Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-24-18, 09:53 AM   #1801
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: C.K.F. 查看文章
NV剛公布的新GPU RTX20系內有RTU(real-time ray tracing) 和 負責人工智能的TPU (tensor core), 成為未來GPU的新指標, 這亦是新一代GPU的發展趨勢。
唔知SONY有冇咁嘅前瞻性和勇氣, 會同樣將呢兩樣創新且重要的功能加入PS5, 真係好希望會有, 畢竟每代console的生命周期至少5年以上, 如會設計唔走上最尖端, 依家科技發展得咁快, 好快就會變得性能明顯落後。PS5預計2020年才發售, 相信在時間上還足夠的, 而到時的成本亦會有所下降。
但咁快加嘅問題係成本
到時部機貴到hi hi唔係一件好事

我從使用 Tapatalk 的 G8342 發送

舊 08-24-18, 11:24 AM   #1802
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: aquarius 查看文章
自己換咗seagate 2TB俾部PS4已年多
run快咗但loading好吵
你講個HDD好嘈???
定部PS4好嘈???

因我換左SDD沒點嘈...
但風扇嘈就要睇玩咩GAME....
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-18, 11:32 AM   #1803
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
但咁快加嘅問題係成本
到時部機貴到hi hi唔係一件好事

我從使用 Tapatalk 的 G8342 發送
真心...今時今日就算PS4都未用盡機能...
好多GAME仲係PS3質數...
而且4K又不普及...我唸唔到出PS5會點令到人轉機...

當初PS3轉PS4好大原因係真1080P...
好多GAME做到1080P或4K...而且行X86...
好多GAME都容易左移植...
呢點都係PS3做不到...

而且個PSN下載越來越完美...相比起PS3用PSN下載係惡夢....

真心PS5除非有大突破...否則我唸唔到點解要轉機....
舊 08-24-18, 11:42 AM   #1804
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
其實世上冇所謂咩 "用盡機能", 部機的硬件性能就擺左係度, 軟件開發團隊用工具寫軟件提供各種功能, 效率高低不只要睇開發團隊的實力, 心思同時間, 仲要睇開發工具效率高唔高, 中間要隔幾層middleware之類, 仲要睇下團隊用咩方法去達到呢個效果..... 例如要枝旗隊風飄或者有影, 究竟要即時計定一早hard code好哂? 如果即時計, 係拋俾個engine慢慢計定開發團隊自己諗D高效率D的算法? 裏面好多野, 絶對唔係簡單一句 "用唔用得盡機能" .

換句話講, 性能高D的話, 就算水平低D的開發團隊都比較容易開發到效果好D的遊戲.

舊 08-24-18, 12:00 PM   #1805
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: wing 查看文章
其實世上冇所謂咩 "用盡機能", 部機的硬件性能就擺左係度, 軟件開發團隊用工具寫軟件提供各種功能, 效率高低不只要睇開發團隊的實力, 心思同時間, 仲要睇開發工具效率高唔高, 中間要隔幾層middleware之類, 仲要睇下團隊用咩方法去達到呢個效果..... 例如要枝旗隊風飄或者有影, 究竟要即時計定一早hard code好哂? 如果即時計, 係拋俾個engine慢慢計定開發團隊自己諗D高效率D的算法? 裏面好多野, 絶對唔係簡單一句 "用唔用得盡機能" .

換句話講, 性能高D的話, 就算水平低D的開發團隊都比較容易開發到效果好D的遊戲.
其實今代PS4已經容易開發遊戲...做不做真係好睇廠商點搞...
好似笨大個D...比到PS6佢都死得...
舊 08-24-18, 12:06 PM   #1806
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
咁容易同難其實係比較既,笨大果D冇心戀戰既就當然冇得講。
D弱勢社群 (例如COMPILEHEART)依家至少升華可以玩得完一周目。

舊 08-24-18, 12:07 PM   #1807
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:

而且個PSN下載越來越完美...相比起PS3用PSN下載係惡夢....

到你想玩嘅 games 冇出 PS4 版,
只有 PS5 版時就會買機,
從來只是玩遊戲,不是玩遊戲機。

再者,SONY 最正常的䇿略,
4K blu-ray 嘛。
到時 PS5 頭一批機向下對應 PS4 games,
實大把人買,
話唔定之後嘅又好似 PS4 咁,
變咗「剦割版」。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-18, 12:11 PM   #1808
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 八仙果 查看文章
到你想玩嘅 games 冇出 PS4 版,
只有 PS5 版時就會買機,
從來只是玩遊戲,不是玩遊戲機。

