Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-23-17, 03:53 AM   #51
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
班友成日都眼高手低
開頭吹到識飛咁
後面又唔快D收返伏線
吹多2野水最後唔夠時間埋尾
咪超展開黎自爆收皮
魔法之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-17, 10:44 AM   #52
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
鈴村真很有性格的傢伙呢

也好,設定這回事不是單單由原作者改寫就會改變還要有其他因素(其一應是人氣?),不然真是太破壞平衡了

看到角色和自己的創作者吵架也是有趣啦(倒是小松是由動畫的進度走出來反而被劇透之後小說的劇情了)

似乎稍為可以知道軍服姬的身份是真的和眼鏡娘有關?

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345

此篇文章於 04-23-17 10:46 AM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-17, 01:35 PM   #53
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
比人劇透個到笑左xdddd

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-17, 02:08 PM   #54
鐵之侍

No.20.1の一部はTVアニメのネタバレを含むため、該当シーンの放送後に公開します。(TVアニメ 第4話放送後 公開予定)

https://www.sunday-webry.com/events/...rs_naked/0419/

原來原本第2話某情節被修改到第4話才發生(其實也改了不少,魔法少女和鈴村其實是提早出場了)

今回比較文戲多大家不怎麼討論嗎?暫時的文戲都很有意思不是廢話來的

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
舊 04-24-17, 02:20 PM   #55
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
我覺得最貼地既描寫係畫果個都唔知實際件衫咩構造

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-17, 03:11 PM   #56
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
引用:
作者: 細路翔 查看文章
我覺得最貼地既描寫係畫果個都唔知實際件衫咩構造
如果加句對白話
原本就係呢種質地令D攻擊只會打爛衫又傷唔到肉身
就更加好

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-17, 04:00 PM   #57
細路翔
The One

然後遜炮紅毛為左睇下自己係依邊人氣建立既重點,係google睇到一堆唔應該睇既野

英國說大家抱團死
舊 04-25-17, 02:54 PM   #58
gingq7

註冊日期: May 2008
其實成集文戲只有一個重點, 就係作家和繪師不能直接改已有設定, 可能仲要多數讀者接受新設定才可以

另外
- 只有我一個人覺得遜炮紅毛件衫開胸開得太礙眼? 可唔可以換過件衫...
- 幾時到大叔和機人駕駛員出場?
- 出奇地該批故事中人在其故事中的其他角色有晒人設, 正常應該係黑影就算...?
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-17, 03:14 PM   #59
鐵之侍

引用:
作者: gingq7 查看文章
- 出奇地該批故事中人在其故事中的其他角色有晒人設, 正常應該係黑影就算...?
這才可以出番外篇嘛

認真說其他角色應是有影響該角色的作用,如小松的「男朋友」、鎗大叔那世界的那位蘿莉(暫時出現在PIXIV刊登的商業插畫),大叔應是因那蘿莉(好像是他迫於無奈殺了她?)才和軍服姬結盟以求可以改變自己的故事

舊 04-26-17, 12:40 PM   #60
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
第三集我覺得係畫蛇添足
敗北左

佢想表達角色設定唔可以亂改
但係加左個插曲係動畫黎既角色唔知小說進度
咁問題就發生
既然小說同動畫分開,差別會直接影響當事人
小說原作者仲係咪真係佢既原作者呢
定已經變左動畫製作staff呢
係既話小說作者係佢份note加料就自然唔成立

而且仲有好多可能性同方向
有咁多不明因素下就推進到認定係讀者認同太突兀

另外又係咪有機會發生小說版小松有可能分開出現?

