Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-22-12, 12:42 AM   #1
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
女朋友覺得我陪佢唔夠多?

首先,女朋友讀緊書,雖然年紀輕輕但思想成熟,唔會亂發脾氣或埋怨,好識諗好識體諒
同我一齊係佢既初戀(正式拍拖第三個月)
我已經出黎做緊野
一星期可能至少見到二至三次
有時放工都會特登過佢屋企果邊陪佢一陣時間,然後先再返自己屋企(來回都幾遠)
不過當無見面既日子,佢就比較想我留係屋企陪佢傾多d計
例如晚上同佢facebook chat,chat到大家都想訓教為止
不過有時我日頭返工真係好累,晚上未必想對住部電腦咁耐,加上佢又唔方便講電話
所以我有時做緊自己野忽略左佢,佢唔會發脾氣但會暗示比我知佢唔開心
有時候約了朋友/出去應酬食飯,無陪佢傾計,佢都會唔開心撒嬌

點樣令佢明白...雖然大家係情侶,但都會有私人空間既需要?
我又唔係背住佢做d對佢唔住既野,只係唔想就算返到屋企都將所有時間放係"感情事"上
我一樣唔會介意佢做自己野無理到我,但佢都透露過無時無刻都想搵我,我唔希望佢淨係將心思放係感情上
我只係唔想佢因為呢d事唔開心,影響到佢自己既心情

此篇文章於 03-22-12 01:03 AM 被 候鳥 編輯。
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 12:48 AM   #2
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
女人, 讀緊書, 仲要初戀.... 你認命吧啦....

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 12:58 AM   #3
候鳥
Crazy Gamer

佢會表現得好體諒地話"唔緊要啦,我明白,你做自己野先啦,咁唔阻你,我自己得架啦"
佢唔係怪我或突登比說話我聽,但一聽個語氣就知係唔開心/失望
我唔想佢因為咁樣就唔開心...
(佢知我工作大壓力,好多時候都係佢講說話氹我多過我氹佢)

此篇文章於 03-22-12 01:15 AM 被 候鳥 編輯。
舊 03-22-12, 01:03 AM   #4
lancersea
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2011
一D都唔思想成熟
lancersea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 01:12 AM   #5
候鳥
Crazy Gamer

引用:
作者: lancersea 查看文章
一D都唔思想成熟
佢唔亂發脾氣或做幼稚野我已經覺得佢比其他同年紀女仔思想成熟
只係佢係處理自己心情同拍拖呢方面仲學習,成長緊
我想幫佢明白,即使拍拖都需要有私人空間
佢會覺得將佢自己所有既都比哂我係正常,例如時間,精神,佢甚至覺得比哂時間陪我都好過陪佢自己既朋友
但我就係唔想佢咁諗

此篇文章於 03-22-12 01:19 AM 被 候鳥 編輯。
舊 03-22-12, 02:08 AM   #6
Kaiser
God of Gamer
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
一係你拖埋佢出去見你D朋友,講真佢自己選擇放棄自己的朋友咁無得講,你短期內都好難改變佢呢個想法

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 02:13 AM   #7
我係我
Banned

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
引用:
作者: keijoey 查看文章
呢句真係唔"讚"唔得...
我係我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 02:21 AM   #8
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
學生妹唔痴身唔通點

舊 03-22-12, 08:35 AM   #9
二伍

註冊日期: Sep 2002
What's app 好過facebook喎
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 09:52 AM   #10
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 二伍 查看文章
What's app 好過facebook喎
可能人地學生妹未用智能手機
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 11:39 AM   #11
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
初戀點解難開花結果就係咁解.....每個人都要學習怎樣相處

舊 03-22-12, 11:52 AM   #12
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Kaiser 查看文章
一係你拖埋佢出去見你D朋友,講真佢自己選擇放棄自己的朋友咁無得講,你短期內都好難改變佢呢個想法
你個餅, 要分工作, 家人, 朋友, 女友
佢個餅得你一個,

一係將你個餅, 朋友, 家人部分都帶埋佢出去
一係將佢個餅, 分多几份,

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 12:22 PM   #13
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
puppy love 就係puppy love, 唔駛解釋

舊 03-22-12, 04:45 PM   #14
nami_tamaki999
僕は夢を見てる?

註冊日期: Apr 2008
PSN  IDHarrison_Tang96
要成長就要先受挫折, 短時間內好難改變佢

或者樓主可以諗辦法擴大佢既生活圈子, 好似樓上講既見你朋友,家人etc
同樣地你都可以同佢一齊見佢d朋友etc

我之前個女朋友都係勁痴身, 學樓上話齋真係成份餅都係我咁濟
結果??應該明架喇
nami_tamaki999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 05:07 PM   #15
zeroorz
Insane Gamer
( ◕ ‿‿ ◕ )

註冊日期: Aug 2010
咁似我屋企隻真貓既

舊 03-22-12, 06:16 PM   #16
Ryokoryoko
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
ffs, 拍拖3個月;放心,到3年果陣時,就會couldn't care less嘎啦

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 11:20 PM   #17
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
初戀....係咁架la.

最好就大家坐底傾下, 因為你都話佢思想成熟, 斷估唔會講兩句就扁咀兼走人掛.

否則....touch wood講句, 慢慢就會.....

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 11:23 PM   #18
言吾矢口

註冊日期: Aug 2009
人生就是如此無奈

或者你GF係果個MOMENT遇上唔高興或高興既事真係好想搵你傾計

順其自然吧,希望你地可以開花結果
言吾矢口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-12, 12:01 AM   #19
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
最緊要有溝通…
有咩問題咪試下同佢傾囉,兩個人一齊就一定要互相遷就同適應…
同埋都仲係熱戀期,穩定左會好d架。
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-12, 03:34 AM   #20
Lilith
Game Master
魔女の墮天使

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: keijoey 查看文章

唔關事, 我女友都係讀緊書, 初戀, 我地都係一星期見一兩次到, 冇問題~~

佢知自己要返學, 12點後唔會講電話~~

我同朋友出街冇問題, 不過我一般都帶埋佢出去, 多個人好玩d~~

GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗

我珍惜你,你亦要珍惜你自己~
Lilith 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-12, 09:13 AM   #21
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
關性別咩事
男人都可以好痴身架囉~

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-12, 03:50 PM   #22
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
如果你係好仲意佢既
只好比d時間佢
拍耐左慢慢就你就會發覺唔使咁多的了
我以前一星期四日tim,
到今時今日己經有返時間揾自已fd

Justine 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-12, 07:19 PM   #23
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
當佢唔再痴你果陣...你就怕怕了...

其實咁諗啦...唔好話餅唔餅...分唔分時間...

你都曾經細過,岩岩拍拖就只會想跟對方長時間再一起...
你應該試過吧!?

其實都是害怕失去...

能夠解決她的想法..就是令她明白你對她的愛...已經超越時空~~~
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-12, 01:57 AM   #24
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: zeroorz 查看文章
咁似我屋企隻真貓既
有假的咩?

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-12, 04:55 AM   #25
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: irismong 查看文章
關性別咩事
男人都可以好痴身架囉~
D女人好怕男人痴身+煩

論壇跳轉

現在的時間是 10:08 PM