Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-12-13, 05:53 PM   #2476
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
想買就買架啦,一定要有理由嗎?我10日前先入左部WiiU,到依家只開左兩小時,因為冇時間玩,PS4第一日開訂我都即刻訂左,PS4我遇左短期內都唔會有時間打、不過都要買
本身都無諗住買住,係入黎呢個POST睇多兩睇
"咦賣啦喎"
無啦啦就走左去訂
同埋上網就有得訂又更加神推鬼拱
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 05:56 PM   #2477
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
其實自己時間係有 但真係拎唔到心去玩 一來而家有直播 根本已經睇人玩已經慳左唔小時間
其2 果D所謂情節有好多都拖時間
其3 而家玩機戰已經拎唔到熱血心情去爆 睇到果D數字都已經無味 莫話打一場 打一陣都覺悶
其4 而家ONLINE野太多 有時上網吹下水 仲覺得開心過一個人單機打
其5 GVSG 上網打真係唔夠人玩得高 下下都比人秒好無癮
的確好多都已經提唔起勁去玩

RPG依家連二週目都唔開,一來冇必要番睇劇情,二來飛哂劇情後就係得番戰鬥…
要數近期真係玩哂入面內容嘅得佛佛13
唔睇攻略自己係咁試組合打隱藏BOSS的確好正,真係轉錯組合或轉唔切就可以重頭嚟過
嚟緊隻奶姐回巢內容唔太頹嘅話應該都可以玩哂所有內容(唔計DLC)
所以我覺得RPG都係玩一次就夠,留時間打其他GAME好過

我諗依家得番MH係可以不眠不休用心去打
不過熱情一定冇以前咁高,因為依家好快就打哂啲嘢…

引用:
作者: Kain 查看文章
本身都無諗住買住,係入黎呢個POST睇多兩睇
"咦賣啦喎"
無啦啦就走左去訂
同埋上網就有得訂又更加神推鬼拱
我差唔多
明明話等人中之龍先出機
點知出街响黃金附近做嘢,入面又唔知點解有間藍店
又唔知點解多口問佢仲有冇機訂,最後唔知點解少咗啲錢而又多咗張訂單

此篇文章於 11-12-13 05:58 PM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 06:13 PM   #2478
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
見你地打RPG,MH啲越打越頹,但我地打uncharted, the last of us就越打越起勁,係唔係應該考慮吓轉玩美系Game呢?

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 06:26 PM   #2479
野良猫
肥倫

引用:
作者: ( ゚ω゚)かおもじさん 查看文章
見你地打RPG,MH啲越打越頹,但我地打uncharted, the last of us就越打越起勁,係唔係應該考慮吓轉玩美系Game呢?
有興趣嘅會玩
但都係買日版,睇日文
瞓覺狗同暴露者蘿拉我都係買日版

你叫我對住堆雞腸或者譯到千奇百怪嘅中文我會嘔
舊 11-12-13, 06:34 PM   #2480
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
你胡說什麼?uncharted我開左一次就封game
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 06:42 PM   #2481
小晶晶
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDalfred_cht
引用:
我而家都冇玩日版game了
反而naught dog 既uncharted
Killzone呀等美系game玩得更開心

所以現在遊戲界重心shift左去外國我更歡迎
小晶晶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 06:48 PM   #2482
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
我d 小朋友玩兩玩都厭
放部360 之前個kinect 無郁過咁滯...

same thing happened on PS Move...
我個 kinect 連機買的,
開都未開過個 kinect 出o黎。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 06:49 PM   #2483
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
日系game 近幾年真係唔生性,畫面,控制,故事,全部同歐美game 冇得比,本來重有個人設可以玩下,點知歐美好多game都開始行美型系

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 06:56 PM   #2484
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
想買就買架啦,一定要有理由嗎?我10日前先入左部WiiU,到依家只開左兩小時,因為冇時間玩,PS4第一日開訂我都即刻訂左,PS4我遇左短期內都唔會有時間打、不過都要買
我都係。
原本都沒打算買 PS4,不過入到這個 TOPIC,
大家談得高興,又多訂機的資源,按幾按就買到。

之前一大堆 game 都未清,今日又買隻。

引用:
作者: J.kidd 查看文章
哈哈我都差唔多, WIIU GAME 有買, 但都係少開
PS4 今次忍得住首發, 但買就一定架啦
有時真係覺得借俾人仲好過擺係度
自問已經買少了很多 games,
Wii U 個 fit meter 見到都無買,
如果係以前,一見到已經買左。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 07:00 PM   #2485
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
仲有一樣野係
因為咁多年黎買左好多睇落有用但係其實買左返黎唔用O既野
例如周邊,限定版.....etc....

宜家見到都停一停諗一諗

舊 11-12-13, 07:01 PM   #2486
小晶晶

引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
日系game 近幾年真係唔生性,畫面,控制,故事,全部同歐美game 冇得比,本來重有個人設可以玩下,點知歐美好多game都開始行美型系
就好似dra on dragon 3咁
1同2我都好鐘意玩
但睇完第3集既介紹
真係同以前幾集完全'一模一樣'

真係失望
舊 11-12-13, 07:04 PM   #2487
野良猫
肥倫

引用:
作者: 小晶晶 查看文章
就好似dra on dragon 3咁
1同2我都好鐘意玩
但睇完第3集既介紹
真係同以前幾集完全'一模一樣'

真係失望
dod3都係睇故事多嘅啫
se啲動作game你唔係對佢有期望下話
哩間廠除咗rpg外我真係唔知佢仲識整咩game
舊 11-12-13, 07:09 PM   #2488
小晶晶

引用:
作者: 野良猫 查看文章
係連故事都一模一樣
差唔多既敵人
差不多既主角
差不多既能力

似層相識既結尾
舊 11-12-13, 07:10 PM   #2489
HeHa
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDontJALot
引用:
作者: 野良猫 查看文章
RPG?FF13
HeHa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 07:10 PM   #2490
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 忍者 查看文章
仲有一樣野係
因為咁多年黎買左好多睇落有用但係其實買左返黎唔用O既野
例如周邊,限定版.....etc....

