Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-06-13, 02:22 AM   #1001
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
直接D講咩同我一樣

支那種死邊個同死幾多我無感覺

我無當過佢地係咩同胞

佢地全蟈上下都係香港人既敵人

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 08:08 PM   #1002
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 08:12 PM   #1003
david
The One

註冊日期: Mar 2002
其實緝拿犯法歹徒唔太算係反抗吧,只係依法辦事而已。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 09:25 PM   #1004
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
直接D講咩同我一樣

支那種死邊個同死幾多我無感覺

我無當過佢地係咩同胞

佢地全蟈上下都係香港人既敵人
那麼李旺陽算唔算係「支那種」?

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
厭惡大陸既程度到左一個『死得越多越好』既地步
而且厭惡既人不在少數
如果响外國既話, 應該會暴動
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 09:45 PM   #1005
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 查看文章

你點可以對住呢一張相,講出咁既說話...
在普世價值上對李旺陽敬意,但顧掂香港先啦

舊 06-08-13, 11:22 PM   #1006
怪盜小G
しゃろとも

全部係支那出生父或母係支那種既都係支種

舊 06-08-13, 11:31 PM   #1007
某F
我的歌聲裡

引用:
唔好墜入血統論既迷想
認同香港,承認良知, 守衛本土,身份認同而互相尊重,可以做香港人

舊 06-09-13, 12:09 AM   #1008
怪盜小G
しゃろとも

97之後既支那種到死果日都唔會係我香港既人

舊 06-10-13, 02:18 PM   #1009
怪盜小G
しゃろとも

家是香港

右邊JJ無得住

舊 06-10-13, 02:30 PM   #1010
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
家是香港

右邊JJ無得住
又幾好喎,O的人成鬼日話返學無用唔夠HANDS-ON,而家就夠晒HANDS-ON啦,又要嘈,真係難服侍。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 12:10 AM   #1011
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
台灣人眼中對香港的印象及感覺(2012-2013)
*香港的騎警裝備很帥
*對岸最有魅力的城市
*售貨員對人客體貼細心
*香港人會守規矩的排隊
*香港便所衛生情況一般
*香港街頭巷尾都有七姨
*香港女生們都愛大眼妝
*香港人會在垃圾箱旁抽煙
*不會像大陸人自私的插隊
*去香港不能不坐電車渡輪
*他們總是要問,你是在那裡來
*他們很好客會熱心為遊客指路
*香港已不復當年,且正在枯竭
*香港的金舖名店,多過銀行米舖
*奇怪,香港人說英語會比國語好
*我每年最期待,海洋公園哈佬喂
*香港女生,儀態、動作行為像男生
*香港人對遊客的態度親切熱情有善
*拜託,別再誤會我是對岸的大陸人
*說話用字很端正,國語口音不標準
*每年十月都會去香港海洋公園朝聖
*外表冷酷高姿態,其實熱情愛助人
*這個都市,女性的能力普遍比男性強
*香港人愛吃喝玩樂,但工作起來事事務實
*香港捷運上,說普通話的人,講話很吵耳
*七一紀念日,高官舉杯慶祝,市民上街遊行
*在這塊陌生城市,他們的熱情讓我不感陌生

*港人對說國語的人會有臭臉色,令人寬慰的是,
只要他們辨出是來自台灣,就會釋出無限善意。
*維多利亞港高聳大樓讓人目不轉睛,但幻彩詠香江
讓人失望,十分鐘的節目十分平淡沒高潮。
*有人說,港人討厭說普通話的人是因陸客,
直到我見證了一些陸客的素質。真的讓人很反感!

台灣人到香港的原因(順序)
1.家庭旅遊
2.出差
3.就讀
4.探親
5.購物

台灣遊客最喜歡到的香港地方(順序)
1.香港海洋公園
2.香港迪士尼樂園
3.天壇大佛
4.太平山
5.珍寶海鮮舫

台灣遊客最感興趣的東西
飲食:蛋塔 絲襪奶茶 港式早晨 避風塘炒蟹
其他:腕錶 首飾 化妝品 古董 名晝  

Source: Internet
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 02:22 AM   #1012
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我係巴哈姆chat版混入咁多年既經驗係
佢地真係好有興趣飲茶

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 10:11 AM   #1013
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
*香港街頭巷尾都有七姨
咩係七姨?
7-11?
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 11:34 AM   #1014
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
台灣人眼中對香港的印象及感覺(2012-2013)
*奇怪,香港人說英語會比國語好
在下講廣東話流利過英語好多架

舊 06-11-13, 01:43 PM   #1015
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 真!DC 查看文章
*香港街頭巷尾都有七姨
咩係七姨?
7-11?
由手機版發出
用國語讀

舊 06-11-13, 01:50 PM   #1016
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
咁計法香港都好多支那人文革果時走左好多落呢喎

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 03:34 PM   #1017
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
咁計法香港都好多支那人文革果時走左好多落呢喎
中國境內出生名人:

G.E.M. ,劉嘉玲, 王家衛, 陳方安生, 高錕, 徐立之, 陳鴻烈, 汪明荃, 李卓人 etc.

所以話講說話講到咁盡何必呢

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 05:03 PM   #1018
HM

註冊日期: May 2007
http://news.hk.msn.com/sunday/%E5%9C...9C%AC%E5%9C%9F

在左右之間徘徊的本土
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 01:46 AM   #1019
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: N0T51B 查看文章
中國境內出生名人:

G.E.M. ,劉嘉玲, 王家衛, 陳方安生, 高錕, 徐立之, 陳鴻烈, 汪明荃, 李卓人 etc.

係只要雙親係支那,子女都係,咁再數上去應該我地都係支那

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 05:29 AM   #1020
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
係只要雙親係支那,子女都係,咁再數上去應該我地都係支那
我係第四代香港人
咁計法嘅話我呀公呀婆嗰輩先係蝗蟲子女?
咁唔該加埋劉華,佢呀爸都唔係香港出世

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 06-12-13 05:31 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 09:45 PM   #1021
某F
我的歌聲裡

比你地睇睇港奸是如何煉成的

唔好再糾纏血統問題

舊 06-12-13, 10:14 PM   #1022
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: 某F 查看文章
比你地睇睇港奸是如何煉成的

唔好再糾纏血統問題
雖然我一票都無投過畀白鴿黨,
但真係唔講一句愛港勢力同本土派醜化競爭對手真係難睇到無所不用其極都唔得

孫中山有日本黑幫同政壇保護佢搞革命添,
老婆仲係日本人,
照你呢D邏輯佢一定係中國最大漢奸,
讀多D書好唔好

此篇文章於 06-12-13 10:20 PM 被 Rotagen 編輯。
Rotagen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 11:19 PM   #1023
某F
我的歌聲裡

你又知唔知孫大炮的由來,唔好神化任何人
論行動派未輪到佢,仲未算佢呢個大中華膠點出賣廣東人筆账

舊 06-13-13, 12:55 AM   #1024
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
我夠膽話一定清楚過你,哈哈
仲有邊忽神化孫中山?
佢係咪行動派關佢係咪漢奸完全無關係
唔好妄想扯開話題,哈哈
想用人地屋企人背景「砌仁」唔該讀多D書先
你地呢D話人背景唔純出既手法十足文革打黑五類,真係本是同根生

此篇文章於 06-13-13 12:58 AM 被 Rotagen 編輯。
Rotagen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-13, 01:02 AM   #1025
費比加拿斯
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2010
引用:
作者: N0T51B 查看文章
中國境內出生名人:

羅文直情係偷渡落黎香港tim.
費比加拿斯 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:21 PM

手機版 | APP版