Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-23-18, 12:44 PM   #401
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
溫馨提示 - 如何避開劇透

呢套電影嘅保密工夫可以話係電影史史無前例,猶於軍事機密般,未去到執行作戰前都唔會披露。

目前除咗兩位導演同編劇外,就只有少數演員,如RDJ,Doctor Strange嘅Benedict Cumberbatch等先有機會讀晒成本劇本。其他演員只係知道佢哋各自場面嘅故事,但就唔知其他地方發生乜事。

「劇透王」蜘蛛仔Tom Holland直頭係被禁止接觸劇本半步

導演Russo兄弟已經講明今集會係超展開兼有人會食硬便當,所以劇透嘅嚴重性有如當年星球大戰黑武士同Luke講「I Am Your Father」般震撼。

導演同RDJ等已經呼籲MCU迷盡量唔好劇透,就算要討論亦請只喺自己討論串到討論並加tag。

當然,喺「人性本惡」嘅大前提下,以MCU嘅普及程度,劇透始終會嚟。無論係無心之失,抑或部分人惡意搗亂都一樣。

但只要做好以下防範措施,劇透根本上唔到身:

在此呼籲各位唔希望被劇透雷到嘅朋友:請由聽日美國洛杉磯首映禮(香港時間4月24日星期二早上)開始直至閣下睇完電影離開戲院前果一刻,盡量避免上網。或至少避免社交媒體同各大討論區。

同埋如果你非得上嗰啲大型討論區或臉書,千祈千祈千祈唔好回應任何私人訊息。當年哈利波特第六集小說出版時,好多人就係咁樣比呢啲惡意劇透私人訊息中伏,死傷慘重。

你如果話「無得上網好悶喎」,咁仲有Netflix同大把漫畫同書你可以睇架。如果話你喺街度嘅話,而家興電子書籍,你可以DL輕小說或漫畫嚟消遣下時間架。

另外,都係一如以往,請大家喺呢度討論劇情時,喺香港時間4月25日(星期三)上映後嘅一星期内記得使用Spoiler Tag

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-18, 02:36 PM   #402
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
咁應該可以期待Avengers 4會嚟香港啦。
相信未必 到時班超人上機前最多問醫神今晚會唔會黎
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-18, 02:58 PM   #403
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
避免被劇透,基本上未睇就唔好上網:包括 Youtube 和 Wikipedia 呢類大透重災區

最好仲係斷埋六親唔好返工返學,尤其係有小女呢類唔識收口嗰隻~ 

舊 04-23-18, 03:16 PM   #404
JoJo

Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
避免被劇透,基本上未睇就唔好上網:包括 Youtube 和 Wikipedia 呢類大透重災區

最好仲係斷埋六親唔好返工返學,尤其係有小女呢類唔識收口嗰隻~ 
小心蘋果就真 什麼全港率先披露 實走唔甩
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-18, 03:58 PM   #405
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
我驚行過街邊報紙檔都中伏...

舊 04-23-18, 05:08 PM   #406
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
睇朝早9點半
驚都未驚過
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-18, 07:41 PM   #407
ゆり

註冊日期: Nov 2004
睇放工6點半

但我可以透死fb bbbb

星期日再睇多次imax
由手機版發出
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-18, 09:40 PM   #408
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
我自己本人就book咗星期三晚9點2D場,目的就係盡快喺劇透襲來前睇咗佢。

唔俾劇透雷到遠俾有冇Imax睇更加重要。今次睇唔到Imax大可以再等多陣再睇多次都未遲,但劇透就係跟足你一世。

好啦,我都係時候潛水。星期三晚再見。祝各位好運唔好被透到。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-18, 02:23 AM   #409
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
睇下晝3點20

站(2024/03/16)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-18, 02:44 AM   #410
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
講開劇透 , 暫時唔上討論區小事
最驚 fb 有人share , 蘋果/東方標題「隊長已死」之類就煩
或者搭港鐵聽到有人講劇情
避都冇得避

舊 04-24-18, 11:18 AM   #411
肉羊哩咖
griffin611

怕被透咁最好就未睇之前「閉關」,乜都唔好理~~~ 

舊 04-24-18, 04:03 PM   #412
Crazy Gamer

XBox Live GamertagInmanchu2004
荷里活首映後, 海外評價極佳,有傳媒形容「MCU 最佳電影,動作場面一浪接一浪」

睇了幾篇文後,都擔心SPOILER,所以冇睇落去了~~~

舊 04-24-18, 04:09 PM   #413
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
玩具有透睇唔睇自行決定
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-18, 05:17 PM   #414
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
玩具有透睇唔睇自行決定
OLD NEWS