再者,SONY 最正常的䇿略,
4K blu-ray 嘛。
到時 PS5 頭一批機向下對應 PS4 games,
實大把人買,
話唔定之後嘅又好似 PS4 咁,
變咗「剦割版」。
咁就唔知啦...但如果佢ps5可兼容ps4遊戲, 咁就一切問題解決哂...
舊 08-24-18, 12:13 PM   #1809
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
D弱勢社群 (例如COMPILEHEART)依家至少升華可以玩得完一周目。
笨大呢...完全浪費左gundam呢個ip...唔想再理佢出咩game...
日本一幾有心出game, 可惜價錢真心貴...有時仲係手遊feel....
舊 08-24-18, 12:20 PM   #1810
wing
格鬥低手

引用:
講真, 今代xb, ps4, pc 全部係x86架構, 唔係上一代cell果類奇芭, 真係容易開發過上一代好多好多好多, 如果用番unreal呢類跨平台engine, 要開發3個版本真係比上一代容易9條街.

舊 08-24-18, 01:14 PM   #1811
神人ではない!新人だ

引用:
講真, 今代xb, ps4, pc 全部係x86架構, 唔係上一代cell果類奇芭, 真係容易開發過上一代好多好多好多, 如果用番unreal呢類跨平台engine, 要開發3個版本真係比上一代容易9條街.
其實如果講PS5最不安大概係SORRY又走去用不知所謂既新開發系統,妨礙第3廠跨平台搞到冇對下兼容。
今時今日仲佢玩呢套,真係考慮砌部玩到GAME既PC開STEAM算…

舊 08-24-18, 01:48 PM   #1812
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
引用:
其實如果講PS5最不安大概係SORRY又走去用不知所謂既新開發系統,妨礙第3廠跨平台搞到冇對下兼容。
今時今日仲佢玩呢套,真係考慮砌部玩到GAME既PC開STEAM算…
除非SONY傻咗, 否則PS5無可能唔係X86
而向下兼容PS4遊戲係必然的.

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-18, 01:54 PM   #1813
charcsc2000
J神哥

引用:
yes, 正正呢點好多人不玩pc轉玩ps4, 煩少好多野...

引用:
我相信sony不是傻...
係怕ps5 game仲有沒出碟定只係著重dl版多...

引用:
如果向下兼容就好, 咁樣不怕上到ps5又會重新出過"新"game...
舊 08-24-18, 01:58 PM   #1814
C.K.F.

傳聞 PS5唔用一粒過的APU
而係 CPU 和 GPU 各自獨立.

如果係真都好, 一粒過令構造太複習太龐大, 難生產和會影響良率, 導致成本上升.

PS4 APU (大約50億電晶體)
NV RTX2080TI 的 TU102 (大約190億電晶體)

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
舊 08-24-18, 02:03 PM   #1815
wing
格鬥低手

引用:
用x86應該冇走雞, 但係咪相容ps4就好難講...... 如果相容就賣少好多remake game.

舊 08-24-18, 02:09 PM   #1816
C.K.F.

引用:
用x86應該冇走雞, 但係咪相容ps4就好難講...... 如果相容就賣少好多remake game.
如果X86都唔能夠下兼容先奇囉

我就認為唔單止可以向下兼容, 仲可以提供畫面enhancement.

舊 08-24-18, 03:22 PM   #1817
神人ではない!新人だ

引用:
sorry既事好難講,淨係家陣仲對跨平台game有鎖國式思考,在下已經諗爆頭都唔明佢地想點…

此篇文章於 08-24-18 04:02 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-18, 04:01 PM   #1818
wing
格鬥低手

引用:
如果X86都唔能夠下兼容先奇囉

我就認為唔單止可以向下兼容, 仲可以提供畫面enhancement.
技術上. 就算基本架構相同, 唔代表可以就咁行番舊平台的executable
商業策略上, 就算技術上可以兼容, 都唔定要俾你行到, 唔係佢點樣再用remake名義賣多次俾你?

舊 08-24-18, 05:37 PM   #1819
C.K.F.

引用:
技術上. 就算基本架構相同, 唔代表可以就咁行番舊平台的executable
商業策略上, 就算技術上可以兼容, 都唔定要俾你行到, 唔係佢點樣再用remake名義賣多次俾你?
同架構係相對易好多, 照道理我認為會向下兼容上1代.

remake 係對應當前新主機的性能重新製作.

舊 08-24-18, 05:41 PM   #1820
神人ではない!新人だ

其實…係咪remake同remaster混淆咗?

