦

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-11, 12:24 AM   #15
ttchan111
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDTiMike
箍煲 no use, no need la

he/she will come back if they meant to be together after all...

if he/she doesnt come back...better find a new one, its happier than one sided chasing...
ttchan111 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:45 PM

手機版 | APP版