Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-25-06, 04:25 PM   #1
Gundam. Z168
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
SONY PS3 成與敗破斧沉舟

日本SONY 年尾推出PLAYSTATION3主機.售價一出日本SONY上市公司的市值受下跌

而且SONY亦向銀行提取大量金額投資落PS3.年尾PS3一推出,如市場反應未如理想.....SONY 亦可能面臨破產

聽聞全球行貨將全線在年尾推出.售價未知

香港SONY GAME FANS 會否引入PS3 為最 HIT 玩具嗎?HK$5000-6000元入場費非一般普通玩家可支付......

面對好玩又創新任天堂 wii 及 xbox360 勁減價壓力下,SONY PS3又怎樣突圍而出呢?

SONY PS3 成與敗真是破斧沉舟-香港SONY 代理亦可能受到一場遊戲風暴將鳳皇變回山雞

祝PS3好運~~~~~~~~~
PSP成功 不=PS3又成功...........
Gundam. Z168 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 04:30 PM   #2
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
PSP不算成功
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 04:30 PM   #3
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
XBOX360幾時有話減價??仲要你講到勁減價.......呢d野冇官方証實都唔好亂講.....
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 04:31 PM   #4
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
我剩係知我買唔起,就算買得算,仲要捱貴GAME
好無隱
而家好明顯老淫又開始發力~開始有番超任當時既風釆

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 04:35 PM   #5
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: RS 200
XBOX360幾時有話減價??仲要你講到勁減價.......呢d野冇官方証實都唔好亂講.....
可能佢話行game平過日版game掛...

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 04:35 PM   #6
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

註冊日期: Mar 2006
3DS Friend Code1246 8878 9215
PSN  IDKingRance
XBox Live GamertagKing Rance
引用:
作者: wing
PSP不算成功
PSP雖不算成功,亦不算失敗~!!

戦場の絆 ジオン公国軍戦術情報局に所属する特殊部隊。ガンダム強奪遂行の為なら金も惜しまない!
BorderBreak EUST 25nd Airborne Brigade Combat Defence Enforcer
Jockey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 04:36 PM   #7
House
里村★紅葉

引用:
作者: Jockey
PSP雖不算成功,亦不算失敗~!!
半天吊

Get

Get 周防天音!

舊 07-25-06, 04:37 PM   #8

PSP 無後勁~ NDS 巳跑贏大市.但PSP 剛推出,的確使全球熱賣.香港SONY代理亦賺取不少桶金.SONY PARTNER SHOP 亦出現人龍效應.......可惜現在PSP已經再沒吸引力.

PS3 行貨~又會否出現人龍搶購呢..........

好難了............
舊 07-25-06, 04:37 PM   #9
艾莉娜
Ultimate Gamer
♪↓加里/陽子↑♬

註冊日期: Aug 2004
XBox Live Gamertagbobogaf
就算PS3失敗,佢都無咁易破產,因為佢叫SONY,實會有公司借錢比佢,邊會咁易死

舊 07-25-06, 04:37 PM   #10
Hidekii
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
好玩又創新任天堂wii ??
係有創意,但唔係創新,因為呢d都唔係咩新技術,而且好唔好玩,要玩過至知喎

360減價?
M$話暫時冇咁既打算喎

PSP成功?
唔算吧?
Hidekii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 04:37 PM   #11
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
又係依個問題.....
到時自然有答案, 不過我唔信sony會因為咁而破產

psp唔算成功吧....感覺上開始弱勢

舊 07-25-06, 04:39 PM   #12

引用:

放長眼看吧
舊 07-25-06, 04:41 PM   #13
square-enix

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDSQ-EN_HK
XBox Live Gamertagsquare-enix2061
引用:
作者: antony chan
可能佢話行game平過日版game掛...
咁就唔應該話"勁減價壓力下"....., 而係GAME既定價平過日版

不過如PS3唔主力偏重SELL GAME, 咁真係對佢非常抱怨
等在咁耐, 又咁鬼貴, 到出了後, 結果真係把鬼無眼睇
square-enix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 04:43 PM   #14
House
里村★紅葉

引用:
作者: square-enix
咁就應該話"勁減價壓力下"....., 而係GAME既定價

不過如PS3唔主力偏重SELL GAME, 咁真係對佢非常抱怨
等在咁耐, 又咁鬼貴, 到出來後, 結果真係把鬼
一隻game 4-500蚊真係搵鬼買

Get

Get 周防天音!

