Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 11-25-07, 11:36 PM   #776
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: KIM 查看文章
你要FOR考試 定 實際使用上先?
應該係兩樣都需要.....
今年內想考個結他六級先, 都需要樂理

實際上我都想考下 royal 果d樂理試.......

舊 11-25-07, 11:45 PM   #777
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: 新堂愁一 查看文章
應該係兩樣都需要.....
今年內想考個結他六級先, 都需要樂理

實際上我都想考下 royal 果d樂理試.......
吉他~~~我覺得初段對樂理的需要不太大! 不過長遠都需要!

Royal果隻, 成年人就可先考5級再上8級~
5級可以買書自修(2-3個月)都OK~8級就建議一定要上課程(6-9個月)!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-07, 02:33 AM   #778
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
吉他~~~我覺得初段對樂理的需要不太大! 不過長遠都需要!

Royal果隻, 成年人就可先考5級再上8級~
5級可以買書自修(2-3個月)都OK~8級就建議一定要上課程(6-9個月)!
Royal果d書tomlee有無得賣??
係咪得一種定有好多種架??

舊 11-26-07, 03:13 AM   #779
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
Royal果d書tomlee有無得賣??
係咪得一種定有好多種架??
呢D籠斷店都定有~
可先睇官方出的考試內容及書本, 也有MOCK PAPER買~
至於坊間都有不少有關考5及8級的專攻考試書籍及攻略本~~~中英都有!

舊 11-27-07, 08:13 AM   #780
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
係.........
講真有心刨晒佢成本野
樂理同聽力都起碼有番一定水平

(我自己都未刨完丫)
我都係,都唔知要幾耐先可以刨得晒

舊 12-05-07, 07:13 PM   #781
GateHacker
God of Gamer
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
想問下有冇人學過historia de un amor既結他彈法
想搵譜又搵唔到
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-07, 12:43 AM   #782
syncmaster
六番隊副隊長

註冊日期: Dec 2002
細佬想問下去Tom Lee學樂器好唔好架

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-07, 12:45 AM   #783
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: syncmaster 查看文章
細佬想問下去Tom Lee學樂器好唔好架
名校都有爛泥啦~初學睇你自己修行最緊要!

舊 12-19-07, 10:34 PM   #784
syncmaster
六番隊副隊長

註冊日期: Dec 2002
引用:
名校都有爛泥啦~初學睇你自己修行最緊要!
Kim大,細佬對木管幾有興趣...

不過無明燈指引,所以想問下去Tom Lee初學好唔好呀

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-07, 08:47 PM   #785
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
我好想買個琴黎自學......不過普通鋼琴屋企又放唔落,就算放得落家人都唔比~

考慮想買個琴鍵仿真實鋼琴既電子琴~~起碼放得落先

有冇推介???我見有d過萬......有冇d平d?

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-07, 02:54 AM   #786
赤武神
The One
多多指教!

Nintendo Switch ID5684-2538-5787
我想問~~~除左通利,邊度仲有電子琴賣~~~??

本身想買Yamaha DGX-620~~不過通利話冇貨...要二月先有貨-.-
http://www.tomleemusic.com/TLM/stand...d=2643&lang=tc
唔知仲有冇人知有冇其他地方有得賣???

korg sp500又唔知邊度有得賣??大約幾錢?
http://www.tomleemusic.com/TLM/stand...d=1804&lang=tc

兩者都係仿鋼琴琴鍵手感

http://www.bjshop.cn/dzq-p_11758.page
呢部CASIO又點睇?

-------
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 12-28-07 03:28 AM 被 赤武神 編輯。
舊 12-28-07, 09:59 AM   #787
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDSiulok
引用:
作者: 赤武神 查看文章
我好想買個琴黎自學......不過普通鋼琴屋企又放唔落,就算放得落家人都唔比~

考慮想買個琴鍵仿真實鋼琴既電子琴~~起碼放得落先

有冇推介???我見有d過萬......有冇d平d?

自學彈classics 定流行? classics 既話勸你唔好買電子琴同埋最好搵個老師教你, 開頭彈壞手勢好大鑊.......

其實我自己都係用緊數碼鋼琴, roland, 買果陣兩萬幾, 開頭又係因為唔係好識, 以為數碼琴既觸感冇傳統鋼琴既10 成都有7-8成...點知我學左半年就知中招.....琴鍵輕不特止....仲唔太能夠真實反映我彈既力度...彈出黎既歌我覺得直情係無soul 咁.....攪到最終都要去琴行租琴練, 屋企個數碼琴只係用黎深夜黎認位.......

舊 12-28-07, 04:48 PM   #788
赤武神
The One
多多指教!

我唔係諗住玩classics,也冇諗住考級~~~我只係自學玩流行曲~~目標係想彈到自己想彈既野
之後見到真鋼琴都可以show兩手咁~
其實如果屋企放到大琴...我都會係諗住買大的數碼鋼琴~~
因為我又想玩下其他特效,而且我諗會好多時係偏夜晚玩,一般鋼琴會好噪

因為我間房一定要放d冇腳既琴,所以就揀呢d手提式數碼鋼琴

本身我諗住買個cheap cheap電子琴玩下..琴鍵超輕,冇分力度果d~
不過呢d應該真係會練壞手,彈出既效果差....所以先選擇感覺仿鋼琴鍵,有力度感應既電子琴,起碼效果騙得下人

PS.對於一個屋企連cheap cheap電子琴都冇既人,數碼鋼琴果個feel已經好滿足!