不過主機廠既角度黎,remaster應該唔係大財路,反而應該主要放喺冇新作既日子扮有game出吧

此篇文章於 08-24-18 05:45 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-18, 05:52 PM   #1821
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002

walk-in正價$498買到5億台紀念限定版DUALSHOCK 4,
個透明殼震動時睇到對馬達轉動都幾有趣,
諗住買嚟配Spider-Man版PS4 PRO使用,
因為跟機隻紅色制對白色Analog Stick感覺好易會變黃咁。
紅機配藍制又似Spider-Man本身個基本造型的顏色。

https://asia.playstation.com/cht-hk/...180809-500mil/
https://asia.playstation.com/cht-hk/...-spidermanps4/

舊 08-24-18, 05:55 PM   #1822
charcsc2000
J神哥

引用:
大前題下...我唸唔到ps5 remake多一次ps4有既野有咩意義...
隨時只會大爆死...

引用:
同架構係相對易好多, 照道理我認為會向下兼容上1代.

remake 係對應當前新主機的性能重新製作.
我自己覺得remake都要有意義先我 ..你話以前機能有限...remake都正常呀..

引用:

不過主機廠既角度黎,remaster應該唔係大財路,反而應該主要放喺冇新作既日子扮有game出吧
remaster或remake都好...如果係不影響舊作下做隻game, 可能係有財路既...
但呢個都係兩面刃...隨時大爆死...
好似聖劍2咁...情願佢不remake...
遲d隻夢擬1+2應該都差唔多...

你話remake多次dark souls呢種game就差唔多...畫面再靚d...我會比錢買單既..
舊 08-24-18, 05:57 PM   #1823
wing
格鬥低手

引用:

啱, 我應該寫remaster

舊 08-24-18, 06:07 PM   #1824
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 八仙果 查看文章
記得 2.0x HDMI 先可以支援 4K 同 HDR,
用返佢跟機嗰條實冇死。

温馨提示:
PS4 Pro 係睇唔到 4K 碟。
引用:
作者: X&Y 查看文章
1.4既hdmi線只要本身條線質素唔係算差都出到4k 4:2:0 HDR
係4K 4:2:2 HDR 有機會要搵d好少少既線, 不過PS4PRO 出HDR時只出到4:2:0
THX~!

已放棄優先買實體4K碟,改為買數碼版同串流睇4K劇同電影算~!

引用:
如果你用開netflix多...自然係買送3個月服務...但佢送hd only....not 4k...
最低更係買12+3plus會藉...仲要3年以上咁買...哈~
收到佢e-mail,個兌換code係比$234"netflix幣"比你,
如果唔平蝕底咗,我諗係可以用嚟支付兩個月4K月費的吧?
即係$234-$93-$93,淨返果$48唔知可唔留返下次續會用?
因為netflix係香港應該無發行自家的禮物卡,
一直都係用信用卡直接比月費無尾數會淨的。

同埋之前一直都係用4K月費計劃,
基本上想睇的4K劇(多數都係得Netflix自家作品先有4K同HDR)都睇晒,
反而積咗一堆外購的HD作品未睇,(如DC comics果堆劇)
有呢個優惠都底玩啦。

希望PS+日後同多D串流平台合作出多D類似優惠啦~!
(HBO GO、FOX+、Spotify、KKBOX、Apple Music之類)

舊 08-24-18, 06:08 PM   #1825
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:

機能一早睇盡,就算係PRO新game都開唔到1080P 60FPS就知

而家X86要用盡佢對歐美廠根本易如反掌,你覺得啲新GAME靚左只不過係 Engine 進步左

APU呢個設計弱點係CPU到,因為CPU太弱令到FPS好難提升

就好似DARK SOULS 3咁,係PRO到長期40—60FPS浮動
在PC用PRO同級GPU加粒i3 8100已經可以1080穩60FPS

呢個只係其中一個例子,重有太多新GAME唔可以係PRO機穩60

我最希望下一代機起碼要1080P 穩60FPS,同有RAY tracing

Real Time RAY tracing對家用機來講可能成本會高啲,但真係值得

你一睇個畫面已經同上世代有明確分別,啲人就會買機架啦

RAY tracing 1080 60FPS就係我對下一代家用機既期望

此篇文章於 08-24-18 06:27 PM 被 ayane123 編輯。
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
PS4, PS4討論

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[SONY] PS3/PS VitaのPS Storeにて、CERO:Zのゲーム本編が購入不可へ。一部支払い方法終了に際して 安安 電視遊戲討論版 166 10-05-21 10:50 PM
[PS4] PlayStation 4 情報總合 02 → ? neo 電視遊戲討論版 12442 07-04-17 10:37 AM
港鐵搶客...2日,25/03~26/03...成人享小童特惠車費,其他乘客一律每程$1 Busconcamp ~清談館~ 1 03-15-16 01:13 PM
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #10 題目: 「明調」 (2006.03.01-2006.03.24) Winner: KKH 「石竹」 KKH 照相館 40 04-01-06 12:04 AM

現在的時間是 10:38 AM

手機版 | APP版