Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-08-18, 04:15 PM   #26
byela1504
Junior Member

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Thaws 查看文章
開口問左自己一句先: 接唔接受到幾日換一次2a電o既大製

大掣重量從來都唔係問題, 以前點解會咁重係因為入面真係有舊鐵去加重盡量就到3kg上落, 等人手無咁易成個掣推郁
入AA電又有另一個問題, 電要放邊個位先方便換又唔會影響重量分佈(傾左/右?...etc)而比人有藉口賴掣?
由手機版發出
大制唔同手制,得十廿幾個純iput。 無線keyboard加mouse換電以月計年計吧。
byela1504 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-18, 04:25 PM   #27
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: byela1504 查看文章
大制唔同手制,得十廿幾個純iput。 無線keyboard加mouse換電以月計年計吧。
無線mouse換電以月計, keyboard再耐d. 但之前ps3個hori wireless fighting stick聽過唔夠廿日已經要換一次電.

舊 03-08-18, 04:56 PM   #28
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
無線來講, 除左ch外, 正常都要配埋code,
所以控制到人地果D無線制機會好小.
但如果係因同一個ch就算唔係控制到人地果個,
都要檢視接收資料, 當同一時間有大量資料傳入,
一定要花時間處理, 所以唔係冇機會影響到
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-18, 06:09 PM   #29
zzz
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2005
點解淨係搵比賽黎講?
市場咁大, 出得打比賽既人只係佔一少部份
就算無線真係有穩定同性能問題, 咁難道就應該放棄絕大多數既一般用家?

再講, 無部用大制定細制, 一樣係坐定定, 難道用大制就唔應該有方便性
再講講電量問題, 無論大制定細制, 一個按鍵的訊號只會通電一次, 唔可能話細制就無咁耗電, 大制就耗電好勁所以唔生產
zzz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-18, 06:18 PM   #30
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: zzz 查看文章
點解淨係搵比賽黎講?
就算無線真係有穩定同性能問題, 咁難道就應該放棄絕大多數既一般用家?

再講, 無部用大制定細制, 一樣係坐定定, 難道用大制就唔應該有方便性
再講講電量問題, 無論大制定細制, 一個按鍵的訊號只會通電一次, 唔可能話細制就無咁耗電, 大制就耗電好勁所以唔生產
個市場有幾大?
冇線就會將一個專業手掣嘅效能減弱,趕走對效能有要求嘅客人,對冇線有執著嘅客人剩下有幾多?
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-18, 06:23 PM   #31
wing
格鬥低手

引用:
點解淨係搵比賽黎講?

大joystick一個主要客源係hardcore格鬥game玩家, 呢D玩家好多時會對世界各大或者本地的大大細細比賽有興趣. 呢D參賽人數唔係你諗咁少. 齋計舊年7月美國evo, 咁多個項目參賽人數加埋過萬.

舊 03-08-18, 06:28 PM   #32
wing
格鬥低手

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
個市場有幾大?
冇線就會將一個專業手掣嘅效能減弱,趕走對效能有要求嘅客人,對冇線有執著嘅客人剩下有幾多?
咪係, 其實唔執著果D玩家, 好可能係唔會買成千幾二千蚊一個joystick.

舊 03-08-18, 10:35 PM   #33
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
點解淨係搵比賽黎講?

對認真打格game既人黎講
每一場都係比賽
那怕只係野試合 無神神一下忽然斷線/Lag機都谷過__啦

同埋其實不如調番轉諗 無線既利點係邊先?
無線手掣可以比你一路行一手囉著個掣去囉杯水、去開個門口
無線大掣........你會囉著個大掣黎行去行去咩?
老老實實,我可以充分理解到無線手掣既利點,因為成日都會玩玩下囉著個手掣去開門、或者入廚房倒杯水飲下
但大掣我真係諗唔到有邊一刻會忽然間好想唔要條線,特別係而家D大掣自帶收納線位,唔玩想收埋佢都係拔線圈一圈佢就企企理理....
生意角度,無線大掣既便利性有無高到值得佢貴左舊水?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 03-08-18 10:40 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-18, 11:12 PM   #34
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
真係按一次掣先通一次電? 入面粒MCU, BT module 唔使用電養o既
拎部spectrum 擺係個掣隔離先講啦

食電有限? 講下笑好啦, 2粒2A行3V比夠你1400mAh 每日開4~6個鐘頂到盡1個week內一定要換一次電啦
實際上大掣只係比手掣少左2枝analog棍(PS4 少左個touch板, btw有d大掣都有embedd埋)
input又點會少?

如果真係CUT晒D 廢o既input(headset之類), 又唔預係core向
對比有線掣下, 你個無線掣除左無條吊頸線仲有D乜優勝o既地方???
點可以成功商業化???

舊 03-08-18, 11:25 PM   #35
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
-DEL-

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-18, 12:00 AM   #36
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

無線手掣方便在可以四圍擺唔駛理條線
然而呢一點大掣一早已經解決左 我唔明究竟有咩要素吸引我買個貴D但只係無左條根本平日唔用果時係唔會唔見既線sosad

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 03-09-18, 09:52 AM   #37
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
點解淨係搵比賽黎講?

問題係絕大一般用家大多數都會接受手掣,唔覺得有必要俾咁多錢買大掣。
就當耗電上冇問題,有幾多人會駛咁多錢但係又唔講究穩定同性能?
在下就覺得個市場一野就收窄到叫媽媽,
又之後為咗COVER返MOQ、開發費用等問題,定價會比一般既高…

舊 03-10-18, 06:04 PM   #38
曲奇
Insane Gamer
┌┤´д`├┐

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDck_tiga
引用:
點解淨係搵比賽黎講?