宜家見到都停一停諗一諗
可能放出去有市呢

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 07:11 PM   #2491
小晶晶

不過不得不提美系game有出續集出到爛既傾向
舊 11-12-13, 07:13 PM   #2492
野良猫
肥倫

引用:
係連故事都一模一樣
差唔多既敵人
差不多既主角
差不多既能力

似層相識既結尾
一二集我已經冇乜印象所以唔記得故事有幾似了

se又唔出1+2hd版,我實買嘛
舊 11-12-13, 07:17 PM   #2493
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
我而家都冇玩日版game了
反而naught dog 既uncharted
Killzone呀等美系game玩得更開心

所以現在遊戲界重心shift左去外國我更歡迎
可能我奇怪一點,對美國那些遊戲主題上的思維有點抗拒...

一些美系game內容上的通病...或者應該說不懂變通?
如動作game那些...實在不喜歡美系那種被寫實束縛的感覺
即是如主角就是要大大隻所以才有POWER感(就算設定上明明是有超能力/魔法幫助
例如明明都是機械人,為什麼terminator一類要大大隻?不可以像rockman那樣嗎?
(最近有玩爆了的SR4就沒有這問題,就是擺明因為是matrix式世界所以無所不能

另外還有就是歐美在game模式/種類上的思想限制...
絕大多數是-動作,FPS/TPS,運動
就算是有好的故事,都總是只會用這幾種類去構思
對戰格鬥,組隊式ARPG(這算是最接近動作game的了,都很少見),故事重視的戰棋類..等等
都幾乎是日系的專利
而內容主題,美系都多數以"人"為主角,就算多科幻的戰爭,主角都是人,都是被現實,被所謂的"跟玩家的一體感"?所束縛(這其實應該在上一段提的...算了
為什麼我不可以是以駕駛員為主體?
為什麼沒有機械人類game?

PS.另一點就是美系大多有很大的大男人主義...這個是個人喜好問題了

以上純粹個人意見而已

引用:
係連故事都一模一樣

差唔多既敵人

差不多既主角

差不多既能力

似層相識既結尾
但NIER超讚的
敵人不同
主角...不喜歡少年你可以買美版用大叔
能力...魔法系統比DOD1,2時好多了吧
結尾...就算XX不見了,獎杯仍在的

此篇文章於 11-12-13 07:21 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 07:25 PM   #2494
Shinjyo
Crazy Gamer
路人甲

註冊日期: Apr 2005
美系elder scroll 我可以玩二百小時以上,fallout 3 mass effect都吸引我打爆

日系衰咩?故仔爛,玩吓玩吓都可以訓著

美系RPG依幾年都好好玩

此篇文章於 11-12-13 07:59 PM 被 Shinjyo 編輯。
Shinjyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 07:54 PM   #2495
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

普通TPS都唔啱玩,幫你唔到

引用:
作者: Kain 查看文章
你胡說什麼?uncharted我開左一次就封game

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
舊 11-12-13, 08:08 PM   #2496
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

PS4首發應該好多貨

之前:
1 quota of PS4 package is reserved for you to purchase within 15 Nov 10:00-23:59

剛收到:
You can start purchase PS4 (within 13Nov 10:00-15Nov 23:59)

舊 11-12-13, 08:08 PM   #2497
tylau

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDkeithlau81
原來咁多人都諗再制霸?我都一樣、未出講定p4 x1 只入一部、邊部行貨先就入。

前三代機都全制霸、三個月前賣哂360 p3了。家用機好、手提機好越來越少玩

有時間聽下歌睇下戲做運動訓下覺好過。

利申:三字頭無耐、都未老丫。
tylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 08:08 PM   #2498
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
期待我賣3300的人無機會了\0.0/

wailala19 thx~

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 08:08 PM   #2499
安安

註冊日期: Jan 2002
http://blog.asia.playstation.com/com...8F%B0%E6%B9%BE
PlayStation 4:終極版常見問題集 for 台灣
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 08:16 PM   #2500
tylau

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDkeithlau81
P3 360認真玩的game真係數到

Last of us
Dead rising1,2
Bio 5
Mgs4
Uncharted 2
Gow123

半途放棄的有
Bio 6
Ff13
Gta 4
Halo
Uncharted 1,3
Others
tylau 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
PlayStation 4, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
[XBLA,PSN]The Simpsons Arcade Game(XBLA版Feb 03,2012)(美PS+會員07/02-29/02免費) IDGAF 電視遊戲討論版 18 09-05-12 04:32 AM
[演唱會] "左麟右李演唱會2009" 01/02/09~14/02/09 香港體育館 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 42 04-14-09 01:48 AM
[TVB] "耳分高下" 主持:哈林,Honey鄧 & 眾閒角Sing之天使 02/02/09~13/03/09 星期一至五 22:35~23:05播映 Busconcamp Neo Entertainment TREND 157 03-30-09 12:24 PM
拳皇02 單眼皮男孩 街機遊戲討論版 1 03-30-05 05:39 AM

現在的時間是 12:38 AM

手機版 | APP版