Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-25-05, 02:09 PM   #1
陸晃榮
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2004
CANON S-80好嗎?

版友們,我係一個影相0既新手
想問0下有咩相機0岩新手用?
我想用泥學影相..
我0既budget 大約有4500左右
canon s80 會係一個好0既選擇嗎?
謝謝~
陸晃榮 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-05, 05:59 PM   #2
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
s80不俗的, 起碼要有的東西都齊, 又有RAW. 而且是28mm eqv, 影風景夠寬

老實講, 如果出得起4500, 不如儲多2000買部DSLR玩下比較好. ~
如果是有心學影相的話 ~

Rice

舊 12-25-05, 07:16 PM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
早兩個月我係呢部同s2之間選擇.......結果買左s2
所以對s80質素係點都唔敢講
http://www.dpreview.com/reviews/spec.../canon_s80.asp

另.....80好似冇raw.....70先有

另另......dcfever問o個個都係你 ?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 12-25-05 08:43 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-05, 07:37 PM   #4
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
係喎, S80沒有RAW的支援....真係 ~

Rice

舊 12-27-05, 01:48 AM   #5
陸晃榮

引用:
作者: jaVaj ◣
http://www.dpreview.com/reviews/spec.../canon_s80.asp

係我
舊 12-27-05, 01:51 AM   #6
陸晃榮

引用:
作者: riceking
s80不俗的, 起碼要有的東西都齊, 又有RAW. 而且是28mm eqv, 影風景夠寬

老實講, 如果出得起4500, 不如儲多2000買部DSLR玩下比較好. ~

Rice
因為部機唔係得我一個人用泥學影相
仲要比女友用泥影d 生活照
咁細機可能0岩我d
點都好,謝謝你

題外一問,咩係raw?
舊 12-27-05, 03:31 AM   #7
大雄
God of Gamer
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
引用:
作者: jaVaj ◣

我有S70 都唔會用O黎影RAW

慢到爆

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-05, 11:11 AM   #8
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: 陸晃榮

題外一問,咩係raw?

引用:
何為 RAW 格式

Raw 格式是數位相機的影像感應器所擷取到的未壓縮和未處理過的資料檔。它在數位攝影中就相當於底片攝影中的負片。RAW 格式的一個主要好處是讓攝影師延後套用多項調整,因此可更靈活地在日後以最適合影像的方式進行調整。就圖片設定而言,RAW 檔提供攝影師更多的控制選項。

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 12-29-05, 10:31 AM   #9
Bleed Saga
Ultimate Gamer
Free Lance

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: riceking

Rice
有乜DSLR好介紹
最好8k樓下

YOU WILL NEVER WALK ALONE!!!

聖人教甚麼 你就學甚麼
現實教甚麼 你領悟甚麼
有時候 真理跟真實 總是分道揚鑣
Bleed Saga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-05, 12:10 PM   #10
九等天使
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
我而家部機都壞壞地......想換機,都有諗過S80......同時都有留意Panasonic Lumix DMC-LX1 o既資料
唔知各位覺得邊部好d呢?
上網睇d用家意見就話LX-1名過於實,S80好d

另外一問,S80影微距ok嗎?dpreview寫就係4cm,但夠用嗎?
我之前o既Sanyo Xacti J2就有2cm覺得好ok~以下有其中一張相:
http://images.snapfish.com/3458%3A65...3B389953nu0mrj
4cm微距算係"可接受"嗎?

謝!~
九等天使 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-05, 12:56 PM   #11
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

LX-1 成像/noise performance 遠不及 S80. 它的賣點是 16:9 sensor + 十分好玩.

LX-1 的 macro, wide end 是 5cm, 最多只可以拍一支 4" 長螢光筆, 或勉強拍一個早紀.

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-05, 01:37 PM   #12
陸晃榮

引用:
作者: 九等天使
我而家部機都壞壞地......想換機,都有諗過S80......同時都有留意Panasonic Lumix DMC-LX1 o既資料
唔知各位覺得邊部好d呢?
上網睇d用家意見就話LX-1名過於實,S80好d

另外一問,S80影微距ok嗎?dpreview寫就係4cm,但夠用嗎?
我之前o既Sanyo Xacti J2就有2cm覺得好ok~以下有其中一張相:
http://images.snapfish.com/3458%3A65...3B389953nu0mrj
4cm微距算係"可接受"嗎?

謝!~
聽我個用LX-1 0既fd 話,LX-1 好似都幾多noise....
就我泥講,S80影微距都唔錯,可能我係新手la,我覺得都夠用,同埋部機focus得好快.....
舊 12-31-05, 06:56 PM   #13
九等天使
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: KKH
LX-1 成像/noise performance 遠不及 S80. 它的賣點是 16:9 sensor + 十分好玩.

LX-1 的 macro, wide end 是 5cm, 最多只可以拍一支 4" 長螢光筆, 或勉強拍一個早紀.
-skip圖-
唔...兩部都係28 mm......LX-1係16:9,而S80就係4:3.........對一幅"靚相"黎講,兩個比例o既影響會唔會好大?(暫時用4:3 DC對我o既影響只係曬4R相o既時候要crop相...)
唔...原來5cm同2cm macro都差得幾遠.........有d機仲話0cm super macro...真想見識下
九等天使 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-05, 07:56 PM   #14
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

我部s2的......~0cm.....如果真正0cm會遮晒光的 e.g.

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 12-31-05 08:18 PM 被 亍 ◣ 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
東芝 發表 與 Canon 共同研究的新一代 Flat Panel 技術 "SED" C.K.F. 影音館 57 12-30-05 12:58 PM
Canon bags Reader's Digest Superbrand awards KKH 照相館 0 05-03-05 06:41 PM
[活動] Canon Expo 2003 博覽會本月底開幕 KIM 照相館 7 11-26-03 07:27 PM

現在的時間是 10:43 PM

手機版 | APP版