Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 4 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 24 64 114  ... 最後
日本動漫畫討論版>「機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ」10月4日 日5放送開始!!丨 監督:長井龍雪 脚本:岡田麿里
T.K. 11:00 PM 10-11-15
個模型廣告超型
Sito 12:12 AM 10-12-15
下集好似已用今集打爆的雜魚機裝甲裝在高達身上了
nameH 12:18 AM 10-12-15
三日月集集都流下鼻血,最後就會進化成NT
knight-philip 12:58 AM 10-12-15
作者: aquarius:
感覺上高達好似係第一次用女編劇
但經過BRS,0048之後我覺得麻里的腳本很不錯~
起碼很對胃口~
鈴蘭 02:04 AM 10-12-15
今集都好睇喎 打又打得夠運用地型同腦筋
文戲又唔會太悶同感覺上有內涵

ミカ睇黎其實好有自我意識,只係佢好信好信大哥.....
肉羊哩咖 07:41 AM 10-12-15
0.部高達一連接就噴鼻血,一定有好H嘅訊號~(誤)
1.原來出擊前搞咁多嘢
2.戰鬥繼續無花巧但好迫力十足
3.居然會打到無油,又係高達第一次
4.作畫居然出各種戰損,正
5.戰後要清理戰場,收屍等,高達好少好少表達呢樣
6.地軍大叔有必死覺悟出擊,下回散華係講佢
7.OP一如之前嘅PV咁:上宇宙無光劍無光炮
亍 ◣ 08:33 AM 10-12-15
7:ED仲有宇宙服呢...

兩集之後個整體觀感都仲係唔錯....就是那位大小姐硬係好似隔離棚走過黎......
Dom031059 08:36 AM 10-12-15
作者: 肉羊哩咖:
0.部高達一連接就噴鼻血,一定有好H嘅訊號~(誤)
1.原來出擊前搞咁多嘢
2.戰鬥繼續無花巧但好迫力十足
3.居然會打到無油,又係高達第一次
4.作畫居然出各種戰損,正
5.戰後要清理戰場,收屍等,高達好少好少表達呢樣
6.地軍大叔有必死覺悟出擊,下回散華係講佢
7.OP一如之前嘅PV咁:上宇宙無光劍無光炮
無推進劑就唔係咩奇事...不過係整備組唔記得入就真係少有
細路翔 08:47 AM 10-12-15
依邊一個改造人開鋼彈要開到腦出血

褔田果套可以一邊打一邊篤下mon就改左一部最新一線兵器既OS
老實講我到依家都唔明點解個OS可以靠駕駛倉入面既硬件就改得郁

無得比架喎

岡媽你唔好比佢寫百合/多P就無問題架啦(?
鐵之侍 09:20 AM 10-12-15
作者: 細路翔:

褔田果套可以一邊打一邊篤下mon就改左一部最新一線兵器既OS
老實講我到依家都唔明點解個OS可以靠駕駛倉入面既硬件就改得郁

無得比架喎

岡媽最煩是會使你很胃痛

不過不能否定她寫人物心景真是不錯,一些配角也能立體起來和讓人有印像
Sito 10:30 AM 10-12-15
大叔雖然駕駛雜魚機,但有戰術有原則,非常討好的角色,唔怪得模型封面印佢個樣上去
鈴蘭 11:13 AM 10-12-15
其實今集其中一個好精彩既地方係
上集死左果件,同袍大叫
「你不是說你死時想死在大歐派之中嗎!歐派可是很柔軟的!和這種硬冷冷的駕駛倉可不一樣啊...」
雖然聽落去可能似搞笑 但對少年兵而言可能呢樣已經係好切實既願望

ミカ個戰鬥sense好高
明明係第一次渣MS竟然咁好打之餘
無油係臨時先知既竟然一瞬間已經諗好對策而且即刻調整姿勢
iu fu pig 12:30 PM 10-12-15
今集一開頭解釋返背脊個外掛係乜
意味住人機合一不遠啦(GBF雖然已經出現實過)

好寫實,打到無燃料,打完執屍,係以前高達比較小有嘅情節
(竟然有提上集好快死了的小孩,比夾死呢句話好有戰爭感覺)

樓上話隔離棚走後嘅大小姐,又係描繪得非常好,突出底下層同權勢嘅分野
最後大叔的插旗眼神又係一絕
鈴蘭 12:50 PM 10-12-15
如果係一般軍人講既就可能只淪為下捏他
但係出自少年兵口中件事就唔同晒
普通軍人既糧餉點都夠佢比錢解決性慾
但被壓榨既少年兵又無錢又無母愛,職場又接近零女人
童貞畢業就好似人生目標一樣咁難達成
肉羊哩咖 01:08 PM 10-12-15
作者: iu fu pig:
今集一開頭解釋返背脊個外掛係乜
意味住人機合一不遠啦(GBF雖然已經出現實過)

樓上話隔離棚走後嘅大小姐,又係描繪得非常好,突出底下層同權勢嘅分野
最後大叔的插旗眼神又係一絕
有無留意到地軍MS個UI同300年前高達個UI差唔遠? 唔, 好有連貫性; 呢度似係單連上感應器; 人機合一, 好似Thunderblot咁?

