Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 10-17-22, 07:49 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
[港劇]《野人老師》 (Into the Wild)|鄭丹瑞、邱士縉、陳瑞輝、談善言、沈殷怡主演

https://viu.tv/encore/into-the-wild

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E9...80%81%E5%B8%AB

《野人老師製作特輯:野外備課》
https://youtu.be/221JY1ch5c4

Stanley Yau 邱士縉《重新介紹》(劇集《野人老師》主題曲)
https://youtu.be/X9SRIUX3PSM

重新介紹 (劇集 《野人老師》主題曲)
主唱:邱士縉
曲:徐浩
詞:林寶
OP: EEG Music Publishing Ltd/Five Rocks Ltd admin by Warner Chappell Music, HK Ltd

有太多 未算重要
超過全部意料
然後 為我在介紹
是誰分不開的親 更緊要
某一秒 又會送上陽光普照
稱不上美妙 但有需要

想 捉緊你的手
可攀上韆鞦
花一天 上下搖晃 多久也不夠
平凡娛樂 一起去講究
怎麼 今天教我 感到罕有

當 孤身去出走
鬆開了你手
可勉強自救 捱得過 半生總算優秀
最尾忍痛 卻屬前奏
共你早不知道 哪樣開口

有太多 未算重要
超過全部意料
從前 或太大意
樂在其中 都聽不到 我心跳
某一秒 你在陪我歡笑
或有雨水 剛好 淚也不少

有太多 未算重要
超過全部意料
然後 為我在介紹
是誰分不開的親 更緊要
稱不上美妙 但有需要

經 幾多次失收
先知我兩手
可會也像你 年輕過 至今都有點皺
你盼給我 快樂無憂
獨個於溫室裡 每夜安守

有太多 未算重要
超過全部意料
從前 或太大意
樂在其中 都聽不到 我心跳
某一秒 你在陪我歡笑
或有雨水 剛好 淚也不少

有太多 未算重要
超過全部意料
然後 為我在介紹
是誰分不開的親 更緊要
稱不上美妙 但有需要

解釋不到再遇你這心情
曾經我力拼
你就像旁證
勸喻過 我可留力

有太多 未算重要
可以忘掉照料
唯獨 若慰問你
易學難精 都請講聲 有心了
某一秒 要共誰快哭了
或有雨水 的感覺 早知曉

有太多 未算重要
超過全部意料
然後 讓我在介紹
是離家出走的心 折返了
抱緊你 就似再次重新開竅
堪稱最美妙 實際需要

舊 10-17-22, 07:58 PM   #2
IDGAF
The One

本身對校園、教育類的劇種興趣就不大的,
之前睇睇下《反起跑線聯盟》都棄咗劇…

不過,最近邊打機邊追呢套《野人老師》又覺得OK喎,
特別係第5集我不要扮石頭,
晨光老師崩潰、聰聰做錯咗,呢兩幕真係拍得好好~!

《野人老師》校長用愛去教學!以生命硬接! 聰聰以為自己做錯 點算好?
https://youtu.be/SY86N2xRQsE

舊 10-17-22, 08:08 PM   #3
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
《反起跑線聯盟》都係麻麻,得潘燦良同做佢對手果個女角係好睇。

舊 10-18-22, 01:00 AM   #4
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
引用:
作者: wing 查看文章
《反起跑線聯盟》都係麻麻,得潘燦良同做佢對手果個女角係好睇。
呢套本童子本來有諗過開po講......
不過再諗下都係算喇...
話哂都跟左呢個字頭咁多年......
一陣開左po個個以為本童子整出黎幫老大盲吹捧就無謂......

講番正題......
其實本童子覺得呢兩套個底條主線都係有d近...係個視點唔同左咁解......
只係前果套如果唔係湊緊仔的話會比較難有共鳴......
而家呢套就易入口好多......

亦都剛好對家好搵唔搵走去搵左果個孽念深大導演拍果套自以為好韓劇結果仲衰過糖膠風暴0既抬罄劇出黎......
結果連本童子老豆老媽都話頂唔順要轉台睇呢套......

其實前段有個老鬼先會明0既彩蛋......
校長同個仔講佢亞媽係周慧敏其實係咪tribute to風塵三俠......

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 10-18-22 01:27 AM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-22, 03:42 PM   #5
wing
格鬥低手

引用:
作者: 昏迷童子Sleepy 查看文章
其實前段有個老鬼先會明0既彩蛋......
校長同個仔講佢亞媽係周慧敏其實係咪tribute to風塵三俠......

老豆要表演講法文先有feel

舊 10-20-22, 11:18 AM   #6
IDGAF
The One

引用:
《教束》又睇唔睇得過呢?
見都係《940920》+《二月廿九》果班演員做,睇開想翻睇埋。

舊 10-20-22, 11:54 AM   #7
IDGAF
The One

無諗到呢套劇會玩送骨灰罌、告別演唱會嚟催淚…

但下一集已經玩食歡喜冤家誤食迷幻菇情節。

敖嘉年係終極大佬?

Frankie陳瑞輝個角色好似同主線故事無乜關係咁的,
定係留個有錢朋友嚟一個救全家用?

《野人老師》大量洋蔥!Wonderland告別演唱會! 東尼:「我唔出聲,係想因為好好記住大家!」
https://youtu.be/VZG0DdxqZd4

舊 10-20-22, 12:26 PM   #8
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: IDGAF 查看文章
見都係《940920》+《二月廿九》果班演員做,睇開想翻睇埋。
教束OK架
可惜智叔無可能拍到續集…

舊 10-20-22, 02:52 PM   #9
wing
格鬥低手

引用:
作者: IDGAF 查看文章
教束好睇。雖然有部份情節好流, 但整體係睇得過。

舊 10-20-22, 02:53 PM   #10
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
教束OK架
可惜.........

舊 10-22-22, 09:32 AM   #11
IDGAF
The One

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
教束OK架
引用:
教束好睇。雖然有部份情節好流, 但整體係睇得過。
THX~!
搵個時間翻睇咗佢先。

舊 10-22-22, 10:06 AM   #12
IDGAF
The One

全劇完,
不過個結局好似無提供一個實際方法,
幫助呢班村校自由學習小朋友銜接返主流要考試操卷的學習環境咁,
所以如果套劇拍落去中學篇會變歧視、校園欺凌主題…

旦哥退場時間有點早,
好似仲有嘢未交代或者完成咁,
搞到片尾播完製作名單都要出一出場講句:「故事完了。」去完場。

班小演員做得幾好交到戲先,
不過,以類型嚟講,9位小朋友有3位都係肥仔會唔會太多?
最少都應該有個肥妹仔啦。

《櫻桃小丸子》設定嚟講,
應該設定每一位同學都有一樣獨特的性格先啱,
即係應該要有聰明、白痴、貪食、貪靚、炫富、吐嘈擔當咁。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [PS3, Wii, Xbox360] Man vs Wild 人在野 ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 10 03-21-11 12:44 PM
[PSP] Wild Arms XF [已售] imgahou 手提遊戲機討論版 53 12-17-07 07:29 PM
[PS2]Wild Arms: F2 ?? neo2046 電視遊戲討論版 0 06-17-05 05:18 AM
wild arms 4 好唔好玩ga? shukei 電視遊戲討論版 27 04-22-05 03:29 PM
Wild Arms 1(PS...........)的問題。 Exellen 電視遊戲討論版 0 03-15-04 03:38 PM

現在的時間是 08:50 PM

手機版 | APP版