-------

此篇文章於 12-28-07 04:53 PM 被 赤武神 編輯。
舊 12-28-07, 04:50 PM   #789
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
CASIO勁似玩具
買唔過
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-07, 04:56 PM   #790
赤武神
The One
多多指教!

引用:
作者: 鎖鏈怪 查看文章
CASIO勁似玩具
買唔過
http://casio.jp/emi/privia/

呢個系列bor~

我諗要去柏斯試試先

Yamaha DGX-620自己試過很不錯...可惜家下冇貨

-------

此篇文章於 12-28-07 04:58 PM 被 赤武神 編輯。
舊 12-28-07, 05:05 PM   #791
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDSiulok
引用:
作者: 赤武神 查看文章
http://casio.jp/emi/privia/

呢個系列bor~

我諗要去柏斯試試先

Yamaha DGX-620自己試過很不錯...可惜家下冇貨

privia 高階d 既model都有腳喎, 我之前都睇過px800....但試過覺得實在太兒嬉....

舊 12-28-07, 06:13 PM   #792
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
作者: kohta 查看文章
各位版友,其實如果我想惡補一吓樂理,可以有咩辦法呢??有冇D咩書 / 網值得睇一睇呢???
我個時學係用皇家出, 一本叫The AB Guide to Music Theory
雖然一定唔係最好, 但係都可以用下, 應該會睇得明, 不過係英文

引用:
我反而係想知有咩方法可以令自己乖乖地咁刨書.......
我而家最差就係樂理, 但一坐低就自動拎起支他....放低已經過左幾個鐘

樂理差到無朋友 rz
如果係純為考試及格的話, 去上堂學啦 b
個時5級, 我淨係去上堂, 考試前一兩日係咁睇下本書去考就拎左80分

鋼琴同電子琴個feel 真係好唔同, 就算係upright 同grand 都已經好大分別
買 / 用之前要三思, 學壞手勢就唔好
同埋用得多電子琴, 可以自己較大細聲, 久而久之對聽力 / 對keyboard觸感會有所影響

其實直立式鋼琴中間有個practice pedal, 踩左會變細聲同變矇
呢個pedal 既作用就係用來唔好嘈住人...
初學不妨找個老師學下, 學左d 基本野之後自己先慢慢玩
有d 矮d 既2手琴, 平平地幾千蚊, 初學玩下都唔錯
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-08, 12:27 PM   #793
大家樂職員
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: onon 查看文章

其實直立式鋼琴中間有個practice pedal, 踩左會變細聲同變矇
原來個個pedal叫practice pedal
大家樂職員 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 12:48 AM   #794
FOKKIT
Banned

註冊日期: Apr 2002
我想問下初學鼓的話,去琴行還是社區中心好?
同埋一對一同小組教分別大唔大?
睇過柏斯個課程,兩者價錢差唔少下

Dexter
My Favorite Drama
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-08, 05:23 PM   #795
新堂愁一
男人三寶無樣有

乜去到赤柱咁偏遠都仲有咁多band 去玩比賽
失晒我本來d預算....

同埋學樂器 1對1 當然好d....
有唔識可以即刻問, 阿 sir 睇你姿勢果d又可以睇得足d...
係貴囉......

一係好似我同個fd咁兩個人學, 照計可以平少少...

此篇文章於 03-24-08 05:26 PM 被 新堂愁一 編輯。
新堂愁一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-08, 12:10 PM   #796
FOKKIT
Banned

註冊日期: Apr 2002
屯門有咩Band房(鼓房)好介紹?
上網睇音樂兵團同Rock in Music既地址都有好幾個,都唔知邊個真

Dexter
My Favorite Drama
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-08, 12:17 AM   #797
新堂愁一
男人三寶無樣有

好憎ESP, 想平平地買支 Edwards Hori玩下唔駛成日拎出拎入支 LP
但最靚果個款停埋產

舊 06-10-08, 12:07 PM   #798
驚寂
Game Master

註冊日期: Jul 2004
引用:
好憎ESP, 想平平地買支 Edwards Hori玩下唔駛成日拎出拎入支 LP
但最靚果個款停埋產
咁LTD呢?
我個人就幾鐘意ESP
驚寂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-08, 09:43 PM   #799
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
作者: 驚寂 查看文章
咁LTD呢?
我個人就幾鐘意ESP
Ltd有支 F400FM 夠晒
拎出街用佢多過支 LP.....支LP 好很重

ESP 有d款我都幾鍾意~~憎係因為佢因愛成恨姐
希望我儲夠錢再過日本果時Edwards果款 Hori 仲有得賣

舊 06-18-08, 09:02 PM   #800
fxi
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
ARMARM報左工聯會既初級結他民歌課程, 想問下有無人讀過?係咪未上第一堂時就要買定技結他, 定係上第一堂時先集體訂購
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:47 PM

手機版 | APP版