你依個講法其實好奇怪
其實冇必要用有冇打比賽去定義係唔係一般用家
我都有打過比賽 但係我唔係為左打比賽買有線大制
而係想任何時候都可以穩定咁用大制打機
咁我都係一般用家啫

如果你嘅一般用家係指所有會打對戰game嘅玩家
我唔覺得無線大制 (或者應該話無線依件事本身) 對佢地係一個好大嘅購買誘因
因為會打得比較認真嘅玩家 不論用大制定手制
都應該係會先考慮有線 因為有線係穩定既保障
買大制主要都係想追求大制嘅操作體驗同埋穩定性
依個先係大制市場既主流大多數
而比較casual 嘅玩家 可能用佢本身既手制已經滿足
要搵願意比千幾蚊去追求大制嘅體驗
但同時又唔介意穩定性 或者因為其他理必需要用無線嘅玩家
我相信依類玩家點都唔多
所以D廠以前奶過野之後唔再出都好合理

舊 03-11-18, 06:38 AM   #39
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
Thumbs up

引用:
作者: 曲奇 查看文章
你依個講法其實好奇怪
其實冇必要用有冇打比賽去定義係唔係一般用家
我都有打過比賽 但係我唔係為左打比賽買有線大制
而係想任何時候都可以穩定咁用大制打機
咁我都係一般用家啫

如果你嘅一般用家係指所有會打對戰game嘅玩家
我唔覺得無線大制 (或者應該話無線依件事本身) 對佢地係一個好大嘅購買誘因
因為會打得比較認真嘅玩家 不論用大制定手制
都應該係會先考慮有線 因為有線係穩定既保障
買大制主要都係想追求大制嘅操作體驗同埋穩定性
依個先係大制市場既主流大多數
而比較casual 嘅玩家 可能用佢本身既手制已經滿足
要搵願意比千幾蚊去追求大制嘅體驗
但同時又唔介意穩定性 或者因為其他理必需要用無線嘅玩家
我相信依類玩家點都唔多
所以D廠以前奶過野之後唔再出都好合理
絕對同意你佢觀點
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 07:30 AM   #40
blackpighk
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
XBox Live Gamertagblackpighk
或者有人屋企幾千呎用 100吋 projector / 65+吋 tv, 打機要離mon/主機 5 米以上, 個大制線唔夠長...
blackpighk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 01:12 PM   #41
小光
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
等於電競keyboard/mouse都係有線一樣...
輸入delay問題

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 04:38 PM   #42
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
有要求既玩家應該都有諗過用無線大制,買返黎試過用都會發現中伏。

唔係發現斷線就係有奇奇怪怪delay,快速連續輸入指令會有部份指令唔見左。

感覺上電量同大制反應會有某程度關聯。

總之呢類不確定因素會令人放棄選擇用無線大制。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 05:10 PM   #43
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
我咪又係無線KEYBOARD MOUSE 打機
由手機版發出
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 06:45 PM   #44
小光
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
有要求既玩家應該都有諗過用無線大制,買返黎試過用都會發現中伏。

唔係發現斷線就係有奇奇怪怪delay,快速連續輸入指令會有部份指令唔見左。

感覺上電量同大制反應會有某程度關聯。

總之呢類不確定因素會令人放棄選擇用無線大制。
其實PS4無線手掣我就已經出問題
如果屋企有人用WIFI用到好大流量既話, PS4手掣會受電波干擾
幾乎打唔到機

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 07:52 PM   #45
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

老老實實 格game Player連買個轉插都第一句問「有無Delay???」
聽到無線大掣幾個字已經....

ペルソナ5

隨時更新
舊 03-11-18, 08:25 PM   #46
wing
格鬥低手

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
老老實實 格game Player連買個轉插都第一句問「有無Delay???」
聽到無線大掣幾個字已經....
何只,聽到人部ps4用wifi唔用lan線都即刻教訓佢喇

舊 03-12-18, 10:19 AM   #47
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: wing 查看文章
何只,聽到人部ps4用wifi唔用lan線都即刻教訓佢喇
咁呢個大鑊好多既,大掣都仲話你死你事,對戰一時LAG 2F一時LAG 14F,敵我都一齊唔知打咩…

舊 03-12-18, 05:58 PM   #48
jacky2328
Junior Member
jacky@sky

註冊日期: Jul 2009
拳霸Q3 ok

舊 03-12-18, 08:03 PM   #49
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: Thaws 查看文章
真係按一次掣先通一次電? 入面粒MCU, BT module 唔使用電養o既
拎部spectrum 擺係個掣隔離先講啦

食電有限? 講下笑好啦, 2粒2A行3V比夠你1400mAh 每日開4~6個鐘頂到盡1個week內一定要換一次電啦
實際上大掣只係比手掣少左2枝analog棍(PS4 少左個touch板, btw有d大掣都有embedd埋)
input又點會少?

如果真係CUT晒D 廢o既input(headset之類), 又唔預係core向
對比有線掣下, 你個無線掣除左無條吊頸線仲有D乜優勝o既地方???
點可以成功商業化???
試過擺隻spectrum係隻joycon隔離
唔識睇D signal

舊 03-12-18, 10:40 PM   #50
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: 忍者 查看文章
試過擺隻spectrum係隻joycon隔離
唔識睇D signal
拎本說明書慢慢睇,
不過你咁講得, 應該對電子野都唔會太熟

單單想玩下,
就試下睇返bluetooth個frequency有幾多power,
有籠房最好關門係入面試, 因為四圍實在太多干擾
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:05 PM

手機版 | APP版