舊 07-25-06, 04:43 PM   #15
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Gundam. Z168
PSP 無後勁~ NDS 巳跑贏大市.但PSP 剛推出,的確使全球熱賣.香港SONY代理亦賺取不少桶金.SONY PARTNER SHOP 亦出現人龍效應.......可惜現在PSP已經再沒吸引力.

PS3 行貨~又會否出現人龍搶購呢..........

好難了............
sony香港只係一個好細o既市場, 同埋我唔覺佢有賺到幾多桶金....
賣主機根本冇咩利潤, 早期多人買psp好大原因係 版, 再加上最近o既匯豐賤賣psp事件, 到底係咪真係咁好搵?

舊 07-25-06, 04:46 PM   #16
square-enix

XBox Live Gamertagsquare-enix2061
引用:
作者: Soul Twins
一隻game 4-500蚊真係搵鬼買
果時成萬YEN隻GAME, 都有人買.
問題係4-500蚊隻GAME值唔值得買
舊 07-25-06, 04:49 PM   #17
wing
格鬥低手

引用:
作者: ELT
sony香港只係一個好細o既市場, 同埋我唔覺佢有賺到幾多桶金....
賣主機根本冇咩利潤, 早期多人買psp好大原因係 版, 再加上最近o既匯豐賤賣psp事件, 到底係咪真係咁好搵?

psp主機per unit 計, 就算唔係蝕賣都應該冇咩賺 ,所以出貨量幾高都未必代定賺到.

除左每部的製造成本, sony 在psp同umd上面投資龐大R&D金錢, umd movie玩完, psp game銷量唔高, 就算帶動到memory stick銷量都賺唔得好多.

psp就算冇令sony 蝕錢, 都唔荒有咩錢賺.
舊 07-25-06, 04:49 PM   #18
House
里村★紅葉

引用:
作者: square-enix
果時成萬YEN隻GAME, 都有人買.
問題係4-500蚊隻GAME值唔值得買
如果又係無雙就唔好搞我

Get

Get 周防天音!

舊 07-25-06, 04:51 PM   #19
Hidekii
Crazy Gamer

引用:
放長眼看吧
有新機出就會減價係好自然,但如你所講勁減價就未必會

而且兄台講到咁肯定,有d誤導成份
舊 07-25-06, 04:52 PM   #20
wing
格鬥低手

引用:
係未有官方正式公布, 但呢d 常規動作都係意料之內的吧, 尤其是halo3未必出得切.

但就算xbox360唔減, 個價都比ps3平一截, 呢樣又係事實.
舊 07-25-06, 04:52 PM   #21

引用:
作者: wing
sony 在psp同umd上面投資龐大金錢, 主機就算唔係蝕賣都應該冇咩賺.
umd movie玩完, psp game銷量唔高, 就算帶動到memory stick銷量都賺唔得好多.

psp就算冇令sony 蝕錢, 都唔荒有咩錢賺.

SONY 代理勝利市場是大陸國內的市場出口吧~多桶金都是國內金
舊 07-25-06, 04:55 PM   #22

引用:
作者: Hidekii
有新機出就會減價係好自然,但如你所講勁減價就未必會

而且兄台講到咁肯定,有d誤導成份

只是個人意見~不是誤導

可能我眼光太短吧
舊 07-25-06, 04:58 PM   #23
Hidekii
Crazy Gamer

引用:
只是個人意見~不是誤導

可能我眼光太短吧
總有人冇兄台咁有遠見吧(如在下)

PS3太多未知之數,都係個句,出左至算吧
舊 07-25-06, 05:01 PM   #24

希望SONY 可以學習猶太人思想

將不可能變可能

BYE BYE
舊 07-25-06, 05:01 PM   #25
square-enix

引用:
作者: Soul Twins
如果又係無雙就唔好搞我
無雙期實仲有好多地方發揮同改善, 不過現時受制於機能所限(制作人咁講)
不過如果光榮肯用心整次世代無雙, 我依然會捧場, 始終次世機比PS2實在勁太多, 發揮可以多好多

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
2008年中國將成sony第二大市場 岸邊露伴 電視遊戲討論版 5 02-11-04 07:53 PM

現在的時間是 12:07 PM

手機版 | APP版