比較似理想與現實嘅分野, 講幾多理想空話到得, 但一埋身女主腳就覺得自己好有限; 要有呢啲人, 先托得起個主腳嘅反差, 所以00個電視姬嘥晒~

大叔係個地軍少有嘅熱血正派軍人, 下集睇時可能要開定鑵啤敬佢

P.S. 話分兩頭, 點解CGS班大人無乘機搶返部高達嚟揸?
肉羊哩咖 01:15 PM 10-12-15
作者: Dom031059:
無推進劑就唔係咩奇事...不過係整備組唔記得入就真係少有
除咗Turn A, 幾無乜邊套唔係第一話打到敵人七彩, 完勝先收場, 咁蝦碌就真係第一次~ (元祖都叫做打到無光劍能源啫)
鈴蘭 01:46 PM 10-12-15
有無留意到地軍MS個UI同300年前高達個UI差唔遠? 唔, 好有連貫性; 呢度似係單連上感應器; 人機合一, 好似Thunderblot咁?

比較似理想與現實嘅分野, 講幾多理想空話到得, 但一埋身女主腳就覺得自己好有限; 要有呢啲人, 先托得起個主腳嘅反差, 所以00個電視姬嘥晒~

大叔係個地軍少有嘅熱血正派軍人, 下集睇時可能要開定鑵啤敬佢

P.S. 話分兩頭, 點解CGS班大人無乘機搶返部高達嚟揸?
前面咪就係講左 個系統太舊,剩係可以用番阿賴耶識系統
而阿賴耶識系統只有小孩既脊髓神經先可以負荷得到,所以班大人本來根本就係打算囉部機去賣
knight-philip 03:06 PM 10-12-15
作者: 細路翔:

無得比架喎

明明她寫的百合超讚
看BRS和0048

另外大小姐的抽寫真的不錯
Sar8 03:28 PM 10-12-15
大叔
Dave 03:34 PM 10-12-15
係咪bug? 個狙擊手黑媽媽用(夜視?)鏡睇嘢有原色嘅? 未來科技真厲害!

好難估散華係乜 -- 係咪成個鎮畀地軍鏟咗, 定大少姐死全家? 第二集應該有多啲提示掛~~~
其實而家軍事 ( 2015 年 ) 已經有全彩夜視,不再只是單色的了。

http://baike.baidu.com/view/3621645.htm

可見編劇真係細節都很用心。
肉羊哩咖 05:21 PM 10-12-15
作者: 鈴蘭:
前面咪就係講左 個系統太舊,剩係可以用番阿賴耶識系統
而阿賴耶識系統只有小孩既脊髓神經先可以負荷得到,所以班大人本來根本就係打算囉部機去賣
了解! 刺身苦手嘛~
肉羊哩咖 05:22 PM 10-12-15
作者: Dave:
其實而家軍事 ( 2015 年 ) 已經有全彩夜視,不再只是單色的了。

http://baike.baidu.com/view/3621645.htm

可見編劇真係細節都很用心。
嘩! 正呀喂! 呢位女編劇細緻又做足功課!
J+1 05:37 PM 10-12-15
除非本人話真係有參考過呢類科技,否則唔駛講到咁神a
由手機版發出
supermanlady 06:29 PM 10-12-15
「機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ」公式HPを更新!
公式サイトにて下記情報を公開しました!

【World】
Character Chart の情報を更新
http://g-tekketsu.com/world/index.html
【Story】
第二話「バルバトス」 の情報を追加
http://g-tekketsu.com/story/index.html
【Character】
マルバ・アーケイ の情報を追加
ササイ・ヤンカス の情報を追加
http://g-tekketsu.com/character/index.html
尼路 08:47 PM 10-12-15
軍事描寫其實有人幫手定岡媽自己,對上一套比到咁真實戰場感的好似已經係08小隊……
三日月係咪高達史上學識最低……(文盲)
標籤:Gundam, 機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ, 鐵血孤兒
第一 ... 4 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 24 64 114  ... 最後

返回主題版面