舊 04-24-18, 07:54 PM   #415
安安

註冊日期: Jan 2002
https://hk.entertainment.appledaily....80423/58109128
迪士尼回應「復仇者」爭議「下跪」稱以後找中國代言人會謹慎

引用:
Marvel電影《復仇者聯盟:無限之戰》主角上周五(20號)喺上海迪士尼做宣傳,
發生一幕幕尷尬嘅事,主持人要求Ironman羅拔唐尼企埋一邊,之後陳奕迅
發揮吹神本色,問Marvel英雄係咪超人(對台DC嘅角色)
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-18, 08:29 PM   #416
安安

註冊日期: Jan 2002
http://www.setn.com/E/News.aspx?NewsID=371978
景甜加入復仇者聯盟? 電影院真的把海報貼出來了!

引用:
中國女星景甜出道9年,傳說中有着「神秘強硬後台」的她,在近年接連出演荷里活大片,被人戲稱是
「景甜宇宙」,有網友就惡搞《復仇者聯盟3》海報,用P圖安排景甜客串,沒想到竟有影院信以為真,
把惡搞海報掛出來,網友看了忍不住爆笑,笑說:「其實大結局就是景甜一槍斃了滅霸。」
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-18, 10:16 PM   #417
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-18, 08:06 AM   #418
Crazy Gamer

訂飛今晚放工睇,實在好期待,唔想被劇透

有戲院今日播22場,唔知有冇其他戲上畫

舊 04-25-18, 10:59 AM   #419
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
剛剛睇完, 只能講實在太正
劇透真係死罪

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-18, 11:30 AM   #420
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
剛剛睇完, 只能講實在太正
劇透真係死罪
主角入面有冇人死?

舊 04-25-18, 12:04 PM   #421
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
睇完
打足2個半鐘
感覺真係回收10年鋪排
無黑豹果種“新野”既感覺
係呢點上唔可以叫好好睇

有一段彩蛋,最後先出

此篇文章於 04-25-18 12:07 PM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-18, 12:47 PM   #422
Peter Yu
慾の求道者

PSN  ID好叻喎嗝時能非牆巧
XBox Live GamertagPeter789
睇完, 好睇
終於有個似樣既大boss
只係覺得joke/sarcasm多得滯
開頭講正經野, 中間浪漫, 最後大戰都插幾句搞笑
同場有d笑點低觀眾係咁係度笑打斷晒氣氛

山頂果隻鬼係紅骷髏? 定人有相似?

╰ ╯

オレ様は20世紀の最後ゆうしゃだ!←しかもエロ
あずさをプロデュースできないアイマスは絶対に買いません
http://www28.cds.ne.jp/~cattail/maid.htm
武礼堂こやま基夫佐藤ショウジ堤抄子大暮維人山田秀樹ISUTOSHI萩原一至紺條夏生
琴義弓介飛龍乱前田千石尾崎未来艶々ゼロの者梅谷ケンヂ尾崎晶フエタキシ伊沢慎壱フクダーダ英丸はんざきじろうかるま龍郎
裏次郎西安
Peter Yu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-18, 12:50 PM   #423
LTKS

註冊日期: Jan 2011
睇完MX4D
What the.......
佢咁樣搞真係被人一透就成套唔使睇

過兩日先講劇情
我想講段父女情戲幾夾硬下
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-18, 12:53 PM   #424
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
收貨 保持兩位導演水準經已好難得

引用:
作者: Peter Yu 查看文章

山頂果隻鬼係紅骷髏? 定人有相似?

我覺得係 不過唔似Hugo Weaving演

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」

此篇文章於 04-25-18 01:11 PM 被 Tannhauser Gate 編輯。
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-18, 01:14 PM   #425
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
睇完IMAX

如果IMAX有2D唔駛戴超會睇得舒服D
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Avengers, Infinity War, Marvel

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
FS: 全新 Hottoys Hot Toys Avengers Ironman Mark VII 7 連會場 Bonus Part chanchan456 買賣專區 0 06-07-13 10:23 PM
[醫生與我] 私家病房的雙重人格患者Part 1留醫+Part 2食藥 DTS OR AC3 照相館 11 12-21-08 11:06 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
請問邊度仲有HG超人情景扭蛋part 1&part 2賣?How much? kan666 收藏品討論版 1 10-05-03 12:47 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 07:46 PM

手機版 | APP版