雖然係一個搞笑既插曲,但係就一下子令到個故事好求其咁

另外原作者大叔隻角色有d浪費
女主角講緊既自己想法,昔日回憶都係由原作者親筆寫
果個位無互動好可惜

而大叔都算宅界創作者,但係無乜宅既思維/認識咁
又話全部作品都係大作高人氣w 呀叔除左魔法少女就無個識
見到筆下人物現實化又咩想法都無咁
全部建議都係鈴村同圖書館提出,
原作者變左閒角有d失望
由手機版發出

此篇文章於 04-26-17 12:59 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-17, 12:52 PM   #61
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
成套片都覺得冇乜特別亮眼之處
老老豆豆想睇佢入面套機人片多d
一開始話動畫世界走出來我唔多接受到
之後話係平行世界感覺又唔錯
但之後角色又自稱自己世界做“故事”又話自己係被創作,唔知想點
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-17, 10:19 PM   #62
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
5/17リリース「NEWLOOK」のアニメ盤ジャケット

引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 10:19 AM   #63
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
係咪講緊D製作人無心就唔好整隻GAME出黎?
開頭講既甘科學
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 11:17 AM   #64
鐵之侍

英年早逝最悲傷了 不過能留下好的作品給以後的人也算沒有遺憾了吧,而且也間接救了世界(賢者因感受到生父的誠意決定幫這世界)

不過果然不是找到原作者寫一寫就可以改變自己的故事呢,騎士大姐的痛罵原作者倒是延感慨啦

把機人放在球場不是好主意啊

舊 04-30-17, 01:50 PM   #65
gingq7

今集劇情無乜推進, 所有野都係白毛自己假設

今集唯一感想係: 紅毛和白毛總算肯換過件衫, 即時順眼好多
舊 04-30-17, 03:26 PM   #66
macgyver
Game Master
反loli恊會會長

註冊日期: Aug 2004
期待下集超級機械人

舊 04-30-17, 04:43 PM   #67
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
今集都補緊故事設定同方向性
不過希望唔好搞到冇時間推進個故事就得
魔法之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 05:29 PM   #68
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: macgyver 查看文章
期待下集超級機械人
紅毛其實都有部, 唔知幾時可以拿埋過來~
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 05:52 PM   #69
細路翔
The One

睇完今話,我覺得FF15班牛郎如果出到黎應該會去劈死se個ceo(咦?

果然自古槍兵幸運E

英國說大家抱團死

此篇文章於 04-30-17 06:01 PM 被 細路翔 編輯。
舊 04-30-17, 07:02 PM   #70
gingq7

睇個款似係4對4?
紅毛+白毛+超級機械人+Persona vs 魔法少女+女騎士+大叔+軍服娘 (e?好似少咁個 )

超級機械人受得住魔法少女的一撃嗎 ?

另外,根據今集所講,異世界會和主世界慢慢溶合,果堆有晒人設的異世界配角(或主角...)似有機會出場

此篇文章於 04-30-17 07:05 PM 被 gingq7 編輯。
舊 04-30-17, 08:06 PM   #71
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
論如何安全地收埋超機人

舊 04-30-17, 09:06 PM   #72
細路翔
The One

引用:
作者: 尼路 查看文章
論如何安全地收埋超機人
光明正大擺係台場做景點

英國說大家抱團死
舊 05-01-17, 10:29 PM   #73
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
好在你玩個隻係舊GAME 唔係應該會走去滅世

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-17, 11:15 PM   #74
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
好在你玩個隻係舊GAME 唔係應該會走去滅世
我想睇茅野跑出黎劈死馬場
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 01:26 PM   #75
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
其實呢套係發給所有創作者的威脅信
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[XB1] INSIDE ( creators of LIMBO. June29) 信長 電視遊戲討論版 14 01-31-23 11:09 PM
收 Creators Labo #025 Evangelion Ayanami Rei Ver.2 genies123 買賣專區 0 12-27-15 03:31 AM
[動畫] 広江礼威「BLACK LAGOON」連載再開 money 日本動漫畫討論版 35 02-25-14 05:53 PM
[業界] 稲船敬二氏,中 裕司氏などがモバゲーで競演する「Super Creators」企画発表 neo2046 電視遊戲討論版 0 07-26-11 01:28 AM
[TVB] 叻歌正傳- 22:00-22:30 OCT 11 initial Neo Entertainment TREND 6 10-09-08 02:42 PM

現在的時間是 12:21 AM

手機版 | APP版